Lekker bil fra litt uventet hold

VIDEO: KIA ProCeed GT

Her er det flere ting som imponerer. Les testen:

I mange år var stasjonsvogner veldig enkle å definere: Det handlet om fornuft og mest mulig plass i kupéen og baksetet.

Saker og ting måtte enkelt kunne lastes inn og ut. Mens kjøreegenskaper og design ikke var så viktig. Det var jo tross alt "bare" en stasjonsvogn.

Så begynte det å skje noe. Flere motorsterke stasjonsvogner meldte seg på. En rekke bilmerker begynte også å leke seg mer med design, også på stasjonsvogner. Og plutselig ble sporty design og heftige kjøreegenskaper et alternativ også i denne klassen.

I takt med dette har naturligvis også kundene blitt mer kravstore. Mange vil ikke ha enten/eller. De vil ha både og!

Kia er en av dem som svarer på det med sin nye ProCeed.

Hva er nytt?

Dette er på en måte en ekstra stasjonsvognutgave av Kias mellomklassebil Ceed. Der Ceed stasjonsvogn har fokus på fornuft (og et digert bagasjerom), er ProCeed langt mer leken, med et design som faktisk minner litt om en nedskalert Porsche Panamera.

Det er også nærliggende å tenke Mercedes CLA. Som ProCeed er den noe midt mellom en femdørs kombi og en stasjonsvogn. Bilprodusentene ynder forresten å kalle det Shooting Brake. Fint skal det være!

Testbilen heter GT og lever faktisk ganske godt opp til den betegnelsen. Her har vi å gjøre med en ganske hørbar (Kia har helt tydelig jobbet med lyden) 1,6-liters bensinmotor på hele 204 hestekrefter.

Tross sporty design og sterkt fallende taklinje, har Kia klart å trylle fram et bagasjerom på 594 liter. Vi må legge til at det er et brutto-tall, som inkluderer flere rom under det i utgangspunktet ganske høye gulvet.

Mer om Kia? I Brooms bilguide ligger det langt over 100 vurderinger!

Sterkt fallende taklinje er med på å understreke det sporty preget.
Sterkt fallende taklinje er med på å understreke det sporty preget.

Hva er styrker og svakheter her?

Designet er et trumfkort her. Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før de fleste Kiaene så ut som de var designet av en robot med klar beskjed om å tegne biler som skulle skille seg minst mulig ut fra mengden - og for all del ikke risikere å støte bort noen kunder. Resultatet ble innimellom så pregløst at bilene bare forsvant i trafikkbildet.

Men det er historie. Kia skjønte etter hvert også at europeiske kunder kanskje ikke alltid ønsker seg det samme som koreanske kunder gjør. Derfor designer, utvikler og produserer de biler som er skreddersydd for Europa.

ProCeed er rett og slett en lekker bil. Testbilens små, røde detaljer står også fint til det øvrige. Det er en bil flere snur seg etter, uten at den på noen måte er utagerende.

Kjøreegenskapene overrasker også. Jeg tar den med til en svingete og ganske øde strekning, uten å ha de helt store forventningene. Men i Sport-modus er den både leken og presis. Motoren går litt tom oppe i registeret, men i svingene her, mellom 50- og 80 km/t, er den virkelig med på notene, godt hjulpet av en girkasse som også leverer. Endel Kiaer har direkte livløs styring, men slik er det ikke her. Selve styrefølelsen er passe tung, samtidig som den er presis.

Støydempingen er generelt grei, men på slitt og grovkornet asfalt blir det en del hjulstøy inne i bilen.

Plassen? Den er overraskende god, tatt i betraktning at designet er vektet tungt her. Bagasjerommet er ganske grunt, men det er altså flere rom i gulvet. Skal du ha med virkelig mye, merker du fort at den skrå bakluken hindrer endel pakking i høyden.

Bakseteplassen er heller ikke verst. To voksne har helt tilstrekkelig plass, så lenge de ikke er mye over 1,80 meter høye.

Dashbord og interiørdesign sladrer om at dette ikke er noen veldig kostbar bil. Kia går for ganske mange knapper og brytere. Det er også mange forskjellige overflatematerialer her, det gir litt rotete preg.

Les også: Stor test av Kia Stonic

ProCeed viser at også Kia kan leke seg med design – og lykkes.
ProCeed viser at også Kia kan leke seg med design – og lykkes.

Hva koster den?

Du blakker deg ikke selv om du kjøper lekker Kia. På prislappen til denne bilen står det nemlig 459.900 kroner. Da er også en omfattende utstyrspakke inkludert i prisen. Med metallic lakk og litt ekstra her og der, bør du likevel klare å holde deg under en halv million kroner.

Det er gunstig for en bil som plassmessig bør duge for mange familier, samtidig som den har over 200 hestekrefter og et design som matcher.

Du kan forrresten også få den i utstyrsversjonen Kia kaller "GT Line". Da forsvinner GT-følelsen fra motorrommet, her er det nemlig en 1,4-liter på 140 hestekrefter. Prisen faller da til 419.900 kroner.

Les også: Hvorfor har disse bilene nesten ikke bagasjerom?

Hvem er konkurrentene?

Mercedes CLA har kommet i ny utgave, snart er det også klart for ny stasjonsvogn der. Den er både en konkurrent – og ikke en konkurrent. CLA og ProCeed har samme oppskrift, men det er nok ikke så veldig mange kunder som står og lurer på om de skal kjøpe Kia eller Mercedes.

CLA har forresten en ganske gunstig startpris, men skal du utstyre den som en ProCeed, blir det fort mye dyrere.

Andre? Stasjonsvognutgavene av biler som VW Golf og Ford Focus er naturlige å ta med her, men er mye mer trauste valg. Clubman er stasjonsvogn fra Mini. Den er som Proceed en bil med mye design og personlighet.

Les også: Test av Mini Countryman S E

GT-merket i grillen er ikke bare staffasje. Under panseret her finner vi 204 hestekrefter.
GT-merket i grillen er ikke bare staffasje. Under panseret her finner vi 204 hestekrefter.

Vil naboen bli imponert?

Det er slett ikke umulig. Det er fint lite snobbe-faktor over de fleste av Kias biler, men her har de en modell som skiller seg fra mengden på design. Proceed er også en bil som plasserer seg litt mellom bilklassene. Sammenlignbare stasjonsvogner er gjerne så fornuftige at de nesten blir søvndyssende.

Broom mener

ProCeed er virkelig en positiv overraskelse. Én ting er at Kia har laget design med "må ha-faktor". Men de har ikke stoppet der. Testbilen har også motor og kjøreegenskaper som matcher utseendet. Når 204 hestekrefter og mye utstyr ikke koster mer enn 459.900 kroner, snakker vi en bil som har veldig få reelle konkurrenter.

Som stasjonsvogn betyr den sporty taklinjen at du mister en god del høyde i bagasjerommet. Frakter du jevnlig digre gjenstander eller behøver plass til et stort hundebur, kan det nok bli litt snaut. Men bortsett fra det er også bagasjerommet overraskende rommelig.

Mer ordinært inni enn utenpå. Her er det også flere knapper og brytere enn det som er trenden om dagen.
Mer ordinært inni enn utenpå. Her er det også flere knapper og brytere enn det som er trenden om dagen.

Hva mener eierne?

15 Ceed-eiere har lagt inn sin vurdering av bilen i Brooms bruktbilguide. Klikk her for se om de er fornøyde – eller ikke.

Visste du at:

– Første ProCeed kom i 2013.

– Ceed selges bare i Europa og er skreddersydd for vårt marked.

– Proceed er produsert i Slovakia, i det som regnes som en av Europas mest effektive bilfabrikker.

Kia har laget en bil med mange styrker, blant dem design, kjøreegenskaper, motor og pris.
Kia har laget en bil med mange styrker, blant dem design, kjøreegenskaper, motor og pris.

KIA PROCEED

Modell: GT DCT automat Motor: 1,6-liter bensin Effekt: 204 hk /265 Nm 0-100 km/t: 7,5 sekunder Toppfart: 225 km/t Forbruk: 0,62 l/mil Bagasjerom: 594/1.545 liter Lengde x bredde x høyde: 460/180/142 cm Vekt: 1.363 kilo Pris: 459.900 kroner

Les også: Den er liten – og kåret til verdens beste flere ganger

Saken er først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke
Siste nytt
19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke
Populært