NAF: Stor mangel på en av Norges mest solgte biler

Video: Dette er Norges mest solgte bil.

Nissan Leaf har ladeproblemer.

En fersk ladetest fra NAF viser at Nissan LEAF ikke klarer å lynlade.

Det opplyser NAF, som har jobbet med tematikken over lengre tid.

Mange har ventet på Nissan Leaf med god rekkevidde og hurtigere lading. Den har nå kommet, men ladehastigheten står etter NAFs mening ikke i stil til forventningene.

– Vår test viser at den kun lader halvparten så raskt som lovet. Problemet ligger i ladekabelen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nissan Leaf 62 kWt markedsføres med å være klar for å lade med 100 kW. Forbrukerorganisasjonen NAF har gjort en ladetest av Nissan som viser at elbilen kun lader med 46 kW som høyeste effekt på lynlader.

Kan blir dyrt

Effekt er viktig fordi det påvirker både hvor raskt du kan lade og hvor mye du må betale. Når det gjelder Nissan Leaf 62 kWt begrenses ladingen per i dag av den tekniske standarden til ladekabeltypen Chademo, som Nissan er alene om å bruke. Selve kabelen fra lynladeren begrenser effekten til å lade med maks 62,5 kW.

– Selv med begrensingen i den tekniske standarden burde vi målt en effekt i nærheten av 60 kW, men vi målte altså maks 46 kW. Det er skuffende. Dette gir stort utslag i folks drivstofføkonomi, sier Sødal, i en pressemelding.

Hvis du lader Nissan Leaf hos Circle K i en time, betaler du 3,50 kroner i minuttet hvis du velger lynladeren. På hurtigladeren, som gir 50 kW betaler du 2,50kr i minuttet. På lynladern betaler du da 210 for ladestoppet, men du kunne egentlig valgt å stå på 50 kW laderen siden bilen ikke lader med mer effekt og heller betalt 150 kroner.

Så billig får du elbil-bestselgerne brukt nå

Andre generasjon Leaf er en stor suksess i Norge og har nylig kommet i ny utgave med lengre rekkevidde.
Andre generasjon Leaf er en stor suksess i Norge og har nylig kommet i ny utgave med lengre rekkevidde.

Avdekket feilen i sommer

– Forbrukerne vil fort velge lynladeren fordi de tror deres nye Leaf kan lynlade. Når den ikke gjør det, blir det en unødvendig dyr affære, mener Nils Sødal.

NAF forteller at de avdekket feilen tidligere i sommer, i forbindelse med en stor test av elbiler.

– Vi ville finne ut hvorfor resultatene var såpass oppsiktsvekkende og har siden vi gjennomførte testen vært i dialog med Nissan, sier Sødal.

Høy strømpris? Det merkes godt her

Nissan var elbilpioneerer med første generasjon Leaf, den ble fulgt opp med helt ny utgave i fjor.
Nissan var elbilpioneerer med første generasjon Leaf, den ble fulgt opp med helt ny utgave i fjor.

Fortsatt en begrensning

Ifølge Nissan Nordic ligger feilen i ladenettverket. Etter å ha fått tilbakemeldinger om dårlig lynlading for Leaf 62 kWt i Norge, har de foretatt undersøkelser som har avdekket svakhet i laderne med Chademo-kabel. Det vil si at uavhengig av ladeoperatør, så har de installerte Chademo-laderne med kapasitet opp til 100 kW fått redusert strømstyrken til 125 ampere. Dermed leverer de ikke ut mer enn 50 kW.

Det ser altså så langt ut til å være en glipp. For å få mer effekt kreves det en software-oppdatering av disse laderne for å utbedre forholdet, ifølge opplysningene NAF har fått fra Nissan.

– Vi synes det er positivt at Nissan rydder opp. Deres kunder må kunne bruke bilen best mulig og få det de har betalt for, sier Sødal og legger til:

– Men selv om Nissan utbedrer feilen, foreligger det fortsatt en begrensning i Chademo-standarden som begrenser effekten til 62,5 kW selv når lynladeren fungerer som den skal. Det er fortsatt et problem når brukerne tror de skal få 100 kW.

Stor test: Så langt går elbilene egentlig

Eneste produsent med denne laderen

Det utvikles for øyeblikket en ny teknisk standard for Chademo-kontakten som skal gjøre det mulig å lynlade, men ladeoperatørene NAF har vært i kontakt med kan ikke si noe om når eller om de i det hele tatt kommer til å investere i ny Chademo-teknologi når det blir tilgjengelig.

– Folk som har kjøpt den nye modellen Nissan Leaf er da altså prisgitt ladeoperatørenes investeringsvilje for å få utnyttet ladeteknologien i bilen. Og når Nissan er den eneste produsenten som holder fast ved Chademo i det europeiske markedet, kan det hende Leaf-eiere må se langt etter lynlading, forklarer Sødal.

Også foregående Leaf-modell med 40 kWt batteri sliter med å lade. Årsaken er en programvarebeskyttelse av batteriet som begrenser effekten ved lading når du hurtiglader flere ganger på samme dag. Ved andre ladestopp registrerte NAF kun 32 kW som ladeeffekt, mens det på første ladestopp var 46 kW.

En ting gjør at elbilene kan bli billigere de neste årene

Hvor mye strøm elbilen klarer å ta imot har mye å si for hvor lenge du må stå ved ladestasjonen: Foto: Norsk elbilforening.
Hvor mye strøm elbilen klarer å ta imot har mye å si for hvor lenge du må stå ved ladestasjonen: Foto: Norsk elbilforening.

Testet ni biler

Om testen:

NAF og Motor testet rekkevidden og ladefarten på ni modeller på en rute med blandet kjøring i 14-15 graders oppholdsvær.

Testen ble gjennomført 3. og 4. juli. Ruten inneholdt to fjelloverganger og var mer kupert enn terrenget som venter i en WLTP-test.

Bilene som var med i testen er: VW e-Golf, Nissan Leaf 40 kWt, Nissan Leaf 62 kWt, Kia e-Soul, Kia e-Niro, Hyundai Kona, BMW i3, Opel Ampera-e og Tesla Model 3.

Nissan har ingen planer om å endre ladestandarden på sine biler. Ifølge Nissan i Norge jobber de for å få ladeoperatørene til å ta i bruk den nye teknologien når den er klar. Når det gjelder Leaf 40 kWt produsert fram til mai 2018, finnes det en software-oppdatering som eierne kan få installert på sine biler om de oppsøker forhandler. Biler produsert etter dette har denne oppdateringen.

Utfordringene med lading ble avdekket under NAF og Motors elbiltest, der ni elbiler ble satt under lupen. Flere av bilene i testen lader kun med maksimal effekt i korte perioder. Og testen viser at maksimal effekt heller ikke er like høy som bilene er markedsført med.

Nissan Leaf ble Norges mest solgte bil i fjor, så langt i år har det bremset betydelig opp.
Nissan Leaf ble Norges mest solgte bil i fjor, så langt i år har det bremset betydelig opp.

Legge frem ladekurven

– Vi mener bilbransjen med fordel kan være mer presise når de omtaler ladeeffekt. De kan bli tydeligere i omtalen av maks effekt, og at bilen ikke lader med den effekten under hele ladesesjonen, oppfordrer Sødal og legger til:

– Forbrukerne må vite hva de kjøper, og ladeeffekt blir viktigere og viktigere. NAF foreslår at alle som selger ny elbil i Norge bør legge frem ladekurven som viser hvordan bilen lader. Slik det er nå blir mange skuffet og frustrerte når de står ved ladestasjonen fordi ladingen tar lenger tid og koster mer, sier Sødal.

Klikk her for å lese testen vår av Leaf med ny og større batteripakke

Tør du å kjøpe denne bruktbilen?

Nissan Leaf får svært viktig nyhet Nissan Leaf er den store vinneren
Nå er Nissan Leaf en av Norges mest populære bruktbiler

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Rekordmange drap i Mexico i fjor00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45 Flertall for å avsette Trump i USA23:44 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43 Evjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32 Det hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15 Putin sparker sportsministeren23:10 Frode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09 Johnson gikk på nederlag i Overhuset23:07 Agüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45 Flertall for å avsette Trump i USA22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker
Siste nytt
00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenRekordmange drap i Mexico i fjor00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:55SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann23:45VerdenFlertall for å avsette Trump i USA23:44SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:43SportEvjen debuterte da AZ Alkmaar gikk til kvartfinale23:32VerdenDet hvite hus slipper å legge fram Ukraina-dokumenter23:15VerdenPutin sparker sportsministeren23:10NorgeFrode Berg skal vitne i søksmål mot norsk etterretning23:09VerdenJohnson gikk på nederlag i Overhuset23:07SportAgüero ga Manchester City tre poeng, Arsenal fikk uavgjort med ti mann22:45PolitikkFlertall for å avsette Trump i USA22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker
Populært