Elbil på langtur: Da må du vite hva du gjør

Flere og flere velger elbil på europaturen. Det kan by på noen utfordringer.
Flere og flere velger elbil på europaturen. Det kan by på noen utfordringer. Foto: broom.no

Vi kjørte 1.743 kilometer – og krysset Europa.

Grafen som viser gjenværende strøm på batteriet daler skummelt fort. Svettedråpene pipler fram over neserota. I lyskjeglene som trenger gjennom mørke, regn og tåke ser jeg bare enda mer motbakke med hårnålssvinger.

Det er bare minutter siden sist jeg sjekket gjenværende distanse til neste lader. Her virker det som kilowattene forsvinner fortere enn kilometerne. Og det er fortsatt et godt stykke igjen ….

Som du kanskje har fått med deg de siste dagene, har vi i Broom vært på langtur med elbil. Nærmere bestemt en Audi e-tron. Vi kjørte 1.743 kilometer på 22 timer og var innom intet mindre enn TI europeiske land.

Underveis konkurrerte vi mot "landslag" fra Nederland og Tyskland. Men vi var også ute etter å finne ut hvordan det egentlig fungerer å kjøre elbil på langtur utenfor Norge. Dette blir naturligvis mer og mer aktuelt, etter hvert som stadig flere nordmenn går over til å kjøre elbil.

Les mer om turen her:

Planlegging

Det går definitivt an å dra på laaang biltur med elbil. Men du skal vite hva du gjør. Hvis ikke kan det bli problematisk.

Nedover i Europa er det noe mer glissent mellom ladepunktene enn det er her hjemme. For å si det diplomatisk.

Her må det planlegges langt nøyere i forhold til lading og det er liten tvil om at fossilbil gir større fleksibilitet. Enn så lenge. Da kommer du også raskere fram, om målet er å sluke flest mulig mil på kortest mulig tid. De tradisjonelle bensinstasjonene ligger tett i forhold ladepunktene.

Hurtigladerene finnes for det meste langs hovedveiene. Om du ønsker å ta en omvei på småveier opp i fjellene, for å se småbyer med murhus med skjeve skodder og mosegrodd takstein, vakre olivenlunder og fine solnedganger bak de syv blåner, da må du sjekke at det finnes lademuligheter – før du legger avgårde.

I motsatt fall kan du ende opp som meg – lettere nervøs og stresset for ikke å ha nok strøm. Det gikk heldigvis bra denne gangen.

Les også: 10 ting du bør vite om Audis elbil

Ikke for fort

Når vi er ute av byen og landeveien byr på fartsgrenser på opptil 130 km/t, er det så klart fristende å kjøre nettopp så fort og vel så det. Man vil jo fort fram. Men smart er det ikke.

På e-tron øker forbruket mye fra 120 til 130 km/t. I 110 km/t er det knapt noen merkbar forskjell i forbruket. Vi gir oss selv dermed lov til å ha 120 km/t som maksimalhastighet. Selvfølgelig hadde vi spart ytterligere på å bare kjøre i 80 km/t, men man skal jo komme fram en gang også ...

Vi i Norge er litt bortskjemte med hyppige ladestasjoner. Ut i den store verden kan det være litt annerledes. Foto: broom.no
Vi i Norge er litt bortskjemte med hyppige ladestasjoner. Ut i den store verden kan det være litt annerledes. Foto: broom.no

Det å holde jevn fart er også viktig, sammen med å se langt framover for å planlegge kjøringen nøye, særlig inn mot kryss og rundkjøringer. Det at motbakke krever mer strøm, er heller ingen hemmelighet. Det er derfor smart å sette seg litt inn i topografien der man skal ferdes. Man må heller ikke glemme at kulde, dårlig vær og nedbør også påvirker rekkevidden negativt.

Det er ikke riktig så arbeidsomt å planlegge som det kanskje høres ut som. På vår tur har vi ladestopp rundt hver tredje time. Noen ganger kommer vi inn til lading med 40 prosent av batterikapasiteten igjen. Andre ganger er det vesentlig mindre.

Vi har en kritisk lang etappe på vår tur. Den er på drøyt 270 kilometer og byr på en del høydemeter i tillegg. Der insisterer Audi, som arrangerer konkurransen, på at det skal være med en tekniker i bilen. Om det ligger an til at vi ikke skulle komme til neste hurtiglader, finnes det en "nødlader" som vi kan få bruke, men denne ligger ikke inne i den ordinære kjøreruten vi er tildelt.

Her lader de midt på natten – for å sette elbil-rekord

Over toppen

Vi legger lystig i vei vi og gjør vel egentlig akkurat det samme som vi har gjort tidligere. Satser på grei fart, samt myk og jevn kjøring og utnytte regenereringen maksimalt der det er mulig.

Allikevel synes vi batterikapasiteten synker i overkant fort. Det har blitt mørkt, tåke og regn ute og stigningen er nok brattere enn det vi så for oss. Vi er faktisk litt i stuss en kort stund på om vi kommer til å klare det. Hadde vi kjørt for fort før stigningene begynte?

Men vi kommer oss etter hvert over toppen og triller ned igjen på andre siden. Det er godt nytt for rekkevidden. Her er det både god regenerering og god fart og "krisen" blir avblåst ganske kjapt.

Når vi passerer det kritiske punktet i løypa, med avkjørsel til den omtalte nødladeren, ligger vi såpass godt an at Audi-teknikeren i baksetet sovner. Det blir ikke mer spennende enn som så. For oss.

Vi kommer fram til neste ladepunkt med 11 prosent igjen på batteriet og er første lag inn til lading. De andre lagene er ikke langt bak oss i tid, men har brukt vesentlig mer strøm. Vi snakker om 2-3 prosent igjen når de, klamme i håndflatene og stive i blikket, kommer inn til lading.

Dette var vårt aller første møte med Audi e-tron i USA

Det kan være smart å lade når man kan. Men det tar litt tid selv på hurtigladere. Foto: broom.no
Det kan være smart å lade når man kan. Men det tar litt tid selv på hurtigladere. Foto: broom.no

Sjarmøretappe

En stopp etter rundt tre timer bak rattet for å slå lens, kjøpe en kopp kaffe, strekke litt på beina og bare ta en pause er ikke nødvendigvis feil, om man ikke har det brenntravelt da.

En typisk ladestopp på vår langtur var på rundt 30 - 40 minutter og vi ladet opp til 100 prosent. Det var et krav fra Audi.

Vi ladet mest på Ionity-ladere. Hvilket skulle vise seg å være en god match med Audi e-tron. Med varme batterier ladet den med rundt 150 kWt fra start og ladekurven var flat inntil vi kom opp til 80 prosent. Derfra sank ladeffekten ned til rundt 80 kWt de siste resterende prosentene. Det er helt klart godkjent og bedre enn hva for eksempel Tesla klarer med sine superladere.

Ettersom vi var først inn til lading og hadde mest strøm igjen på batteriet, var vi de første ut igjen også. Det begynte å lysne av morgen i det vi kom inn til Italia. Her fortsatte det med lett elbil-terreng med lange slake utforbakker gjennom små idylliske landsbyer som sakte våknet til en ny dag.

Herfra og inn bare økte vi forspranget til de andre lagene i konkurransen. Vi forsto etter hvert at om vi ikke rotet oss bort og kjørte feil, kunne dette gå veien. Det var en ganske god følelse da vi trillet ut fra siste ladepunkt FØR de andre lagene hadde ankommet. Da var det bare sjarmøretappen på noen få mil igjen. Selv for meg, som ikke har veldig sterkt utviklet konkurranseinstinkt, så smakte seieren godt etter 22 timer og 1743 kilometer bak rattet.

Del

Broom-Benny har vært på langtur før: Her tester han e-tron i Namibia!

Oppsummering

På vår Europa-turne var de fleste ladestasjonene i forbindelse med bensinstasjoner. Slik at både butikker og toaletter var tilgjengelige. Et lite, men godt tips her, er å huske på å ta med seg noe småmynt i lomma. Det koster penger en del steder å komme på toalettet, særlig i Tyskland. Du får ikke betalt med kort og langt fra alle bensinstasjoner ville veksle fra kort til mynt. Det endte med at vi måtte stikke bak i buskene ved et par anledninger. Det går greit når det er natt og mørkt, men er ikke like greit på dagtid. Dessuten er det ulovlig, men må man, så må man ...

Om vi skal oppsummere det hele veldig kjapt: Langtur med elbil er ikke noe problem så lenge du ikke tar for store avstikkere. Planlegg turen og gjør deg kjent med hvor ladepunktene er underveis. Lad når du kan – og ikke bare når du MÅ. Husk at både høy fart og motbakker "spiser" batteri. Om du har det travelt kommer du fortere fram med fossilbil. Og du – ikke glem å putte småmyntene i lomma ...

Les også: Ny e-tron modell kutter prisen med over 150.000 kroner

(Artikkelen er først publisert på broom.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 – Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander
Siste nytt
01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22NorgeMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15VerdenItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43PolitikkGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06Verden– Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander
Populært