Elbil på langtur: Da må du vite hva du gjør

Flere og flere velger elbil på europaturen. Det kan by på noen utfordringer.
Flere og flere velger elbil på europaturen. Det kan by på noen utfordringer. Foto: broom.no

Vi kjørte 1.743 kilometer – og krysset Europa.

Grafen som viser gjenværende strøm på batteriet daler skummelt fort. Svettedråpene pipler fram over neserota. I lyskjeglene som trenger gjennom mørke, regn og tåke ser jeg bare enda mer motbakke med hårnålssvinger.

Det er bare minutter siden sist jeg sjekket gjenværende distanse til neste lader. Her virker det som kilowattene forsvinner fortere enn kilometerne. Og det er fortsatt et godt stykke igjen ….

Som du kanskje har fått med deg de siste dagene, har vi i Broom vært på langtur med elbil. Nærmere bestemt en Audi e-tron. Vi kjørte 1.743 kilometer på 22 timer og var innom intet mindre enn TI europeiske land.

Underveis konkurrerte vi mot "landslag" fra Nederland og Tyskland. Men vi var også ute etter å finne ut hvordan det egentlig fungerer å kjøre elbil på langtur utenfor Norge. Dette blir naturligvis mer og mer aktuelt, etter hvert som stadig flere nordmenn går over til å kjøre elbil.

Les mer om turen her:

Planlegging

Det går definitivt an å dra på laaang biltur med elbil. Men du skal vite hva du gjør. Hvis ikke kan det bli problematisk.

Nedover i Europa er det noe mer glissent mellom ladepunktene enn det er her hjemme. For å si det diplomatisk.

Her må det planlegges langt nøyere i forhold til lading og det er liten tvil om at fossilbil gir større fleksibilitet. Enn så lenge. Da kommer du også raskere fram, om målet er å sluke flest mulig mil på kortest mulig tid. De tradisjonelle bensinstasjonene ligger tett i forhold ladepunktene.

Hurtigladerene finnes for det meste langs hovedveiene. Om du ønsker å ta en omvei på småveier opp i fjellene, for å se småbyer med murhus med skjeve skodder og mosegrodd takstein, vakre olivenlunder og fine solnedganger bak de syv blåner, da må du sjekke at det finnes lademuligheter – før du legger avgårde.

I motsatt fall kan du ende opp som meg – lettere nervøs og stresset for ikke å ha nok strøm. Det gikk heldigvis bra denne gangen.

Les også: 10 ting du bør vite om Audis elbil

Ikke for fort

Når vi er ute av byen og landeveien byr på fartsgrenser på opptil 130 km/t, er det så klart fristende å kjøre nettopp så fort og vel så det. Man vil jo fort fram. Men smart er det ikke.

På e-tron øker forbruket mye fra 120 til 130 km/t. I 110 km/t er det knapt noen merkbar forskjell i forbruket. Vi gir oss selv dermed lov til å ha 120 km/t som maksimalhastighet. Selvfølgelig hadde vi spart ytterligere på å bare kjøre i 80 km/t, men man skal jo komme fram en gang også ...

Vi i Norge er litt bortskjemte med hyppige ladestasjoner. Ut i den store verden kan det være litt annerledes. Foto: broom.no
Vi i Norge er litt bortskjemte med hyppige ladestasjoner. Ut i den store verden kan det være litt annerledes. Foto: broom.no

Det å holde jevn fart er også viktig, sammen med å se langt framover for å planlegge kjøringen nøye, særlig inn mot kryss og rundkjøringer. Det at motbakke krever mer strøm, er heller ingen hemmelighet. Det er derfor smart å sette seg litt inn i topografien der man skal ferdes. Man må heller ikke glemme at kulde, dårlig vær og nedbør også påvirker rekkevidden negativt.

Det er ikke riktig så arbeidsomt å planlegge som det kanskje høres ut som. På vår tur har vi ladestopp rundt hver tredje time. Noen ganger kommer vi inn til lading med 40 prosent av batterikapasiteten igjen. Andre ganger er det vesentlig mindre.

Vi har en kritisk lang etappe på vår tur. Den er på drøyt 270 kilometer og byr på en del høydemeter i tillegg. Der insisterer Audi, som arrangerer konkurransen, på at det skal være med en tekniker i bilen. Om det ligger an til at vi ikke skulle komme til neste hurtiglader, finnes det en "nødlader" som vi kan få bruke, men denne ligger ikke inne i den ordinære kjøreruten vi er tildelt.

Her lader de midt på natten – for å sette elbil-rekord

Over toppen

Vi legger lystig i vei vi og gjør vel egentlig akkurat det samme som vi har gjort tidligere. Satser på grei fart, samt myk og jevn kjøring og utnytte regenereringen maksimalt der det er mulig.

Allikevel synes vi batterikapasiteten synker i overkant fort. Det har blitt mørkt, tåke og regn ute og stigningen er nok brattere enn det vi så for oss. Vi er faktisk litt i stuss en kort stund på om vi kommer til å klare det. Hadde vi kjørt for fort før stigningene begynte?

Men vi kommer oss etter hvert over toppen og triller ned igjen på andre siden. Det er godt nytt for rekkevidden. Her er det både god regenerering og god fart og "krisen" blir avblåst ganske kjapt.

Når vi passerer det kritiske punktet i løypa, med avkjørsel til den omtalte nødladeren, ligger vi såpass godt an at Audi-teknikeren i baksetet sovner. Det blir ikke mer spennende enn som så. For oss.

Vi kommer fram til neste ladepunkt med 11 prosent igjen på batteriet og er første lag inn til lading. De andre lagene er ikke langt bak oss i tid, men har brukt vesentlig mer strøm. Vi snakker om 2-3 prosent igjen når de, klamme i håndflatene og stive i blikket, kommer inn til lading.

Dette var vårt aller første møte med Audi e-tron i USA

Det kan være smart å lade når man kan. Men det tar litt tid selv på hurtigladere. Foto: broom.no
Det kan være smart å lade når man kan. Men det tar litt tid selv på hurtigladere. Foto: broom.no

Sjarmøretappe

En stopp etter rundt tre timer bak rattet for å slå lens, kjøpe en kopp kaffe, strekke litt på beina og bare ta en pause er ikke nødvendigvis feil, om man ikke har det brenntravelt da.

En typisk ladestopp på vår langtur var på rundt 30 - 40 minutter og vi ladet opp til 100 prosent. Det var et krav fra Audi.

Vi ladet mest på Ionity-ladere. Hvilket skulle vise seg å være en god match med Audi e-tron. Med varme batterier ladet den med rundt 150 kWt fra start og ladekurven var flat inntil vi kom opp til 80 prosent. Derfra sank ladeffekten ned til rundt 80 kWt de siste resterende prosentene. Det er helt klart godkjent og bedre enn hva for eksempel Tesla klarer med sine superladere.

Ettersom vi var først inn til lading og hadde mest strøm igjen på batteriet, var vi de første ut igjen også. Det begynte å lysne av morgen i det vi kom inn til Italia. Her fortsatte det med lett elbil-terreng med lange slake utforbakker gjennom små idylliske landsbyer som sakte våknet til en ny dag.

Herfra og inn bare økte vi forspranget til de andre lagene i konkurransen. Vi forsto etter hvert at om vi ikke rotet oss bort og kjørte feil, kunne dette gå veien. Det var en ganske god følelse da vi trillet ut fra siste ladepunkt FØR de andre lagene hadde ankommet. Da var det bare sjarmøretappen på noen få mil igjen. Selv for meg, som ikke har veldig sterkt utviklet konkurranseinstinkt, så smakte seieren godt etter 22 timer og 1743 kilometer bak rattet.

Del

Broom-Benny har vært på langtur før: Her tester han e-tron i Namibia!

Oppsummering

På vår Europa-turne var de fleste ladestasjonene i forbindelse med bensinstasjoner. Slik at både butikker og toaletter var tilgjengelige. Et lite, men godt tips her, er å huske på å ta med seg noe småmynt i lomma. Det koster penger en del steder å komme på toalettet, særlig i Tyskland. Du får ikke betalt med kort og langt fra alle bensinstasjoner ville veksle fra kort til mynt. Det endte med at vi måtte stikke bak i buskene ved et par anledninger. Det går greit når det er natt og mørkt, men er ikke like greit på dagtid. Dessuten er det ulovlig, men må man, så må man ...

Om vi skal oppsummere det hele veldig kjapt: Langtur med elbil er ikke noe problem så lenge du ikke tar for store avstikkere. Planlegg turen og gjør deg kjent med hvor ladepunktene er underveis. Lad når du kan – og ikke bare når du MÅ. Husk at både høy fart og motbakker "spiser" batteri. Om du har det travelt kommer du fortere fram med fossilbil. Og du – ikke glem å putte småmyntene i lomma ...

Les også: Ny e-tron modell kutter prisen med over 150.000 kroner

(Artikkelen er først publisert på broom.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Brann på gård i Nome slukket01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne
Siste nytt
01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne
Populært