En av Norges raskeste menn: – Også elbileierne bør betale

Nei – han har ikke lagt kjørehanskene på hylla for godt.

Han er norgesmester. Han er europamester og han er verdensmester – og gud vet hva han ikke er mester i når det er snakk om fire hjul og ratt.

Han har kjørt 530 billøp, vunnet 123 av disse og han har tatt hjem 16 mesterskapstitler.

Dessuten er han TV-kjendis, etter mangfoldige sesonger på Broom og Autofil som Jan Erik Larssens makker når det virkelig skal kjøres fort – gjerne på en racerbane med en skikkelig grom bil. Det er Tommy Rustad vi snakker om.

Men suksessen har ikke gått til hodet på den joviale hakadølen. Han er like jordnær og beskjeden som han alltid har vært.

Nå er han gjest her i sommerpraten på Broom:

Hva gjør du i sommer?

– Vi har hatt noen morsomme dager på NMKs sommercup for gokart, som datteren vår, Isabell, kjører. Så her har ikke eplet falt så lang fra stammen. Kjempeflott arrangement og hyggelig!

– Vi har også vært på hytta på Synnfjellet. Med avslapping, turer, hygge med hele familien og litt fisking. Dessuten har jeg kjøpt meg moped. Nei - forresten to, har jeg kjøpt. Tempo Corvette. En -67 modell av den gamle typen og en litt nyere 74-modell. Jeg har en på hytta og en hjemme.

Denne kjører noen av verdens rikeste

Tommy, selvfølgelig i tet, fra Rallycross EM i 2015.
Tommy, selvfølgelig i tet, fra Rallycross EM i 2015.

Hva er best: Bilferie eller flyreise?

– Det er to helt forskjellige opplevelser. Flyreise dreier seg om å komme fra A til B på kortest mulig tid. På bilferie er det muligheter for kvalitetstid sammen med familien og gode samtaler som man kanskje ikke alltid får tid til ellers. Med bil blir også reisen og det man ser underveis en opplevelse i deg selv.

Hvem tar du med deg på den perfekte bilturen?

– Det er nærliggende å si familien. Vi liker å være på tur sammen. Men om jeg må velge noen annen, så samferdselsministeren kanskje. Kunne tenkt meg å diskutere veistandard og vedlikehold av norske veier med han.

– Her synes jeg etterslepet er for stort, og jeg tenker at mer av de pengene staten tar inn på biler og bilisme burde komme nettopp bilistene til gode i langt større grad enn de gjør i dag. Jeg er også klar over at samferdselsministeren ikke kan fikse dette alene, men jeg har jo ikke plass til hele regjeringen i bilen heller...

Hva irriterer deg mest i trafikken?

– Jeg er nok en type som ikke så lett lar seg irritere. Men biler som kjører sakte og lager kø. Kanskje særlig en del av de små elbilene som ligger langt under fartsgrensen og med det skaper trafikkfarlige situasjoner.

Flere nordmenn drar på bilferie, også med elbil

To blide karer og radarpar i Broom og Autofil. Jan Erik Larssen og Tommy deler mange gode bilminner.
To blide karer og radarpar i Broom og Autofil. Jan Erik Larssen og Tommy deler mange gode bilminner.

Synes du elbilene har for mange fordeler i Norge?

– Tja... Jeg synes det er greit at de er billigere i innkjøp. Vi må ha noen gulrøtter for å få folk til å kjøpe dem. Men jeg synes at de som har elbil skal betale for bruken som oss andre. En elbil sliter også på veien, tar opp parkeringsplasser og bidrar til kø, bare for å nevne noe – akkurat som andre biler.

...og hva med dieselbilene: Får de ufortjent mye pepper?

– Ja, jeg synes det har blitt litt for mye hysteri her og at diskusjonene blir litt lite nyanserte. Egentlig i begge retninger. Enten man liker elbiler, eller dieselbiler. Nyere dieselbiler er jo slett ikke så ille på utslipp som de var. Det er faktisk veldig rene. Elbiler lager også et klimaavtrykk, men de er mer miljøvennlige tross alt. Jeg tenker at det ikke må være enten eller, men det kan være både og. Jeg tror elbiler, bensinbiler og dieselbiler kan leve godt side om side framover.

Hva synes du om bompengemotstanden i Norge?

– Jeg synes det er nok nå. Det er på tide å sette ned foten. Litt bompenger synes jeg har vært greit, men når man snart må betale det samme i bompenger til Trondheim som for en flybillett til samme sted, da mener jeg at det har gått for langt.

Importør-sjef: Bilene vil bli dramatisk mye sikrere

Intet mindre enn 123 ganger har Tommy stått øverst på seierspallen etter et billøp.
Intet mindre enn 123 ganger har Tommy stått øverst på seierspallen etter et billøp.

Hva tror du vil skje med bilene de neste ti årene?

– Mye! Utviklingen går veldig fort og ny teknologi vil dukke opp på flere områder. Dette med selvkjøring vil nok utvikles, det samme med batterier og lading av elbiler. Samtidig tror jeg også at forbrenningsmotorene vil utvikles til å bli bedre. Jeg tror elbiler, bensinbiler og dieselbiler kan leve godt side om side framover.

– Samtidig er dette med delingsøkonomi og ulike former for bil-deling spennende, og det skal bli interessant å følge med på hva som skjer her de neste årene. Om jeg skal forsøke å oppsummere litt, så tror jeg rett og slett at vi får flere valg muligheter når det gjelder biler og bilisme og måten vi "eier" bilene våre på framover.

De fleste kjøper ikke elbil: – Fordelene er åpenbart ikke for mange

Hva er din beste bilopplevelse?

Tommy Rustad (50)

Jobber med: Driver eget firma med tømmertransport, jobber som konsulent i ulike bilsport-sammenhenger og er ambassadør for Continental. Første bil: Volvo 360 Hva kjører du nå: BMW X4 2,0d Hva hører du på i bilen: Litt ulike radio-kanaler, ellers liker jeg å prate med dem som sitter på. Drømmebil: Egentlig ingen spesiell, men Volvo XC90 er jo litt fin ...

– Oi! Den er ikke enkel. Jeg tror kanskje ikke jeg klarer å trekke fram bare én enkelt. Men STCC-seierne står høyt. Det samme gjør også EM-seieren i Rallycross supercar med VW Polo i 2015, men også seieren med Renault Sport Spider 1997, hvor jeg ble europamester, smakte utrolig godt.

– Ellers har jeg veldig mange hyggelige bilminner fra tiden med dere i Broom og Autofil, sammen med Jan Erik Larssen. Jeg tror det ble 14 år med mye bilmoro bare der. Men jeg har også noe jeg gleder meg veldig til. Jeg fikk nemlig i 50-års gave fra Petter Solberg – mulighet til å kjøre hans Ford Escort MKII rallybil på Rudskogen. Det skal bli skikkelig moro!

– Jeg har ikke lagt hjelmen og kjørehanskene på hylla helt for godt ennå. Det blir ikke noen satsing fra min side mer, men ett og annet billøp kommer jeg nok til å kjøre om det passer seg slik.

Kjøpte ny bil i 1974 – men syntes den var for fin til å brukes

Tommy har kjørt mye både gromt og fort, men forsikrer om at han kjører pent langs veien.
Tommy har kjørt mye både gromt og fort, men forsikrer om at han kjører pent langs veien.

Hvilken bil får vi aldri se i garasjen din?

– He, he.. Jeg hater vel egentlig ingen biler, men har heller ikke noe soleklart favorittmerke. Noen liten bil tror jeg kanskje ikke du får se i garasjen min. Jeg liker sikre biler med litt størrelse, god plass og god komfort.

– Litt overrasket over at jeg ikke nevnte stor motor? Det er jo gøy det, men du skjønner at på veien så kjører jeg veldig pent. Så får man heller ta det litt mer ut når man er på en bane eller en annen passende arena.

Les også: Dette er bil for de virkelig tøffe takene

Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW

Kanskje kan dette løse et stort elbil-problem

Går mot nytt rekordår for elbilsalget

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen
Siste nytt
07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen
Populært