En av Norges raskeste menn: – Også elbileierne bør betale

Nei – han har ikke lagt kjørehanskene på hylla for godt.

Han er norgesmester. Han er europamester og han er verdensmester – og gud vet hva han ikke er mester i når det er snakk om fire hjul og ratt.

Han har kjørt 530 billøp, vunnet 123 av disse og han har tatt hjem 16 mesterskapstitler.

Dessuten er han TV-kjendis, etter mangfoldige sesonger på Broom og Autofil som Jan Erik Larssens makker når det virkelig skal kjøres fort – gjerne på en racerbane med en skikkelig grom bil. Det er Tommy Rustad vi snakker om.

Men suksessen har ikke gått til hodet på den joviale hakadølen. Han er like jordnær og beskjeden som han alltid har vært.

Nå er han gjest her i sommerpraten på Broom:

Hva gjør du i sommer?

– Vi har hatt noen morsomme dager på NMKs sommercup for gokart, som datteren vår, Isabell, kjører. Så her har ikke eplet falt så lang fra stammen. Kjempeflott arrangement og hyggelig!

– Vi har også vært på hytta på Synnfjellet. Med avslapping, turer, hygge med hele familien og litt fisking. Dessuten har jeg kjøpt meg moped. Nei - forresten to, har jeg kjøpt. Tempo Corvette. En -67 modell av den gamle typen og en litt nyere 74-modell. Jeg har en på hytta og en hjemme.

Denne kjører noen av verdens rikeste

Tommy, selvfølgelig i tet, fra Rallycross EM i 2015.
Tommy, selvfølgelig i tet, fra Rallycross EM i 2015.

Hva er best: Bilferie eller flyreise?

– Det er to helt forskjellige opplevelser. Flyreise dreier seg om å komme fra A til B på kortest mulig tid. På bilferie er det muligheter for kvalitetstid sammen med familien og gode samtaler som man kanskje ikke alltid får tid til ellers. Med bil blir også reisen og det man ser underveis en opplevelse i deg selv.

Hvem tar du med deg på den perfekte bilturen?

– Det er nærliggende å si familien. Vi liker å være på tur sammen. Men om jeg må velge noen annen, så samferdselsministeren kanskje. Kunne tenkt meg å diskutere veistandard og vedlikehold av norske veier med han.

– Her synes jeg etterslepet er for stort, og jeg tenker at mer av de pengene staten tar inn på biler og bilisme burde komme nettopp bilistene til gode i langt større grad enn de gjør i dag. Jeg er også klar over at samferdselsministeren ikke kan fikse dette alene, men jeg har jo ikke plass til hele regjeringen i bilen heller...

Hva irriterer deg mest i trafikken?

– Jeg er nok en type som ikke så lett lar seg irritere. Men biler som kjører sakte og lager kø. Kanskje særlig en del av de små elbilene som ligger langt under fartsgrensen og med det skaper trafikkfarlige situasjoner.

Flere nordmenn drar på bilferie, også med elbil

To blide karer og radarpar i Broom og Autofil. Jan Erik Larssen og Tommy deler mange gode bilminner.
To blide karer og radarpar i Broom og Autofil. Jan Erik Larssen og Tommy deler mange gode bilminner.

Synes du elbilene har for mange fordeler i Norge?

– Tja... Jeg synes det er greit at de er billigere i innkjøp. Vi må ha noen gulrøtter for å få folk til å kjøpe dem. Men jeg synes at de som har elbil skal betale for bruken som oss andre. En elbil sliter også på veien, tar opp parkeringsplasser og bidrar til kø, bare for å nevne noe – akkurat som andre biler.

...og hva med dieselbilene: Får de ufortjent mye pepper?

– Ja, jeg synes det har blitt litt for mye hysteri her og at diskusjonene blir litt lite nyanserte. Egentlig i begge retninger. Enten man liker elbiler, eller dieselbiler. Nyere dieselbiler er jo slett ikke så ille på utslipp som de var. Det er faktisk veldig rene. Elbiler lager også et klimaavtrykk, men de er mer miljøvennlige tross alt. Jeg tenker at det ikke må være enten eller, men det kan være både og. Jeg tror elbiler, bensinbiler og dieselbiler kan leve godt side om side framover.

Hva synes du om bompengemotstanden i Norge?

– Jeg synes det er nok nå. Det er på tide å sette ned foten. Litt bompenger synes jeg har vært greit, men når man snart må betale det samme i bompenger til Trondheim som for en flybillett til samme sted, da mener jeg at det har gått for langt.

Importør-sjef: Bilene vil bli dramatisk mye sikrere

Intet mindre enn 123 ganger har Tommy stått øverst på seierspallen etter et billøp.
Intet mindre enn 123 ganger har Tommy stått øverst på seierspallen etter et billøp.

Hva tror du vil skje med bilene de neste ti årene?

– Mye! Utviklingen går veldig fort og ny teknologi vil dukke opp på flere områder. Dette med selvkjøring vil nok utvikles, det samme med batterier og lading av elbiler. Samtidig tror jeg også at forbrenningsmotorene vil utvikles til å bli bedre. Jeg tror elbiler, bensinbiler og dieselbiler kan leve godt side om side framover.

– Samtidig er dette med delingsøkonomi og ulike former for bil-deling spennende, og det skal bli interessant å følge med på hva som skjer her de neste årene. Om jeg skal forsøke å oppsummere litt, så tror jeg rett og slett at vi får flere valg muligheter når det gjelder biler og bilisme og måten vi "eier" bilene våre på framover.

De fleste kjøper ikke elbil: – Fordelene er åpenbart ikke for mange

Hva er din beste bilopplevelse?

Tommy Rustad (50)

Jobber med: Driver eget firma med tømmertransport, jobber som konsulent i ulike bilsport-sammenhenger og er ambassadør for Continental. Første bil: Volvo 360 Hva kjører du nå: BMW X4 2,0d Hva hører du på i bilen: Litt ulike radio-kanaler, ellers liker jeg å prate med dem som sitter på. Drømmebil: Egentlig ingen spesiell, men Volvo XC90 er jo litt fin ...

– Oi! Den er ikke enkel. Jeg tror kanskje ikke jeg klarer å trekke fram bare én enkelt. Men STCC-seierne står høyt. Det samme gjør også EM-seieren i Rallycross supercar med VW Polo i 2015, men også seieren med Renault Sport Spider 1997, hvor jeg ble europamester, smakte utrolig godt.

– Ellers har jeg veldig mange hyggelige bilminner fra tiden med dere i Broom og Autofil, sammen med Jan Erik Larssen. Jeg tror det ble 14 år med mye bilmoro bare der. Men jeg har også noe jeg gleder meg veldig til. Jeg fikk nemlig i 50-års gave fra Petter Solberg – mulighet til å kjøre hans Ford Escort MKII rallybil på Rudskogen. Det skal bli skikkelig moro!

– Jeg har ikke lagt hjelmen og kjørehanskene på hylla helt for godt ennå. Det blir ikke noen satsing fra min side mer, men ett og annet billøp kommer jeg nok til å kjøre om det passer seg slik.

Kjøpte ny bil i 1974 – men syntes den var for fin til å brukes

Tommy har kjørt mye både gromt og fort, men forsikrer om at han kjører pent langs veien.
Tommy har kjørt mye både gromt og fort, men forsikrer om at han kjører pent langs veien.

Hvilken bil får vi aldri se i garasjen din?

– He, he.. Jeg hater vel egentlig ingen biler, men har heller ikke noe soleklart favorittmerke. Noen liten bil tror jeg kanskje ikke du får se i garasjen min. Jeg liker sikre biler med litt størrelse, god plass og god komfort.

– Litt overrasket over at jeg ikke nevnte stor motor? Det er jo gøy det, men du skjønner at på veien så kjører jeg veldig pent. Så får man heller ta det litt mer ut når man er på en bane eller en annen passende arena.

Les også: Dette er bil for de virkelig tøffe takene

Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW

Kanskje kan dette løse et stort elbil-problem

Går mot nytt rekordår for elbilsalget

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Barn falt i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Flere veier stengt på Vestlandet09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar
Siste nytt
14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeBarn falt i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeFlere veier stengt på Vestlandet09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar
Populært