Her er de i mål – etter over 170 mil i elbil

Bjørn Gravdal, Benny "Broom" Christensen og Rune Nesheim utgjorde det norske landslaget. Morten Moum (t.h) fra Audi Norge jubler også for seieren.
Bjørn Gravdal, Benny "Broom" Christensen og Rune Nesheim utgjorde det norske landslaget. Morten Moum (t.h) fra Audi Norge jubler også for seieren.

Broom-Benny var med på landskamp i elbilkjøring.

De startet i Amsterdam, Nederland. 22 timer senere rullet de i mål i Ljubljana, Slovenia. Litt slitne og trøtte – men lykkelige.

I mellomtiden hadde de vært innom ti ulike land, hadde kjørt 1.743,5 kilometer og ladet elbilen, en Audi e-tron, syv ganger. De hadde en snittfart på akkurat 80 km/t og et strømforbruk på 22,9 kW/t.

Vår egen Benny Christensen har vært ett av besetningsmedlemmene i bilen. Sammen med seg hadde han Rune Nesheim fra Autofil / DinSide Motor og Bjørn Gravdal fra Auto, Motor & Sport Norge.

– Det ble en lang tur og vi kjente definitivt på trøttheten underveis, forteller Benny rett etter målgang.

Å være norsk forplikter

– Jeg er både litt sliten, men også glad for å ha fått være med på dette, sier Benny.

De tre karene dro ned med ett mål for øye, nemlig å ta hjem seieren. Hvilket besto i å komme gjennom løypa med lavest forbruk, samtidig som tiden også var en viktig faktor.

– Norge er jo på mange måter verdens elbil-navle. Ingen i hele verden kjøper flere av biltypen enn oss. Vi syntes jo det forplikter!

Nattladning og videre strategi diskuteres i Sveits.
Nattladning og videre strategi diskuteres i Sveits.

– Vi hadde en litt trå start. Vi klarte nemlig kunststykket å feilnavigere ut av Amsterdam og brukte både verdifulle minutter og strøm på å hente oss inn igjen. Vi kom sist inn til første lading. Jeg skal innrømme at vi så litt mørkt på det akkurat da, forteller Benny.

– Men vi øynet likevel et lite håp. Vi hadde nemlig brukt minst strøm av alle. Siden gikk det bedre og bedre. Vi hadde et par feilkjøringer til, men ikke noen store. Det viktigste var at vi klarte å kjøre både fort og med lavt forbruk.

– Både fort og med lavt strømforbruk? Det er vel litt selvmotsigende. Forbruket øker vel i takt med farten?

– Ja, ja – absolutt. Det er naturligvis et kompromiss hele veien. For mye av det ene påvirker det andre negativt. Her må man finne en god balanse og det føler jeg at vi klarte ganske godt. Samtidig som man må kjøre riktig.

– Men dere bruker vel navigasjon. Hvor vanskelig kan det være?

– He, he... Vi hørte om et av de andre lagene som kjørte her tidligere i uka. De ble rett og slett borte. Det viste seg etter hvert at de hadde klart kunststykket å komme på feil grenseovergang inn til Østerrike, så det er absolutt mulig det. Å ta feil ut av en rundkjøring for eksempel, eller en avkjøring for tidlig, eller "oppdage" avkjøringen på motorveien for sent.

Les mer om denne elbil-turen her:

Jevngode

– Selv hadde vi én feilkjøring per mann. Vi hjelper så klart hverandre når det er tvil. Det var ikke lov å sove i forsetene. Den i baksetet kunne imidlertid unne seg en liten dupp.

– Men det har vært gøy. Vi har hatt god stemning i bilen absolutt hele veien. Dette har definitivt vært teamarbeid. Vi har kjørt omtrent like mange timer alle mann. Vi har vært veldig jevngode, både i antall feilkjøringer, snittforbruk og gjennomsnittshastighet. Det synes jeg er kjempe-ålreit og det styrker team-følelsen.

En konsentrert Broom-Benny kommer inn til nye ladning og skjønner at dette kan gå veien.
En konsentrert Broom-Benny kommer inn til nye ladning og skjønner at dette kan gå veien.

– Hvordan gikk det så til slutt?

– Vi vant! Ganske klart til slutt også! Fy søren – så deilig!

– Oi! Gratulerer så mye til dere! Utrolig godt gjort. Det uunngåelige spørsmålet må bare komme: Hva føler dere nå?

– Glede, takknemlighet, tretthet og litt stolthet. Det har vært en jobb som krever mye fokus hele veien. Samarbeid og samhold i teamet. Og det at vi klarte å knekke fart og forbruks-koden ganske tidlig. Det siste ble definitivt avgjørende.

Les mer her: Lader de midt på natten – for å sette elbil-rekord

På vei ned en dal i Italia på smal og svingete landevei.
På vei ned en dal i Italia på smal og svingete landevei.

Fryktet nederlenderne

– Hvem var du mest redd for av konkurrentene underveis?

– Helt klart nederlenderne. De ledet til å begynne med og har, som Norge, en del erfaring med elbil-kjøring. Men på morgenkvisten. skjønte vi at det gikk veien. Vi tok igjen Nederland i løpet av natten og seg sakte, men sikkert i fra utover morgenen. De må ha misset på fjelletappene. Det var der vi tok dem.

– Men vi tok ikke noe for gitt. Da vi kjørte ut fra siste lading før de i det hele tatt hadde ankommet, forsto vi at dette kunne kunne vi hale i land. Med mindre vi kjørte veldig feil. Så det var fult fokus helt til mål. Det var utrolig deilig å passere mål i Ljubljana etter 22 timer i bilen og 1.743,5 nennsomt tilbakelagte kilometere i full konsentrasjon.

Vi tester nye Audi e-tron i kulda.

Feirer med sjokolade og sø

– Det som også var litt morsomt, er at Audi-teknikerne som fulgte oss hele veien, og som her lest av våre kjøredata på hver eneste lading, var veldig imponert over forbruket vårt. De trodde knapt det de så da det gjaldt snittfart og forbruk. For dem er disse dataene fra de ulike lagene verdifull "forskning" som blir blir med hjem til tTyskland og analysert videre i jakten på å utvikle enda bedre elbiler.

– Og nå, hvordan blir feiringen for e-tron-Team Norway?

Lading rett før grensen til Slovenia. Norge får "full tank" først og drar av gårde som første lag.
Lading rett før grensen til Slovenia. Norge får "full tank" først og drar av gårde som første lag.

– He, he... Etter å ha vært våkne mer eller mindre i over 30 timer, så blir det en sjokolade i taxfree-butikken her på flyplassen og håp om en liten dupp på flyet hjem. Vi kommer nok til å drømme om kilowatt og kilometer, avslutter en sliten men lykkelig Broom-Benny.

Les også: Broom-Benny har vært på langtur før: Her tester han e-tron i Namibia!

Nå får du elbil på dagen – med store rabatter Køen for hurtiglading av elbil bare øker
De fleste kjøper ikke elbil: – Fordelene er åpenbart ikke for mange

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra på for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Homo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 – De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45 Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14 Mystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08 Norge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02 Brennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00 Frp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43 «Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30 Hergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01 Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00 100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25 Økt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12 Den tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51 Høyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler
Siste nytt
07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07VerdenAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06VerdenBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38VerdenSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02NorgeFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra på for regjeringen02:46VerdenNy person død av mystisk virus i Kina02:45VerdenGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerHomo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53Norge– De høyreradikale er på vei tilbake til gata10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen07:45VerdenPutins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen07:14Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredd seg til Japan07:08MotorNorge når elbilmål før tiden: – En milepæl som er helt utrolig07:02SportBrennhet Sørloth vil forlenge Tyrkia-eventyret07:00PolitikkFrp-folk vil ha strengere innvandringspolitikk for å bli i regjering06:43Sport«Ny» McGregor klar for comeback i ringen søndag06:30SportHergeirssons OL-kval er spikret, håndballmygg får sjansen06:01VerdenLettelse etter regn over skogbrannene i Australia06:00Verden100 år siden USA innførte totalforbud mot alkohol05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkHøie lover kortere arbeidstid for fastlegene05:25PengerØkt omsetning for kjøpesentrene i fjor05:12VerdenDen tyske regjeringen enig med delstater om plan for kullavvikling04:51PolitikkHøyre-topper vil at staten skal ta kontroll over dårlige skoler
Populært