Her er de i mål – etter over 170 mil i elbil

Bjørn Gravdal, Benny "Broom" Christensen og Rune Nesheim utgjorde det norske landslaget. Morten Moum (t.h) fra Audi Norge jubler også for seieren.
Bjørn Gravdal, Benny "Broom" Christensen og Rune Nesheim utgjorde det norske landslaget. Morten Moum (t.h) fra Audi Norge jubler også for seieren.

Broom-Benny var med på landskamp i elbilkjøring.

De startet i Amsterdam, Nederland. 22 timer senere rullet de i mål i Ljubljana, Slovenia. Litt slitne og trøtte – men lykkelige.

I mellomtiden hadde de vært innom ti ulike land, hadde kjørt 1.743,5 kilometer og ladet elbilen, en Audi e-tron, syv ganger. De hadde en snittfart på akkurat 80 km/t og et strømforbruk på 22,9 kW/t.

Vår egen Benny Christensen har vært ett av besetningsmedlemmene i bilen. Sammen med seg hadde han Rune Nesheim fra Autofil / DinSide Motor og Bjørn Gravdal fra Auto, Motor & Sport Norge.

– Det ble en lang tur og vi kjente definitivt på trøttheten underveis, forteller Benny rett etter målgang.

Å være norsk forplikter

– Jeg er både litt sliten, men også glad for å ha fått være med på dette, sier Benny.

De tre karene dro ned med ett mål for øye, nemlig å ta hjem seieren. Hvilket besto i å komme gjennom løypa med lavest forbruk, samtidig som tiden også var en viktig faktor.

– Norge er jo på mange måter verdens elbil-navle. Ingen i hele verden kjøper flere av biltypen enn oss. Vi syntes jo det forplikter!

Nattladning og videre strategi diskuteres i Sveits.
Nattladning og videre strategi diskuteres i Sveits.

– Vi hadde en litt trå start. Vi klarte nemlig kunststykket å feilnavigere ut av Amsterdam og brukte både verdifulle minutter og strøm på å hente oss inn igjen. Vi kom sist inn til første lading. Jeg skal innrømme at vi så litt mørkt på det akkurat da, forteller Benny.

– Men vi øynet likevel et lite håp. Vi hadde nemlig brukt minst strøm av alle. Siden gikk det bedre og bedre. Vi hadde et par feilkjøringer til, men ikke noen store. Det viktigste var at vi klarte å kjøre både fort og med lavt forbruk.

– Både fort og med lavt strømforbruk? Det er vel litt selvmotsigende. Forbruket øker vel i takt med farten?

– Ja, ja – absolutt. Det er naturligvis et kompromiss hele veien. For mye av det ene påvirker det andre negativt. Her må man finne en god balanse og det føler jeg at vi klarte ganske godt. Samtidig som man må kjøre riktig.

– Men dere bruker vel navigasjon. Hvor vanskelig kan det være?

– He, he... Vi hørte om et av de andre lagene som kjørte her tidligere i uka. De ble rett og slett borte. Det viste seg etter hvert at de hadde klart kunststykket å komme på feil grenseovergang inn til Østerrike, så det er absolutt mulig det. Å ta feil ut av en rundkjøring for eksempel, eller en avkjøring for tidlig, eller "oppdage" avkjøringen på motorveien for sent.

Les mer om denne elbil-turen her:

Jevngode

– Selv hadde vi én feilkjøring per mann. Vi hjelper så klart hverandre når det er tvil. Det var ikke lov å sove i forsetene. Den i baksetet kunne imidlertid unne seg en liten dupp.

– Men det har vært gøy. Vi har hatt god stemning i bilen absolutt hele veien. Dette har definitivt vært teamarbeid. Vi har kjørt omtrent like mange timer alle mann. Vi har vært veldig jevngode, både i antall feilkjøringer, snittforbruk og gjennomsnittshastighet. Det synes jeg er kjempe-ålreit og det styrker team-følelsen.

En konsentrert Broom-Benny kommer inn til nye ladning og skjønner at dette kan gå veien.
En konsentrert Broom-Benny kommer inn til nye ladning og skjønner at dette kan gå veien.

– Hvordan gikk det så til slutt?

– Vi vant! Ganske klart til slutt også! Fy søren – så deilig!

– Oi! Gratulerer så mye til dere! Utrolig godt gjort. Det uunngåelige spørsmålet må bare komme: Hva føler dere nå?

– Glede, takknemlighet, tretthet og litt stolthet. Det har vært en jobb som krever mye fokus hele veien. Samarbeid og samhold i teamet. Og det at vi klarte å knekke fart og forbruks-koden ganske tidlig. Det siste ble definitivt avgjørende.

Les mer her: Lader de midt på natten – for å sette elbil-rekord

På vei ned en dal i Italia på smal og svingete landevei.
På vei ned en dal i Italia på smal og svingete landevei.

Fryktet nederlenderne

– Hvem var du mest redd for av konkurrentene underveis?

– Helt klart nederlenderne. De ledet til å begynne med og har, som Norge, en del erfaring med elbil-kjøring. Men på morgenkvisten. skjønte vi at det gikk veien. Vi tok igjen Nederland i løpet av natten og seg sakte, men sikkert i fra utover morgenen. De må ha misset på fjelletappene. Det var der vi tok dem.

– Men vi tok ikke noe for gitt. Da vi kjørte ut fra siste lading før de i det hele tatt hadde ankommet, forsto vi at dette kunne kunne vi hale i land. Med mindre vi kjørte veldig feil. Så det var fult fokus helt til mål. Det var utrolig deilig å passere mål i Ljubljana etter 22 timer i bilen og 1.743,5 nennsomt tilbakelagte kilometere i full konsentrasjon.

Vi tester nye Audi e-tron i kulda.

Feirer med sjokolade og sø

– Det som også var litt morsomt, er at Audi-teknikerne som fulgte oss hele veien, og som her lest av våre kjøredata på hver eneste lading, var veldig imponert over forbruket vårt. De trodde knapt det de så da det gjaldt snittfart og forbruk. For dem er disse dataene fra de ulike lagene verdifull "forskning" som blir blir med hjem til tTyskland og analysert videre i jakten på å utvikle enda bedre elbiler.

– Og nå, hvordan blir feiringen for e-tron-Team Norway?

Lading rett før grensen til Slovenia. Norge får "full tank" først og drar av gårde som første lag.
Lading rett før grensen til Slovenia. Norge får "full tank" først og drar av gårde som første lag.

– He, he... Etter å ha vært våkne mer eller mindre i over 30 timer, så blir det en sjokolade i taxfree-butikken her på flyplassen og håp om en liten dupp på flyet hjem. Vi kommer nok til å drømme om kilowatt og kilometer, avslutter en sliten men lykkelig Broom-Benny.

Les også: Broom-Benny har vært på langtur før: Her tester han e-tron i Namibia!

Nå får du elbil på dagen – med store rabatter Køen for hurtiglading av elbil bare øker
De fleste kjøper ikke elbil: – Fordelene er åpenbart ikke for mange

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim
Siste nytt
23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim
Populært