En av Volvos viktigste biler – nå feirer den jubileum

Volvo 240 ble vist første gang 20. august i 1974. Det betyr at den nå har vært med oss i hele 45 år.
Volvo 240 ble vist første gang 20. august i 1974. Det betyr at den nå har vært med oss i hele 45 år.

Gjetter du hvor gammel 240 har blitt?

Oljekrisen i 1973 sendte sjokkbølger gjennom alle verdens bilprodusenter. Det var tøffe og usikre tider. Ingen visste hva som ville skje med oljeprisen – eller verdensøkonomien. Og det var veldig vanskelig å spå hvordan det ville gå med bilsalget.

Det eneste sikre var at store bensinslukere nå var solid parkert i skammekroken. Hos mange var det dermed tid for å tenke nytt.

Hos Volvo på Torslanda utenfor Gøteborg var man i full gang med å ferdigstille en viktig bil. 140-serien var på overtid. Nå jobbet Volvo-ingeniørene intenst med oppfølgeren som skulle hete 240.

Briste eller bære

Oljekrise eller ikke: Utviklingsløpet var godt i gang og for en liten bilprodusent som Volvo var det ikke mulig å finne på de helt store sprellene.

20. august 1974 kom debuten. Splitter nye 240 ble trillet inn foran et stort pressekorps. Nå fikk det briste eller bære.

I dag feirer altså 240 jubileum, det er 45 år siden ble den ble vist første gang. Og vi kan slå fast at den ble en større suksess enn selv de mest optimistiske hos Volvo nok våget å tenke på.

Dette er verdens mest berømte Volvo

Fulgt Volvo-historien tett

Det ble den til tross for at bilen under skallet var overraskende lite "ny". Hadde en bilprodusent forsøkt seg på det samme i dag, ville det nok blitt solid mageplask. Men tilbake på 70-tallet kunne man komme unna med slike ting:

– Det Volvo gjorde var langt på vei å videreføre 140-modellen. De brukte 140 som et utgangspunkt, så satte de i gang og endret og finpusset på den. Fronten ble helt ny, med MacPerson forhjulsoppheng og tannstangstyring. Fra frontruten og bakover er den så og si lik 1974-modellen av 140-serien, forteller Brooms bilekspert Benny Christensen som også er redaktør for årboken VolvoKlassiker.

Han har fulgt Volvo-historien tett helt siden han var guttunge på Fåberg, nord for Lillehammer. Han har også eid en rekke 240-eksemplarer selv.

Nå får du denne Volvoen fra 30.000 kroner

140-serien var en stor suksess for Volvo. Veldig mye fra denne ble også med over til 240. Foto: Privat.
140-serien var en stor suksess for Volvo. Veldig mye fra denne ble også med over til 240. Foto: Privat.

Kundene strømmet til

– Men hvorfor gikk Volvo for en slik løsning når de skulle lansere en helt ny modell?

– Det var nok to hovedgrunner til det: Den ene var tid, den andre penger. Volvo var en liten bilprodusent, som måtte klare seg på langt mindre utviklingsbudsjetter enn de største konkurrentene hadde. Internt hos Volvo var det mange flinke og visjonære ingeniører som gjerne ville dra på mye mer. Men da ble også fallhøyden veldig stor. Hadde de bommet med 240, ville det kanskje ikke vært noe Volvo i dag. Og i en slik situasjon er det vel ikke veldig rart at de gikk for det trygge og velkjente, sier Benny.

Kundene brydde seg altså lite om at alt ikke var like nytt på 240. De strømmet til. Og Volvos solide posisjon i Norge, ble ytterligere forsterket av 240. Dette har på mange måter blitt en nasjonalbil her hjemme.

Volvo har sterke stasjonsvogntradisjoner, 240 markerte seg også sterkt her.
Volvo har sterke stasjonsvogntradisjoner, 240 markerte seg også sterkt her.

Ganske kostbar bil

Første årsmodell, som var 1975, gikk 240 rett til topps på den norske salgsstatistikken. 7.944 biler ble solgt og registrert det første året. De to kanskje største konkurrentene, Ford Granada og Opel Rekord, endte på 9. og 10. plass, med henholdsvis 3.093 og 2.971 biler. Dette i et norsk totalmarked på 102.811 biler.

Her skal vi også huske at 240 var en ganske kostbar bil. Det var langt fra alle som hadde råd til å kjøpe helt ny 240 tilbake på 70-tallet. Dette var en bil for øvre middelklasse.

– Slik sett hadde den også litt drømfaktor fra starten av. 240 var den ultimate familiebilen for mange. Den ble også kjapt en populær bruktbil. Og etter det igjen skaffet den seg en nesten unik standing som ungdoms- og rånerbil. Det har også bidratt til å holde liv i bestanden av biler, som fortsatt er ganske omfattende, forteller Benny.

Denne skulle vært oppfølgeren til P1800

Volvo 240 gikk ut av produksjon for mer enn 20 år siden og har definitivt blitt en klassiker. En billig sådan akkurat nå.
Volvo 240 gikk ut av produksjon for mer enn 20 år siden og har definitivt blitt en klassiker. En billig sådan akkurat nå.

Trodde det var slutt

240 ble naturlig nok kontinuerlig oppgradert underveis, særlig 1979 og 1986 var år for litt større endringer. Ellers hadde bilen egentlig bare en stor facelift. Det var som 1981-modell.

Det er da heller ingen Volvo-modell som har solgt i flere eksemplarer noen gang, enn nettopp 200-serien. 2.862.573 biler ble bygget, hvorav 177.402 var 260 med sekssylindret motor.

Da 700-serien debuterte i 1982, regnet mange med at det var slutt for 240 i løpet av kun kort tid. Men neida. Godt salg gjorde at den seiglivede modellen bare fortsatte og fortsatte. Faktisk overlevde den 700-serien, som egentlig var erstatteren, med ett år.

Hyggelig butikk

Mot slutten var det ikke til å komme fra at 240 var frakjørt på mange områder. Likevel var det tendenser til landesorg både her hjemme og ikke minst i hjemlandet Sverige, da det aller siste eksemplaret rullet av samlebåndet 5. mai 1993. En mørkeblå 240 stasjonsvogn i Polar Super utgave, med svart skinninteriør, som fikk registreringsnummer JAA 018.

Dermed ble det altså 19 år totalt sett. Selv om bilmodellene generelt levde mye lenger den gangen enn i dag, var det mange år.

I etterkant er det nok vanskelig å overvurdere hvor viktig 240 var for Volvo. Den kostet relativt lite å utvikle. Volvo kunne gjenbruke teknikk og fordele kostnader, samtidig som de klarte å ta seg bra betalt for selve bilen. Med gode salgstall på toppen, ble det riktig så hyggelig butikk for svenskene.

Volvo veteranbil med turbo-motor?

Offisielt reklamebilde fra Volvo. Ingen tvil om at aktiv livsstil var i fokus også den gangen.
Offisielt reklamebilde fra Volvo. Ingen tvil om at aktiv livsstil var i fokus også den gangen.

Slik ser prisene ut

I bruktmarkedet er det fortsatt bra med biler å finne her til lands. Det begynner å bli tynt mellom de riktig fine, urørte originalbilene, selv om de dukker opp innimellom.

Du får biler, dog med betydelig omsorgsbehov, fra rundt 5.000 kroner. Kjørbare og passe halvgreie biler for rundt 15.000 kroner. Pene, EU-godkjente doninger i god både teknisk og kosmetiske stand, som er bare "tut-og-kjør" får du for ca 30.000 og oppover.

Skikkelig fine originale biler med lav kilometerstand, med komplett servicehistorikk og god eierhistorikk, får du for rundt 60.000. Verre er faktisk ikke inngangsbilletten for å bli 240-eier.

Mer og mer etterspurt

Sjeldne utgaver, slik som Turbo, GT, GLT, 260-serie og biler med mye utstyr som skinninteriør og aircondition koster mer. Tildels mye mer også.

Årsmodell har ikke nødvendigvis mye å si for prisen. Det virker som bilenes generelle tilstand og historikk er det som i stor grad avgjør hva de selges for.

dette bladet rett i postkassen.

Veldig ofte er det smart å heller velge en simplere L- eller DL-utgave i god stand, enn en av toppmodellene med mer utstyr, i dårlig stand. Det ser også ut som at utgaven med de voldsomme støtfangerne og runde frontlykter (fra 1975-1978) er i ferd med å bli mer og mer etterspurt.

Aller mest populære er todørsbilene, som forsvant i 1984, mens både firedørs og stasjonsvogna ble produsert helt til slutten.

Sjekk vår kjøpeguide for Volvo 240 her

Vil du lese mer om gammel Volvo?

Da bør du bestille vårt magasin VolvoKlassiker. Det byr på 100 sider om kun én ting: Nemlig klassisk Volvo. Fra starten i 1927, og helt opp til 2000-tallet. Reportasjer, intervjuer, bildeserier, småstoff og kuriosa. Her får du også møte mannen som designet P1800 og har en stor del av æren for suksessen.

Bestill via SMS

Du sender VOLVO19 til 2205. Så enkelt er det. Det koster 99 kroner + 15 kroner i porto, det belastes telefonregningen og du får bladet rett hjem i postkassen i løpet av noen dager.

Les også: Her er Volvoen som vant verdens tøffeste rally

Les også:
Nå er det slutt for denne suksessmodellen 1963 Volvo Amazon: Nå kan du sikre deg en ekte tidsmaskin Derfor ga Volvo bort en av bil-verdenens viktigste oppfinnelser – helt gratis Ser du hvilke endringer Volvo har gjort?

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:00 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt
Siste nytt
01:00NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt
Populært