Her kan du gjøre bildrømmen til virkelighet

Å kjøre Porsche på bane er noe mange drømmer om. Nå har Brooms Mats Brustad testet Rudskogens nye Porsche 718 Cayman.
Å kjøre Porsche på bane er noe mange drømmer om. Nå har Brooms Mats Brustad testet Rudskogens nye Porsche 718 Cayman.

Broom har testet Porsche på Rudskogen.

Antispinn-lampen blinker febrilsk, og det skriker i overkant mye fra dekkene – som regelrett roper om hjelp. Bare minutter tidligere får jeg og de andre sjåførene beskjed om å ikke kjøre med livet som innsats. Det er tross alt bare en treningsomgang…

Men å holde igjen på gassen, i en nesten splitter ny Porsche 718 Cayman, på en av Norges raskeste baner, det er en vanskelig oppgave. Det blir litt som å be Siv Jensen og Audun Lysbakken samarbeide om statsbudsjettet. Det går ikke.

Faktisk klarer flere av oss å motta en advarsel fra banemannskapet om vel aktiv kjøring, selv under treningen.

Vi er på plass på Rudskogen, Norges nasjonalsenter for motorsport. Her skal vi teste hvordan det er å være Porsche-sjåfør for en dag. Gjett om vi gleder oss!

Åpent for alle

Sammen med 20 andre deltakere, skal vi rett og slett gjennomføre et tilnærmet realistisk billøp – som strekker seg over én time.

Bilene vi har til disposisjon er helt identiske. Tidligere har Rudskogen benyttet racingriggede BMW-er av typen 325i. Disse er nå erstattet med Porsche 718 Cayman. Det betyr mer krefter og mer moro.

Før selve kjøringen begynner, starter dagen med en gjennomgang av grunnleggende kjøreteknikk og ikke minst banebefaring. Det kan komme godt med når vi straks skal entre den 3,2 kilometer lange banen – mange for aller første gang.

Arrangementet er forresten åpent for alle med førerkort på bil. Dermed er det en ypperlig anledning til å rase fra seg litt på bane. Men kanskje aller viktigst: Her får du en bedre forståelse rundt kjøreteknikk og hvordan en bil oppfører seg helt i grenseland. Bonusen er en fantastisk morsom opplevelse.

Les også: Nürburgring minutt for minutt: Slik er verdens villeste racerbane

(Saken fortsetter under)

Dagen begynner med et førermøte, med teori og gjennomgang av banen.
Dagen begynner med et førermøte, med teori og gjennomgang av banen.

Le Mans

Rudskogen Motorsenter tilbyr flere ulike arrangementer. Vi deltar på det mest populære, nemlig «Porsche Le Mans 60». Det innebærer at løpet varer en time sammenhengende. Underveis skal de ulike lagene rullere på sjåfører, og det handler naturligvis om å gjøre alt raskest mulig. Alt fra kjøringen ute på banen til sjåførbytte og beltejusteringer underveis.

Rudskogen ligger i Rakkestad, og er er Norges nasjonalarena for motorsport.
Rudskogen ligger i Rakkestad, og er er Norges nasjonalarena for motorsport.

I dag er vi 20 deltakere, fordelt på sju lag. Jeg må innrømme at det tar urovekkende kort tid før konkurranseinstinktet i meg våkner, selv om jeg egentlig er innstilt på å «ta det rolig».

Heldigvis ser jeg at lagkameratene er sånn cirka i samme modus som meg.

Les også: Klampen i bånn – på verdens farligste racerbane

Perfeksjon

Bak rattet i nye Porsche 718 Cayman skal det godt gjøres å ikke trives. Bilen er forresten helt standard, med unntak av nye seter, bur og en liten dose vektreduksjon, i form av karbonkledde dører – blant annet.

Rett bak meg sitter en 2-liters boxermotor, som yter friske 300 hk og 380 Nm. Med en vekt på drøyt 1.300 kg, sørger det for at 0-100 km/t feies unna på 4,9 sekunder. Toppfarten er 275 km/t.

Med disse tallene friskt i minnet, er jeg endelig klar for å entre banen.

Det tar ikke lang tid før bilen og jeg blir gode venner. 718 Cayman gir akkurat så presise tilbakemeldinger du forventer, og du lærer deg nokså fort å kjenne bilen. Det er helt avgjørende når du skal pushe rundetider på bane.

Her handler det om presisjon. Presisjon i alt fra rattbevegelse, til hvordan du porsjonerer gassen i svingene, og ikke minst sporvalg.

(Saken fortsetter under)

BMW er byttet ut med Porsche. Det har resultert i at rundetidene har krympet med hele 10 sekunder.
BMW er byttet ut med Porsche. Det har resultert i at rundetidene har krympet med hele 10 sekunder.

Ingen blårøyk

Det er enkelt og greit deilig å kjenne på følelsen av flyt rundt banen. På langsidene viser nåla foran meg 200 km/t. Drøyer du bremsepedalen med ett lite sekund, kan det være nok til at både ferie- og skattepengene ligger trygt igjen i Rakkestad.

Christian Lauenborg er dagens instruktør.
Christian Lauenborg er dagens instruktør.

Du må derfor være steinfokusert bak rattet i 718. Det er tross alt en bil som leverer solide fartsressurser.

Med 300 hk og bakhjulstrekk er det fristende å ligge sidelengs gjennom svingene, kjenne lukten av blårøyk og den barnslige gleden det medfører. Dessverre har Rudskogen blokkert moroknappen som deaktiverer bilens ESP-system.

Egentlig er det helt greit. I dag handler det om rundetider, da er det nytteløst å ligge sidelengs, selv om det er grisemoro i seg selv.

Les også: Topp 5: Verdens råeste veier

(Saken fortsetter under)

Originalsetene er byttet ut med skikkelig racingstoler fra Sparco. Den ekstra sidestøtten trengs, spesielt gjennom de krappeste svingene.
Originalsetene er byttet ut med skikkelig racingstoler fra Sparco. Den ekstra sidestøtten trengs, spesielt gjennom de krappeste svingene.

Mestring

Et av de viktigste rådene dagens instruktør, Christian Lauenborg, deler er å være bevisst på balanse og vektfordelingen i bilen.

For eksempel gir du ikke full gass gjennom de krappeste svingene, men fordeler kreftene gjennom gasspedalen. På den måten sikrer du også bedre vektfordeling til hjulene og dermed økt feste.

Etter noen runder kjenner jeg at ting begynner å sitte. Ekstra moro er det at rundetiden stadig krymper nedover. Du opplever rett og slett en mestringsfølelse bak rattet her, noe du ikke får i nærheten av på vanlig vei.

Dessuten er det først på bane man virkelig skjønner hva en bil som 718 Cayman faktisk er bygget for – og takler.

Les også: Broom på Nürburgring-besøk: – Det sykeste jeg har opplevd!

(Saken fortsetter under)

Med til sammen 2 timers kjøring, er det nok til å bli godt kjent med hvordan bilen oppfører seg. Banen er imidlertid teknisk krevende og det tar tid å memorere hver eneste meter.
Med til sammen 2 timers kjøring, er det nok til å bli godt kjent med hvordan bilen oppfører seg. Banen er imidlertid teknisk krevende og det tar tid å memorere hver eneste meter.

Opplevelse

Etter en intens finale er det hyggelig å konstatere at alle bilene er like hele. Enda bedre er det å se den glødende entusiasmen hos samtlige deltakere, meg selv inkludert. Det er noe eget med adrenalinet av å kjøre fort på bane.

Porsche 718 Cayman

 • Motor: 2 liter, midtmontert boxer
 • Effekt: 300 hk / 380 Nm
 • Vekt: Cirka 1.300 kg
 • Girkasse: 7-trinns PDK
 • 0-100 km/t: 4,9 sekunder
 • Toppfart: 275 km/t
 • Pris fra: 891.600 kroner

Egentlig er det en såpass stor lykkerus, at jeg mener Helse- og omsorgsdepartementet bør vurdere å muliggjøre slike opplevelser gjennom blå resept. Da er jeg sikker på at Norge igjen blir kåret til verdens lykkeligste land å bo i.

Den posisjonen har nemlig Finland i dag. Kan det ha noe med at finnene satser stort på motorsport, og har en fantastisk mange racerbaner?

Kanskje ikke. Men uansett: En dag som Porsche-sjåfør på Rudskogen, gir deg en opplevelse du antagelig ikke kommer til å glemme med det første.

Porsche Le Mans på Rudskogen

 • 12:00 Oppmøte Rudskogen Motorsenter, paddockteltet i hoveddepotet
 • 12:45 Utdeling av kjøreutstyr
 • 13:15 Briefing, pitboks 1-2 Teori sikkerhet og avansert kjøreteknikk Laginndeling (inntil 10 lag, tre førere pr. bil)
 • 14:15 Banebefaring og sporvalgstrening med instruktør er Besiktigelse og prøvesitting biler
 • 15:00 Trening Porsche (60 min)
 • 16:10 Førermøte og forberedelser til løp
 • 16:30 Start løp: Porsche 60 minutter Le Mans
 • 17:30 Målgang Porsche løp 17:45 Premieutdeling
 • 18:00 Innlevering av utstyr og avslutning

Pris per person: 7.000 kroner

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal
Siste nytt
21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal
Populært