Her kan du gjøre bildrømmen til virkelighet

Å kjøre Porsche på bane er noe mange drømmer om. Nå har Brooms Mats Brustad testet Rudskogens nye Porsche 718 Cayman.
Å kjøre Porsche på bane er noe mange drømmer om. Nå har Brooms Mats Brustad testet Rudskogens nye Porsche 718 Cayman.

Broom har testet Porsche på Rudskogen.

Antispinn-lampen blinker febrilsk, og det skriker i overkant mye fra dekkene – som regelrett roper om hjelp. Bare minutter tidligere får jeg og de andre sjåførene beskjed om å ikke kjøre med livet som innsats. Det er tross alt bare en treningsomgang…

Men å holde igjen på gassen, i en nesten splitter ny Porsche 718 Cayman, på en av Norges raskeste baner, det er en vanskelig oppgave. Det blir litt som å be Siv Jensen og Audun Lysbakken samarbeide om statsbudsjettet. Det går ikke.

Faktisk klarer flere av oss å motta en advarsel fra banemannskapet om vel aktiv kjøring, selv under treningen.

Vi er på plass på Rudskogen, Norges nasjonalsenter for motorsport. Her skal vi teste hvordan det er å være Porsche-sjåfør for en dag. Gjett om vi gleder oss!

Åpent for alle

Sammen med 20 andre deltakere, skal vi rett og slett gjennomføre et tilnærmet realistisk billøp – som strekker seg over én time.

Bilene vi har til disposisjon er helt identiske. Tidligere har Rudskogen benyttet racingriggede BMW-er av typen 325i. Disse er nå erstattet med Porsche 718 Cayman. Det betyr mer krefter og mer moro.

Før selve kjøringen begynner, starter dagen med en gjennomgang av grunnleggende kjøreteknikk og ikke minst banebefaring. Det kan komme godt med når vi straks skal entre den 3,2 kilometer lange banen – mange for aller første gang.

Arrangementet er forresten åpent for alle med førerkort på bil. Dermed er det en ypperlig anledning til å rase fra seg litt på bane. Men kanskje aller viktigst: Her får du en bedre forståelse rundt kjøreteknikk og hvordan en bil oppfører seg helt i grenseland. Bonusen er en fantastisk morsom opplevelse.

Les også: Nürburgring minutt for minutt: Slik er verdens villeste racerbane

(Saken fortsetter under)

Dagen begynner med et førermøte, med teori og gjennomgang av banen.
Dagen begynner med et førermøte, med teori og gjennomgang av banen.

Le Mans

Rudskogen Motorsenter tilbyr flere ulike arrangementer. Vi deltar på det mest populære, nemlig «Porsche Le Mans 60». Det innebærer at løpet varer en time sammenhengende. Underveis skal de ulike lagene rullere på sjåfører, og det handler naturligvis om å gjøre alt raskest mulig. Alt fra kjøringen ute på banen til sjåførbytte og beltejusteringer underveis.

Rudskogen ligger i Rakkestad, og er er Norges nasjonalarena for motorsport.
Rudskogen ligger i Rakkestad, og er er Norges nasjonalarena for motorsport.

I dag er vi 20 deltakere, fordelt på sju lag. Jeg må innrømme at det tar urovekkende kort tid før konkurranseinstinktet i meg våkner, selv om jeg egentlig er innstilt på å «ta det rolig».

Heldigvis ser jeg at lagkameratene er sånn cirka i samme modus som meg.

Les også: Klampen i bånn – på verdens farligste racerbane

Perfeksjon

Bak rattet i nye Porsche 718 Cayman skal det godt gjøres å ikke trives. Bilen er forresten helt standard, med unntak av nye seter, bur og en liten dose vektreduksjon, i form av karbonkledde dører – blant annet.

Rett bak meg sitter en 2-liters boxermotor, som yter friske 300 hk og 380 Nm. Med en vekt på drøyt 1.300 kg, sørger det for at 0-100 km/t feies unna på 4,9 sekunder. Toppfarten er 275 km/t.

Med disse tallene friskt i minnet, er jeg endelig klar for å entre banen.

Det tar ikke lang tid før bilen og jeg blir gode venner. 718 Cayman gir akkurat så presise tilbakemeldinger du forventer, og du lærer deg nokså fort å kjenne bilen. Det er helt avgjørende når du skal pushe rundetider på bane.

Her handler det om presisjon. Presisjon i alt fra rattbevegelse, til hvordan du porsjonerer gassen i svingene, og ikke minst sporvalg.

(Saken fortsetter under)

BMW er byttet ut med Porsche. Det har resultert i at rundetidene har krympet med hele 10 sekunder.
BMW er byttet ut med Porsche. Det har resultert i at rundetidene har krympet med hele 10 sekunder.

Ingen blårøyk

Det er enkelt og greit deilig å kjenne på følelsen av flyt rundt banen. På langsidene viser nåla foran meg 200 km/t. Drøyer du bremsepedalen med ett lite sekund, kan det være nok til at både ferie- og skattepengene ligger trygt igjen i Rakkestad.

Christian Lauenborg er dagens instruktør.
Christian Lauenborg er dagens instruktør.

Du må derfor være steinfokusert bak rattet i 718. Det er tross alt en bil som leverer solide fartsressurser.

Med 300 hk og bakhjulstrekk er det fristende å ligge sidelengs gjennom svingene, kjenne lukten av blårøyk og den barnslige gleden det medfører. Dessverre har Rudskogen blokkert moroknappen som deaktiverer bilens ESP-system.

Egentlig er det helt greit. I dag handler det om rundetider, da er det nytteløst å ligge sidelengs, selv om det er grisemoro i seg selv.

Les også: Topp 5: Verdens råeste veier

(Saken fortsetter under)

Originalsetene er byttet ut med skikkelig racingstoler fra Sparco. Den ekstra sidestøtten trengs, spesielt gjennom de krappeste svingene.
Originalsetene er byttet ut med skikkelig racingstoler fra Sparco. Den ekstra sidestøtten trengs, spesielt gjennom de krappeste svingene.

Mestring

Et av de viktigste rådene dagens instruktør, Christian Lauenborg, deler er å være bevisst på balanse og vektfordelingen i bilen.

For eksempel gir du ikke full gass gjennom de krappeste svingene, men fordeler kreftene gjennom gasspedalen. På den måten sikrer du også bedre vektfordeling til hjulene og dermed økt feste.

Etter noen runder kjenner jeg at ting begynner å sitte. Ekstra moro er det at rundetiden stadig krymper nedover. Du opplever rett og slett en mestringsfølelse bak rattet her, noe du ikke får i nærheten av på vanlig vei.

Dessuten er det først på bane man virkelig skjønner hva en bil som 718 Cayman faktisk er bygget for – og takler.

Les også: Broom på Nürburgring-besøk: – Det sykeste jeg har opplevd!

(Saken fortsetter under)

Med til sammen 2 timers kjøring, er det nok til å bli godt kjent med hvordan bilen oppfører seg. Banen er imidlertid teknisk krevende og det tar tid å memorere hver eneste meter.
Med til sammen 2 timers kjøring, er det nok til å bli godt kjent med hvordan bilen oppfører seg. Banen er imidlertid teknisk krevende og det tar tid å memorere hver eneste meter.

Opplevelse

Etter en intens finale er det hyggelig å konstatere at alle bilene er like hele. Enda bedre er det å se den glødende entusiasmen hos samtlige deltakere, meg selv inkludert. Det er noe eget med adrenalinet av å kjøre fort på bane.

Porsche 718 Cayman

 • Motor: 2 liter, midtmontert boxer
 • Effekt: 300 hk / 380 Nm
 • Vekt: Cirka 1.300 kg
 • Girkasse: 7-trinns PDK
 • 0-100 km/t: 4,9 sekunder
 • Toppfart: 275 km/t
 • Pris fra: 891.600 kroner

Egentlig er det en såpass stor lykkerus, at jeg mener Helse- og omsorgsdepartementet bør vurdere å muliggjøre slike opplevelser gjennom blå resept. Da er jeg sikker på at Norge igjen blir kåret til verdens lykkeligste land å bo i.

Den posisjonen har nemlig Finland i dag. Kan det ha noe med at finnene satser stort på motorsport, og har en fantastisk mange racerbaner?

Kanskje ikke. Men uansett: En dag som Porsche-sjåfør på Rudskogen, gir deg en opplevelse du antagelig ikke kommer til å glemme med det første.

Porsche Le Mans på Rudskogen

 • 12:00 Oppmøte Rudskogen Motorsenter, paddockteltet i hoveddepotet
 • 12:45 Utdeling av kjøreutstyr
 • 13:15 Briefing, pitboks 1-2 Teori sikkerhet og avansert kjøreteknikk Laginndeling (inntil 10 lag, tre førere pr. bil)
 • 14:15 Banebefaring og sporvalgstrening med instruktør er Besiktigelse og prøvesitting biler
 • 15:00 Trening Porsche (60 min)
 • 16:10 Førermøte og forberedelser til løp
 • 16:30 Start løp: Porsche 60 minutter Le Mans
 • 17:30 Målgang Porsche løp 17:45 Premieutdeling
 • 18:00 Innlevering av utstyr og avslutning

Pris per person: 7.000 kroner

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land
Siste nytt
21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenKobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land
Populært