Bilen er bitte liten – gjett om den vekker oppsikt!

<p>Det er ingen tvil om at den lille bilen vekker oppsikt.</p>
Det er ingen tvil om at den lille bilen vekker oppsikt. Foto: Broom

Eller, bil og bil. Dette er strengt tatt en moped! Se video:

Etter godt over 10 år som motorjournalist og mange, mange år i bilbransjen før det, har jeg vært heldig å få kjøre mange fine og spesielle biler.

Men ingen – og da mener jeg absolutt INGEN bil – har gitt så mye oppmerksomhet som denne. Litt spesielt siden det er en av de minste og billigste nye bilene jeg har kjørt noen gang.

Det verste av alt er at det er ikke ordentlig bil engang.

Ikke bil – hva i all verden er det da? Jo, det er en moped, eller mopedbil, om du vil.

Nærmere bestemt en Ligier JS50L Sport! En modellbetegnelse som kunne vært både en Audi eller en Jaguar verdig.

Kan kjøres av 16-åringer

Men den er, den karslige betegnelsen til tross, registrert som moped – og har dermed noen klare begrensninger.

Stor mann kjører liten mopedbil og lar seg sjarmere. Men den byr også på noen utfordringer.
Stor mann kjører liten mopedbil og lar seg sjarmere. Men den byr også på noen utfordringer.

Slik som ytelser og toppfart, og definitivt et par andre ting også. Fordelen er at den etter nye regler innført 1. august i år kan kjøres lovlig av 16-åringer. Den er dermed et alternativ til en alminnelig tohjuls-moped.

Her sitter du relativt trygt, tørt og varmt, ja, for varmeapparat finnes! Du har god plass til én passasjer, du kan bruke den året rundt og den har et helt greit bagasjerom. Her får du med både hockeybagen og tubaen din, om du spiller det.

Dessuten vil erfaringene fra denne være gull verdt den dagen man skal ta lappen på vanlig bil.

Prisen er imidlertid en hel del høyere enn mopeder. Vår testdoning koster 166.000 kroner.

Men det hindrer tydeligvis ikke folk i å kjøpe den, for kundene strømmer til. Det selges faktisk så mange som fem-seks stykker hver eneste dag. Mer enn halvparten av disse kjøpes av ungdom mellom 16 og 18 år.

For å kjøre den må du ha førerkort klasse A1, for lett motorsykkel, B eller AM 147, for mopedbil.

Les mer om mopedbiler her:

Ligier har lagt mye i design på JS50-en sin med blant annet detaljer i rødt. Det gjør seg.
Ligier har lagt mye i design på JS50-en sin med blant annet detaljer i rødt. Det gjør seg.

Folk viser langfingeren

I byen er den super. Bilen er liten, lett, snerten og lettkjørt. Her holder både effekt og toppfart også, og det er egentlig bare fryd og glede hele veien.

Ligier JS50L Sport:

Motor: 2. syl. diesel.

Effekt: 8,15 hk / 26 Nm.

Forbruk: Ca 0,3 l/mil.

Toppfart: 45 km/t.

Førerkort: AM147 eller A1.

Pris fra: 137.900 kr.

Pris testbil: 166.900 kr.

Men når bygatene retter seg ut og blir til landevei med 60-, 70- og 80-soner, blir den fort mer ukomfortabel. Toppfarten på 45 km/t gjør at du aldri er i nærheten av å nå fartsgrensen. Du lager kø.

Størrelsen gjør at den er litt utfordrende for medtrafikanter å kjøre forbi, og vi savner både mer effekt og mulighet for å kjøre fortere da. Det er rett og slett ubehagelig å kjøre den når det er mye trafikk. Alle når deg igjen – og alle vil forbi. Det oppleves som stressende og skummelt.

Vi så en lang finger mer enn én gang. Alle forstår tydeligvis ikke at dette er en mopedbil, med begrensede fartsressurser. Eller de irriterer seg, selv om de skjønner det.

Et tips til de som kjører mopedbil er i alle fall å legge seg godt ut, og slippe trafikken forbi, når det er mulig.

Fikk bot fordi P-lappen ikke var synlig på mopeden

Som det står på bilen, eller mopeden om vi skal være korrekte; den kan kjøres av 16 åringer.
Som det står på bilen, eller mopeden om vi skal være korrekte; den kan kjøres av 16 åringer.

Beskyttet mot vær og vind

Plassen er suveren den. Sammenlikner man med en vanlig moped, er den jo fullstendig overlegen og i en helt annen divisjon. God plass til to personer i gode- og justerbare seter i sort skinn og med røde kontrast-sømmer. Et absolutt brukbart bagasjerom gir mange muligheter. Bakseter har den ikke.

Man sitter jo også beskyttet og lunt, enten det blåser, regner eller snør.

Dessuten er den velutstyrt. Varmeapparat, stereo med Apple Carplay og de funksjonene det inkluderer, som for eksempel navigasjon og DAB+ radio.

Vi kjører den på en av sommerens varmeste dager, og savner aircondition (det kan fås som ekstrautstyr). Men det får da være grenser for hva man skal forvente. Vi snakker om en moped, selv om den er så bilaktig at det er lett å glemme nettopp det, innimellom. Akkurat det er jo også et kompliment.

Kjørte 100 mil i mopedbil for å bli med på Broom

Materialkvaliteten kunne helt klart vært bedre. Plasten er både tynn og hard.
Materialkvaliteten kunne helt klart vært bedre. Plasten er både tynn og hard.

8,15 hk

Med en tosylindret dieselmotor på 8,15 hestekrefter, har den noen begrensinger. Men den går så bra som en moped kan og skal gjøre. Toppfarten skal ikke være høyere enn 45 km/t. Men i litt nedoverbakke fikk vi tynet den opp i over 50 km/t, ifølge bilens speedometer.

Bilen har trinnløst automatgir og byr ikke akkurat på noen hårreisende akselerasjon. Styringen er lett og presis, vi må dog innrømme at vi har kjørt mer komfortabelt – men ikke med en moped. Fjæringen er litt stumpete. Men for all del, vi har det helt greit om bord.

Det som er hyggelig, foruten om all oppmerksomheten den gir, er forbruket. Fyller du helt opp tanken på 17,5 liter, kan du kjøre fra Oslo til Trondheim!

Akselerasjonen er som nevnt ikke helt vill og bilen bruker litt tid på å oppnå toppfart. Særlig med to i bilen og litt motbakke, hadde et par hestekrefter til gjort seg.

Man hører også motoren, for å si det litt diplomatisk. Det kakler og rister og motorlyden står ikke helt i stil med bilens småfrekke utseende.

Stjal gressklipper – forsvant på moped

Tøff bakfra også, men de store eksosrørene er bare plastikk-pynt uten noen funksjon.
Tøff bakfra også, men de store eksosrørene er bare plastikk-pynt uten noen funksjon.

Store eksosrør – og diffusor?!

Ligier har lagt mye i designet og de har fått mye ut av lite også. Den ser egentlig litt SUV-aktig ut, men da i mikro-format. Bilen er både kort og høy, så de lange, sveipende og elegante linjene uteblir.

Man har rikelig med designelementer som frisker opp. Slik som de to store forkrommede eksosrørene bak – som ikke er eksosrør i det hele tatt. Men to forkrommede plastringer.

Den har antydning til diffusor bak også. Selv om toppfarten på 45 km/t ikke helt rettferdiggjør den, ser det litt barskt ut allikevel. Den har aluminiumsfelger, og bak dem skimter du skivebremsene, på alle fire hjul. Den har LED-kjørelys foran – og blandingen av en litt kul gråfarge og det sorte gir testbilen et moderne og tøft stuk.

Det går mye i plast av typen tynn, hard og sprø. Hold den unna brøytekanter og issvuller på vinteren!

Også innvendig er det brukt raust med plast. Men det ser ganske tøft ut. Her er det også brukt røde detaljer som kontrast. Vi liker det.

Ekspert advarer: Disse skjermene er livsfarlige

Karslig modell-betegnelse – det skal den ha!
Karslig modell-betegnelse – det skal den ha!

… og konklusjonen er?

At 16-åringer kan få kjøre mopedbiler har blitt godt mottatt, er det liten tvil om. Salget er et godt bevis på det. Importøren leverer alt de får tak i. Mer enn halvparten av salget er altså til ungdom mellom 16 og 18 år. Med priser på opptil 170.000 kroner, er det egentlig ganske spesielt ...

Kanskje har ungdom i dag vanvittig mye penger? Alternativt er det foreldre som "kjøper" seg fri fra transporten av poder og podinner i en hektisk hverdag med tidsklemme.

Uansett, de som får en slik en kommer garantert til å få noen misunnelige blikk fra vennene sine – og de kommer til å bli glade i den.

For dem som av ulike årsaker ikke kan ta førerkort på vanlig bil, er dessuten dette et glimrende alternativ.

Men man må ha god tid. 45 km/t er ikke veldig fort. Man bør også, så langt som mulig, unngå mye trafikk i høy hastighet. Både for egen og andres del.

166.000 kroner er naturligvis mye penger. Annenhåndsverdien er noe usikker, enn så lenge. Men biler som selger godt som nye, er også populære på bruktmarkedet. Prinsippet er nok det samme på moped/mopedbiler.

Vi lar oss sjarmere av Ligier JS50L Sport. Og det gjelder ikke bare oss. Mange kikker, gir tommel opp og lurer fælt på hva dette er. Vi kunne sikkert solgt fem stykker den dagen vi kjørte den. Snakker vi en ny trend her?

Les også: Sommervarmen kan være heftig – men dette var ikke en smart løsning ...

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Studie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan
Siste nytt
22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenStudie: 3 milliarder fugler har forsvunnet i Nord-Amerika siden 197021:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan
Populært