Her er en stor bilsuksess på plass i Norge

Slik så selve ur-Golfen ut, en 1974-modell LS. Foto: Frank Williksen.
Slik så selve ur-Golfen ut, en 1974-modell LS. Foto: Frank Williksen.

Skapte sin egen klasse – og har fortsatt å holde teten!

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere.

Denne gangen handler det om selveste ur-Golfen, en LS 1974-modell med 70 hk – en bil han allerede den gangen forventet ville bli en bestselger…

Utrolig nok har det snart gått 45 år siden min første prøvekjøring av en Volkswagen Golf. Dette var modellen hele verden hadde ventet på - bilen som erstattet den utrolige «Bobla». De aller første Golfene rullet av samlebåndet i Wolfsburg 29. mars 1974. Hittil er det solgt mer enn 35 millioner Golf, og suksessen ser bare ut til å fortsette.

Den første testen min sto på trykk i Alle Menns Blad nr. 44 i 1974, så jeg var tidlig ute. Bilen var i salgslokalene fra 8. juli 1974, og i ukepressen den gangen hadde vi en trykketid på 6–8 uker…

Du kan fortsatt få veldig fin Boble for 50.000

Fortjente superlativene

Min opplevelse av den nye modellen var veldig positiv, og allerede innledningsvis skrev jeg blant annet følgende. «Man kan rolig alderspensjonere bilhistoriens største bestselger: Arvefølgen er nemlig godt sikret.»

Og: «Neppe noen ny modell er blitt imøtesett med slik spenning som Golf. Og neppe heller er noen ny modell til de grader blitt overøst av superlativer. Det er heller ikke tvil hos meg om at bilen fortjener de fleste av dem.

Meget god finish

Et dashbord som falt kraftig i smak - i 1974. Fra brosjyre.
Et dashbord som falt kraftig i smak - i 1974. Fra brosjyre.

Slik oppsummerte jeg hvilke faktorer som hadde gitt bilen slik smigrende oppmerksomhet:

«- Kompakt bygget, meget god plassutnyttelse innenfor beskjedne ytre mål.

- Karosseridesign i tidens smak: Lav midtlinje, stor bakluke.

- Meget god oversikt.

- Stor akselavstand og god sporvidde.

- Meget lettkjørt, rask og på alle vis håndteringsvennlig.

- Konstruksjonsmessig avansert – med blant annet uavhengige oppheng av alle fire hjul.

- Meget god finish både ut- og innvendig.»

Bilen kunne by på "relativt bra plass til tre personer i bredden i baksetet", selv om den så liten ut. Foto: Frank Williksen.
Bilen kunne by på "relativt bra plass til tre personer i bredden i baksetet", selv om den så liten ut. Foto: Frank Williksen.

Stor bakluke var «in»

Jeg fastslo dessuten at plassen var vesentlig bedre innvendig enn hva beskjedne ytre mål tydet på, med blant annet "relativt bra plass til tre personer i bredden i baksetet". Samtidig var takhøyden fin. Beinplassen, derimot, var jeg ikke like imponert over. Her var det lite å hente, uten at de to foran ga fra seg mye av sin beinplass.

Bagasjerommet var såpass bra som 350 liter; det er ikke så utrolig mye større i dag, og bilen var tidlig ute med stor bakluke, som kom som et skudd på denne tiden.

Bestselger? Jo, jeg tror det

På veien var ur-Golfen en veldig god opplevelse. Lettkjørt, med knall god oversikt i alle retninger – og med et supert veigrep. Jeg kjørte S-utgaven, «som besitter hele 70 kjappe DIN-hester under panseret. Den tverrstilte 4-sylindrete motoren er hentet fra Passat, og har også der utmerket seg med gode ytelser. Når vognvekten i tillegg synker, kan man jo forestille seg resultatet. Golf LS er nemlig litt av en kvikkas i trafikken, med akslerasjonsressurser på det ganske formidable for en så liten og av ytre beskjeden fremtoning» skrev jeg blant annet.

Jeg var tydelig på at den nye modellen hadde alle forutsetninger for å bli en suksess: «Det er blitt en usedvanlig vellykket liten bil, med mange gode løsninger innenfor beskjedne ytre mål…. Om Golf vil bli bestselger i Norge? Jo, jeg tror det.»

Og der har jo ettertiden gitt meg rett, til de grader.

Gode ytelser – men dyr

Det var litt annerledes under panseret også den gangen! Fra brosjyre.
Det var litt annerledes under panseret også den gangen! Fra brosjyre.

En bensinmotor på 1,5 liter med 70 hk er lite å slå i bordet med i dag, men den gangen – i 1974 – var dette en effekt som vakte litt oppsikt. De fleste konkurrentene i klassen hadde gjerne rundt 55 – 58 hk, og forskjellen opp til 70 var avgjort merkbar!

Min prøvebil høsten 1974 gjorde unna 0-100 km/t på 12,5 sekunder, og det er faktisk ikke så ille for en rimelig småbil i dag heller. Toppfarten var oppgitt til 160 km/t. Bensinforbruk på landevei var oppgitt til 0,66 l/mil.

Rimelig var Golfen ikke, og en relativt høy pris var noe av det den fikk mest pepper for den gangen. Prøvebilen kostet 34.800 kroner, levert Oslo, og dette var noen få tusenlapper over de fleste konkurrentene. Likevel ble modellen altså øyeblikkelig en suksess.

Dette er de beste blant bil-klassikerne

Veide 805 kg kjøreklar!

I dag leveres det knapt en Golf uten automatgir. I 1974 var det firetrinns, manuell girkasse som gjaldt, men «en kort, presis gulvspak leverte lette og bekvemme girskift», fastslo jeg. Ur-Golfen ble også tilbudt med tretrinns automatgir, men pristillegget var drøyt.

Som tidligere antydet, var Golf en moderne bil for sin tid, med tverrstilt motor og forhjulsdrift, og med individuelle oppheng på alle fire hjul. Den kom som Golf og Golf L med 50 hk, og som Golf S og LS med 70 hk. LS var toppmodellen.

Noe av det man mest konkret ser utviklingen på, er ytre mål og vekt. Den VW Golf LS jeg kjørte i 1974 var 3,73 m lang og 1,61 m bred. Høyden var 1,41 m. Kjøreklar veide bilen 805 kg, og tillatt totalvekt var 1.210 kg.

En Golf i dag, en tidsriktig e-Golf. Selv 45 år etter er familielikheten der.
En Golf i dag, en tidsriktig e-Golf. Selv 45 år etter er familielikheten der.

Sideforsterkninger i karosseriet

Hjuldimensjonen var nesten i trillebår-familien: 155 SR 13, og stålradial, selvsagt.

Sikkerhet var i fokus allerede den gangen, men på et litt annet nivå enn vi i dag er vant med. Her er punktene jeg fremhevet under «Sikkerhet» for 1974-Golfen:

- God polstring (!)

- 3-punkts snellebelter

- Støtettergivende rattstamme

- Deformasjonssoner foran og bak

- Bensintank foran bakaksel

- Negativ sleperadius

- Bjelkeforsterkninger i karosseriet for støt fra sidene.

Dagens Golf veier 460 kg mer!

Hvordan ser tallene ut for dagens Golf i sammenligning? La oss ta en Golf Highline, der allerede dekkdimensjonen forteller mye: 225/45 R17. Den sprekeste bensinmotoren for denne modellen i dag, har 150 hk og er i likhet med stamfaren på 1,5 liter.

Ytelsene er litt forskjellige: Her går 0-100 km/t på 8,3 sekunder, mens toppfarten er 216 km/t, og girkassen er selvfølgelig en DSG automat.

Drivstofforbruket ved blandet kjøring oppgis til 0,65 l/mil.

Dagens Golf Highline 1,5 liter 150 hk har en kjøreklar vekt på 1.265 kg – 50 kg høyere enn tillatt totalvekt for ur-Golfen. Tillatt totalvekt i dag er 1.810 kg.

Tykkere sidevegger og dører

Dagens Golf er nesten 53 cm lengre enn den aller første, og bredden er økt med hele 19 cm. Ytre mål bør likevel ikke leses helt blindt. Dagens biler har vesentlig tykkere dører/sidevegger enn det 1970-talls biler hadde, så innvendig plass er neppe så veldig forskjellig.

Bagasjerommet i dagens Highline er da heller ikke mer enn 30 liter større enn i Ur-Golfen, og igjen er det innervegger og skjulte rom i sideveggene som stjeler mye plass. Et bagasjerom i 1974 var ganske nakne saker; stort sett var det rett på ytterveggene.

Bagasjerommet i den aller første Golfen var bare 30 liter mindre enn i dagens VW Golf Highline. Foto: Frank Williksen.
Bagasjerommet i den aller første Golfen var bare 30 liter mindre enn i dagens VW Golf Highline. Foto: Frank Williksen.

780.000 Golf årlig

Sikkerheten er i dag et enda viktigere moment enn det var den gangen. Men med Golfs meget omfattende sikkerhetsutstyr og avanserte førerstøttesystemer ville det kreve en minst dobbelt så lang artikkel for å få med alt dette. La meg bare slå fast at Golf er helt der fremme i teten på sikkerhet – også i dag.

Startpris før ekstrautstyr for VW Golf Highline i dag er 391.500 kroner.

Den nye bilmodellen jeg dømte til fremtidig suksess den gangen i 1974, har blitt et av bilverdenens største eventyr. Hittil er den solgt i mer enn 35 millioner eksemplarer. Hvert 41. sekund har det blitt bestilt en ny Golf et eller annet sted i verden – hver dag, uten avbrudd, i 45 år. Det gir et snitt på rundt 780.000 biler årlig.

Mest solgte modell i 18 av 45 år

– Volkswagen Golf ble selve målestokken for kompakte småbiler og sørget faktisk for at hele klassen ble omdøpt til «Golf-klassen», sier Harald Edvardsen-Eibak, direktør for Volkswagen i Norge.

– Golf er siden den gang blitt Volkswagens desidert viktigste modell, og det er fremdeles få biler som kan måle seg med posisjonen til Volkswagen Golf. Med stadige oppgraderinger har Golf greid å befeste posisjonen som målestokken i klassen, legger han til. Siden introduksjonen i 1974 er det solgt hele 265.800 Golf i Norge, og den har vært Norges mest solgte modell i 18 av de 45 årene den har vært på markedet, slutter Harald Edvardsen-Eibak.

Denne bilen startet en skikkelig revolusjon

Les også:
Denne bestselgeren blir ikke erstattet
Ingen tvil: VW Golf er den norske nasjonalbilen
Dette ble starten på en eventyrlig suksess

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk
Siste nytt
18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk
Populært