Så fort blir bilen din verdt 50.000 kroner mindre

– Er du ikke nøye med underspyling, får rusten ekstra gode arbeidsvilkår, fastslår Kjell Rese i Viking Kontroll. Foto: Frank Williksen.
– Er du ikke nøye med underspyling, får rusten ekstra gode arbeidsvilkår, fastslår Kjell Rese i Viking Kontroll. Foto: Frank Williksen.

Vask og polering kan ta litt tid – men du får godt betalt for jobben!

Norske biler lever et utsatt liv, spesielt alle som brukes i de områdene av landet der det saltes mest på veiene. Rust er fortsatt en plage, og det ser ut til at den blir bare verre. Saltsørpen er heller ingen fordel for karosseriet utvendig, og svevestøv, bremsestøv og andre former for smuss gir lakken store utfordringer.

Derfor er det så viktig å være nøye med vedlikehold. Det er rett og slett en god investering å ofre noen minutter på å vaske bilen regelmessig. Husk også undersiden – det er her veisaltet gjør aller mest skade, og det er ikke lurt å ta det for gitt at bilen har fått optimal understellsbehandling før levering. Hvor mange sørger dessuten for å fornye understellsbehandlingen med rimelige mellomrom?

Til godt vedlikehold hører også å støvsuge og rengjøre bilen godt innvendig – og ikke la tomflasker, pappbegre og annet skrot samle seg opp i dørken og i alle lommer og rom.

Slurv kan fort koste titusener

– Slurver du med vask og renhold, må du betale prisen når bilen skal byttes inn – eller leasingbilen skal leveres tilbake. I verste fall kan du få en reduksjon i innbyttepris på opp til 20-30 prosent, sier Kjell Rese i Viking Kontroll til Broom. Han leder et firma som har som en av sine spesialiteter taksering av brukte biler.

– Ta som eksempel en nyere bil som normalt ville hatt en innbytteverdi på rundt 200.000 kroner. Dersom den ser ut som et grisehus innvendig, og knapt kan ha sett vann utvendig, kan du fort ende opp med å få 140.000 – 150.000 i innbytte i stedet for 200.000, fastslår han.

Serviceslurv kan gi kjempesmell

Spyler for lite under

– En av de største utfordringene nå, er rustangrep på undersiden. Spesielt gjelder dette biler på Østlandet, der saltingen er mest intens. Enda verre har det blitt etter at man gikk over til å bruke flytende salt. Forskjellen er dramatisk om du sammenligner med biler som har gått på saltfrie veier i innlandet, forteller han videre.

– Er folk for sløve til å vaske bilen sin?

– Nei, jeg synes vel folk stort sett er gode til å vaske det de ser, mens de derimot spyler altfor sjelden på undersiden. Dette er i ferd med å bli et hovedproblem.

Slik så det ut under en åtte år gammel stasjonsvogn av populært merke som har gått i Oslo-området. Rusten har fått godt tak her. Foto: Frank Williksen.
Slik så det ut under en åtte år gammel stasjonsvogn av populært merke som har gått i Oslo-området. Rusten har fått godt tak her. Foto: Frank Williksen.

«Pigmentrusk»

– Hva med lakken – vaskes det godt nok?

– Det er nok litt opp og ned med dette også. Etter en vanlig vask kan bilen se ren og fin ut, men skinnet kan bedra – også her. Det må ofte mer til enn vanlig shampoo for å få lakken skikkelig ren.

Et problem vi ser stadig oftere, er bremsespon som setter seg fast langs karosserisidene – «pigmentrusk», kaller vi det. Vi ser jevnlig tre år gamle leasingbiler der saltet legger seg sammen med jernspon i en svært uheldig blanding,

Hvis man ikke regelmessig renser lakken godt nok for dette, vil det før eller senere føre til rustangrep, og det «morsomme» med det, er at dette ikke er noe som kan dekkes av bilens garanti fordi det er en ytre påvirkning, sier Kjell Rese.

Mer motstandsdyktig overflate

– Hvordan kan man hindre slike rustskader?

– Man bør med jevne mellomrom vaske med en litt grovere svamp eller maskinpolere bilen. Dette tar selvsagt litt tid, men den tiden må man bare investere. Belønningen er god når bilen byttes inn eller selges.

– I dag er det mange midler for lakkforsegling på markedet. Er dette en god idé å ty til?

Ser interiøret slik ut, er det en kraftig brems på interessen hos potensielle kjøpere. Foto: Viking Kontoll.
Ser interiøret slik ut, er det en kraftig brems på interessen hos potensielle kjøpere. Foto: Viking Kontoll.

– Ja, en slik behandling kan være lurt. Da «lukker» man lakken og gir den en hardere og mer motstandsdyktig overflate. Vann preller lettere av, og lakken vil holde seg pen lenger. Noen tusenlapper må man nok regne med, men dette kan fort lønne seg uansett.

Skittent interiør senker verdien

– I dag er det flere og flere som leaser bilen. Da er det kanskje ikke fullt så farlig?

– Jo, absolutt! Man har i prinsippet det samme ansvaret for vedlikehold også med leasingbiler. Jeg kan jo nevne at det i leasingavtaler normalt «anbefales» å polere bilen en gang årlig. Det er det nok langt fra alle som gjør, og da kan resultatet bli en ubehagelig overraskelse når leasingbilen leveres tilbake. Og da er det litt for å sent å tenke på det, sier Rese videre.

– Hvor nøye er det med interiøret?

– Det gjelder det samme her. Å være flittig med støvsuger, støvklut og litt overflatevedlikehold betaler seg kjempegodt. Et skittent interiør der det kanskje er litt riper og skader på trekk forringer også verdien til bilen.

Får hva man betaler for

Stålfelger finnes fortsatt, men bør ikke se slik ut når bilen skal selges! Foto: Viking Kontroll.
Stålfelger finnes fortsatt, men bør ikke se slik ut når bilen skal selges! Foto: Viking Kontroll.

– Hvem vil sette seg inn i en bil som ikke ser ut innvendig, og der setene er så møkkete at de kanskje må trekkes om på nytt? Dessverre er dette veldig vanlig. Veldig rart at folk tydeligvis ikke ser likheten med salg av hus eller leilighet, der vi bruker både tid og penger å style det beste vi kan – nettopp for å få best mulig pris, undrer Kjell Rese.

– Noe vi har glemt nå?

– Aluminiumsfelgene! Også disse trenger regelmessig renhold. Felger er utsatt for rust, uansett om de er laget av aluminium eller stål. Og det er med alufelger som med så mye annet – man får hva man betaler for. Med andre ord: Jo billigere felgen er, jo lettere oksyderer den, fastslår Kjell Rese til slutt.

Service-slurv med leasingbil kan bli rådyrt

Les også:
Oppgitt bileier: Verkstedet vet ikke hvilken service bilen skal ha
Noen biler får ekstra god service på fergene
Jukse-gass kan gi store skader på bilen din

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene
Siste nytt
22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene
Populært