Så fort blir bilen din verdt 50.000 kroner mindre

– Er du ikke nøye med underspyling, får rusten ekstra gode arbeidsvilkår, fastslår Kjell Rese i Viking Kontroll. Foto: Frank Williksen.
– Er du ikke nøye med underspyling, får rusten ekstra gode arbeidsvilkår, fastslår Kjell Rese i Viking Kontroll. Foto: Frank Williksen.

Vask og polering kan ta litt tid – men du får godt betalt for jobben!

Norske biler lever et utsatt liv, spesielt alle som brukes i de områdene av landet der det saltes mest på veiene. Rust er fortsatt en plage, og det ser ut til at den blir bare verre. Saltsørpen er heller ingen fordel for karosseriet utvendig, og svevestøv, bremsestøv og andre former for smuss gir lakken store utfordringer.

Derfor er det så viktig å være nøye med vedlikehold. Det er rett og slett en god investering å ofre noen minutter på å vaske bilen regelmessig. Husk også undersiden – det er her veisaltet gjør aller mest skade, og det er ikke lurt å ta det for gitt at bilen har fått optimal understellsbehandling før levering. Hvor mange sørger dessuten for å fornye understellsbehandlingen med rimelige mellomrom?

Til godt vedlikehold hører også å støvsuge og rengjøre bilen godt innvendig – og ikke la tomflasker, pappbegre og annet skrot samle seg opp i dørken og i alle lommer og rom.

Slurv kan fort koste titusener

– Slurver du med vask og renhold, må du betale prisen når bilen skal byttes inn – eller leasingbilen skal leveres tilbake. I verste fall kan du få en reduksjon i innbyttepris på opp til 20-30 prosent, sier Kjell Rese i Viking Kontroll til Broom. Han leder et firma som har som en av sine spesialiteter taksering av brukte biler.

– Ta som eksempel en nyere bil som normalt ville hatt en innbytteverdi på rundt 200.000 kroner. Dersom den ser ut som et grisehus innvendig, og knapt kan ha sett vann utvendig, kan du fort ende opp med å få 140.000 – 150.000 i innbytte i stedet for 200.000, fastslår han.

Serviceslurv kan gi kjempesmell

Spyler for lite under

– En av de største utfordringene nå, er rustangrep på undersiden. Spesielt gjelder dette biler på Østlandet, der saltingen er mest intens. Enda verre har det blitt etter at man gikk over til å bruke flytende salt. Forskjellen er dramatisk om du sammenligner med biler som har gått på saltfrie veier i innlandet, forteller han videre.

– Er folk for sløve til å vaske bilen sin?

– Nei, jeg synes vel folk stort sett er gode til å vaske det de ser, mens de derimot spyler altfor sjelden på undersiden. Dette er i ferd med å bli et hovedproblem.

Slik så det ut under en åtte år gammel stasjonsvogn av populært merke som har gått i Oslo-området. Rusten har fått godt tak her. Foto: Frank Williksen.
Slik så det ut under en åtte år gammel stasjonsvogn av populært merke som har gått i Oslo-området. Rusten har fått godt tak her. Foto: Frank Williksen.

«Pigmentrusk»

– Hva med lakken – vaskes det godt nok?

– Det er nok litt opp og ned med dette også. Etter en vanlig vask kan bilen se ren og fin ut, men skinnet kan bedra – også her. Det må ofte mer til enn vanlig shampoo for å få lakken skikkelig ren.

Et problem vi ser stadig oftere, er bremsespon som setter seg fast langs karosserisidene – «pigmentrusk», kaller vi det. Vi ser jevnlig tre år gamle leasingbiler der saltet legger seg sammen med jernspon i en svært uheldig blanding,

Hvis man ikke regelmessig renser lakken godt nok for dette, vil det før eller senere føre til rustangrep, og det «morsomme» med det, er at dette ikke er noe som kan dekkes av bilens garanti fordi det er en ytre påvirkning, sier Kjell Rese.

Mer motstandsdyktig overflate

– Hvordan kan man hindre slike rustskader?

– Man bør med jevne mellomrom vaske med en litt grovere svamp eller maskinpolere bilen. Dette tar selvsagt litt tid, men den tiden må man bare investere. Belønningen er god når bilen byttes inn eller selges.

– I dag er det mange midler for lakkforsegling på markedet. Er dette en god idé å ty til?

Ser interiøret slik ut, er det en kraftig brems på interessen hos potensielle kjøpere. Foto: Viking Kontoll.
Ser interiøret slik ut, er det en kraftig brems på interessen hos potensielle kjøpere. Foto: Viking Kontoll.

– Ja, en slik behandling kan være lurt. Da «lukker» man lakken og gir den en hardere og mer motstandsdyktig overflate. Vann preller lettere av, og lakken vil holde seg pen lenger. Noen tusenlapper må man nok regne med, men dette kan fort lønne seg uansett.

Skittent interiør senker verdien

– I dag er det flere og flere som leaser bilen. Da er det kanskje ikke fullt så farlig?

– Jo, absolutt! Man har i prinsippet det samme ansvaret for vedlikehold også med leasingbiler. Jeg kan jo nevne at det i leasingavtaler normalt «anbefales» å polere bilen en gang årlig. Det er det nok langt fra alle som gjør, og da kan resultatet bli en ubehagelig overraskelse når leasingbilen leveres tilbake. Og da er det litt for å sent å tenke på det, sier Rese videre.

– Hvor nøye er det med interiøret?

– Det gjelder det samme her. Å være flittig med støvsuger, støvklut og litt overflatevedlikehold betaler seg kjempegodt. Et skittent interiør der det kanskje er litt riper og skader på trekk forringer også verdien til bilen.

Får hva man betaler for

Stålfelger finnes fortsatt, men bør ikke se slik ut når bilen skal selges! Foto: Viking Kontroll.
Stålfelger finnes fortsatt, men bør ikke se slik ut når bilen skal selges! Foto: Viking Kontroll.

– Hvem vil sette seg inn i en bil som ikke ser ut innvendig, og der setene er så møkkete at de kanskje må trekkes om på nytt? Dessverre er dette veldig vanlig. Veldig rart at folk tydeligvis ikke ser likheten med salg av hus eller leilighet, der vi bruker både tid og penger å style det beste vi kan – nettopp for å få best mulig pris, undrer Kjell Rese.

– Noe vi har glemt nå?

– Aluminiumsfelgene! Også disse trenger regelmessig renhold. Felger er utsatt for rust, uansett om de er laget av aluminium eller stål. Og det er med alufelger som med så mye annet – man får hva man betaler for. Med andre ord: Jo billigere felgen er, jo lettere oksyderer den, fastslår Kjell Rese til slutt.

Service-slurv med leasingbil kan bli rådyrt

Les også:
Oppgitt bileier: Verkstedet vet ikke hvilken service bilen skal ha
Noen biler får ekstra god service på fergene
Jukse-gass kan gi store skader på bilen din

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt
Siste nytt
06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02NorgeFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt
Populært