Verdens eldste Porsche til salgs

Se bildene av Porschen som startet eventyret i videoen over.

Bilen ble bestilt av nazistene - ni år før Porsche-merket ble opprettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorvidt Type 64 kan kalles en Porsche er omstridt all den tid den ble produsert i 1939 - ni år før Porsche-merket oppsto i 1948, men auksjonshuset Sotheby's regner den likevel som en Porsche, melder danske Finans.

– Hvis Hr. Porsche mente at bilen var god nok til å bære Porsche-navnet, så mener vi at vi også kan kalle den en Porsche, sier Alexander Weaver, bilspesialist ved Sotheby's til Bloomberg.

Bestilt av nazistene

Bilen ble bestilt av nazistenes motorkontor (NSKK) og ble designet av Ferdinand Porsche, som da jobbet for Mercedes-Daimler og Volkswagen. Nazistene ønsket å vise frem bilen under løpet Berlin-Roma, men løpet ble til slutt avlyst på grunn av krig.

Derfor brukte Ferdinand Porsche bilen selv til sine daglige gjøremål og kalte den «forfaderen» til Porsche 356, som ble gategodkjent i 1948.

Toppfart: 160 km/t

Bilen er utstyrt med en boksermotor med 50 hestekrefter og en toppfart på 160 kilometer i timen. Den er bygget på et modifisert VW-chassis.

Det ble kun laget tre versjoner av Type 64, og dette skal være den eneste av de tre som har overlevd.

Sothebys forventer å få inn i overkant av 20 millioner dollar for bilen, tilsvarende nesten 180 millioner norske kroner når bilen går ut på auksjon rundt midten av august.