Meny

Svein Atle sikret seg en helt unik Mercedes

Etter at den har stått mange år under en låvebro, skal nå Svein Atle Haraldsen forbarme seg over den spesielle Mercedesen. Foto: Privat
Etter at den har stått mange år under en låvebro, skal nå Svein Atle Haraldsen forbarme seg over den spesielle Mercedesen. Foto: Privat

Mercedes 190, eller W201 fantes aldri som cabriolet. Allikevel ble noen bygget av frittstående karosserimakere. En av disse bilene har dukket opp under en norsk låvebro.

Jo, det er en gammel Mercedes. Rettere sagt en Mercedes 190, et heller medtatt eksemplar av arten. Ikke komplett og med tydelige rustangrep flere steder.

Hvis du ser på bildet over en ekstra gang, legger du sikkert merke til at den heller ikke har tak.

Stopp litt! Ikke tak? Mercedes 190 ble aldri produsert som cabriolet. I alle fall ikke av Mercedes selv.

Men dette er jo heller ikke en «vanlig» cabriolet. Den har jo deler av taket og ruterammene i behold. Hva pokker er det da?

Det var omtrent så langt Svein Atle Haraldsen kom i sine spekulasjoner om den nyervervede bilen sin.

Fant ikke ut av det

Han hørte litt rundt med venner og kjente, googlet litt og sjekket rundt etter beste evne. Men egentlig uten helt å finne svaret på hva han hadde kjøpt.

Det var mye «synsing» og «troing», men ingen konkrete svar. Både Bauer og Schultz ble nevnt. Men det stoppet liksom der.

(Saken fortsetter under)

Denne 1983-modellen ble solgt i Asker i 1986, forteller Svein Atle. Kjenner noen til bilen eller historien rundt den, ta kontakt med redaksjonen i Broom.no. Foto: Privat
Denne 1983-modellen ble solgt i Asker i 1986, forteller Svein Atle. Kjenner noen til bilen eller historien rundt den, ta kontakt med redaksjonen i Broom.no. Foto: Privat

Da satte Svein Atle seg ved PC-en og sendte oss i Broom.no følgende mail:

Hei!

Dere har jo peiling på det meste. Har kjøpt denne bilen (se bilder). Det er en Mercedes 190 W201 83-mod cabriolet som renoveringsprosjekt. Jeg sliter med å finne ut hvem som bygde den, har dere noen tips?

Det jeg har funnet ut er at bilen ble solgt ny hos en forhandler i München i 1983 og ble importert som cabriolet i -1986 av firmaet Made In A/S i Asker i 1986. Dette firmaet var Atle Brynestad sitt, og jeg har prøvd å kontakte ham, via sønnen Bendik, men har ikke fått noe svar ennå.

Jeg skulle gjerne visst hvem som bygde bilen, og hvor mange som ble laget, for å ha noe dokumentasjon etc. til gjenoppbyggingen. Er det noen kloke hoder inne hos dere?

Mvh. Svein Atle Haraldsen.

Dette var noe kjent

Slike mailer er alltid morsomme å få. For hva er det egentlig denne karen har kjøpt.

Jeg blir sittende å se på bildene en stund. Med en fortid som blant annet Mercedes-mekaniker og dermed noe over middels interessert i disse bilene den gang de var nye, begynner noe så smått å demre. Noe som i årevis har vært lagret helt bakerst og innerst i en mørk krok på "harddisken". Det er liksom noe kjent, men hva pokker var det igjen

(Saken fortsetter under)

Det var flere som bygde om Mercedes 190 til "vanlig" cabriolet på 80-tallet, men denne landaulet-utgaven er mer sjelden.
Det var flere som bygde om Mercedes 190 til "vanlig" cabriolet på 80-tallet, men denne landaulet-utgaven er mer sjelden.

Jeg har sett dette før. Jeg husker det landaulet-liknende taket hvor man kan ha en avtakbar plate over førerplassen, man kan slå ned den bakre delen med en egen kalesje, slik at baksete-passasjerene sitter i friluft.

Etter en stund dukker tre bokstaver opp i hodet. SGS. Som egentlig står for Studio Styling Garage (Ja - noen har snudd litt på bokstavene).

(Saken fortsetter under)

SGS var kjent for ganske ville ombygginger på 80-tallet.
SGS var kjent for ganske ville ombygginger på 80-tallet.

SGS var et frittstående karosserivekested utenfor Hamburg, som hadde mange heftige ombygginger. Spesielt for Mercedes, men også for BMW og VW. Mest kjent er de for sine små-vulgære Mercedes S-Klasse ombygginger.

Primært for den arabiske delen av verden, men også japanske millionærer, ulike super-kjendiser og afrikanske ledere stod på kundelisten.

Mest kjent er de kanskje for den pompøse Mercedes 1000 SEL, en ombygget S-Klasse av 126-serien. Her var det litt for mye av alt.

Les også: Børstraktoren Fra Mercedes er tilbake – tøffere og mer brutal enn noen gang

Hele 80-tallet var jo som en kule-tyggegummi

SGS ble startet opp i 1979 og allerede tidlig på 80-tallet var de over 100 ansatte. Det var jappetid og mye penger blant mange. Men, som kjent jappe-boblen sprakk.

I løpet av kort tid gikk selskapet konkurs, med 1,5 millioner tyske mark i gjeld. Det var to hovedgrunner til dette. Den ene var endringer i dollarkursen og det andre var innføringen av nye lover i Saudi-Arabia som begrenset importen av ombygde biler. Dette førte til en 50 prosent nedgang i SGS-eksporten.

(Saken fortsetter under)

Originalt reklamebilde fra SGS fra 80-tallet. Hvor mange slike biler som ble bygget vet trolig ingen, men mange var det helt sikkert ikke.
Originalt reklamebilde fra SGS fra 80-tallet. Hvor mange slike biler som ble bygget vet trolig ingen, men mange var det helt sikkert ikke.

Det faktum at SGS også tok en del snarveier og alltid brukte de billigste delene, med dertil kvalitet, hjalp nok heller ikke. Ryktene begynte å gå.

Hvor mange Mercedes 190 som ble bygget om av SGS vet trolig ingen, men mange kan du umulig ha vært. Det finnes knapt bilder av den. Om jeg skal på en råtipp – så ble neppe mer enn 10 biler bygget. Kanskje ikke så mange heller. Ettersom dette er håndbygget, kan det nok skille litt i utførelse, i forhold til styling og annen «utsmykning» som felger, interiør etc. også.

Jeg er 92,3 prosent sikker på at denne bilen er en slik SGS-ombygging. Jeg kjenner i alle fall ikke til noen andre som bygde om 190-er på denne måten.

Les også: Vanlig Mercedes? Nei, denne er håndlaget!

Verdifull

Jeg vet om kun én annen slik bil. Det er en enda mer påkostet St. Tropez-utgave fra SGS, som ble bygget i bare to eksemplarer, hvor den ene nå er restaurert.

Bilen Svein Atle har kjøpt er definitivt svært sjelden vare! Denne bør, etter min mening, bygges nennsomt opp igjen, til så original SGS-variant som overhodet mulig og bevares for ettertiden. La det ta den tiden det tar og gjør jobben grundig. Da kan du plutselig sitte med en verdifull juvel av en bil.

Med SGS-historien som bakteppe er jo denne bilen en veldig typisk 80-talls-representant. Det tiåret var jo som en kuletyggegummi. Som snart skulle sprekke. Alle jukset med alt og alle trodde alt skulle vokse inn i himmelen. Mens det ofte endte med konkurser og fallitt.

Les også: Broiler-Mikkel må selge favorittbilen: – Kommer til å angre!

(Saken fortsetter under)

Mercedes 190 SGS i St. Tropez-utgave. En av bare to biler.
Mercedes 190 SGS i St. Tropez-utgave. En av bare to biler.

Stått under en låvebru

Det var egentlig sønnen til Svein Harald, som også er Mercedes-entusiast, som fikk tilbud om å kjøpe bilen som hadde stått under en låvebru i lang tid. De takket først nei til handelen.

Det gikk et noen måneder og selgeren tok kontakt igjen. Bilen skulle bort og byttet eier for det Svein Harald kaller en "latterlig lav sum".

Svein Harald er nå i gang med gjenoppbyggingen av bilen som han vet så lite om.

(Saken fortsetter under)

Her er bilen på plass i verkstedet og arbeidet med den kan begynne. Foto: Privat
Her er bilen på plass i verkstedet og arbeidet med den kan begynne. Foto: Privat

– Noe rust er det, men det er overkommelig, sier den blide eieren fra Svelik utenfor Drammen.

– Den skal nå demonteres helt og sandblåses, før kanaler, bakskjermer og vanlig 190-rust sveises, forteller han videre. Planen er å bygge den opp igjen så original som jeg klarer. Da er det jo greit å vite hva det er jeg holder på med, ler han.

– Prosjektet kommer til å ta noe tid. Jeg regner med at det fort går et par år – kanskje mer før den er på veien igjen. Sikkert en del penger også. Det var moro og motiverende at Broom kunne hjelpe meg litt på vei her. Med det som utgangspunkt skal jeg nøste videre i bilens spennende historie, avslutter Svein Atle.

Kjenner du noe til denne bilen eller historien rundt – ta kontakt med redaksjonen@broom.no så videreformidler de informasjon til eieren.

Les også: Er dyr Mercedes et sjekketriks? Det har vi funnet ut av!

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning
Siste nytt
22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning
Populært