Svein Atle sikret seg en helt unik Mercedes

Etter at den har stått mange år under en låvebro, skal nå Svein Atle Haraldsen forbarme seg over den spesielle Mercedesen. Foto: Privat
Etter at den har stått mange år under en låvebro, skal nå Svein Atle Haraldsen forbarme seg over den spesielle Mercedesen. Foto: Privat

Mercedes 190, eller W201 fantes aldri som cabriolet. Allikevel ble noen bygget av frittstående karosserimakere. En av disse bilene har dukket opp under en norsk låvebro.

Jo, det er en gammel Mercedes. Rettere sagt en Mercedes 190, et heller medtatt eksemplar av arten. Ikke komplett og med tydelige rustangrep flere steder.

Hvis du ser på bildet over en ekstra gang, legger du sikkert merke til at den heller ikke har tak.

Stopp litt! Ikke tak? Mercedes 190 ble aldri produsert som cabriolet. I alle fall ikke av Mercedes selv.

Men dette er jo heller ikke en «vanlig» cabriolet. Den har jo deler av taket og ruterammene i behold. Hva pokker er det da?

Det var omtrent så langt Svein Atle Haraldsen kom i sine spekulasjoner om den nyervervede bilen sin.

Fant ikke ut av det

Han hørte litt rundt med venner og kjente, googlet litt og sjekket rundt etter beste evne. Men egentlig uten helt å finne svaret på hva han hadde kjøpt.

Det var mye «synsing» og «troing», men ingen konkrete svar. Både Bauer og Schultz ble nevnt. Men det stoppet liksom der.

(Saken fortsetter under)

Denne 1983-modellen ble solgt i Asker i 1986, forteller Svein Atle. Kjenner noen til bilen eller historien rundt den, ta kontakt med redaksjonen i Broom.no. Foto: Privat
Denne 1983-modellen ble solgt i Asker i 1986, forteller Svein Atle. Kjenner noen til bilen eller historien rundt den, ta kontakt med redaksjonen i Broom.no. Foto: Privat

Da satte Svein Atle seg ved PC-en og sendte oss i Broom.no følgende mail:

Hei!

Dere har jo peiling på det meste. Har kjøpt denne bilen (se bilder). Det er en Mercedes 190 W201 83-mod cabriolet som renoveringsprosjekt. Jeg sliter med å finne ut hvem som bygde den, har dere noen tips?

Det jeg har funnet ut er at bilen ble solgt ny hos en forhandler i München i 1983 og ble importert som cabriolet i -1986 av firmaet Made In A/S i Asker i 1986. Dette firmaet var Atle Brynestad sitt, og jeg har prøvd å kontakte ham, via sønnen Bendik, men har ikke fått noe svar ennå.

Jeg skulle gjerne visst hvem som bygde bilen, og hvor mange som ble laget, for å ha noe dokumentasjon etc. til gjenoppbyggingen. Er det noen kloke hoder inne hos dere?

Mvh. Svein Atle Haraldsen.

Dette var noe kjent

Slike mailer er alltid morsomme å få. For hva er det egentlig denne karen har kjøpt.

Jeg blir sittende å se på bildene en stund. Med en fortid som blant annet Mercedes-mekaniker og dermed noe over middels interessert i disse bilene den gang de var nye, begynner noe så smått å demre. Noe som i årevis har vært lagret helt bakerst og innerst i en mørk krok på "harddisken". Det er liksom noe kjent, men hva pokker var det igjen

(Saken fortsetter under)

Det var flere som bygde om Mercedes 190 til "vanlig" cabriolet på 80-tallet, men denne landaulet-utgaven er mer sjelden.
Det var flere som bygde om Mercedes 190 til "vanlig" cabriolet på 80-tallet, men denne landaulet-utgaven er mer sjelden.

Jeg har sett dette før. Jeg husker det landaulet-liknende taket hvor man kan ha en avtakbar plate over førerplassen, man kan slå ned den bakre delen med en egen kalesje, slik at baksete-passasjerene sitter i friluft.

Etter en stund dukker tre bokstaver opp i hodet. SGS. Som egentlig står for Studio Styling Garage (Ja - noen har snudd litt på bokstavene).

(Saken fortsetter under)

SGS var kjent for ganske ville ombygginger på 80-tallet.
SGS var kjent for ganske ville ombygginger på 80-tallet.

SGS var et frittstående karosserivekested utenfor Hamburg, som hadde mange heftige ombygginger. Spesielt for Mercedes, men også for BMW og VW. Mest kjent er de for sine små-vulgære Mercedes S-Klasse ombygginger.

Primært for den arabiske delen av verden, men også japanske millionærer, ulike super-kjendiser og afrikanske ledere stod på kundelisten.

Mest kjent er de kanskje for den pompøse Mercedes 1000 SEL, en ombygget S-Klasse av 126-serien. Her var det litt for mye av alt.

Les også: Børstraktoren Fra Mercedes er tilbake – tøffere og mer brutal enn noen gang

Hele 80-tallet var jo som en kule-tyggegummi

SGS ble startet opp i 1979 og allerede tidlig på 80-tallet var de over 100 ansatte. Det var jappetid og mye penger blant mange. Men, som kjent jappe-boblen sprakk.

I løpet av kort tid gikk selskapet konkurs, med 1,5 millioner tyske mark i gjeld. Det var to hovedgrunner til dette. Den ene var endringer i dollarkursen og det andre var innføringen av nye lover i Saudi-Arabia som begrenset importen av ombygde biler. Dette førte til en 50 prosent nedgang i SGS-eksporten.

(Saken fortsetter under)

Originalt reklamebilde fra SGS fra 80-tallet. Hvor mange slike biler som ble bygget vet trolig ingen, men mange var det helt sikkert ikke.
Originalt reklamebilde fra SGS fra 80-tallet. Hvor mange slike biler som ble bygget vet trolig ingen, men mange var det helt sikkert ikke.

Det faktum at SGS også tok en del snarveier og alltid brukte de billigste delene, med dertil kvalitet, hjalp nok heller ikke. Ryktene begynte å gå.

Hvor mange Mercedes 190 som ble bygget om av SGS vet trolig ingen, men mange kan du umulig ha vært. Det finnes knapt bilder av den. Om jeg skal på en råtipp – så ble neppe mer enn 10 biler bygget. Kanskje ikke så mange heller. Ettersom dette er håndbygget, kan det nok skille litt i utførelse, i forhold til styling og annen «utsmykning» som felger, interiør etc. også.

Jeg er 92,3 prosent sikker på at denne bilen er en slik SGS-ombygging. Jeg kjenner i alle fall ikke til noen andre som bygde om 190-er på denne måten.

Les også: Vanlig Mercedes? Nei, denne er håndlaget!

Verdifull

Jeg vet om kun én annen slik bil. Det er en enda mer påkostet St. Tropez-utgave fra SGS, som ble bygget i bare to eksemplarer, hvor den ene nå er restaurert.

Bilen Svein Atle har kjøpt er definitivt svært sjelden vare! Denne bør, etter min mening, bygges nennsomt opp igjen, til så original SGS-variant som overhodet mulig og bevares for ettertiden. La det ta den tiden det tar og gjør jobben grundig. Da kan du plutselig sitte med en verdifull juvel av en bil.

Med SGS-historien som bakteppe er jo denne bilen en veldig typisk 80-talls-representant. Det tiåret var jo som en kuletyggegummi. Som snart skulle sprekke. Alle jukset med alt og alle trodde alt skulle vokse inn i himmelen. Mens det ofte endte med konkurser og fallitt.

Les også: Broiler-Mikkel må selge favorittbilen: – Kommer til å angre!

(Saken fortsetter under)

Mercedes 190 SGS i St. Tropez-utgave. En av bare to biler.
Mercedes 190 SGS i St. Tropez-utgave. En av bare to biler.

Stått under en låvebru

Det var egentlig sønnen til Svein Harald, som også er Mercedes-entusiast, som fikk tilbud om å kjøpe bilen som hadde stått under en låvebru i lang tid. De takket først nei til handelen.

Det gikk et noen måneder og selgeren tok kontakt igjen. Bilen skulle bort og byttet eier for det Svein Harald kaller en "latterlig lav sum".

Svein Harald er nå i gang med gjenoppbyggingen av bilen som han vet så lite om.

(Saken fortsetter under)

Her er bilen på plass i verkstedet og arbeidet med den kan begynne. Foto: Privat
Her er bilen på plass i verkstedet og arbeidet med den kan begynne. Foto: Privat

– Noe rust er det, men det er overkommelig, sier den blide eieren fra Svelik utenfor Drammen.

– Den skal nå demonteres helt og sandblåses, før kanaler, bakskjermer og vanlig 190-rust sveises, forteller han videre. Planen er å bygge den opp igjen så original som jeg klarer. Da er det jo greit å vite hva det er jeg holder på med, ler han.

– Prosjektet kommer til å ta noe tid. Jeg regner med at det fort går et par år – kanskje mer før den er på veien igjen. Sikkert en del penger også. Det var moro og motiverende at Broom kunne hjelpe meg litt på vei her. Med det som utgangspunkt skal jeg nøste videre i bilens spennende historie, avslutter Svein Atle.

Kjenner du noe til denne bilen eller historien rundt – ta kontakt med redaksjonen@broom.no så videreformidler de informasjon til eieren.

Les også: Er dyr Mercedes et sjekketriks? Det har vi funnet ut av!

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 Full forvirring om BankID og pass hos bankkunder10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong
Siste nytt
14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15PengerFull forvirring om BankID og pass hos bankkunder10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong
Populært