Meny

Mener norsk elbil-politikk er totalt feilslått

Olav Medhus har etter hvert blitt en kjent profil i bransjen. Nå har det allerede gått tre år siden han åpnet Autoxo på Høvik. Her står han foran sin egen Koenigsegg CCXR. Foto: Autoxo
Olav Medhus har etter hvert blitt en kjent profil i bransjen. Nå har det allerede gått tre år siden han åpnet Autoxo på Høvik. Her står han foran sin egen Koenigsegg CCXR. Foto: Autoxo

Vi møter superbil-selgeren Olav Medhus i sommerpraten.

Han har jobbet med bil i en årrekke, og var med på å etablere den eksklusive bilforhandleren Autoxo Sport (tidligere Autostrada Sport) tilbake i 2007.

Noen år senere åpnet Olav Medhus Autoxo på Høvik – med mål om å starte Norges tøffeste bilbutikk.

Med alt fra italienske superbiler til staselig luksus fra England (les Rolls-Royce) – har bilbutikken en unik standing i Norge.

Dette er sommerpraten med Olav Medhus – mannen som har kjørt flere luksus- og superbiler enn de aller fleste.

Hva gjør du i sommer?

– Som for veldig mange andre, blir det både jobb og ferie. Jeg har ingen konkrete ferieplaner ennå, men at du ser meg bak rattet på en eller annen bil, er nok ikke utenkelig.

(Saken fortsetter under)

Bil er store deler av livet til Olav Medhus. Når han ikke er på jobb i Oslo, er sjansen stor for at du finner ham bak rattet i en og annen sportsbil sørover i Europa. Foto: Autoxo
Bil er store deler av livet til Olav Medhus. Når han ikke er på jobb i Oslo, er sjansen stor for at du finner ham bak rattet i en og annen sportsbil sørover i Europa. Foto: Autoxo

Hva er best: Bilferie eller flyreise?

– Helt klart bilferie. Å kjøre nedover Europa er helt fantastisk. Det er selvfølgelig viktig at det er en ordentlig bil. Helst en lav en, med mange hestekrefter og gjerne italiensk.

– Skal den helst være rød også, eller?

– Neida, farge spiller ingen rolle.

Les også: Olav selger Norges råeste julegaver

Hvem tar du med deg på den perfekte bilturen?

Hvert år arrangerer Autoxo drive out, ofte både vår, sommer og høst. Foto: Autoxo
Hvert år arrangerer Autoxo drive out, ofte både vår, sommer og høst. Foto: Autoxo

– Det må jo være kjæresten. Hun er sprek og er ikke redd for litt fart og spenning. Når det er sagt, må jeg innrømme at det er veldig deilig å kjøre helt alene også. Men det skulle jeg kanskje ikke sagt høyt?

Hva irriterer deg mest i trafikken?

– De som kjører alt for sakte i venstrefilen på motorveien. Og de finnes det dessverre alt for mange av! Da kjenner jeg irritasjonen bygger seg opp, og det tar ikke lang tid før jeg gir visse tegn på irritasjonen.

– Hvordan da?

– Tusen og tre blir kanskje til tusen og to. Legger du til et lite blink med lysene, hender det at problemet løser seg. Men egentlig er dette et samfunnsproblem, jeg daglig prøver å løse.

Les også: Her er Lamborghinis nye super-SUV

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Elbiler krasjer langt oftere enn andre biler:

Synes du elbilene har for mange fordeler i Norge?

– Ja. Det er ikke mange som kjøper elbil på grunn av miljøet. Det er tvert i mot lommeboken og alle de økonomiske fordelene som avgjør. Hvem ville egentlig kjøpt elbil hvis det ikke var for disse fordelene? Ikke mange tror jeg, og det gjenspeiles tydelig på det øvrige bilsalget i Europa. Så vidt jeg husker utgjør elbilsalget rundt 2 prosent, så det er klart at momsfritak, gratis bom og fri parkering på Tjuvholmen gir en effekt, sier Olav.

Deler av jobben til Olav innebærer å reise utenlands og kjøre bil på bane, med utvalgte kunder.
Deler av jobben til Olav innebærer å reise utenlands og kjøre bil på bane, med utvalgte kunder.

– Jeg mener det er en feilslått politikk. Å bruke så mange milliarder på elbil-fordeler, som strengt talt ikke har noen særlig effekt på klima totalt sett, syns jeg blir tullete. Bilen utgjør marginal forurensning, derfor mener jeg man bør se på andre områder.

...og hva med dieselbilene: Får de ufortjent mye pepper?

– Ja, absolutt. Dieselmotoren har aldri vært renere enn den er nå. Flere av de nye Euro6-motorene har jo ikke NOX-utslipp i det hele tatt. Dessuten opplever jeg stadig vekk at forbruket på en dieselbil er omtrent halvparten fra en tilsvarende bil med hybrid drivlinje. Vi har flere eksempler her på kunder som bytter inn en ladbar hybrid, hvor ladekabelen fortsatt ligger urørt i plast, den blir rett og slett ikke brukt.

– Nå er det på tide av politikerne våkner litt opp og får et mer nyansert bilde på dette området.

Les også: Broiler-Mikkel må selge favorittbilen: – Kommer til å angre

Porsche en tidlig morgen på vei til jobb blir ikke akkurat feil.
Porsche en tidlig morgen på vei til jobb blir ikke akkurat feil.

Hva synes du om bompengemotstanden i Norge?

– Det er veldig bra at folk sier i fra, vi nordmenn er jo ikke akkurat kjent for å stikke oss alt for mye frem. Bompenger er urettferdig fordi det er de svakeste som blir rammet hardest.

Hva tror du vil skje med bilene de neste ti årene?

– Jeg tror ikke det vil bli en så dramatisk endring som mange hevder. Min erfaring er at ting alltid tar lenger tid enn man tror – særlig på dette området. For eksempel har jeg ikke tro på at det blir vanlig med selvkjørende biler, så lenge jeg er i stand til å kjøre, i alle fall.

Her kjøper Norges rikeste bilene sine

Hva er din beste bilopplevelse?

– Det er mange. Men jeg husker spesielt en tur til Stelvio-passet i Nord-Italia i fjor. Vi våknet opp til grått og trist vær og det hadde snødd. Så klarner det helt opp, det ligger 5 centimeter nysnø utenfor veien og solen steker. Å oppleve dette i åpen bil, sammen med de andre i reisefølget, var helt magisk.

(Saken fortsetter under)

Å ratte noen av verdens beste og mest kjøreglade biler på disse veiene, er litt av en opplevelse.
Å ratte noen av verdens beste og mest kjøreglade biler på disse veiene, er litt av en opplevelse.

– Hvilken bil kjørte du?

– Det var helt nye Ferrari Portofino.

Hvilken bil får vi aldri se i garasjen din?

– Åhhh, det er mange! En hel haug, faktisk. Men er det én ting som er helt sikkert, er det at du ALDRI får se en Tesla i min garasje. Aldri, avslutter Olav Medhus.

Olav Medhus (49)

Jobber med: Salg, Autoxo

Første bil: VW Boble

Hva kjører du nå: Litt forskjellig. Blant annet Rolls-Royce Ghost og Ferrari 488 Pista

Hva hører du på i bilen: Mye radio og litt barnslig listepop

Drømmebil: Det kommer mye spennende fremover

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:15 Frp etterlyser tak på sosialhjelp07:03 Dramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50 Ny koalisjonsregjering klar i Kongo06:15 Australia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03 Politiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00 Ødegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00 Bollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50 Dette skjer i dag05:31 OG tok historisk seier i e-sportturnering05:30 Dette skjedde i natt05:11 Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45 Flere trær plantes i Norge04:41 65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24 Savnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15 Trump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45 Avtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24 Christian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24 Israel svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42 Hovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38 NASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56 Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53 Enda en remis for Carlsen i St. Louis00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris
Siste nytt
07:15PengerFrp etterlyser tak på sosialhjelp07:03PengerDramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50VerdenNy koalisjonsregjering klar i Kongo06:15VerdenAustralia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03NorgePolitiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00SportØdegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00NorgeBollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50NorgeDette skjer i dag05:31SportOG tok historisk seier i e-sportturnering05:30NorgeDette skjedde i natt05:11VerdenBratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45NorgeFlere trær plantes i Norge04:41Verden65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24NorgeSavnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15VerdenTrump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45NorgeAvtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24SportChristian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24VerdenIsrael svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42SportHovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38VerdenNASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56VerdenBoris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53SportEnda en remis for Carlsen i St. Louis00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris
Populært