Mener norsk elbil-politikk er totalt feilslått

Olav Medhus har etter hvert blitt en kjent profil i bransjen. Nå har det allerede gått tre år siden han åpnet Autoxo på Høvik. Her står han foran sin egen Koenigsegg CCXR. Foto: Autoxo
Olav Medhus har etter hvert blitt en kjent profil i bransjen. Nå har det allerede gått tre år siden han åpnet Autoxo på Høvik. Her står han foran sin egen Koenigsegg CCXR. Foto: Autoxo

Vi møter superbil-selgeren Olav Medhus i sommerpraten.

Han har jobbet med bil i en årrekke, og var med på å etablere den eksklusive bilforhandleren Autoxo Sport (tidligere Autostrada Sport) tilbake i 2007.

Noen år senere åpnet Olav Medhus Autoxo på Høvik – med mål om å starte Norges tøffeste bilbutikk.

Med alt fra italienske superbiler til staselig luksus fra England (les Rolls-Royce) – har bilbutikken en unik standing i Norge.

Dette er sommerpraten med Olav Medhus – mannen som har kjørt flere luksus- og superbiler enn de aller fleste.

Hva gjør du i sommer?

– Som for veldig mange andre, blir det både jobb og ferie. Jeg har ingen konkrete ferieplaner ennå, men at du ser meg bak rattet på en eller annen bil, er nok ikke utenkelig.

(Saken fortsetter under)

Bil er store deler av livet til Olav Medhus. Når han ikke er på jobb i Oslo, er sjansen stor for at du finner ham bak rattet i en og annen sportsbil sørover i Europa. Foto: Autoxo
Bil er store deler av livet til Olav Medhus. Når han ikke er på jobb i Oslo, er sjansen stor for at du finner ham bak rattet i en og annen sportsbil sørover i Europa. Foto: Autoxo

Hva er best: Bilferie eller flyreise?

– Helt klart bilferie. Å kjøre nedover Europa er helt fantastisk. Det er selvfølgelig viktig at det er en ordentlig bil. Helst en lav en, med mange hestekrefter og gjerne italiensk.

– Skal den helst være rød også, eller?

– Neida, farge spiller ingen rolle.

Les også: Olav selger Norges råeste julegaver

Hvem tar du med deg på den perfekte bilturen?

Hvert år arrangerer Autoxo drive out, ofte både vår, sommer og høst. Foto: Autoxo
Hvert år arrangerer Autoxo drive out, ofte både vår, sommer og høst. Foto: Autoxo

– Det må jo være kjæresten. Hun er sprek og er ikke redd for litt fart og spenning. Når det er sagt, må jeg innrømme at det er veldig deilig å kjøre helt alene også. Men det skulle jeg kanskje ikke sagt høyt?

Hva irriterer deg mest i trafikken?

– De som kjører alt for sakte i venstrefilen på motorveien. Og de finnes det dessverre alt for mange av! Da kjenner jeg irritasjonen bygger seg opp, og det tar ikke lang tid før jeg gir visse tegn på irritasjonen.

– Hvordan da?

– Tusen og tre blir kanskje til tusen og to. Legger du til et lite blink med lysene, hender det at problemet løser seg. Men egentlig er dette et samfunnsproblem, jeg daglig prøver å løse.

Les også: Her er Lamborghinis nye super-SUV

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Elbiler krasjer langt oftere enn andre biler:

Synes du elbilene har for mange fordeler i Norge?

– Ja. Det er ikke mange som kjøper elbil på grunn av miljøet. Det er tvert i mot lommeboken og alle de økonomiske fordelene som avgjør. Hvem ville egentlig kjøpt elbil hvis det ikke var for disse fordelene? Ikke mange tror jeg, og det gjenspeiles tydelig på det øvrige bilsalget i Europa. Så vidt jeg husker utgjør elbilsalget rundt 2 prosent, så det er klart at momsfritak, gratis bom og fri parkering på Tjuvholmen gir en effekt, sier Olav.

Deler av jobben til Olav innebærer å reise utenlands og kjøre bil på bane, med utvalgte kunder.
Deler av jobben til Olav innebærer å reise utenlands og kjøre bil på bane, med utvalgte kunder.

– Jeg mener det er en feilslått politikk. Å bruke så mange milliarder på elbil-fordeler, som strengt talt ikke har noen særlig effekt på klima totalt sett, syns jeg blir tullete. Bilen utgjør marginal forurensning, derfor mener jeg man bør se på andre områder.

...og hva med dieselbilene: Får de ufortjent mye pepper?

– Ja, absolutt. Dieselmotoren har aldri vært renere enn den er nå. Flere av de nye Euro6-motorene har jo ikke NOX-utslipp i det hele tatt. Dessuten opplever jeg stadig vekk at forbruket på en dieselbil er omtrent halvparten fra en tilsvarende bil med hybrid drivlinje. Vi har flere eksempler her på kunder som bytter inn en ladbar hybrid, hvor ladekabelen fortsatt ligger urørt i plast, den blir rett og slett ikke brukt.

– Nå er det på tide av politikerne våkner litt opp og får et mer nyansert bilde på dette området.

Les også: Broiler-Mikkel må selge favorittbilen: – Kommer til å angre

Porsche en tidlig morgen på vei til jobb blir ikke akkurat feil.
Porsche en tidlig morgen på vei til jobb blir ikke akkurat feil.

Hva synes du om bompengemotstanden i Norge?

– Det er veldig bra at folk sier i fra, vi nordmenn er jo ikke akkurat kjent for å stikke oss alt for mye frem. Bompenger er urettferdig fordi det er de svakeste som blir rammet hardest.

Hva tror du vil skje med bilene de neste ti årene?

– Jeg tror ikke det vil bli en så dramatisk endring som mange hevder. Min erfaring er at ting alltid tar lenger tid enn man tror – særlig på dette området. For eksempel har jeg ikke tro på at det blir vanlig med selvkjørende biler, så lenge jeg er i stand til å kjøre, i alle fall.

Her kjøper Norges rikeste bilene sine

Hva er din beste bilopplevelse?

– Det er mange. Men jeg husker spesielt en tur til Stelvio-passet i Nord-Italia i fjor. Vi våknet opp til grått og trist vær og det hadde snødd. Så klarner det helt opp, det ligger 5 centimeter nysnø utenfor veien og solen steker. Å oppleve dette i åpen bil, sammen med de andre i reisefølget, var helt magisk.

(Saken fortsetter under)

Å ratte noen av verdens beste og mest kjøreglade biler på disse veiene, er litt av en opplevelse.
Å ratte noen av verdens beste og mest kjøreglade biler på disse veiene, er litt av en opplevelse.

– Hvilken bil kjørte du?

– Det var helt nye Ferrari Portofino.

Hvilken bil får vi aldri se i garasjen din?

– Åhhh, det er mange! En hel haug, faktisk. Men er det én ting som er helt sikkert, er det at du ALDRI får se en Tesla i min garasje. Aldri, avslutter Olav Medhus.

Olav Medhus (49)

Jobber med: Salg, Autoxo

Første bil: VW Boble

Hva kjører du nå: Litt forskjellig. Blant annet Rolls-Royce Ghost og Ferrari 488 Pista

Hva hører du på i bilen: Mye radio og litt barnslig listepop

Drømmebil: Det kommer mye spennende fremover

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:27 «Stjal» parkeringsplass – dro mann ut av bil og kalte ham «din svarte satan»19:22 Her angriper politiet fransk brannvesen18:50 WHO varsler nytt krisemøte: – Hele verden må være i beredskap nå18:40 Frp forbi Sp på ny måling18:37 EU-parlamentet sa ja til brexitavtale – Storbritannia ute om to dager18:28 Trump har signert ny handelsavtale med Mexico og Canada17:55 Bruno Fernandes klar for Manchester United17:20 Northugs hus på Byåsen til salgs17:13 Gro tok fatt dagens sosialdemokrater: – Finner ikke klimaløsningene i midten17:10 YLE: Kinesisk turist i Finland er smittet av Wuhan-viruset17:08 Rødt vil stoppe NorthConnect med hastevedtak16:40 Carl I. Hagens Nav-anmeldelse oversendt politiet16:39 Ikea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering15:46 BBC kutter 450 journaliststillinger15:26 Steinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25 Budrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52 Vått og vindfullt vær i vente14:50 Krekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43 Tyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08 Trump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59 Steinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27 NM i fare for Emil Iversen13:26 EU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17 Cowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Avis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55 Radartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over
Siste nytt
19:27Norge«Stjal» parkeringsplass – dro mann ut av bil og kalte ham «din svarte satan»19:22VerdenHer angriper politiet fransk brannvesen18:50Helse og livsstilWHO varsler nytt krisemøte: – Hele verden må være i beredskap nå18:40PolitikkFrp forbi Sp på ny måling18:37VerdenEU-parlamentet sa ja til brexitavtale – Storbritannia ute om to dager18:28VerdenTrump har signert ny handelsavtale med Mexico og Canada17:55SportBruno Fernandes klar for Manchester United17:20PengerNorthugs hus på Byåsen til salgs17:13PolitikkGro tok fatt dagens sosialdemokrater: – Finner ikke klimaløsningene i midten17:10VerdenYLE: Kinesisk turist i Finland er smittet av Wuhan-viruset17:08PengerRødt vil stoppe NorthConnect med hastevedtak16:40NorgeCarl I. Hagens Nav-anmeldelse oversendt politiet16:39PengerIkea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering15:46KulturBBC kutter 450 journaliststillinger15:26NorgeSteinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25SportBudrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52NorgeVått og vindfullt vær i vente14:50NorgeKrekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43NorgeTyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08VerdenTrump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59VerdenSteinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27SportNM i fare for Emil Iversen13:26VerdenEU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17NorgeCowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportRösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportAvis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55NorgeRadartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkFørste spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over
Populært