Tyrkisk vogntog tatt for alvorlige brudd og juks

Et tyrkisk vogntog ble i slutten av juni stoppet i en tungbilkontroll der det ble avdekket alvorlige brudd og juks med kjøre- og hviletiden.
Et tyrkisk vogntog ble i slutten av juni stoppet i en tungbilkontroll der det ble avdekket alvorlige brudd og juks med kjøre- og hviletiden. Foto: Statens Vegvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tyrkisk vogntog ble i slutten av juni stoppet i en tungbilkontroll der det ble avdekket alvorlige brudd og juks med kjøre- og hviletiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under tungbilkontrollen ved Jessheim trafikkstasjon ble det avdekket et avansert manipuleringssystem som setter normal registrering ut av drift. Det gjør at det er mulig å kjøre mens systemet likevel registrer hvile, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

Det er i tillegg mulig å jukse med antall kjøreoppdrag, der enkelte turer rett og slett bare kan bli «borte».

– Ved kynisk bruk av dette verktøyet hviler eller sover ikke sjåførene når de skal, sier seniorinspektør Bjørn Uno Rogneby i Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen Region Øst.

Les også: 106 av 142 kontrollerte kjøretøy på bilfestival hadde mangler

Ifølge Rogneby antas det at det finnes vogntog på norske veier med sjåfører som ikke sover et sekund på et døgn eller mer.

– Dette er livsfarlig i trafikken, sier Rogneby.

Sjåføren av det tyrkiske vogntoget fikk førerkortet beslaglagt og vogntoget fikk kjøreforbud. Både føreren og firmaet ble politianmeldt.

I tillegg er sjåføren ilagt et forelegg på 8.000 kroner og utestengelse fra Schengen-området i to år. Firmaet som eier og drifter vogntoget, har fått et forelegg på 50.000 kroner.

Les også:

Legger ned 22 trafikkstasjoner