Fotobokser redder liv, men er politisk omstrid

<p>Fotobokser er tiltak som har god innvirkning på bilisters fart, viser forskning. Men regjeringen vil ikke ha flere strekningsmålere. Bildet er av en fartsmåler på Sollihøgda. Foto: NTB scanpix.</p>
Fotobokser er tiltak som har god innvirkning på bilisters fart, viser forskning. Men regjeringen vil ikke ha flere strekningsmålere. Bildet er av en fartsmåler på Sollihøgda. Foto: NTB scanpix.

Norge har færrest trafikkdrepte i Europa regnet i forhold til folketallet. Mens regjeringen vil øke fartsgrensene og sette opp færre fartsmålere, er det nettopp slike fartstiltak som virker, ifølge forskning.

Antall drepte på norske veier har blitt halvert siden 2010, mens antallet omkomne i EU-landene bare redusert med 20 prosent i gjennomsnitt.

Det viser tall fra det europeiske rådet for trafikksikkerhet, European Traffic Safety Council (ETSC). Nå ser flere europeiske land nærmere på hva Norge har gjort, for å ta lærdom av det.

Men hvorfor er vi så flinke i klassen, og til og med bedre enn svenskene? Forskning.no besøkte Statens vegvesen på Brynseng i Oslo, som har sektoransvaret for trafikksikkerhet i Norge.

Forskning er en av årsakene, ifølge sjefingeniør Arild Ragnøy i Statens vegvesen.

– Vi er opptatt av et vitenskapelig og solid kunnskapsgrunnlag, og har nettopp avsluttet et FoU-program om bedre sikkerhet i trafikken, forkortet BEST, forteller han.

Tre ting som dreper

For å forebygge ulykker, har Statens vegvesen tatt utgangspunkt i hva som tar liv.

Det er særlig tre ting som dreper i trafikken: Promille, fart og mangel på bilbelter, ifølge forskningen.

– Dette er fortsatt et stort problem. For å ta promille først, så er promillekontroller effektivt for å redusere antallet bilførere som har drukket, sier sjefingeniør Arild Ragnøy.

Men vi kan gjøre mer på sikt, for at bilførere ikke skal kjøre når de har drukket. Bilprodusenter kan montere alkolås i nye biler, sier Ragnøy.

Nylig har EU foreslått å montere alkolås i alle nye biler fra 2022.

Andelen som bruker bilbelte har gått opp. Men der har vi også mer å gå på.

Fortsatt er det slik at en stor del av de som omkommer i bilulykker, ikke har hatt bilbelte på seg.

Les også:

Nordmenn følger fartsgrenser mer enn svenskene

Det er kollisjoner og utforkjøringer med høy fart som dreper flest.

Arild Ragnøy ved Statens vegvesen. Foto: Anne Lise Stranden
Arild Ragnøy ved Statens vegvesen. Foto: Anne Lise Stranden

Mens Norge kommer best ut i Europa med 3 omkomne per milliard kjørte kilometer, har Sverige så mange som 3,4 omkomne.

– Hva kommer det av, når Sverige har bedre og rettere veier enn oss?

– Dette har med ulike holdninger å gjøre. Nordmenns holdning til fartsgrenser er bedre. men vi kan heller ikke utelukke at nettopp de fine vegene i Sverige, innbyr til å kjøre fortere enn vi gjør i Norge, sier Ragnøy.

Fartskontroller og relativt lave fartsgrenser i Norge har spilt en viktig rolle for å forebygge trafikkdrepte.

I Sverige kjører 80 prosent av bilistene over fartsgrensen. I Norge kjører bare 50 prosent over fartsgrensen, forteller Ragnøy.

– Dette kan gi seg utslag i antall dødsfall, sier han.

Han synes derfor det er et tankekors at noen politikere vil øke fartsgrensene.

Les også:

Fartsmålere effektive, men politisk omstridt

Hvem har vel ikke stått på bremsen når vi ser en fotoboks i veikanten, for å unngå fartsbot i posten?

Mens vi i Norge har sett god effekt av fartsmålere eller fotobokser, har svenske myndigheter et annet syn på fartsmålere. Eller automatisk trafikkontroll (ATK), som vegvesenet kaller det.

Vegvesenet skiller mellom punkt-kontroll og strekningskontroll. Mens punktkontroll måler farten akkurat i det bilen passerer, står strekningsmålere med en viss avstand mellom seg, og måler bilenes tidsforbruk på strekningen.

Begge målerne i streknings-ATK måler tidspunktet for passering, og ut fra avstanden mellom dem regnes farten ut.

– Vi ser at strekPnings-ATK senker farten der de står, gjennom holdninger, forklarer Ragnøy.

Begge fotoboksene tar bilder av deg. Og hvis bilen brøt fartsgrensen, lagres bildene slik at det kan dokumenteres hvem som kjørte bilen.

Les også:

Virksomt tiltak som regjeringen vil begrense

Men svenske myndigheter tillater ikke strekningskontroller, forteller han.

– Dette tillater de ikke i Sverige, fordi de mener det går ut over personvernet å ta bilder av bilister som ikke nødvendigvis har kjørt for fort. Men faktum er at bildene vi tar i Norge, blir slettet hvis man overholder fartsgrensen, sier Ragnøy.

Regjeringen går i Granavollen-plattformen inn for å begrense bruken, ved at det ikke skal settes opp flere streknings-fartsmålere.

– Dette er et typisk tiltak som virker, og hvis Regjeringens syn får gjennomslag, har vi et virksomt tiltak som vi ikke får lov til å bruke mer av, slår Ragnøy fast.

Les også:

Midtskillere gir flere ulykker

Et annet tiltak som virker, er møtefrie veier. De siste årene har stadig flere veier fått merking eller rekkverk for å hindre møteulykker.

– Her må vi skille mellom forsterket midtoppmerking og rekkverk mellom kjørefeltene, påpeker han.

Forsterket midtoppmerking, som er den ruglete midtstripen som høres når bilen skjener inn mot midten, er effektivt forebyggende, viser forskning.

– Bilister som er uoppmerksomme eller holder på å sovne, våkner til og får bilen tilbake på riktig sted, sier Ragnøy.

Hvis trafikken er liten nok, har forsterket midtoppmerking god nok effekt, selv om den ikke fysisk hindrer møteulykker.

Rekkverk mellom kjørefeltene som er mer brukt på strekninger med høy trafikk, har derimot både positive og negative sider.

– Rekkverk reduserer ikke antallet ulykker. Det er flere ulykker som skyldes at bilene krasjer inn i midtdeleren. Men de reduserer de mest dødelige møteulykkene.

Les også:

Bedre biler og veier

Det er mange forklaringer på at trafikkdrepte har gått ned i Norge. Bedre biler er én grunn, som en rapport fra Transportøkonomisk institutt viser.

– Det er en sammenheng mellom bilalder og risiko, en rapport viser at nye biler er sikrere enn gamle biler.

Politikontroller er andre tiltak som har spilt en viktig forebyggende rolle.

Både fartskontroller, bilbeltekontroller og promillekontroller er tiltak med stor effekt, ifølge en rapport som så på ulykker mellom 2000 og 2010.

I tillegg jobbes det mer tverrfaglig og koordinert i Norge enn i de fleste andre land, ifølge konstituert vegdirektør Bjørne Grimsrud.

Les også denne saken fra Statens Vegvesen: Norge best på trafikksikkerhet - igjen

– Men vi kan bare forklare 35 prosent av nedgangen i ulykker med konkrete tiltak. Resten er antakelig et resultat av langsiktige holdningsendringer som har og har hatt effekt over tid, sier Arild Ragnøy.

Les også:

Nullvisjon

Norge topper de europeiske listene over hvilke land som har best trafikksikkerhet, både i forhold til antall innbyggere og antall kjørte kilometer.

I Norge omkom 108 personer i 2018, som tilsvarer 20 personer per million innbygger. Det er under halvparten av gjennomsnittet for EU-land, som er på 49 omkomne per million.

Vi har gått fra å ha 560 drepte i trafikken i 1970 til 108 i 2018. Hvis vi hadde godtatt den risikoen vi hadde i 1970, ville vi hatt 2000 dødsfall på norske veier nå, med den økte trafikken.

– Men jo lavere vi kommer i antall drepte, jo vanskeligere blir det å komme videre. Nå har vi et mål om at veksten i persontrafikken ikke skal komme på bil, men på sykkel og kollektivtrafikk. Dette kan føre til at det samlede antallet ulykker vil øke.

Med bakgrunn i vår nullvisjon kan ikke Statens vegvesen godta det, så de må tilrettelegge for sykling og gåing uten at det totale ulykkestallet øker.

– Trafikksikkerhet er ferskvare. Vi må fortsette å jobbe med å få ulykkene ned, sier Ragnøy.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken
Siste nytt
23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken
Populært