Blir sjokkert over egen mobilbruk

Mobilbruk som dette har beviselig ført til alvorlig ulykker, og er en atferd det er nødvendig å slå hardt ned på. Foto: Istock/AndreyPopov
Mobilbruk som dette har beviselig ført til alvorlig ulykker, og er en atferd det er nødvendig å slå hardt ned på. Foto: Istock/AndreyPopov

Mener mobilen er skyld i mange ulykker.

Alt tyder på at uoppmerksomhet og manglende fokus hos bilførere direkte eller indirekte er årsak til en rekke skader i trafikken hvert år, med store erstatningsutbetalinger som følge.

De siste årene har det spesielt blitt satt søkelys på ulovlig bruk av mobiltelefon som en viktig skadeårsak. Det er også kjent at mobilbruk har vært medvirkende årsak til dødsulykker, og stadig flere mener at en kraftig økning av bøtenivået – sammen med prikker i førerkortet - er nødvendig for å få folk til å respektere mobil-forbudet under kjøring.

Alle forsikringsselskaper har fokus på denne problemstillingen, og det er enighet om at mørketallene trolig er store.

– Det er nok også sånn at de som er involvert i et uhell i liten grad forteller at bruk av mobiltelefon var årsak til uhellet. En av utfordringene vi må finne gode løsninger på, er derfor hvordan vi kan unngå at bruk av mobilen fører til mer uoppmerksomhet, sier Svein Skovly til Broom.

Han er leder for innovasjonslab i forsikringsselskapet Fremtind, som er resultatet av fusjonen mellom Sparebank1 Forsikring og DNB Forsikring.

Tar større risiko

– Vi har hatt såkalt Smart bilforsikring i drift i drøyt to år nå, og har i denne fasen hatt fokus på å premiere kjøring med flyt hos kundene våre. Her er det ikke alt vi klarer å fange opp, for eksempel distraksjon og uoppmerksomhet som ikke sjelden skyldes bruk av mobiltelefon.

– Det vi ser nå, er at antall påkjørsler bakfra faktisk stiger, til tross for at nyere biler har en rekke sikkerhetssystemer som bør avverge slike skader. Det er nok å nevne autobrems og adaptiv cruise kontroll. Når skadefrekvensen likevel øker, fremstår dette som om mange har så stor tillit til sikkerhetssystemene at vi velger å ta større risiko – eller at vi er så opptatt med mobiltelefonen at vi ikke rekker å avverge et uhell, sier Svein Skovly.

Få ned antall ulykker

– Mer enn 20.000 Fremtind-kunder har nå tilbakelagt rundt 200 millioner kilometer med smart bilforsikring. Dette har gitt selskapet mye informasjon om kjøring og kjørestil.

– Det viser seg at til tross for at de aller fleste kjører med god flyt, er det mange uhell som kan knyttes til uoppmerksomhet, eksempelvis påkjørsel bakfra, rygging og påkjørsel av parkerte biler. Kongstanken med smarte og bruksbaserte forsikringer, er å ta i bruk ny teknologi, og lage forsikringstjenester basert på folks behov og atferd. På den måten kan vi hjelpe folk til å ta trygge valg i hverdagen og i trafikken, noe vi er sikre på vil få ned antall ulykker på sikt.

UP: Kunne sikkert tidoblet antall mobilbøter

Elbiler mer skadeutsatt

– Vi har satt fokus på temaet uoppmerksomhet og distraksjon, og jobber aktivt med løsninger for å redusere dette problemet. Dette utviklingsarbeidet er nå kommet så langt at vi slipper en ny versjon av smart bilforsikring – i første omgang til 100 gode kunder på Vestlandet, og primært til elbil-eiere, for å få litt erfaring før vi om ikke lenge tilbyr løsningen til alle våre om lag 500.000 bilforsikringskunder, sier Skovly, og understreker at dette ikke er fordi elbilførere er mer uoppmerksomme enn andre.

Årsaken er to-delt:

– Først og fremst kan ikke elbiler benytte den opprinnelige smart bilforsikring-løsningen, og dernest det faktum at elbiler er mer skadeutsatt enn fossile biler. Dette er det også flere årsaker til, men den kanskje viktigste er elbilenes spesielle ytelseskarakteristikk, med full trekkraft fra første meter.

– Folk blir overrasket over hvor mye de faktisk bruker mobilen under kjøring, sier Svein Skovly i Fremtind forsikring. Foto: Fremtind
– Folk blir overrasket over hvor mye de faktisk bruker mobilen under kjøring, sier Svein Skovly i Fremtind forsikring. Foto: Fremtind

Lærende teknologi

– For en bilist som har vært vant til å kjøre en bensin- eller dieselbil med 120 – 130 hk, vil elbil-akselerasjonen kunne oppleves nesten sjokkartet.

– Vil elbil-kunder ha smart bilforsikring?

– Det har vi fått mange og tydelige bekreftelser på, sier Skovly videre. Han forteller at den nye løsningen av smart bilforsikring ikke lenger bruker en plugg montert i bilen, men bare bruker sensorene i IOS- eller Android mobiltelefoner.

– Sensorene brukes til å tolke atferd. Her bruker vi lærende teknologi , og med utgangspunkt i dataene som leveres «forstår» eksempelvis telefonen om den er montert fast på brakett eller ligger løs i sete eller lomme. Den «forstår» også om du er sjåfør eller passasjer, om du har kommet inn i bilen fra venstre eller høyre side; i forsete eller baksete – og den lærer hele tiden.

Bruker du mobilen? Det kan koste førerkortet

Ubevisst fingring med mobilen

– Hvor ligger det opplærende aspektet her?

– Som bruker får du tilbakemeldinger på om telefonen har blitt brukt mens du kjører, og under testing av systemene er det noen som har fått virkelige aha-opplevelser.

Enkelte har faktisk ikke vært klar over at de har brukt telefonen mens de kjører. Trolig går noe av dette på at mange nærmest automatisk plukker opp telefonen og begynner å fingre under køkjøring og i saktegående trafikk uten å tenke over dette, sier han.

– Hva skjer nærmest nå?

Fikk nesten sjokk!

– Utviklingsteamet blir nå supplert med en atferdspsykolog. Han skal hjelpe oss med å definere hvordan vi kan motivere til tryggere og mer skadefri atferd i trafikken ved å redusere mobilbruk under kjøring.

Slik mottar kunden tilbakemelding fra smart bilforsikring på mobilen. Denne informasjonen ser aldri skadebehandlere eller andre ved skadeoppgjør.
Slik mottar kunden tilbakemelding fra smart bilforsikring på mobilen. Denne informasjonen ser aldri skadebehandlere eller andre ved skadeoppgjør.

I første omgang handler dette om å påvirke atferd i positiv retning, og fra dag 1 er det ikke lagt inn noen form for «gulrøtter» gjennom prisfordeler og lignende.

Observasjonen vår er i utgangspunktet at mange ønsker å bli mer bevisste om å få en bedre atferd i trafikken. Et godt eksempel er hun som fikk beskjed om at hun hadde brukt mobiltelefonen på 30 prosent av hjemturen fra barnehagen! Hun fikk nesten sjokk – og en veldig nyttig påminnelse om hvordan hun fremsto som rollemodell.

Informasjon bare kunden ser

– For forsikringsselskapene handler vel dette mye om å få ned erstatningsbeløpene?

– Nei, dette handler ikke mest om skadebeløp. Forsikringsbransjen beveger seg for tiden i stigende grad mot å forebygge, heller enn å reparere, og da er dette et viktig skritt å ta.

Vi har hatt dette på radaren lenge, men det er først nå teknologien muliggjør gode løsninger, fastslår Svein Skovly, og legger til at kundene får tilbakemeldinger om egne resultater i appen.

– Disse tilbakemeldingene er det bare kunden som får. Dette er informasjon som ikke er tilgjengelig for de som behandler skadesaker, og som aldri kan bli brukt i forbindelse med skadeoppgjør, slutter han.

Tar du sjansen når du står i kø eller på rødt lys?

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:55 USA fraråder amerikanere mot å reise til Kina00:29 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg
Siste nytt
00:55VerdenUSA fraråder amerikanere mot å reise til Kina00:29VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland00:18NorgeFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg
Populært