Blir sjokkert over egen mobilbruk

Mobilbruk som dette har beviselig ført til alvorlig ulykker, og er en atferd det er nødvendig å slå hardt ned på. Foto: Istock/AndreyPopov
Mobilbruk som dette har beviselig ført til alvorlig ulykker, og er en atferd det er nødvendig å slå hardt ned på. Foto: Istock/AndreyPopov

Mener mobilen er skyld i mange ulykker.

Alt tyder på at uoppmerksomhet og manglende fokus hos bilførere direkte eller indirekte er årsak til en rekke skader i trafikken hvert år, med store erstatningsutbetalinger som følge.

De siste årene har det spesielt blitt satt søkelys på ulovlig bruk av mobiltelefon som en viktig skadeårsak. Det er også kjent at mobilbruk har vært medvirkende årsak til dødsulykker, og stadig flere mener at en kraftig økning av bøtenivået – sammen med prikker i førerkortet - er nødvendig for å få folk til å respektere mobil-forbudet under kjøring.

Alle forsikringsselskaper har fokus på denne problemstillingen, og det er enighet om at mørketallene trolig er store.

– Det er nok også sånn at de som er involvert i et uhell i liten grad forteller at bruk av mobiltelefon var årsak til uhellet. En av utfordringene vi må finne gode løsninger på, er derfor hvordan vi kan unngå at bruk av mobilen fører til mer uoppmerksomhet, sier Svein Skovly til Broom.

Han er leder for innovasjonslab i forsikringsselskapet Fremtind, som er resultatet av fusjonen mellom Sparebank1 Forsikring og DNB Forsikring.

Tar større risiko

– Vi har hatt såkalt Smart bilforsikring i drift i drøyt to år nå, og har i denne fasen hatt fokus på å premiere kjøring med flyt hos kundene våre. Her er det ikke alt vi klarer å fange opp, for eksempel distraksjon og uoppmerksomhet som ikke sjelden skyldes bruk av mobiltelefon.

– Det vi ser nå, er at antall påkjørsler bakfra faktisk stiger, til tross for at nyere biler har en rekke sikkerhetssystemer som bør avverge slike skader. Det er nok å nevne autobrems og adaptiv cruise kontroll. Når skadefrekvensen likevel øker, fremstår dette som om mange har så stor tillit til sikkerhetssystemene at vi velger å ta større risiko – eller at vi er så opptatt med mobiltelefonen at vi ikke rekker å avverge et uhell, sier Svein Skovly.

Få ned antall ulykker

– Mer enn 20.000 Fremtind-kunder har nå tilbakelagt rundt 200 millioner kilometer med smart bilforsikring. Dette har gitt selskapet mye informasjon om kjøring og kjørestil.

– Det viser seg at til tross for at de aller fleste kjører med god flyt, er det mange uhell som kan knyttes til uoppmerksomhet, eksempelvis påkjørsel bakfra, rygging og påkjørsel av parkerte biler. Kongstanken med smarte og bruksbaserte forsikringer, er å ta i bruk ny teknologi, og lage forsikringstjenester basert på folks behov og atferd. På den måten kan vi hjelpe folk til å ta trygge valg i hverdagen og i trafikken, noe vi er sikre på vil få ned antall ulykker på sikt.

UP: Kunne sikkert tidoblet antall mobilbøter

Elbiler mer skadeutsatt

– Vi har satt fokus på temaet uoppmerksomhet og distraksjon, og jobber aktivt med løsninger for å redusere dette problemet. Dette utviklingsarbeidet er nå kommet så langt at vi slipper en ny versjon av smart bilforsikring – i første omgang til 100 gode kunder på Vestlandet, og primært til elbil-eiere, for å få litt erfaring før vi om ikke lenge tilbyr løsningen til alle våre om lag 500.000 bilforsikringskunder, sier Skovly, og understreker at dette ikke er fordi elbilførere er mer uoppmerksomme enn andre.

Årsaken er to-delt:

– Først og fremst kan ikke elbiler benytte den opprinnelige smart bilforsikring-løsningen, og dernest det faktum at elbiler er mer skadeutsatt enn fossile biler. Dette er det også flere årsaker til, men den kanskje viktigste er elbilenes spesielle ytelseskarakteristikk, med full trekkraft fra første meter.

– Folk blir overrasket over hvor mye de faktisk bruker mobilen under kjøring, sier Svein Skovly i Fremtind forsikring. Foto: Fremtind
– Folk blir overrasket over hvor mye de faktisk bruker mobilen under kjøring, sier Svein Skovly i Fremtind forsikring. Foto: Fremtind

Lærende teknologi

– For en bilist som har vært vant til å kjøre en bensin- eller dieselbil med 120 – 130 hk, vil elbil-akselerasjonen kunne oppleves nesten sjokkartet.

– Vil elbil-kunder ha smart bilforsikring?

– Det har vi fått mange og tydelige bekreftelser på, sier Skovly videre. Han forteller at den nye løsningen av smart bilforsikring ikke lenger bruker en plugg montert i bilen, men bare bruker sensorene i IOS- eller Android mobiltelefoner.

– Sensorene brukes til å tolke atferd. Her bruker vi lærende teknologi , og med utgangspunkt i dataene som leveres «forstår» eksempelvis telefonen om den er montert fast på brakett eller ligger løs i sete eller lomme. Den «forstår» også om du er sjåfør eller passasjer, om du har kommet inn i bilen fra venstre eller høyre side; i forsete eller baksete – og den lærer hele tiden.

Bruker du mobilen? Det kan koste førerkortet

Ubevisst fingring med mobilen

– Hvor ligger det opplærende aspektet her?

– Som bruker får du tilbakemeldinger på om telefonen har blitt brukt mens du kjører, og under testing av systemene er det noen som har fått virkelige aha-opplevelser.

Enkelte har faktisk ikke vært klar over at de har brukt telefonen mens de kjører. Trolig går noe av dette på at mange nærmest automatisk plukker opp telefonen og begynner å fingre under køkjøring og i saktegående trafikk uten å tenke over dette, sier han.

– Hva skjer nærmest nå?

Fikk nesten sjokk!

– Utviklingsteamet blir nå supplert med en atferdspsykolog. Han skal hjelpe oss med å definere hvordan vi kan motivere til tryggere og mer skadefri atferd i trafikken ved å redusere mobilbruk under kjøring.

Slik mottar kunden tilbakemelding fra smart bilforsikring på mobilen. Denne informasjonen ser aldri skadebehandlere eller andre ved skadeoppgjør.
Slik mottar kunden tilbakemelding fra smart bilforsikring på mobilen. Denne informasjonen ser aldri skadebehandlere eller andre ved skadeoppgjør.

I første omgang handler dette om å påvirke atferd i positiv retning, og fra dag 1 er det ikke lagt inn noen form for «gulrøtter» gjennom prisfordeler og lignende.

Observasjonen vår er i utgangspunktet at mange ønsker å bli mer bevisste om å få en bedre atferd i trafikken. Et godt eksempel er hun som fikk beskjed om at hun hadde brukt mobiltelefonen på 30 prosent av hjemturen fra barnehagen! Hun fikk nesten sjokk – og en veldig nyttig påminnelse om hvordan hun fremsto som rollemodell.

Informasjon bare kunden ser

– For forsikringsselskapene handler vel dette mye om å få ned erstatningsbeløpene?

– Nei, dette handler ikke mest om skadebeløp. Forsikringsbransjen beveger seg for tiden i stigende grad mot å forebygge, heller enn å reparere, og da er dette et viktig skritt å ta.

Vi har hatt dette på radaren lenge, men det er først nå teknologien muliggjør gode løsninger, fastslår Svein Skovly, og legger til at kundene får tilbakemeldinger om egne resultater i appen.

– Disse tilbakemeldingene er det bare kunden som får. Dette er informasjon som ikke er tilgjengelig for de som behandler skadesaker, og som aldri kan bli brukt i forbindelse med skadeoppgjør, slutter han.

Tar du sjansen når du står i kø eller på rødt lys?

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:57 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21 Store protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00 Medvind for motstandere av vindkraft02:28 Sjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21 Seksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46 Servitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27 Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro
Siste nytt
03:57NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn03:21VerdenStore protester i Chile tross løfter om sosiale reformer03:00NorgeMedvind for motstandere av vindkraft02:28NorgeSjeføkonom spår fall i boligmarkedet02:21VerdenSeksualforbrytere saksøker politiet etter «knask-eller-knep»-nekt i USA01:46NorgeServitører betaler skatt av tips uten å få noe tilbake01:27VerdenTrudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro
Populært