Ble Årets bil – senere gikk alt galt

Med Fiat Croma i 1986 skulle italienerne ta et jafs av markedet for store familiebiler. Det gikk ikke helt slik.
Med Fiat Croma i 1986 skulle italienerne ta et jafs av markedet for store familiebiler. Det gikk ikke helt slik.

I dag er Fiat nesten usynlig på det norske markedet.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om en Fiat Croma Turbo fra 1987, en spenstig bil på sin tid.

Da Fiats nye store modell, Croma, kom i 1986, var dette en bil som tok mål av seg til å løfte Fiat et godt hakk på markedet. Den gangen var Fiat ennå et bilmerke å regne med også i Norge, med flere bestselgere på CV’en – 127, 128, 124, 125, Ritmo og Uno – og vi kunne fortsette. Helt opp mot toppen kom merket likevel aldri, men lå periodevis opp mot 5 prosent markedsandel på sitt beste.

Croma plasserte seg i et markedssegment der biler som Opel Rekord, Audi 100, Saab 9000, VW Passat, Citroën CX, Peugeot 505 og Volvo 740 var blant de mest synlige. Italieneren meldte seg altså på i et felt der konkurransen var sterk. Likevel så det lovende ut. I 1987 ble Fiat Croma kåret til Årets Bil i regi av daværende Norsk Motorjournalist-Forening. Nærmest fulgte Opel Omega og Audi 80.

Kriteriene for valget var en bedømmelse av blant annet disse punktene: Pris, motor, hjuloppheng, fjæring, instrumenter/utstyr, innvendig plass, bagasjerom, kjøreegenskaper, totalkomfort, servicevennlighet og brukervennlighet.

Teknisk lovet bilen godt

Årets Bil-kåringen førte til store annonser - men ikke fullt så stort salg.
Årets Bil-kåringen førte til store annonser - men ikke fullt så stort salg.

Fiat-importøren feiret med helsides annonser med tittelen «Den Komplette Bilen», og utropte norske motorjournalister til å være blant de mest kritiske i Europa.

Og jo, bilen så bra ut, både inn- og utvendig, men hadde den ellers nok å fare med for å lykkes? Fiats rykte i Norge var ikke det aller beste, selv om salget tidvis hadde vært bra.

Teknisk lovet bilen godt, og for å få svar på hva den sto for, tok jeg den med på langtur bak «Jernteppet», med en reiserute som startet med «Prinsesse Ragnhild» til Kiel, strake veien til Hamburg, og derfra rett øst – bokstavelig talt – til DDR. Sosialistparadiset var kun for transitt på ferden videre, som tok meg via Dresden til Praha i Tsjekkoslovakia, som var det endelige reisemålet.

Piggtrådgjerder og maskinpistoler

Å kjøre over grensen mellom Vest-Europa og Øst-Europa den gang, i februar 1988, var en selsom opplevelse. Det opplevdes svært konkret som å skru tiden minst 25 år tilbake på de aller fleste måter, og det startet allerede ved grensepasseringen. Underveis mot grensestasjonen Gudow, stilnet hektisk vesttysk autobahntrafikk mer og mer jo nærmere jeg kom en vesttysk, moderat kontrollpost. Derfra kjørte jeg over et bredt snauhogd ingenmannsland med høye piggtrådgjerder, flere vakttårn, videokameraer, gigantiske lysmaster – og et hopetall av politifolk med maskinpistoler.

Transittvisum

Kvitteringen fra Volkspolizei på oppgjort fartsbot.
Kvitteringen fra Volkspolizei på oppgjort fartsbot.

DDR møtte besøkende med noe som kunne sammenlignes med en liten landsby, med mange og store bygninger og hektisk trafikk av grønn- og brunkledte kontrollører på diverse nivåer.

Det var runder rundt Fiaten med store speil på hjul for å sjekke om det fantes noe suspekt under bilen, og det var opptelling av kontanter i forskjellige valutaer på ekspedisjonsdisk med omhyggelig registrering av beholdningen i D-Mark, dollar og norske kroner. Og stakkars meg om ikke neste opptelling, på tur ut av DDR, var innenfor rimelig nærhet av det godtagbare!

Så var det å kjøpe transittvisum for i det hele tatt å ha lov til å kjøre gjennom landet – pass var ikke nok. Dette dokumentet krevde raskest mulig kjøring gjennom DDR, og utpassering senest innen 24 timer.

Da jeg ankom Gudow var det bare én bil foran meg til passering. Det tok en god halvtime før jeg var klarert…

Glemt bil kan være veldig godt kjøp

Tatt i 110 km/t: 30 D-mark, takk!

For tilførsel av adekvat niste på veien, sto en kjempestor taxfree-butikk (som kun solgte til utlendinger og mot oppgjør i «hard» valuta) til min disposisjon, med megautvalg av alkohol, tobakk og annen godis. Jeg kjørte like godt forbi…

På den flotte Autobahn mot Berlin var det bare en og annen sjelden bil å se, og de fleste var lastebiler. Veien inviterte sterkt til å slippe løs turbokreftene i Fiaten, men egen kunnskap om DDR-politiets rigide forhold til fartsgrenser sa klart og tydelig «NEI»!

Likevel ble jeg tatt.

Fartsgrensen på veien var 100 km/t, og siden strekningen Gudow – Berlin var den som var mest trafikkert av utlendinger i DDR, var det seks radarposter på strekningen. Jeg ble flagget inn på nr. 2, med 110 km/t. Det ble 30 D-Mark i bot…

Du skulle lete lenge etter mindre nybil

Herren i sid skinnfrakk

DDRs Volkspolizei var kjent for å være særdeles flittige med sin håndhevelse av trafikkregler og bestemmelser – valutajakten grenset tidvis til det onskapsfulle. Det var jo litt merkelig med seks radarkontroller fra Gudow til Berlin – men ikke en eneste fra Berlin til Tsjekkoslovakia, der jeg passerte inn ved Teplice sør for Dresden.

Spisesteder langs veiene fantes knapt, og jo lenger sør jeg kom, jo dårligere ble veikvaliteten – og jo mer lokal ble trafikken; dominert av illeluktende små totaktere og minst like illeluktende lastebiler.

Besøket i Praha denne gang husker jeg best av to årsaker: Herren i sid skinnfrakk og hatt som var 10-15 meter bak meg, gate opp og gate ned, da jeg tok en fotorunde i den vakre gamle byen. Til slutt ga jeg opp – her var det ikke mye arbeidsro å få.

På Autobahn på vei hjemover viste Croma seg fra sin friskeste side. (ill.foto).
På Autobahn på vei hjemover viste Croma seg fra sin friskeste side. (ill.foto).

Fiaten var sprek, den!

Den andre årsaken var det evindelige maset om å få veksle til seg amerikanske dollar.

Tilbake til Vesten gikk det raskeste vei til grenseovergangen øst for München. Der åpnet det seg lange strekninger av Autobahn med fri fart – og ingen frykt for tap av verken førerkort eller kontanter. Dermed var vi tilbake til det egentlige temaet denne gang; Fiat Croma Turbo i.e.

Etter en frisk tur nordover til Kiel, kunne jeg oppsummere følgende:

Toppfarten jeg fikk ut av turbo-Fiaten var like over 220 km/t, og bilen var akselerasjonsrask – med 7,8 sekunder fra 0 til 100 km/t stilte den i toppserien blant større familiebiler den gangen. Enda viktigere var kraftfull akselerasjon gjennom girene, takket være det høye dreiemomentet, og turboen som slo inn for fullt fra ca. 2.800 omdreininger.

Kjørte veldig bra

Femtrinns manuell girkasse hadde bilen, og den leverte det beste girskiftet jeg til da hadde opplevd fra en Fiat med manuell kasse.

Fra München til Kiel, med lange strekk i høy fart, hadde jeg et snittforbruk på drøyt 1,1 liter på mila, noe jeg også syntes var til å leve med.

Kjøreegenskapene holdt høyt nivå, noe som ikke var uventet fra Fiat. Jeg fikk både gode og dårlige veier på turen, strekninger med svinger i kø og rette strekk med fri fart, og Cromaen bare stortrivdes: «Kjøreegenskapene er også meget tilfredsstillende. Ved hard kurvekjøring er styringen nøytral, og den krenger moderat. Selv på meget dårlig vei beholder bilen komforten,» skrev jeg blant annet.

Designmessig falt Fiat Croma godt i smak hos de fleste. Foto: Fiat.
Designmessig falt Fiat Croma godt i smak hos de fleste. Foto: Fiat.

Fiat Croma Turbo i.e. – noen fakta:

Motor: 4 syl i rekke, 2 liter, turbo. 155 hk, 235 Nm v/2350 omdreininger. Drivverk: Forhjulsdrift, 5-trinns manuell girkasse.

Dekk: 195/60 x 14

Bremser: Skivebremser på alle hjul, ventilerte foran

Lengde x bredde x høyde: 4.498 x 1.758 x 1.427 mm

Akselavstand: 2.659 mm

Egenvekt: 1.186 kg – tillatt totalvekt 1.720 kg

Oppgitt forbruk, jevnt 90 km/t: 0,63 l/mil

Akselerasjon 0-100 km/t: 7,9 sek.

Toppfart: Over 210 km/t

Bagasjerom: 498 liter

Samme understell/plattform som Saab 9000, Lancia Thema og Alfa Romeo 164.

Bilen ble også levert med flere alternative bensin- og dieselmotorer.

Lansert 1985, ut av produksjon i 1992.

Det endte i skifteretten

Både forventninger og ambisjoner var altså på plass da Fiat-importøren Norsk Auto lanserte denne modellen i 1985.

Markedsføringen av merket – og den nye modellen - var svært aktiv og offensiv, for å si det forsiktig, men en miks av for høye kostnader og for lite inntekter går i det lange løp dårlig.

Det endte i skifteretten, og Fiat-importen har senere levd en omskiftelig tilværelse før den nå ligger hos fabrikkens egeneide datterselskap, FCA Norge. På markedet er Fiat nesten usynlig, bortsett fra lille Fiat 500 som har vært et av svært få lyspunkter de senere årene. Det sier ikke så lite at Fiat hittil i år ( har en markedsandel i Norge på 0,1 prosent, med 37 leverte biler.

Salget stuper for disse bilmerkene i Norge

Les også:
Glemt Fiat kan være et veldig godt kjøp
Fiat frir til Renault
60 år etter triumfen kom den unike bilen tilbake

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Ap varsler mistillit mot Hauglie15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Varsler kunngjøring om riksrettssaken mot Trump13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Krise for jordbruksinntektene i 2018 viser nye Nibio-tall12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog – bilføreren omkom07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Professorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt
Siste nytt
15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkAp varsler mistillit mot Hauglie15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkVarsler kunngjøring om riksrettssaken mot Trump13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivKrise for jordbruksinntektene i 2018 viser nye Nibio-tall12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog – bilføreren omkom07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye CO2-tall: – Vanskelig å være optimistisk på grunnlag av dette13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkProfessorer: Regjeringen fikk klar beskjed om trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt
Populært