Meny

Lekker bil – men vent til du hører prisen!

Se video.

Range Rover Evoque er her i andre generasjon. Les testen:

Range Rover var i mange år et lite nisjemerke i Norge. Først en bil for skipsredere, dyrleger og de med eiendom som heller kalles gods, enn gård. Så kom Sport-utgaven og hentet mer nyrike kjøpere. Og så kom Evoque og hanket inn en mye større og bredere kjøpegruppe.

Den ble lansert tilbake i 2010 og nå ruller det over 2.000 Evoque-eksemplarer på norske veier.

Før jul i fjor var vi i Broom i London, på premieren til andre generasjon Evoque. Nå har den kommet til landet og vi er klare for den aller første testen:

Hva har vi her?

Du skal ha peiling på Evoque for å se at den har blitt helt ny. Ja, egentlig bør du sette gammel og ny bil ved siden av hverandre for å virkelig se forskjellene. Range Rover-designerne har (ikke helt overraskende) valgt å finpusse i stedet for å finne på noen sprell. Når en bil får så mye designskryt som første Evoqe, ville det virkelig vært dristig å gjøre noe annet.

Men under skallet har det skjedd veldig mye. Første Evoque var på mange måter en spareløsning. Bilen var basert på en plattform utviklet da Ford eide Land Rover (det begynner å bli noen år siden). Range Rover-ingeniørene klarte å kamuflere det ganske godt, men kjøreegenskapene sto aldri i forhold til det tøffe ytret.

Nå snakker vi helt ny og moderne plattform. Også innvendig er det fullstendig nye tider, med dashbord- og infotainmentløsninger vi blant annet kjenner igjen fra storebror Velar.

Størrelsen er så godt som uforandret. Heller ikke der har Range Rover-designerne valgt å endre på noe. Men det hører også med til saken at det nødvendigvis må være noe avstand mellom Evoque og nevnte Velar.

Nytt utstyr kan doble verksted-regningen din

Fronten er svært lik den vi finner på storebror Velar. Og det er jo slett ingen dum ting.
Fronten er svært lik den vi finner på storebror Velar. Og det er jo slett ingen dum ting.

Hvordan er den å kjøre?

Evoque har blitt en langt mer velkjørende bil enn tidligere. Den er både stødigere og mer stabil på veien. Understellet kjennes påkostet. Bilen sluker større ujevnheter og tar asfaltskjøter og hull i veien på strak arm. Kjøreegenskapene går mer mot komfort enn sportslighet. Det passer for så vidt testbilen godt. Den er nemlig ganske forsiktig motorisert, med en 2-liters diesel på 150 hestekrefter som sant og si ikke innbyr til den mest aktive kjøringen.

Støydempingen er som den skal være i en bil i denne klassen: Veldig god. Bare når du presser motoren hardt, blir det litt i overkant mye motorstøy i bilen. På motorvei er den virkelig hjemme og sluker milene helt ubesværet så lenge du ikke jager for mye.

Under lanseringen av bilen, fikk vi prøve den i en temmelig spesiell offroadløype med en rekke utfordringer. Ikke overraskende leverte Evoque varene der. Land Rover har en merkevare å ta vare på her. Her skal du ha seriøst dårlig hyttevei for å ikke komme deg helt til døren.

Vi testet: Evoque er barnslig morsom

Innvendig har det skjedd en revolusjon sammenlignet med første generasjon Evoque. Det var da også ganske nødvendig etter hvert.
Innvendig har det skjedd en revolusjon sammenlignet med første generasjon Evoque. Det var da også ganske nødvendig etter hvert.

Hvordan er plassen?

Evoque er altså fortsatt en kompakt SUV. Det er ikke tilfeldig at veldig mange eksemplarer av første generasjon kjører rundt med skiboks på taket hele året Men den ekstra plassen det gir, blir bilen dugandes som familiebil for mange.

Hjulene er presset helt ut i hjørnene, og designere har klart å utnytte plassen litt bedre. Foran er det som vanlig svært rommelig. Baksetepassasjerene har nå fått to centimeter mer å boltre seg på. Det er ingen plassorgie i dette baksetet, men det fungerer for fire voksne, så lenge de i forsetene er villige til å dele litt på plassen med de bak.

Hva så med bagasjerommet? Jo, også her har det blitt mer plass. Nærmere bestemt 472 liter. Det at taket er trukket langt bakover, gjør også at du kan pakke en del ekstra i høyden.

Hadde du denne, var du kongen i gata

Bagasjerommet svelger unna 472 liter, det er bra til denne bilklassen å være.
Bagasjerommet svelger unna 472 liter, det er bra til denne bilklassen å være.

Går den bra?

Hvis vi legger inn en stor dose velvilje, er svaret på det et forsiktig ”tjaaa”. Det vil si: Noen kjøpere vil kanskje synes at motoren er tilstrekkelig og gjør jobben sin. Men er du blant dem som liker å kjøre bil og setter pris på kraftoverskudd, skal du nok styre unna denne motoriseringen.

Den 2-liters dieselmotoren på 150 hestekrefter blir rett og slett for snau, og den står i klar kontrast til det sporty designet på bilen. Bånn gass ute i landeveishastigheter betyr at det ikke skjer så mye mer enn at støynivået øker. Girkassen avslører også at den ikke er på nivå med det de beste konkurrentene kan tilby. Det blir litt mye støy og mas – og litt for lite action. Og det blir litt ekstra negativt når resten av bilen holder et så høyt nivå.

Vår oppfordring blir derfor å velge en annen motor, og heller gå ned på utstyret hvis du ikke har ubegrenset budsjett. Eller gjøre som mange andre: Vente på den ladbare hybridutgaven som kommer om et halvt års tid. Med 1,5-liters bensinmotor på 200 hestekrefter og elmotor på 108, bør den by på helt andre prestasjoner enn testbilen.

Se hva Brede har gjort med Mercedesen sin

Evoque er ikke mer enn 4,37 meter lang, det betyr at den tilhører klassen for kompakte SUV-er.
Evoque er ikke mer enn 4,37 meter lang, det betyr at den tilhører klassen for kompakte SUV-er.

Finest utenpå eller inni?

Det er ingen tvil om at designet var en svært viktig suksessfaktor for første generasjon Evoque. Det satt som et skudd, og sørget for en ”må ha”-faktor svært få av konkurrentene var i nærheten av. Når bilen i tillegg het Range Rover og ikke nødvendigvis kostet en liten formue, ble resultatet salgstall Range Rover tidligere ikke var i nærheten av, hverken internasjonalt eller her i Norge.

Noe sånt er ikke alltid enkelt å følge opp, men Range Rover har altså valgt en safe linje. Utenpå kunne dette svært gjerne vært en facelift, ikke helt ny bil. Men når du ser nøyere på den, er det mange nye detaljer. Fronten er for eksempel svært lik den vi finner på storebror Velar. Hekken er også redesignet og på ett området går Range Rover bort fra det som har vært trenden i denne klassen i mange år; Kraftige hjulbuer. Nå er de mer tonet ned. Tanken er at resten av bilen har nok offroad-faktor til at dette ikke er nødvendig. Vi protesterer ikke på den.

Hva så med interiøret? Jo, her har det altså skjedd mye. De to skjermene i midtkonsollen debuterte på Velar og gjør her at nye Evoque ser utrolig mye mer moderne ut enn forgjengeren Materialkvaliteten i intereiøret er høy. Det er mange lekre detaljer her og alt du tar og føler på kjennes eksklusivt og solid. Her hjelper det naturligvis at testbilen er spekket opp på svært rundhåndet vis.

Evoque beholder designforspranget utenpå, også innvendig er det få konkurrenter som overgår den.

Urban SUV, men den passer godt inn på landsbygda også.
Urban SUV, men den passer godt inn på landsbygda også.

Dette er ladbar luksus fra Range Rover

… og hva er konklusjonen?

Range Rover Evoque

Modell: R-Dynamic SE

Motor: 2,0 liter diesel

Effekt: 150 hk/ 380 NM

0-100 km/t: 11,2 sekunder

Toppfart: 196 km/t

Snittforbruk: 0,53-0,56 liter/mil

L/B/H: 4,37/1,99/1,64 meter

Egenvekt: 1.870 kilo

Bagasjerom: 472 liter

Pris testbil: 937.000 kroner

Som du kanskje har skjønt nå: Testbilen har egentlig bare én svakhet: Nemlig motoren. Og den svakheten blir ytterligere forsterket når vi ser på hva dette eksemplaret koster.

937.000 kroner for en kompakt SUV med 150-hesters dieselmotor er rett og slett hinsides. Den prislappen er ikke testbilen i nærheten av å forsvare. Og slik det ligger an med dieselbiler i bruktmarkedet i Norge nå, snakker vi nok her også verditapsbombe i særklasse.

En ladbar hybrid er som nevnt på vei Vi tror mange potensielle Evoque-kunder sitter på stakittgjerdet (eventuelt skigarden) og venter på den. Det gjør de sannsynligvis også smart i. Eventuelt er vår soleklare anbefaling å gå for et annet av dagens motoralternativer – og heller knipe inn på utstyrsgraden.

Når det er sagt: Resten av bilen sitter akkurat som den skal. Klassens tøffeste SUV har løftet seg mange hakk, både på kjøreegenskaper og interiør. Som Range Rover selv glatt innrømmer det: Det er kanskje ikke så mange som egentlig trenger bilene deres. Derfor blir det ekstra viktig å sørge for at veldig mange får lyst til å kjøpe dem. Og der leverer Evoque, på alt bortsett fra denne motoren.

LES MER: Her er 7 ting du bør vite om denne Evoquen

Range Roveren skulle bli ekte drømmebil – så stoppet hele prosjektet Range Rover Velar: Noe av det lekreste du får på fire hjul

Suksess-modellen Range Rover Evoque kommer i andre generasjon

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Siste nytt
22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Populært