Lekker bil – men vent til du hører prisen!

Se video.

Range Rover Evoque er her i andre generasjon. Les testen:

Range Rover var i mange år et lite nisjemerke i Norge. Først en bil for skipsredere, dyrleger og de med eiendom som heller kalles gods, enn gård. Så kom Sport-utgaven og hentet mer nyrike kjøpere. Og så kom Evoque og hanket inn en mye større og bredere kjøpegruppe.

Den ble lansert tilbake i 2010 og nå ruller det over 2.000 Evoque-eksemplarer på norske veier.

Før jul i fjor var vi i Broom i London, på premieren til andre generasjon Evoque. Nå har den kommet til landet og vi er klare for den aller første testen:

Hva har vi her?

Du skal ha peiling på Evoque for å se at den har blitt helt ny. Ja, egentlig bør du sette gammel og ny bil ved siden av hverandre for å virkelig se forskjellene. Range Rover-designerne har (ikke helt overraskende) valgt å finpusse i stedet for å finne på noen sprell. Når en bil får så mye designskryt som første Evoqe, ville det virkelig vært dristig å gjøre noe annet.

Men under skallet har det skjedd veldig mye. Første Evoque var på mange måter en spareløsning. Bilen var basert på en plattform utviklet da Ford eide Land Rover (det begynner å bli noen år siden). Range Rover-ingeniørene klarte å kamuflere det ganske godt, men kjøreegenskapene sto aldri i forhold til det tøffe ytret.

Nå snakker vi helt ny og moderne plattform. Også innvendig er det fullstendig nye tider, med dashbord- og infotainmentløsninger vi blant annet kjenner igjen fra storebror Velar.

Størrelsen er så godt som uforandret. Heller ikke der har Range Rover-designerne valgt å endre på noe. Men det hører også med til saken at det nødvendigvis må være noe avstand mellom Evoque og nevnte Velar.

Nytt utstyr kan doble verksted-regningen din

Fronten er svært lik den vi finner på storebror Velar. Og det er jo slett ingen dum ting.
Fronten er svært lik den vi finner på storebror Velar. Og det er jo slett ingen dum ting.

Hvordan er den å kjøre?

Evoque har blitt en langt mer velkjørende bil enn tidligere. Den er både stødigere og mer stabil på veien. Understellet kjennes påkostet. Bilen sluker større ujevnheter og tar asfaltskjøter og hull i veien på strak arm. Kjøreegenskapene går mer mot komfort enn sportslighet. Det passer for så vidt testbilen godt. Den er nemlig ganske forsiktig motorisert, med en 2-liters diesel på 150 hestekrefter som sant og si ikke innbyr til den mest aktive kjøringen.

Støydempingen er som den skal være i en bil i denne klassen: Veldig god. Bare når du presser motoren hardt, blir det litt i overkant mye motorstøy i bilen. På motorvei er den virkelig hjemme og sluker milene helt ubesværet så lenge du ikke jager for mye.

Under lanseringen av bilen, fikk vi prøve den i en temmelig spesiell offroadløype med en rekke utfordringer. Ikke overraskende leverte Evoque varene der. Land Rover har en merkevare å ta vare på her. Her skal du ha seriøst dårlig hyttevei for å ikke komme deg helt til døren.

Vi testet: Evoque er barnslig morsom

Innvendig har det skjedd en revolusjon sammenlignet med første generasjon Evoque. Det var da også ganske nødvendig etter hvert.
Innvendig har det skjedd en revolusjon sammenlignet med første generasjon Evoque. Det var da også ganske nødvendig etter hvert.

Hvordan er plassen?

Evoque er altså fortsatt en kompakt SUV. Det er ikke tilfeldig at veldig mange eksemplarer av første generasjon kjører rundt med skiboks på taket hele året Men den ekstra plassen det gir, blir bilen dugandes som familiebil for mange.

Hjulene er presset helt ut i hjørnene, og designere har klart å utnytte plassen litt bedre. Foran er det som vanlig svært rommelig. Baksetepassasjerene har nå fått to centimeter mer å boltre seg på. Det er ingen plassorgie i dette baksetet, men det fungerer for fire voksne, så lenge de i forsetene er villige til å dele litt på plassen med de bak.

Hva så med bagasjerommet? Jo, også her har det blitt mer plass. Nærmere bestemt 472 liter. Det at taket er trukket langt bakover, gjør også at du kan pakke en del ekstra i høyden.

Hadde du denne, var du kongen i gata

Bagasjerommet svelger unna 472 liter, det er bra til denne bilklassen å være.
Bagasjerommet svelger unna 472 liter, det er bra til denne bilklassen å være.

Går den bra?

Hvis vi legger inn en stor dose velvilje, er svaret på det et forsiktig ”tjaaa”. Det vil si: Noen kjøpere vil kanskje synes at motoren er tilstrekkelig og gjør jobben sin. Men er du blant dem som liker å kjøre bil og setter pris på kraftoverskudd, skal du nok styre unna denne motoriseringen.

Den 2-liters dieselmotoren på 150 hestekrefter blir rett og slett for snau, og den står i klar kontrast til det sporty designet på bilen. Bånn gass ute i landeveishastigheter betyr at det ikke skjer så mye mer enn at støynivået øker. Girkassen avslører også at den ikke er på nivå med det de beste konkurrentene kan tilby. Det blir litt mye støy og mas – og litt for lite action. Og det blir litt ekstra negativt når resten av bilen holder et så høyt nivå.

Vår oppfordring blir derfor å velge en annen motor, og heller gå ned på utstyret hvis du ikke har ubegrenset budsjett. Eller gjøre som mange andre: Vente på den ladbare hybridutgaven som kommer om et halvt års tid. Med 1,5-liters bensinmotor på 200 hestekrefter og elmotor på 108, bør den by på helt andre prestasjoner enn testbilen.

Se hva Brede har gjort med Mercedesen sin

Evoque er ikke mer enn 4,37 meter lang, det betyr at den tilhører klassen for kompakte SUV-er.
Evoque er ikke mer enn 4,37 meter lang, det betyr at den tilhører klassen for kompakte SUV-er.

Finest utenpå eller inni?

Det er ingen tvil om at designet var en svært viktig suksessfaktor for første generasjon Evoque. Det satt som et skudd, og sørget for en ”må ha”-faktor svært få av konkurrentene var i nærheten av. Når bilen i tillegg het Range Rover og ikke nødvendigvis kostet en liten formue, ble resultatet salgstall Range Rover tidligere ikke var i nærheten av, hverken internasjonalt eller her i Norge.

Noe sånt er ikke alltid enkelt å følge opp, men Range Rover har altså valgt en safe linje. Utenpå kunne dette svært gjerne vært en facelift, ikke helt ny bil. Men når du ser nøyere på den, er det mange nye detaljer. Fronten er for eksempel svært lik den vi finner på storebror Velar. Hekken er også redesignet og på ett området går Range Rover bort fra det som har vært trenden i denne klassen i mange år; Kraftige hjulbuer. Nå er de mer tonet ned. Tanken er at resten av bilen har nok offroad-faktor til at dette ikke er nødvendig. Vi protesterer ikke på den.

Hva så med interiøret? Jo, her har det altså skjedd mye. De to skjermene i midtkonsollen debuterte på Velar og gjør her at nye Evoque ser utrolig mye mer moderne ut enn forgjengeren Materialkvaliteten i intereiøret er høy. Det er mange lekre detaljer her og alt du tar og føler på kjennes eksklusivt og solid. Her hjelper det naturligvis at testbilen er spekket opp på svært rundhåndet vis.

Evoque beholder designforspranget utenpå, også innvendig er det få konkurrenter som overgår den.

Urban SUV, men den passer godt inn på landsbygda også.
Urban SUV, men den passer godt inn på landsbygda også.

Dette er ladbar luksus fra Range Rover

… og hva er konklusjonen?

Range Rover Evoque

Modell: R-Dynamic SE

Motor: 2,0 liter diesel

Effekt: 150 hk/ 380 NM

0-100 km/t: 11,2 sekunder

Toppfart: 196 km/t

Snittforbruk: 0,53-0,56 liter/mil

L/B/H: 4,37/1,99/1,64 meter

Egenvekt: 1.870 kilo

Bagasjerom: 472 liter

Pris testbil: 937.000 kroner

Som du kanskje har skjønt nå: Testbilen har egentlig bare én svakhet: Nemlig motoren. Og den svakheten blir ytterligere forsterket når vi ser på hva dette eksemplaret koster.

937.000 kroner for en kompakt SUV med 150-hesters dieselmotor er rett og slett hinsides. Den prislappen er ikke testbilen i nærheten av å forsvare. Og slik det ligger an med dieselbiler i bruktmarkedet i Norge nå, snakker vi nok her også verditapsbombe i særklasse.

En ladbar hybrid er som nevnt på vei Vi tror mange potensielle Evoque-kunder sitter på stakittgjerdet (eventuelt skigarden) og venter på den. Det gjør de sannsynligvis også smart i. Eventuelt er vår soleklare anbefaling å gå for et annet av dagens motoralternativer – og heller knipe inn på utstyrsgraden.

Når det er sagt: Resten av bilen sitter akkurat som den skal. Klassens tøffeste SUV har løftet seg mange hakk, både på kjøreegenskaper og interiør. Som Range Rover selv glatt innrømmer det: Det er kanskje ikke så mange som egentlig trenger bilene deres. Derfor blir det ekstra viktig å sørge for at veldig mange får lyst til å kjøpe dem. Og der leverer Evoque, på alt bortsett fra denne motoren.

LES MER: Her er 7 ting du bør vite om denne Evoquen

Range Roveren skulle bli ekte drømmebil – så stoppet hele prosjektet Range Rover Velar: Noe av det lekreste du får på fire hjul

Suksess-modellen Range Rover Evoque kommer i andre generasjon

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale
Siste nytt
18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale
Populært