Fra nå av kommer du også til å åpne bilen på denne måten

ØKER REKKEVIDDEN: På denne måten øker du rekkevidden på bilåpneren.
ØKER REKKEVIDDEN: På denne måten øker du rekkevidden på bilåpneren. Foto: Christina Honningsvåg.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan øke rekkevidden betydelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): Du går ut av huset på vei mot bilen, så du trykker på bilnøkkelen for å åpne døra, men ingenting skjer.

Du er er for langt unna. Ikke et kjempeproblem, men det er likevel irriterende.

Hvis du for eksempel skal låse opp for en annen person som skal hente noe i bilen, må du kanskje reise deg opp og peke nøkkelen ut av vinduet.

Les også: Her kan du se passordene dine på PC-en

25 meter ekstra, i hvert fall

Men visste du at du kan øke signalet kraftig ved å sikte nøkkelen mot hodet? Denne fyren fikk faktisk 25 meter ekstra rekkevidde på denne måten.

Vi.no ville også prøve ut teknikken, og ja. Det fungerte faktisk.

Da vi var rundt 20 meter unna, fikk vi ikke kontakt med bilen lenger. Men da vi siktet nøkkelen inn mot kinnet, kunne vi gå mange skritt bakover og fortsatt få bilen til å blinke.

Hadde det ikke vært for veggen i parkeringshuset, kunne vi kanskje fått kontakt enda lenger, men vi fikk i hvert fall 25 meter ekstra rekkevidde. Det er ikke verst. ( PS: Vi brukte ikke bluetooth.)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Du kan bli ringt av et nummer du har blokkert - så enkelt er det

– Kroppen din er en stor antenne

Morten Olavsbråten, som er førsteamanuensis for elektroniske systemer ved NTNU, forteller at det er to grunner til at dette kan fungere.

1. Kroppen demper forstyrrende signaler:

– I utgangspunktet skal en slik fjernkontroll ha en rekkevidde på rundt 2 til 20 meter. Hvis man må veldig nærme bilen før du får kontakt med bilen, kan det være et sterkt forstyrrende signal i nærheten, for eksempel en basestasjon for GSM. Da kan kroppen din kanskje dempe noe av det forstyrrende signalet slik at ting fungerer bedre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Kroppen virker som en reflektor:

– Det er mange måter å implementere antenner i slike kontrollere på. Det er vanskelig å si noe spesifikt, men generelt er antennene meget små og ineffektive i forhold til bølgelengden, gjerne 10 ganger mindre enn det som er optimalt. Kroppen kan da i noen sammenhenger fungere som en stor antenne eller en reflektor med tap. Dette kan under noen forhold da bedre rekkevidden, sier Olavsbråten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at dette ikke er unikt for bilnøkler.

– Det fungerer litt på samme måte som i gamle dager, da antenna på lang- eller kortbølgeradioen egentlig var meget kort. Hadde du dårlige forhold, kunne det noen ganger hjelpe å ta i antenna, som da jeg, i tidlig tenåra, var på hyttetur på høyfjellet og lyttet til «Radio Luxembourg» om kvelden. Da fikk jeg best signal og lyd når jeg lå en bestemt vei i senga og holdt i antenna på reiseradioen.

Les også : Slik har teknologien endret hvordan vi snakker

Kan presse overalt på kroppen

Tim Pozar, som er radioingeniør i Silicon Valley, forklarte til New York Times at det er væskene i hodet som gjør at du får en fin leder for bilnøkkelen din

Olavsbråten forteller at det samme prinsippet gjelder for resten av kroppen din.

– Det har ikke noe spesielt å gjøre med hodet. Menneskekroppen inneholder 60 prosent vann med masse salter og mineraler. Dette gir relativt god ledningsevne. Den kan sees på som en dårlig metall-leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det også er en del tilfeldigheter ute og går.

– Min bilnøkkel virker på over 15 meters hold, i hånda. Men hvis jeg snur den i hånda, må jeg så nær som 5 meter. Dette skyldes nok mer vinkelen på antenna inne i fjernkontrollen, og at jeg kanskje dekker antenna med hånda, enn noe annet, sier han.

Les også : 18 norske sjåfører blir nektet å kjøre på E6

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.