Stadig flere kjøper dette til bilen sin

Et moderne dashcam-kamera trenger lite plass og er tilsvarende lite synlig. Dette kameraet har også bakovervendt linse.
Et moderne dashcam-kamera trenger lite plass og er tilsvarende lite synlig. Dette kameraet har også bakovervendt linse. Foto: Foto: Frank Williksen

Sanntids-video kan bevise hvem som har skyld i trafikkuhell.

De siste årene har det dukket opp flere og flere tilbud om små og effektive videokameraer for montering på dashbordet eller på frontruten i bilen. Dashcam, som de kalles, kan gi avgjørende bevis for hvem som faktisk har skyld i trafikkuhell.

Kanskje husker du ringeriksmannen vi i Broom skrev om i fjor? Han hadde dashcam i bilen, og dette sparte ham for over 10.000 kroner i ekstra utgifter. Årsak: En møtende bil kom over i hans kjørefelt og knuste det venstre sidespeilet.

Med videoopptak av både bilnummer og selve hendelsen, havnet regningen for reparasjonen hos rett adressat!

På store markeder som Storbritannia er dashcam et veldig hot produkt, og her ble det i fjor solgt rundt en million slike kameraer. Dette tallet er det ventet blir doblet i år – «alle» skal ha dashcam. Også i Russland er dashcam et svært populært produkt, men årsakene er nok forskjellige på disse markedene.

Kraftig salgsøkning

– Nå tar salget av i Norge også, og kjeder som Elkjøp og andre opplever en salgsboom på slike produkter, sier Robert Ingebretsen fra Nextbase UK, som er en stor leverandør av dashcam-kameraer.

– Det er spesielt det siste året utviklingen har skutt fart, og bare i løpet av første kvartal i år hadde vi solgt like mange kameraer som hele fjoråret.

At det har tatt litt mer tid å innarbeide riktige holdninger rundt dette her enn i Storbritannia, kan ha noe med kultur å gjøre, og i hvilken grad man føler seg truet av noe rundt seg.

– Det siste halvannet året har dette endret seg dramatisk, og det er dette vi nå ser i de kraftig voksende salgstallene, sier Ingebretsen, som understreker at i Vest-Europa brukes dashcam hovedsakelig som et dokumentasjonsverktøy.

Økt trafikksikerhet

– I mange situasjoner er det viktig å kunne dokumentere et hendelsesforløp overfor politi eller forsikringsselskap. Vi har sett flere eksempler på at politiet aktivt bruker dashcam-opptak i trafikksaker. Som bilfører opplever man mange faktorer som er utenfor egen kontroll, og da er det godt å kunne bevise hva som faktisk skjedde.

– Hva mener du er den viktigste følgen av dashcam-bruk?

– Det har betydning for økt trafikksikkerhet gjennom en preventiv effekt. Og jo flere om bruker dashcam, jo større blir også virkningen. Så fort du vet at det kan være aktive kameraer rundt deg, vil dette påvirke de beslutningene du tar bak rattet. For eksempel kan det avgjøre om du faktisk skal ta den litt risikable forbikjøringen – eller la det være.

På denne måten virker dashcam veldig godt på den aller styggeste atferden i trafikken, som gjerne er de verste forbikjøringene.

Kan spare deg for store problemer

Passivt produkt

– Men kan ikke det å bruke et slikt kamera mens man kjører også gjøre deg til en mindre sikker bilfører?

– Dette er en misforståelse vi jobber hardt med å få bort. Forskjellige instanser i Norge har uttrykt skepsis med den begrunnelsen at aktive produkter forstyrrer føreren.

– Det de ikke ser ut til å ha fått med seg, er at dette er et passivt produkt. Et godt dashcam-kamera henger under eller litt bak speilet, og er lite synlig. Det skal ikke betjenes underveis, men starter opptak når motoren startes. Deretter tar det opp fortløpende sekvenser på 3 minutter som lagres på minnekortet.

Dokumentasjon

– Det ser ut til at mange "glemmer" at dette er et passivt produkt som ikke trenger manuell betjening, sier Robert Ingebretsen i Nextbase UK. Foto: (Foto: Frank Williksen)
– Det ser ut til at mange "glemmer" at dette er et passivt produkt som ikke trenger manuell betjening, sier Robert Ingebretsen i Nextbase UK. Foto: (Foto: Frank Williksen)

– Hvis noe skjer, vil bevegelsessensoren reagere, og gir beskjed om at «dette opptaket skal tas vare på». Samtidig lagres også sekvensen før og sekvensen etter, slik at man har et komplett hendelsesforløp, og dermed har man en dokumentasjon som kan vise seg veldig verdifull, sier Ingebretsen videre.

Ett unntak er det likevel når det gjelder betjeningen av dashcam-kameraet, forteller han:

– Dersom bilfører ser andre hendelser, som ikke berører egen bil og egen trafikksituasjon, kan man trykke på en knapp for å ta vare på dokumentasjon om dette.

UP-sjefen: Nyttig når det brukes riktig

– Hvordan har disse produktene blitt mottatt av politi og forsikringsbransje?

– Det spørs litt hvem man spør, men spør man noen i politi-ledelsen, vil sikkert svaret kunne være at politiarbeid er for politiet. Det er vi absolutt enige i – man skal selvsagt ikke leke politi selv. I praksis ser vi at politiet ikke sjelden spør etter – og bruker – dashcamopptak når dette kan gi nødvendig dokumentasjon i en sak. På den måten kan dette være et godt tilskudd til politiets arbeid, sier Robert Ingebretsen.

Broom sendte spørsmålet videre til UP-sjef Runar Karlsen. Slik svarer han:

– Vi har fri bevisførsel i Norge. Dashcam-opptak er ikke ulovlig, og kan ha verdi som bevis. I gitte situasjoner kan dette være med på å belyse saker, og på den måten er dette en positiv type utstyr.

– Brukt riktig, ved vanlig kjøring, kan dette være nyttig for både politi og forsikring. Man må bare ikke falle for fristelsen til å ville leke politi, da blir det helt feil, sier UP-sjefen til Broom.

Kameraet i frontruten sparte Terje for 11.000 kroner

Opptil 25-30 prosent rabatt

– Hos forsikringsselskapene har mottakelsen vært noe mer lunken, forteller Robert Ingebretsen.

– Vi har ikke vært i dialog med alle, men det vi har opplevd hittil er at vi ikke har nådd helt frem. Vi ønsker jo at produkter som dette burde gi en viss rabatt på forsikringspremien, men dette har vi ikke fått noe gehør for.

Dette er helt forskjellig i Storbritannia, der forsikringsselskapene helt fra starten av ga premierabatt på 5 – 10 prosent, noe som i dag i enkelte selskaper er helt oppe i 25 – 30 prosent rabatt.

– Selv om forholdene i Storbritannia og Norge ikke er helt sammenlignbare, synes vi forsikringsbransjen burde gjøre noe med dette. I mange tilfeller kan for eksempel dashcam-opptak hindre skylddeling i tvilstilfeller.

Full HD fra 1.300 kroner

– Ikke minst er dette nyttig utstyr i store lastebiler. Tungbil-sjåfører kommer av og til opp i situasjoner der de kan ende opp med å ta skyld for noe de faktisk var uskyldig i, sier Ingebretsen, som også bekrefter at Datatilsynet har gitt grønt lys for dashcam-bruk.

Del

– Hva koster slikt utstyr?

– Full HD starter rundt 1.300 kroner, og det dyreste vi har koster ca. 2.500. Da kan man få med stemmestyring, sier han, og legger til at kameraet i tillegg kan utstyres med en tilleggslinse som filmer også gjennom bakruten:

– Dersom noen da rygger på bilen din, blir hele hendelsesforløpet dokumentert. Dette gjelder også om motoren ikke er i gang – bevegelsessensoren starter opptaket automatisk.

Markedet vokser voldsomt

– Hva er viktig å vurdere ved kjøp av dashcam?

– Bildekvaliteten er veldig viktig, så den bør man ikke kompromisse med. Ellers er det viktig at kameraet er passivt, funksjonelt og lite synlig. Det er heller ikke noe problem å skjule strømkabelen til 12 Volt-uttaket.

– Hvor stort er det norske dashcam-markedet?

– Det er vanskelig å si nøyaktig, siden det er veldig opp og ned med rapportering og troverdig statistikk. Dessuten vokser dette markedet voldsomt, og det er ikke tvil om at dette blir et viktig ettermarkedsprodukt. I fjor anslår jeg at det ble solgt 15.000 – 20.000 enheter i Norge. I år forventer jeg et salg i området 40.000 – 45.000 enheter. Og da tar jeg ikke hardt i, slutter Robert Ingebretsen.

Påsto ulykken skjedde i moderat fart - så dukket det opp en video

(Artikkelen er først publisert av broom.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk
Siste nytt
14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenFransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk
Populært