Sjeldent førerkort:

18 norske sjåfører blir nektet å kjøre på E6

<p>KUN 18 STYKKER: Det er kun 18 personer i Norge som har geografisk begrensning på førerkortet. Foto: NTB scanpix.</p>
KUN 18 STYKKER: Det er kun 18 personer i Norge som har geografisk begrensning på førerkortet. Foto: NTB scanpix.

Straffen er vanligvis 8.000 kroner i bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Det er ikke alle biler du vil kunne se på E6, E18 eller andre store veier.

Førerne får rett og slett ikke lov.

Les også: Mistet lappen? Slik klager du

Bare 18 i Norge

Kjell Solem i Vegdirektoratet forklarer at hvis legen har fastslått at en person ikke tilfredsstiller helsekravene for førerkort, kan fylkesmannen etter søknad i noen tilfeller anbefale dispensasjon fra helsekravene, for kjøring i et bestemt geografisk område for en tidsperiode.

– Utstedelse av førerkort med geografisk begrensning er en snever unntaksregel. Tall fra desember 2018 viser at det er 18 gyldige førerkort med geografisk begrensning i Norge.

LOKALKUNNSKAP: Lokalkunnskap om veiene kan kompensere for helsesvekkelsen. Foto: Christopher Willans / Shutterstock / NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).
LOKALKUNNSKAP: Lokalkunnskap om veiene kan kompensere for helsesvekkelsen. Foto: Christopher Willans / Shutterstock / NTB scanpix. (Illustrasjonsbilde).

Disse har ekstra informasjon nederst til venstre på baksiden av førerkortet, hvor det står hvilke strekninger og sideveier som er tillatt.

Les også: Luksusbilene du kanskje har råd til

Enkelt trafikkbilde pluss lokalkunnskap

Ordningen er etablert for personer – uansett alder – som ikke tilfredsstiller de ordinære helsekravene, men hvor et forholdsvis enkelt trafikkbilde samt søkers lokalkunnskap, kompenserer for helsesvekkelsen slik at kjøringen kan foregå på en trygg måte.

Den geografiske begrensningen kan samtidig ikke omfatte en kommune eller et større område, men skal normalt angis med bestemte veier med utgangspunkt i søkers hjemmeadresse. Det er snakk om veier med forholdsvis lav årsdøgntrafikk (ÅDT).

– Dispensasjon gis ikke for kjøring i tettbygd nærområde. Ordningen gjelder ikke for helsesvekkelse som skyldes vanlig aldring, synssvekkelse, anfallslidelser og medikamentmisbruk, forklarer Solem.

Les også: Så mye bør du egentlig betale for å sitte på

Overtredelse straffes med bøter

Men hva skjer egentlig med disse personene om de plutselig svinger ut på en vei de ikke har lov til?

Dag Gjærum i utrykningspolitiet forteller at det i utgangspunkt er bøter som er straffen for å ikke overholde begrensningene.

– Standard førstegangs forseelse er 8.000 kroner i bot, men dette må avgjøres i hvert enkelt tilfelle, sier han til Vi.no.

På Lovdata sine nettsider kan du lese om de ulike førerkortkodene (vedlegg 4).

Visste du for eksempel at det også er enkelte som ikke får lov til å kjøre om natta, eller ha med seg passasjerer på turen?

Les også: Synes du denne er i veien når du kjører bil?

Les også: Jo, du kan kjøre bil selv om du tar medisin med rød trekant

Saken er først publisert på Vi.no

Personvernpolicy