Slik startet en stor bilsuksess

<p>Slik så en 1974-modell VW Passat LS ut. Modellen ble en suksess - og i år vil Passat nr. 30 millioner bli levert. Da snakker vi om åttende generasjon. Foto: Frank Williksen</p>
Slik så en 1974-modell VW Passat LS ut. Modellen ble en suksess - og i år vil Passat nr. 30 millioner bli levert. Da snakker vi om åttende generasjon. Foto: Frank Williksen

I år setter Passat imponerende rekord.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om Volkswagen Passat av første generasjon, og først og fremst om «flaggskipet» VW Passat TS.

I 1973 slapp Pink Floyd sitt evig-levende album «The Dark Side of the Moon». Låter herfra kunne vi lytte til fra radioen i en annen «ever-green», Volkswagen Passat, som ble lansert dette året, og som hittil er produsert i langt over 29 millioner eksemplarer.

I år vil denne modellen – som nå er i sin åttende generasjon – komme i ny utgave, og den vil bli den første bilmodellen i sitt segment til å passere 30-millioners-merket.

K70 var en fiasko

Det er ingen overdrivelse å fastslå at både motor-journalister og bilkjøpere ventet ekstra spent på denne nye modellen. VW Passat skulle avløse den større sedanen VW K70, som ble lansert i 1970. Den hadde slett ikke levd opp til forventningene. Salget av K70 gikk kort sagt trått, og det hjalp heller ikke stort at jeg var en av de relativt få kundene som falt for denne bilen.

K70 ble Volkswagens første skritt inn i en helt ny verden. Konsernet skrapet sin gamle suksessoppskrift med luftkjølt hekkmotor og bakhjulsdrift – heretter var det motoren foran og drift på forhjulene som skulle gjøre susen!

Her ble K70 en stor skuffelse. Bilen var heller ikke utviklet av Volkswagen, men fulgte med på kjøpet av NSU, og var mer og mindre ferdig utviklet.

Enkelt og greit - velkommen ombord! Foto: Frank Williksen
Enkelt og greit - velkommen ombord! Foto: Frank Williksen

Suksess fra første dag

Som ferskinger på det nye konseptet, var det nok svært mange også i VW-ledelsen som var spente på hvordan avløseren ville bli mottatt. Dette var en fullstendig annerledes bil enn K70, tegnet av den meget anerkjente italienske designeren Giorgetto Giugiaro, så designmessig følte man seg nok på ganske trygg grunn.

Spenningen ble raskt utløst: Allerede i 1974 plasserte VW Passat seg på en sterk fjerdeplass på den norske registreringsstatistikken, og senere har den blitt en av Volkswagens mest solgte modeller gjennom tidene!

Fra starten i 1973 kom Passat som kombi-kupé med to eller fire dører. Året etter var stasjonsvogn-modellen Variant på plass, og salget nådde stadig nye høyder.

Selv om jeg falt for K70, var det alt for få andre som gjorde det - bilen ble en flopp.
Selv om jeg falt for K70, var det alt for få andre som gjorde det - bilen ble en flopp.

1973-Passaten veide 860 kilo

Den første Passat-modellen var 4,19 m lang. Dette er litt kortere enn dagens VW T-Roc – og veldig mye kortere enn dagens Passat, som nå har en lengde på 4,89 m! Forskjellen i bredde er nesten enda mer merkbar: 1973-modellen var 1,60 m bred, mens Passat i dag måler gode 1,83 m i bredden. Og mens dagens Passat stasjonsvogn veier fra 1.504 kg og oppover, var egenvekten på 1973-utgaven av VW Passat TS beskjedne 860 kilo!

Likevel ble VW Passat også den gangen regnet som en relativt stor bil med god innvendig plass, på samme måte som den i dag er en av de rommeligste og mest populære familiebilene på markedet.

Dette er de beste blant veteran-klassikerne

Toppmodellen imponerte

I månedene etter lanseringen testet jeg flere forskjellige Passat-modeller i Alle Menn, ikke minst toppmodellen Passat TS gjorde inntrykk:

«TS er betegnelsen på «storebror» i VWs Passat-serie, og HVILKEN storebror! Den har alt det beste fra seriens øvrige modeller, og dessuten dette lille ekstra som stiller den en klasse over,» innledet jeg, og oppsummerte raskt følgende:

«Et svært velproporsjonert og harmonisk karosseri, pent – uten å være prangende. En motor som også påkaller atskillige superlativer. Bremsesystem og girboks vel avpasset til ressursene. Nyheten med negativ sleperadius, og endelig: Et interiør som utmerker seg med god finish og hensiktsmessig utforming og utstyr,» fastslo jeg med bred penn.

Førerplassen i 1974 VW Passat TS. Dette var flaggskipet i modellserien, med lekre ekstra instrumenter for bl.a. oljetrykk på midtkonsollen. Ikke mye skjermer å gå seg vill i den gangen! Foto: Frank Williksen
Førerplassen i 1974 VW Passat TS. Dette var flaggskipet i modellserien, med lekre ekstra instrumenter for bl.a. oljetrykk på midtkonsollen. Ikke mye skjermer å gå seg vill i den gangen! Foto: Frank Williksen

«Uhyre kvikk og morsom å kjøre»

TS-modellen skilte seg ellers ut med aluminiumfelger, som absolutt ikke var vanlig den gangen, og doble halogenlykter med lyktespyleranlegg. Innvendig hadde bilen lærtrukket GT-ratt, omdreiningsteller(!), og konsoll med ur, voltmeter og oljetrykkmåler. Motoren leverte på sitt beste 85 hk, 10 hk mer enn LS, og så hadde bilen noe så avansert som bremsekraftregulator!

Kjøreopplevelsen min må åpenbart ha vært svært god, tyder artikkelen i Alle Menn nr. 22 i 1974 på:

«Under panseret finner man den primære årsak til at Passat TS er en uhyre kvikk og morsom bil å kjøre. Motoren på 85 hk DIN – fire sylindre i rekke med et volum på 1,5 liter – gir en akselerasjon fra 0 til 100 km/t på ca. 12,5 sekunder, og en oppgitt maksimalhastighet på ca. 170 km/t. Det burde rekke langt for de fleste,» mente jeg.

VW Golf GTI: Nå blir "sosse-tralla" fra 80-tallet veteranbil

…fristende å presse en smule

Motoren fikk dessuten ros for stor fleksibilitet, lavt bensinforbruk og lange serviceintervaller, med oljeskift hver 7.500 km. eller minst en gang årlig.

Bak rattet opplevde jeg Passat TS som «en uvanlig lett-manøvrert bil, som er noe av det desidert smidigste jeg i det hele tatt har beveget meg omkring med. Den tar en rask vikemanøver helt overbevisende, og den har akselerasjonsressurser langt utover det alminnelige.

Passat TS er en bil det er fristende å presse en smule – når omstendighetene for øvrig tillater dette.

Bagasjerommet slukte en god del, men det var en høy kant å løfte over
Bagasjerommet slukte en god del, men det var en høy kant å løfte over

Kontroll – uten rally-trening

Da gjør man nye, behagelige oppdagelser. Retningsstabilitet og veigrep er suverent, og man skal kjøre temmelig hardt for å få den til å krenge nevneverdig. Enda hardere behandling må selvsagt til før den forbereder seg på å trekke av.

Jeg anbefaler ingen å «tyne» den slik at forhjulene slipper, men om så skulle skje, så har man svært gode muligheter til å gjenvinne kontrollen, selv uten rally-trening!

Selvsagt bidrar den negative sleperadiusen til å gi disse gode kjøreegenskapene. Kort sagt går denne nyheten ut på at bilen holder seg stabil selv om det skulle oppstå stor forskjell mellom rullemotstanden på forhjulene og virksomheten av bremsene,» fortalte jeg.

DEL

Dette er verdens dyreste folkevogn

Baksetet, ja…

Artikkelen inneholdt også mange godord om førerplass og forseter, med noen små minus for lesbarheten på de ekstra instrumentene. Noe reservert var jeg også i forhold til at bilen var registrert for fem personer:

«Tre personer sitter ikke så aller verst i baksetet, dog under forutsetning av flere faktorer: For det første bør ikke forsetene stå i aller bakerste stilling. Dernest bør de tre bak – eller i alle fall minst to av dem – ikke ha mål noe særlig utover gjennomsnitts-nordmannen. Og endelig bør ikke turen være altfor lang.

Det må også sies at inn- og utstigning til baksetet kunne vært mer lettvint (2-dørs bil).»

Dagens Passat ligner ikke på stamfaren annet enn i navnet - og drivlinjekonseptet, med motor foran og forhjulsdrift.
Dagens Passat ligner ikke på stamfaren annet enn i navnet - og drivlinjekonseptet, med motor foran og forhjulsdrift.

Ganske dyr

Totalinntrykket var likevel overveiende positivt, «meget godt», og jeg fremholdt økonomien som et av bilens store fortrinn, «selv om den absolutt ikke kan sies å være rimelig i innkjøp.

For egentlig må man legge ganske mye penger på bordet for å få navnet i vognkortet. I dette tilfellet, våren 1974, kostet en VW Passat TS i Oslo ca. kr. 45.940,-

Noen nøkkeltall for ur-Passaten i TS-utgave:

Motor: 1,5 liter, 85 hk. DIN. Maks dreiemoment ca. 120 Nm v/4.000 omdreininger

Drivverk: Forhjulsdrift. 4-trinns manuell girkasse.

Choke: Automatisk

Bensin: Minst 98 oktan

Dekk/dimensjon: Radial/165/70 SR 13

Lengde x bredde x høyde: 4,19 x 1,60 x 1,36 m

Egenvekt/tillatt totalvekt: 860/1.310 kg

Bagasjerom: 490 l

Bensinforbruk, bytrafikk/landevei: 1.05/ 0,70 l/mil.

Og sikkerhet, da! Her fikk man med både støtabsorberende front og hekk, nakkeputer som forlengelse av seteryggen. 3-punkts sikkerhetsseler av snelletype. støtettergivende rattstamme, god polstring(!), god oversikt fra førersete (!!), laminert glass i frontruten, sikkerhetslåser, blendfritt speil som gir etter ved støt og negativ sleperadius.

Så kom ikke her!

Men litt har det jo skjedd på disse 45 årene…

Med denne bilen var du virkelig kongen i gata!

Artikkelen er først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender asiabørser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 Trump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA
Siste nytt
07:49NorgeUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30VerdenMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15VerdenOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03NorgeStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42VerdenFortsatt virusfrykt sender asiabørser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48VerdenPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00NorgeKjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50VerdenLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59VerdenDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03NorgeRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02VerdenTrump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39VerdenSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28NorgeSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50VerdenWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA
Populært