Sperret opp øynene: Sjekk den fergekøen!

Mannheller har vel knapt sett så mange flotte biler på en gang før! Her fyller de opp hele den spesialbestilte ferga. Foto i bildeserien: Spartan Media

– Få steder i verden man kan oppleve dette.

Dypt inne i Sognefjorden finner vi småstedet Lærdal. Ikke akkurat verdens navle, og godt skjult mellom mektige fjell på alle kanter. I den vesle bygda er det et gammelt og tradisjonsrikt hotell. Lærdalsøren Hotell fra 1880. Dagens eier, Johannes Einemo, er en bilentusiast av de sjeldne.

I "stallen" hans finnes det eksotiske perler som Ferrari Testarossa og Lamborghini Diablo. Biler som er svært vanskelig å få tak i – og som byr på kjøreglede og lyd som det er vanskelig å overgå.

Hvert år arrangerer han noen helt spesielle bilturer – med start og mål på selve hotellet. Her får bilentusiaster anledning til å treffe andre med samme "lidelse" – og ikke minst: Anledning til å oppleve noen av den flotteste veiene og utsiktene Norge, har å by på.

Vi har slengt oss med på tur – ifølge med rundt 60 andre sports- og superbiler. Ikke rart fergemannskapet får hakeslepp!

Noen biler får ekstra god service på fergene

Stengte veien

Før avreise står Johannes Einemo på førermøtet og forteller litt om hva vi har i vente:

– Vi skal kjøre på noen av de mest spektakulære veiene i Norge. Fra her nede langs fjorden, opp på Sognefjellet – helt til rundt 1.300 meter. På en times tid går vi fra sommer til brøytekanter.

Arrangøren har stengt av deler av veien, slik at følget ikke trenger å bekymre seg for møtende biler på de smale fjellveiene som snirkler seg oppover fjellsidene.

Eiriks Lamborghini ble slukt av flammene

Hotellsjef Johannes Einemo i sin Lamborghini Diablo. På Sognefjellet er det mye snø fortsatt.
Hotellsjef Johannes Einemo i sin Lamborghini Diablo. På Sognefjellet er det mye snø fortsatt.

Spesiell bilsamling

Når man kommer ned igjen, er man helt i enden av verdens lengste fjord, og der finner man Skjolden, hvor det er lagt opp felles lunsj.

Returen går via Luster, Gaupne, Sogndal og Kaupanger.

– På Kaupanger skal vi innom bilsamlingen til Bjarne Lerum, som i sin tid var sjefen for den tradisjonsrike syltetøy- og saftprodusenten som ble grunnlagt tilbake i 1907. Han var en stor bilentusiast, med en forkjærlighet for Mercedes. I hans private samling finnes det en del helt spesielle biler, forteller Einemo.

Etter museet er det siste innspurt – med ferge fra Mannheller til Fodnes, som er ti minutter fra endestasjonen: Lærdalsøren Hotell.

Filmer at de kjører Lamborghini i 336 km/t – så smeller det!

Noen av bilene linet opp på Skjolden, der det er servering av lunsj.
Noen av bilene linet opp på Skjolden, der det er servering av lunsj.

– Utrolig tur

Bilene som er påmeldt, inkluderer alt fra superbil til en del eldre klassikere – som Ford Sierra Cosworth, Datsun 270Z og Ferrari 308. Biler det er sjelden å se på veien.

Joar Navarsete er med på turen i sin gule Lamborghini Gallardo.

– Dette er en utrolig artig tur. Her treffer vi mange andre som er like bilgale. Vi kikker på hverandres biler, snakker om kjøring og har det ganske enkelt veldig trivelig, forteller sogndølen.

Han har vært med på opplegget før.

– Det jeg liker best, er at vi får brukt de fantastiske veiene vi har rundt her i Sogn.

Einemo er understreker hvor spesiell turen faktisk er:

– Det er ikke mange steder i verden, om noen i det hele tatt, som kan by på alt dette i løpet av så kort tid.

Her er noen av de råeste bilene på norske veier – noensinne!

Skumle veier

Men i det vi kommer til Øvre Årdal og skal begynne klatringen oppover den første fjellveien, er det nok noen som blir litt svette. Med god grunn.

Det er ikke akkurat motorvei her. Underlaget skifter mellom sprukket asfalt og partier med humpete grusvei.

– Det er bare å kjøre etter forholdene, så går det bra, opplyser Einemo, som kjører først i følget, i sin Lamborghini Diablo. Hvis han klarer det, bør det gå greit for de andre også.

Totalt er det over 40 hårnålssvinger på strekningen vi skal legge bak oss. Og vi får smake på litt av det vi har i vente, allerede på veien opp fra den gamle industribygda.

På toppet av Sognefjellet blir det mer åpent – og vi kjører rundt med snø på begge sider av veien. Det er et mektig skue å se de fargerike bilene sno seg framover i den hardføre naturen – og med utsikt til utallige snødekte fjelltopper.

Her kjøper Norges rikeste bilene sine

Ikke noe å si på utsikten på Sognefjellet.
Ikke noe å si på utsikten på Sognefjellet.

Samarbeid

– Dette er første året vi gjør dette i samarbeid med Vestfold Chiptuning og Jahn Kåre Uthuslien Larsen. Men målet er at det bare skal være starten. Vi har alt klart å opparbeide en tradisjon for disse turene, og den ønsker vi å bygge videre på. Tilbakemeldingene vi får fra deltakerne er veldig positive. Det er mange som blir overrasket over hvor flott det er å kjøre her, sier Einemo mens vi står på utsiktspunktet i overkant av Turtagrø fjellhotell.

Langs fjorden i Luster, sørger fjellene på begge sider for å gi god akustikk. Det ljomer skikkelig når følget legger i vei. Langs veiene står det skuelystne å gi tommel opp og filmer med mobilene sine. Dette er ikke et dagligdags skue.

Brukt superbil: Her er fire heftige

Unik bil

På Kaupanger venter dagens toppsjef i Lerum, og datter av Bjarne, Trine Lerum.

Trine Lerum var guide i bilsamlingen som hun har arvet etter faren, Bjarne Lerum.
Trine Lerum var guide i bilsamlingen som hun har arvet etter faren, Bjarne Lerum.

Hun viser rundt i museet med bilene som faren skaffet seg gjennom årene. Og det er særlig én som merker seg ut.

Det er en 1936-modell Mercedes 170H. H-en står for Heck – fordi man hadde motoren bak, i motsetning til de andre Mercedesene. Planen var å bygge en kompakt og billig bil.

– Da pappa fikk tak i den, var den et vrak, og han brukte mye tid på å restaurere den. Det er én av kun 189 produserte, forteller Trine Lerum.

Noe av forklaringen på den lave produksjonen er rett og slett at en viss kar med navn Adolf Hitler fikk bygget Bobla, sammen med Ferdinand Porsche. Resten er, som det heter, historie.

Dette kjører verdens beste fotballspillere

Minnerikt

Avslutningen på turen er altså fergeturen fra Mannheller til Fodnes – også det en flott liten opplevelse, der både biler og sjåfører får anledning til å puste ut litt.

Hele turen har tatt syv timer. Og nå er følget klare for å parkere for dagen, nyte god mat og drikke – og dra nye og gamle skrøner.

– Jeg synes vi har fått til et konsept som fungerer. Oppslutningen er god, og vi har en god blanding av gjengangere og nye. Jeg gleder meg allerede til neste gang vi skal samle bilfolket, gliser Einemo fra førersetet i sin Diablo.

Vi tipper det er noen på fergene som også gleder seg til det ...

Se hva luksusbil-eierne kan kjøpe nå

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Kvinne med kuttskader i arm etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget
Siste nytt
08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgeKvinne med kuttskader i arm etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget
Populært