Kaster seg mot biler for å få penger – avsløres av kamera

Video: Kinesere installerer dashbordkamera på bilene for å beskytte seg selv mot svindlere.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoklipp av kinesere som kaster seg foran biler i håp om erstatning, går sin seiersgang på nett. Svindelmetoden er så vanlig at den har fått et eget navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en populær video på Youtube kommer en middelaldrende kinesisk kvinne løpende mot en bil. Idet bilen er rundt 20 meter unna, legger hun seg ned midt i veibanen i påvente av at bilen skal komme så nært at det ser ut som om hun har blitt påkjørt.

Når sjåføren skjønner hva som er i gjære og begynner å rygge ut fra gaten, reiser damen seg opp og kommer løpende etter. Så slår hun håndflatene mot bilpanseret og legger seg nok en gang ned. Én gang. To ganger. Tre ganger. Videoklippet slutter med at en politimann dukker opp. Bilen fortsetter forsiktig ryggingen vekk fra situasjonen, mens den illsinte damen legger seg ned for femte gang, trolig vel vitende om at det ikke blir noen penger denne gang.

Les også: Verdens verste turister

Eldgammel svindelmetode

Situasjonen er ikke ukjent og finnes i utallige varianter i Kina. Det dreier seg om en svindelmetode som nærmest regnes som en egen kunstart. Fenomenet har fått navnet «pengci», eller «knust porselen». Det stammer fra tidligere tider hvor en butikkeier typisk kunne plassere en porselengjenstand slik at den med høy sannsynlighet ville bli veltet av en kunde og gå i tusen knas. Deretter kunne butikkeieren påstå at gjenstanden var av stor verdi og kreve en høy erstatning for ødeleggelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordi fenomenet er så vanlig, har mange kinesere fått installert dashcam i frontruta slik at de ikke feilaktig skal bli avkrevd erstatning for noe de ikke har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under videoen.

Dermed har også mange av de kreative svindelforsøkene blitt dokumentert og lagt ut i sosiale medier. Du kan se noen av eksemplene i videoen øverst i saken.

Ifølge New York Times, som også har skrevet om fenomenet, finnes det i dag ingen statistikk på hvor utbredt pengci er. Svindelen blir vanligvis heller ikke straffeforfulgt. Ofte løser det hele seg ved at offeret, altså bilisten, til slutt betaler en liten slump penger til svindleren, heller enn å bli stående og argumentere eller forsøke å ta saken gjennom domstolene.

Les også: Kunsten er verdt millioner – så snubler hun

Risikabelt

Svindelforsøket er imidlertid ikke uten risiko og negative konsekvenser, ettersom det selvsagt er en reell fare for å bli skadet om man kaster seg foran en bil i full fart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 skrev anerkjente Slate om at flere kinesiske sjåfører velger å kjøre over et offer på ny, dersom de først har vært uheldig og skadet personen.

Dette fordi det skal være billigere å bli straffet for å ha forårsaket et dødsfall i trafikken enn det er å måtte betale alle legeregningene til offeret, en regning som kan vokse seg svært stor over flere år.

En annen negativ konsekvens med «pengci» er at mange kinesere ikke ønsker å gripe inn i situasjoner der noen trenger hjelp. Fordi formålet til svindleren er å kreve kompensasjon, frykter mange å bli saksøkt om de blander seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2017 innførte derfor Kina en ny lov som straks ble kalt «den barmhjertige samaritaner» i kinesiske medier.

Loven skal fungere som et juridisk vern, for å forhindre at en person som yter nødhjelp blir saksøkt av offeret, skrev danske Kristeligt Dagblad i 2017. På den måten håper kinesiske myndigheter også at flere skal stoppe opp og hjelpe i situasjoner som krever det.

I en spørreundersøkelse publisert i avisen Shanghai Daily svarte bare 11,3 prosent av de spurte at de ville hjelpe en fremmed i nød. Til gjengjeld ville 93,9 prosent gripe inn i situasjonen dersom de visste at det ikke ville medføre juridiske problemer.

Les også: Kortsvindel øker – nordmenn blant de som rammes hardest