Meny

Mercedes-Benz ønsker ikke oppgi viktige detaljer om sin nye elbil - EQC

Video: Dette er Mercedes EQC.

Du får faktisk en god del mer enn du blir lovet.

(Elbil24.no): Mercedes-Benz EQC er nylig lansert for en internasjonal motorpresse i Oslo og østlandsområdet. Elbil24 var med i aller første gruppe av lanseringen. Vi har tidligere oppdaget at bilprodusentene ikke alltid ønsker å oppgi vesentlig informasjon rundt batterikapasitetene, og denne gangen var det Mercedes-Benz sin tur.

I alle dokumenter og i diskusjoner med de tilstedeværende ekspertene ble det opppgitt at bilen har en batterikapasitet på 80 kWh. Det er ikke riktig.

Batterikapasiteten angir størrelsen på bilens energilager, som igjen gir en indikasjon på hva du kan forvente av rekkevidde. Men det er ikke så enkelt som bare å lese av et tall i brosjyrene, og ta svaret for god fisk.

Brutto eller netto?

De aller fleste bilprodusentene opererer nemlig med tall for brutto batterikapasitet, mens noen få oppgir tall for både brutto og netto kapasitet. Brutto er batteriets maksimale kapasitet, mens netto er den delen du kan benytte deg av. Differansen, den ikke anvendelige delen, er der for å opprettholde god helsetilstand på batteriet.

Vi har tidligere skrevet at ikke alle produsenter ønsker å oppgi netto kapasitet, til tross for at Forbrukerrådet insisterer på at de må det.

Såpass vesentlig informasjon om en bil skal være tilgjengelig, og en del av informasjonen kunden har krav på å få vite. Ikke bare fordi det har med rekkevidden å gjøre, men også fordi det er en del av miljøaspektet og det fotavtrykket man setter igjen ved å kjøpe bilen.

MODULBASERT: Som i alle biler er de 384 cellene plassert i moduler, og pakket under bilen. Foto: MB.
MODULBASERT: Som i alle biler er de 384 cellene plassert i moduler, og pakket under bilen. Foto: MB.

Ikke alene

Da Audi skulle lansere e-tron fikk vi ved to anledninger opplyst at deres e-tron hadde 95 kWh anvendbar kapasitet. Dette viste seg å være feil, og at 95kWh er brutto kapasitet.

Da dette kom for en dag ønsket ikke Audi å oppgi nettotallet, altså tallet for den anvendelige kapasiteten på e-tron.

Gjentagende forsøk ga samme resultat, men til slutt fikk vi et møte/intervju med øverste sjef for elektrifiseringen hos Audi, Stefan Niemann.

Han bekreftet til slutt overfor Elbil24 at anvendelig energimengde i e-tron er 88 prosent av brutto batterikapasitet. Omregnet blir dette 83,6 kWh av de oppgitte 95 kWh brutto.

EN MODUL: En komplett batteripakke består av 384 cellene som er pakket inn i et antall moduler. Foto: Fred Magne Skillebæk.
EN MODUL: En komplett batteripakke består av 384 cellene som er pakket inn i et antall moduler. Foto: Fred Magne Skillebæk.

Oppgir kun netto

Hos Mercedes-Benz har vi nå havnet i tilsvarende situasjon, bare motsatt.

Jürgen Schenk er leder for eDrive og systemintegrasjon hos Mercedes-Benz. Han hadde oppsiktsvekkende opplysninger å komme med.

- 80 kWh er den anvendelige delen av batteriet, og vi kommuniserer aldri noe annet, fortalte han, da vi ba om begge tall for begge deler.

Etter å ha spurt oss frem hos forskjellige representanter fikk vi likevel ut informasjon som gjorde at vi kunne regne oss frem til resultatet - sånn noenlunde.

Svaret er at definitivt at brutto batterikapasitet for EQC ikke er 80 kWh.

FERDIG PAKKE: Slik ser den ferdige batteripakken ut. Foto: Fred Magne Skillebæk.
FERDIG PAKKE: Slik ser den ferdige batteripakken ut. Foto: Fred Magne Skillebæk.

Regnestykket

Totalt er det 384 celler i den samlede batteripakken, og hver celle er som et batteri med en egen kapasitet i seg selv. Informasjon vi har fått bekreftet fra Mercedes-Benz er at hver celle er på 57,5 Ah, og har en cellespenning som varierer mellom 3,6 og 4 volt.

Om vi legger et snitt på 3,8 volt til grunn, ganger dette opp med 57,5 Ah, så vet vi at hver celle lagrer 218,5 watt-timer. Når dette igjen ganges opp med de 384 cellene, så ender vi opp med en total kapasitet avrundet til 84 kilowatt-timer (kWh).

Om vi legger 4 volt cellespenning til grunn, noe vi bør gjøre ved utregning av maksimal brutto kapasitet, vil samme regnestykke gi en energimengde på 88 kWh.

88 kWh er med andre ord den høyeste brutto kapasiteten på batteriet i EQC.

Det kan også være en av forklaringene på hvorfor EQC holder såpass godt følge med konkurrentenes større batteripakker når det gjelder rekkevidde. Spesielt med tanke på at forbruket per mil ikke er nevneverdig lavt.

Det kan også være en av forklaringene på hvorfor EQC holder såpass godt følge med konkurrentenes større batteripakker når det gjelder rekkevidde. spesielt med tanke på at forbruket per mil ikke er nevneverdig lavt.

Vi har sendt regnestykkene og informasjonen over til representanter hos den norske importøren, som var på teknisk gjennomgang av nettopp EQC i Tyskland da han fikk dem. Representanter fra Mercedes-Benz bekrefter at 80 kWh er netto kapasitet, men ønsker fortsatt ikke å oppgi et enkelt tall for brutto kapasitet, selv når vi legger frem regnestykkene.

I en plansje vi har fått tilgang til oppgir Mercedes-Benz selv at den totale batteripakken kan jobbe med en spenning på maksimalt 408 Volt, og har en nominell kapasitet på 210 Ah.

Omregnet gir dette en samlet nominell energimengde på 85,7 kWh, når spenningen er 408 Volt.

NDIREKTE BEKREFTELSE: En plansje fra Mercedes-Benz selv opplyser både spenning og nominell kapasitet, som dermed bekrefter 85,7 kWh. Skjermdump: Daimler.
NDIREKTE BEKREFTELSE: En plansje fra Mercedes-Benz selv opplyser både spenning og nominell kapasitet, som dermed bekrefter 85,7 kWh. Skjermdump: Daimler.

Så hva kan vi egentlig ta som et endelig svar?

88 kWh er det mest optimistiske svaret, mens deres egen informasjon om 408 Volt og en nominell kapasitet på 210 Ah er det mest troverdige svaret for brutto kapasitet.

Eller 85,7 kWh om du vil.

Hemmeligholder

Hvorfor Mercedes-Benz ønsker å oppgi kapasiteten forskjellig fra resten av bransjen har vi altså ikke fått noe godt svar på. Kundene har uansett krav på å få vite hva de kjøper, og hvilket fotavtrykk de setter i denne verden ved å kjøpe gjeldende produkt. Da er total mengde batteri en vesentlig faktor.

Ikke bare den anvendelige delen, men også den delen som ikke nødvendigvis gir deg ekstra rekkevidde under kjøring.

I forbindelse med saken vi tidligere hadde med Audi, var Thomas Iversen i Forbrukerrådet klar på at kundene skal vite hva de får når de kjøper en bil, og sa dengang:

- Helt konkret mener jeg at forbrukerne må stille krav til at selger fremlegger informasjon om netto batterikapasitet før de inngår avtale om kjøp av bil, avslutter Iversen.

Det underlige er at den kryptiske holdningen til Mercedes-Benz gjør at kapasiteten de oppgir virker mindre konkurransedyktig sammenlignet med konkurrentene, rett og slett fordi kundene ikke vet at de sammenligner epler og pærer, eller brutto og netto kapasitet om du vil.

Audun Hermanssen,PR- og informasjonssjef i Mercedes-Benz, er kjent med saken. Han antyder at dette strengt tatt er et pluss i margen for EQC som bil, men har også forståelse for at noen ønsker å vite brutto kapasitet.

Les også: Ny og elektrisk SUV fra Mercedes: Så bra er den
Snart kommer elbil-bølgen fra Mercedes

Denne saken ble først publisert i Elbil24

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn
Siste nytt
22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn
Populært