Mercedes-Benz ønsker ikke oppgi viktige detaljer om sin nye elbil - EQC

Video: Dette er Mercedes EQC.

Du får faktisk en god del mer enn du blir lovet.

(Elbil24.no): Mercedes-Benz EQC er nylig lansert for en internasjonal motorpresse i Oslo og østlandsområdet. Elbil24 var med i aller første gruppe av lanseringen. Vi har tidligere oppdaget at bilprodusentene ikke alltid ønsker å oppgi vesentlig informasjon rundt batterikapasitetene, og denne gangen var det Mercedes-Benz sin tur.

I alle dokumenter og i diskusjoner med de tilstedeværende ekspertene ble det opppgitt at bilen har en batterikapasitet på 80 kWh. Det er ikke riktig.

Batterikapasiteten angir størrelsen på bilens energilager, som igjen gir en indikasjon på hva du kan forvente av rekkevidde. Men det er ikke så enkelt som bare å lese av et tall i brosjyrene, og ta svaret for god fisk.

Brutto eller netto?

De aller fleste bilprodusentene opererer nemlig med tall for brutto batterikapasitet, mens noen få oppgir tall for både brutto og netto kapasitet. Brutto er batteriets maksimale kapasitet, mens netto er den delen du kan benytte deg av. Differansen, den ikke anvendelige delen, er der for å opprettholde god helsetilstand på batteriet.

Vi har tidligere skrevet at ikke alle produsenter ønsker å oppgi netto kapasitet, til tross for at Forbrukerrådet insisterer på at de må det.

Såpass vesentlig informasjon om en bil skal være tilgjengelig, og en del av informasjonen kunden har krav på å få vite. Ikke bare fordi det har med rekkevidden å gjøre, men også fordi det er en del av miljøaspektet og det fotavtrykket man setter igjen ved å kjøpe bilen.

MODULBASERT: Som i alle biler er de 384 cellene plassert i moduler, og pakket under bilen. Foto: MB.
MODULBASERT: Som i alle biler er de 384 cellene plassert i moduler, og pakket under bilen. Foto: MB.

Ikke alene

Da Audi skulle lansere e-tron fikk vi ved to anledninger opplyst at deres e-tron hadde 95 kWh anvendbar kapasitet. Dette viste seg å være feil, og at 95kWh er brutto kapasitet.

Da dette kom for en dag ønsket ikke Audi å oppgi nettotallet, altså tallet for den anvendelige kapasiteten på e-tron.

Gjentagende forsøk ga samme resultat, men til slutt fikk vi et møte/intervju med øverste sjef for elektrifiseringen hos Audi, Stefan Niemann.

Han bekreftet til slutt overfor Elbil24 at anvendelig energimengde i e-tron er 88 prosent av brutto batterikapasitet. Omregnet blir dette 83,6 kWh av de oppgitte 95 kWh brutto.

EN MODUL: En komplett batteripakke består av 384 cellene som er pakket inn i et antall moduler. Foto: Fred Magne Skillebæk.
EN MODUL: En komplett batteripakke består av 384 cellene som er pakket inn i et antall moduler. Foto: Fred Magne Skillebæk.

Oppgir kun netto

Hos Mercedes-Benz har vi nå havnet i tilsvarende situasjon, bare motsatt.

Jürgen Schenk er leder for eDrive og systemintegrasjon hos Mercedes-Benz. Han hadde oppsiktsvekkende opplysninger å komme med.

- 80 kWh er den anvendelige delen av batteriet, og vi kommuniserer aldri noe annet, fortalte han, da vi ba om begge tall for begge deler.

Etter å ha spurt oss frem hos forskjellige representanter fikk vi likevel ut informasjon som gjorde at vi kunne regne oss frem til resultatet - sånn noenlunde.

Svaret er at definitivt at brutto batterikapasitet for EQC ikke er 80 kWh.

FERDIG PAKKE: Slik ser den ferdige batteripakken ut. Foto: Fred Magne Skillebæk.
FERDIG PAKKE: Slik ser den ferdige batteripakken ut. Foto: Fred Magne Skillebæk.

Regnestykket

Totalt er det 384 celler i den samlede batteripakken, og hver celle er som et batteri med en egen kapasitet i seg selv. Informasjon vi har fått bekreftet fra Mercedes-Benz er at hver celle er på 57,5 Ah, og har en cellespenning som varierer mellom 3,6 og 4 volt.

Om vi legger et snitt på 3,8 volt til grunn, ganger dette opp med 57,5 Ah, så vet vi at hver celle lagrer 218,5 watt-timer. Når dette igjen ganges opp med de 384 cellene, så ender vi opp med en total kapasitet avrundet til 84 kilowatt-timer (kWh).

Om vi legger 4 volt cellespenning til grunn, noe vi bør gjøre ved utregning av maksimal brutto kapasitet, vil samme regnestykke gi en energimengde på 88 kWh.

88 kWh er med andre ord den høyeste brutto kapasiteten på batteriet i EQC.

Det kan også være en av forklaringene på hvorfor EQC holder såpass godt følge med konkurrentenes større batteripakker når det gjelder rekkevidde. Spesielt med tanke på at forbruket per mil ikke er nevneverdig lavt.

Det kan også være en av forklaringene på hvorfor EQC holder såpass godt følge med konkurrentenes større batteripakker når det gjelder rekkevidde. spesielt med tanke på at forbruket per mil ikke er nevneverdig lavt.

Vi har sendt regnestykkene og informasjonen over til representanter hos den norske importøren, som var på teknisk gjennomgang av nettopp EQC i Tyskland da han fikk dem. Representanter fra Mercedes-Benz bekrefter at 80 kWh er netto kapasitet, men ønsker fortsatt ikke å oppgi et enkelt tall for brutto kapasitet, selv når vi legger frem regnestykkene.

I en plansje vi har fått tilgang til oppgir Mercedes-Benz selv at den totale batteripakken kan jobbe med en spenning på maksimalt 408 Volt, og har en nominell kapasitet på 210 Ah.

Omregnet gir dette en samlet nominell energimengde på 85,7 kWh, når spenningen er 408 Volt.

NDIREKTE BEKREFTELSE: En plansje fra Mercedes-Benz selv opplyser både spenning og nominell kapasitet, som dermed bekrefter 85,7 kWh. Skjermdump: Daimler.
NDIREKTE BEKREFTELSE: En plansje fra Mercedes-Benz selv opplyser både spenning og nominell kapasitet, som dermed bekrefter 85,7 kWh. Skjermdump: Daimler.

Så hva kan vi egentlig ta som et endelig svar?

88 kWh er det mest optimistiske svaret, mens deres egen informasjon om 408 Volt og en nominell kapasitet på 210 Ah er det mest troverdige svaret for brutto kapasitet.

Eller 85,7 kWh om du vil.

Hemmeligholder

Hvorfor Mercedes-Benz ønsker å oppgi kapasiteten forskjellig fra resten av bransjen har vi altså ikke fått noe godt svar på. Kundene har uansett krav på å få vite hva de kjøper, og hvilket fotavtrykk de setter i denne verden ved å kjøpe gjeldende produkt. Da er total mengde batteri en vesentlig faktor.

Ikke bare den anvendelige delen, men også den delen som ikke nødvendigvis gir deg ekstra rekkevidde under kjøring.

I forbindelse med saken vi tidligere hadde med Audi, var Thomas Iversen i Forbrukerrådet klar på at kundene skal vite hva de får når de kjøper en bil, og sa dengang:

- Helt konkret mener jeg at forbrukerne må stille krav til at selger fremlegger informasjon om netto batterikapasitet før de inngår avtale om kjøp av bil, avslutter Iversen.

Det underlige er at den kryptiske holdningen til Mercedes-Benz gjør at kapasiteten de oppgir virker mindre konkurransedyktig sammenlignet med konkurrentene, rett og slett fordi kundene ikke vet at de sammenligner epler og pærer, eller brutto og netto kapasitet om du vil.

Audun Hermanssen,PR- og informasjonssjef i Mercedes-Benz, er kjent med saken. Han antyder at dette strengt tatt er et pluss i margen for EQC som bil, men har også forståelse for at noen ønsker å vite brutto kapasitet.

Les også: Ny og elektrisk SUV fra Mercedes: Så bra er den
Snart kommer elbil-bølgen fra Mercedes

Denne saken ble først publisert i Elbil24

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Siste nytt
18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Populært