Meny

Leverte Teslaen til vask - plutselig var den strømtom i en annen by

SJOKKERT: En bileier oppdaget at bilen hans var på heisatur i Tønsberg, mens den skulle vært hos bilpleiefirma i Larvik.
SJOKKERT: En bileier oppdaget at bilen hans var på heisatur i Tønsberg, mens den skulle vært hos bilpleiefirma i Larvik. Foto: Foto: Tesla / elbil24.,no

Bilpleiefirma tjuvlånte kundebil, endte opp med bilberging, og bileieren sitter igjen med regninga.

Det er mange ganger en bil-app kan være til hjelp, spesielt en som viser bilens posisjon. Akkurat det fikk Tesla-eier Ole Martin Holthe i Larvik nylig erfare.

I november skulle nemlig Holthe få bilen sin vasket hos et bilpleiefirma, men det endte med tjuvlåning, bilberging og en heftig regning.

Det var Østlands-Posten som først skrev om saken( bak betalingsmur).

4 mils heisatur

Det startet en novemberdag i Larvik i fjor. Holthe leverte Teslaen sin inn til et bilpleiefirma for utvendig og innvendig vask.

Bilen skulle hentes dagen etter, men ikke lenge etter innlevering begynte det å komme varsler på Tesla-appen på telefonen.

– Først fikk jeg beskjed om at bilen var i ferd med å gå tom for strøm. Da trodde jeg det var noe feil med appen, forteller Holthe til Østlands-Posten.

Men det var ikke noe galt med appen, for da Holte sjekket kartet, var bilen i Tønsberg, 35 minutter og 4 mil unna der den skulle være.

- Den kjørte rolig i Storgata i Tønsberg. Jeg fikk virkelig sjokk, sier Holthe.

- Er i møte

Han tok umiddelbart kontakt med den ansatte han hadde levert bilen til. Men da han ringte, fikk han en SMS.

«Jeg er opptatt akkurat nå. Ring meg senere»

Holthe svarte tilbake:

«Hvorfor er bilen min i Tønsberg?»

«Er i et møte, og (navn på sjefen) hadde lånt bort den andre», er svaret han får.

Neste dag kommer det en ny melding til Holthe.

«Hei bilen står på utsiden og nøkkelen ligger på høyre framdekk. Nå er den ren og pen. Og igjen, beklager for i går.»

Regning fra bilberger

Beklagelsen ble ikke akseptert, og Holthe ga beskjed om at firmaet ikke ville bli brukt igjen.

Men saken slutter ikke der, selv om Holthe i utgangspunktet hadde valgt å ikke gå videre med saken. For denne uken fikk han en telefon fra et bilbergingsfirma.

– Det viste seg at bilen gikk helt tom for strøm på heisaturen til Tønsberg. Da valgte han som kjørte den å bestille en bergingsbil, og regningen for den ble aldri betalt. Og som bileier var det jeg som ble kontaktet, forteller Holte til avisa.

Da var grensen nådd for Holthe, som har anmeldt saken til politiet.

– Politiet trodde nesten ikke på meg da jeg anmeldte det. Det er jo ikke så rart, sånt som dette skjer bare på film.

Hadde ikke førerkort

Onsdag ettermiddag konfronterte Østlands-Posten bilpleiefirmaet med saken, men innehaveren mener at han ikke er ansvarlig for hendelsen.

– Dette er ikke mitt ansvar. Jeg hadde en som jobbet her, men han gjorde mange rare ting og ikke det han skulle, sier innehaveren til Østlands-Postens journalist.

Han vil heller ikke betale regningen fra bilbergingsfirmaet.

– Nei, hvorfor skulle vi det? Det var ikke mitt ansvar. Han gjorde som han ville. Han gjorde mye tull hele tiden. Nå er han ikke her lenger.

På spørsmål om det ikke er bedriften som er ansvarlig for bilene som blir levert inn, svarer han.

– Jeg visste ikke engang at den var her. Den ble bare hentet av ham, og jeg hadde ingenting med det å gjøre.

Det viser seg at den ansatte ikke bare brukte bilen uten tillatelse, han hadde heller ikke førerkort.

– Han jobber ikke her mer. Han ble sagt opp etter noe som skjedde i mars. Da viste det seg at han ikke hadde lappen, sier innehaveren til Østlands-Posten.

156 km/t

Elbil24 har hørt om flere lignende hendelser, der eiere har blitt gjort oppmerksomme på at bilen deres har blitt brukt uten tillatelse, mens den har vært plassert hos verksted eller bilpleiefirmaer.

Nylig opplevde en annen eier at bilen hans ble brukt mens den var inne på service. Også han hadde en Tesla, med en app som gir eier muligheten til å følge med på hvor bilen befinner seg og hvilken hastighet den kjører i.

På telefonappen kunne han følge med mens de kjørte, og så at bilen hadde en hastighet på 156 km/t på en vei med 80-sone.

Verkstedet har i ettertid beklaget til eieren.

Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke. Foto: Scanpix
Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke. Foto: Scanpix

Store mørketall

Jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier til Elbil24 at de har hørt om liknende tilfeller før.

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer, men vi har ikke mange tilfeller som omhandler bilpleiefirmaer. De vi kjenner til gjelder gjerne parkeringstjenester ved flyplasser eller lignende, der eiere har registrert at bilen har blitt kjørt uforholdsmessig langt mens bilen skulle vært parkert.

Han tror imidlertid det er store mørketall.

- Vi tror dette skjer i mye større grad enn det vi er klar over, for tjuvlåning går under radaren for de fleste.

Iversen forklarer dette med at eieren det er snakk om i denne saken hadde en app som registrerer bilens bevegelser, men de færreste biler på norske veier har dette. Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke.

- Derfor tror vi at det kan dreie seg om store mørketall når det gjelder tjuvlåning av biler, sier juristen.

Kan kreve kompensasjon

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer,sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer,sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

For å beskytte seg mot slike hendelser kan Iversen tipse om å ta bilde av kilometerstanden før bilen leveres og når den hentes. Man kan også undersøke om bilen har passert bommer og liknende.

Og dersom man opplever en slik tjuvlåning, sier Iversen at det er opp til firmaet som har brukt bilen å rydde opp.

- Dersom bilen har kjørt uforholdsmessig langt med tanke på hva man har levert den inn for, så er det åpenbart at det er opptil firmaet å rydde opp. Dette kan enten være i form av avslag i prisen, eller en form for kilometerkompensasjon.

- Dersom man ikke får en kompensasjon av firmaet det gjelder, kan Forbrukerrådet kontaktes, eller man kan ta saken for det lokale forliksrådet. I noen tilfeller kan det også være fornuftig å anmelde saken.

Iversen understreker at man må se an hva bilen er levert inn for.

- Er bilen levert inn på verksted, vil testing av bilen på veien kunne være en del av reparasjonsjobben. Men er den levert inn for bilpleie eller liknende, bør man ikke forvente mer enn et par kilometer ekstra på telleren, og er det mer enn det så bør man ta det opp med firmaet.

(Artikkelen er først publisert av elbil24.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller
Siste nytt
21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller
Populært