Leverte Teslaen til vask - plutselig var den strømtom i en annen by

SJOKKERT: En bileier oppdaget at bilen hans var på heisatur i Tønsberg, mens den skulle vært hos bilpleiefirma i Larvik.
SJOKKERT: En bileier oppdaget at bilen hans var på heisatur i Tønsberg, mens den skulle vært hos bilpleiefirma i Larvik. Foto: Foto: Tesla / elbil24.,no

Bilpleiefirma tjuvlånte kundebil, endte opp med bilberging, og bileieren sitter igjen med regninga.

Det er mange ganger en bil-app kan være til hjelp, spesielt en som viser bilens posisjon. Akkurat det fikk Tesla-eier Ole Martin Holthe i Larvik nylig erfare.

I november skulle nemlig Holthe få bilen sin vasket hos et bilpleiefirma, men det endte med tjuvlåning, bilberging og en heftig regning.

Det var Østlands-Posten som først skrev om saken( bak betalingsmur).

4 mils heisatur

Det startet en novemberdag i Larvik i fjor. Holthe leverte Teslaen sin inn til et bilpleiefirma for utvendig og innvendig vask.

Bilen skulle hentes dagen etter, men ikke lenge etter innlevering begynte det å komme varsler på Tesla-appen på telefonen.

– Først fikk jeg beskjed om at bilen var i ferd med å gå tom for strøm. Da trodde jeg det var noe feil med appen, forteller Holthe til Østlands-Posten.

Men det var ikke noe galt med appen, for da Holte sjekket kartet, var bilen i Tønsberg, 35 minutter og 4 mil unna der den skulle være.

- Den kjørte rolig i Storgata i Tønsberg. Jeg fikk virkelig sjokk, sier Holthe.

- Er i møte

Han tok umiddelbart kontakt med den ansatte han hadde levert bilen til. Men da han ringte, fikk han en SMS.

«Jeg er opptatt akkurat nå. Ring meg senere»

Holthe svarte tilbake:

«Hvorfor er bilen min i Tønsberg?»

«Er i et møte, og (navn på sjefen) hadde lånt bort den andre», er svaret han får.

Neste dag kommer det en ny melding til Holthe.

«Hei bilen står på utsiden og nøkkelen ligger på høyre framdekk. Nå er den ren og pen. Og igjen, beklager for i går.»

Regning fra bilberger

Beklagelsen ble ikke akseptert, og Holthe ga beskjed om at firmaet ikke ville bli brukt igjen.

Men saken slutter ikke der, selv om Holthe i utgangspunktet hadde valgt å ikke gå videre med saken. For denne uken fikk han en telefon fra et bilbergingsfirma.

– Det viste seg at bilen gikk helt tom for strøm på heisaturen til Tønsberg. Da valgte han som kjørte den å bestille en bergingsbil, og regningen for den ble aldri betalt. Og som bileier var det jeg som ble kontaktet, forteller Holte til avisa.

Da var grensen nådd for Holthe, som har anmeldt saken til politiet.

– Politiet trodde nesten ikke på meg da jeg anmeldte det. Det er jo ikke så rart, sånt som dette skjer bare på film.

Hadde ikke førerkort

Onsdag ettermiddag konfronterte Østlands-Posten bilpleiefirmaet med saken, men innehaveren mener at han ikke er ansvarlig for hendelsen.

– Dette er ikke mitt ansvar. Jeg hadde en som jobbet her, men han gjorde mange rare ting og ikke det han skulle, sier innehaveren til Østlands-Postens journalist.

Han vil heller ikke betale regningen fra bilbergingsfirmaet.

– Nei, hvorfor skulle vi det? Det var ikke mitt ansvar. Han gjorde som han ville. Han gjorde mye tull hele tiden. Nå er han ikke her lenger.

På spørsmål om det ikke er bedriften som er ansvarlig for bilene som blir levert inn, svarer han.

– Jeg visste ikke engang at den var her. Den ble bare hentet av ham, og jeg hadde ingenting med det å gjøre.

Det viser seg at den ansatte ikke bare brukte bilen uten tillatelse, han hadde heller ikke førerkort.

– Han jobber ikke her mer. Han ble sagt opp etter noe som skjedde i mars. Da viste det seg at han ikke hadde lappen, sier innehaveren til Østlands-Posten.

156 km/t

Elbil24 har hørt om flere lignende hendelser, der eiere har blitt gjort oppmerksomme på at bilen deres har blitt brukt uten tillatelse, mens den har vært plassert hos verksted eller bilpleiefirmaer.

Nylig opplevde en annen eier at bilen hans ble brukt mens den var inne på service. Også han hadde en Tesla, med en app som gir eier muligheten til å følge med på hvor bilen befinner seg og hvilken hastighet den kjører i.

På telefonappen kunne han følge med mens de kjørte, og så at bilen hadde en hastighet på 156 km/t på en vei med 80-sone.

Verkstedet har i ettertid beklaget til eieren.

Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke. Foto: Scanpix
Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke. Foto: Scanpix

Store mørketall

Jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier til Elbil24 at de har hørt om liknende tilfeller før.

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer, men vi har ikke mange tilfeller som omhandler bilpleiefirmaer. De vi kjenner til gjelder gjerne parkeringstjenester ved flyplasser eller lignende, der eiere har registrert at bilen har blitt kjørt uforholdsmessig langt mens bilen skulle vært parkert.

Han tror imidlertid det er store mørketall.

- Vi tror dette skjer i mye større grad enn det vi er klar over, for tjuvlåning går under radaren for de fleste.

Iversen forklarer dette med at eieren det er snakk om i denne saken hadde en app som registrerer bilens bevegelser, men de færreste biler på norske veier har dette. Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke.

- Derfor tror vi at det kan dreie seg om store mørketall når det gjelder tjuvlåning av biler, sier juristen.

Kan kreve kompensasjon

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer,sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer,sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

For å beskytte seg mot slike hendelser kan Iversen tipse om å ta bilde av kilometerstanden før bilen leveres og når den hentes. Man kan også undersøke om bilen har passert bommer og liknende.

Og dersom man opplever en slik tjuvlåning, sier Iversen at det er opp til firmaet som har brukt bilen å rydde opp.

- Dersom bilen har kjørt uforholdsmessig langt med tanke på hva man har levert den inn for, så er det åpenbart at det er opptil firmaet å rydde opp. Dette kan enten være i form av avslag i prisen, eller en form for kilometerkompensasjon.

- Dersom man ikke får en kompensasjon av firmaet det gjelder, kan Forbrukerrådet kontaktes, eller man kan ta saken for det lokale forliksrådet. I noen tilfeller kan det også være fornuftig å anmelde saken.

Iversen understreker at man må se an hva bilen er levert inn for.

- Er bilen levert inn på verksted, vil testing av bilen på veien kunne være en del av reparasjonsjobben. Men er den levert inn for bilpleie eller liknende, bør man ikke forvente mer enn et par kilometer ekstra på telleren, og er det mer enn det så bør man ta det opp med firmaet.

(Artikkelen er først publisert av elbil24.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere
Siste nytt
17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere
Populært