Meny

Leverte Teslaen til vask - plutselig var den strømtom i en annen by

SJOKKERT: En bileier oppdaget at bilen hans var på heisatur i Tønsberg, mens den skulle vært hos bilpleiefirma i Larvik.
SJOKKERT: En bileier oppdaget at bilen hans var på heisatur i Tønsberg, mens den skulle vært hos bilpleiefirma i Larvik. Foto: Foto: Tesla / elbil24.,no

Bilpleiefirma tjuvlånte kundebil, endte opp med bilberging, og bileieren sitter igjen med regninga.

Det er mange ganger en bil-app kan være til hjelp, spesielt en som viser bilens posisjon. Akkurat det fikk Tesla-eier Ole Martin Holthe i Larvik nylig erfare.

I november skulle nemlig Holthe få bilen sin vasket hos et bilpleiefirma, men det endte med tjuvlåning, bilberging og en heftig regning.

Det var Østlands-Posten som først skrev om saken( bak betalingsmur).

4 mils heisatur

Det startet en novemberdag i Larvik i fjor. Holthe leverte Teslaen sin inn til et bilpleiefirma for utvendig og innvendig vask.

Bilen skulle hentes dagen etter, men ikke lenge etter innlevering begynte det å komme varsler på Tesla-appen på telefonen.

– Først fikk jeg beskjed om at bilen var i ferd med å gå tom for strøm. Da trodde jeg det var noe feil med appen, forteller Holthe til Østlands-Posten.

Men det var ikke noe galt med appen, for da Holte sjekket kartet, var bilen i Tønsberg, 35 minutter og 4 mil unna der den skulle være.

- Den kjørte rolig i Storgata i Tønsberg. Jeg fikk virkelig sjokk, sier Holthe.

- Er i møte

Han tok umiddelbart kontakt med den ansatte han hadde levert bilen til. Men da han ringte, fikk han en SMS.

«Jeg er opptatt akkurat nå. Ring meg senere»

Holthe svarte tilbake:

«Hvorfor er bilen min i Tønsberg?»

«Er i et møte, og (navn på sjefen) hadde lånt bort den andre», er svaret han får.

Neste dag kommer det en ny melding til Holthe.

«Hei bilen står på utsiden og nøkkelen ligger på høyre framdekk. Nå er den ren og pen. Og igjen, beklager for i går.»

Regning fra bilberger

Beklagelsen ble ikke akseptert, og Holthe ga beskjed om at firmaet ikke ville bli brukt igjen.

Men saken slutter ikke der, selv om Holthe i utgangspunktet hadde valgt å ikke gå videre med saken. For denne uken fikk han en telefon fra et bilbergingsfirma.

– Det viste seg at bilen gikk helt tom for strøm på heisaturen til Tønsberg. Da valgte han som kjørte den å bestille en bergingsbil, og regningen for den ble aldri betalt. Og som bileier var det jeg som ble kontaktet, forteller Holte til avisa.

Da var grensen nådd for Holthe, som har anmeldt saken til politiet.

– Politiet trodde nesten ikke på meg da jeg anmeldte det. Det er jo ikke så rart, sånt som dette skjer bare på film.

Hadde ikke førerkort

Onsdag ettermiddag konfronterte Østlands-Posten bilpleiefirmaet med saken, men innehaveren mener at han ikke er ansvarlig for hendelsen.

– Dette er ikke mitt ansvar. Jeg hadde en som jobbet her, men han gjorde mange rare ting og ikke det han skulle, sier innehaveren til Østlands-Postens journalist.

Han vil heller ikke betale regningen fra bilbergingsfirmaet.

– Nei, hvorfor skulle vi det? Det var ikke mitt ansvar. Han gjorde som han ville. Han gjorde mye tull hele tiden. Nå er han ikke her lenger.

På spørsmål om det ikke er bedriften som er ansvarlig for bilene som blir levert inn, svarer han.

– Jeg visste ikke engang at den var her. Den ble bare hentet av ham, og jeg hadde ingenting med det å gjøre.

Det viser seg at den ansatte ikke bare brukte bilen uten tillatelse, han hadde heller ikke førerkort.

– Han jobber ikke her mer. Han ble sagt opp etter noe som skjedde i mars. Da viste det seg at han ikke hadde lappen, sier innehaveren til Østlands-Posten.

156 km/t

Elbil24 har hørt om flere lignende hendelser, der eiere har blitt gjort oppmerksomme på at bilen deres har blitt brukt uten tillatelse, mens den har vært plassert hos verksted eller bilpleiefirmaer.

Nylig opplevde en annen eier at bilen hans ble brukt mens den var inne på service. Også han hadde en Tesla, med en app som gir eier muligheten til å følge med på hvor bilen befinner seg og hvilken hastighet den kjører i.

På telefonappen kunne han følge med mens de kjørte, og så at bilen hadde en hastighet på 156 km/t på en vei med 80-sone.

Verkstedet har i ettertid beklaget til eieren.

Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke. Foto: Scanpix
Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke. Foto: Scanpix

Store mørketall

Jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier til Elbil24 at de har hørt om liknende tilfeller før.

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer, men vi har ikke mange tilfeller som omhandler bilpleiefirmaer. De vi kjenner til gjelder gjerne parkeringstjenester ved flyplasser eller lignende, der eiere har registrert at bilen har blitt kjørt uforholdsmessig langt mens bilen skulle vært parkert.

Han tror imidlertid det er store mørketall.

- Vi tror dette skjer i mye større grad enn det vi er klar over, for tjuvlåning går under radaren for de fleste.

Iversen forklarer dette med at eieren det er snakk om i denne saken hadde en app som registrerer bilens bevegelser, men de færreste biler på norske veier har dette. Med mindre man har en måte å registrere kilometerstanden på, så er det vanskelig for den jevne forbruker å vite hvorvidt bilen er brukt eller ikke.

- Derfor tror vi at det kan dreie seg om store mørketall når det gjelder tjuvlåning av biler, sier juristen.

Kan kreve kompensasjon

- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer,sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- Vi kjenner til flere eksempler der biler har blitt tjuvlånt etter å ha blitt levert inn til ulike firmaer,sier jurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

For å beskytte seg mot slike hendelser kan Iversen tipse om å ta bilde av kilometerstanden før bilen leveres og når den hentes. Man kan også undersøke om bilen har passert bommer og liknende.

Og dersom man opplever en slik tjuvlåning, sier Iversen at det er opp til firmaet som har brukt bilen å rydde opp.

- Dersom bilen har kjørt uforholdsmessig langt med tanke på hva man har levert den inn for, så er det åpenbart at det er opptil firmaet å rydde opp. Dette kan enten være i form av avslag i prisen, eller en form for kilometerkompensasjon.

- Dersom man ikke får en kompensasjon av firmaet det gjelder, kan Forbrukerrådet kontaktes, eller man kan ta saken for det lokale forliksrådet. I noen tilfeller kan det også være fornuftig å anmelde saken.

Iversen understreker at man må se an hva bilen er levert inn for.

- Er bilen levert inn på verksted, vil testing av bilen på veien kunne være en del av reparasjonsjobben. Men er den levert inn for bilpleie eller liknende, bør man ikke forvente mer enn et par kilometer ekstra på telleren, og er det mer enn det så bør man ta det opp med firmaet.

(Artikkelen er først publisert av elbil24.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:11 Politiet avbryter uttransporteringen av Abbasi-søsknene00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer
Siste nytt
00:11NorgePolitiet avbryter uttransporteringen av Abbasi-søsknene00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer
Populært