Stort lenger fra politisk korrekt elbil kommer du ikke

Prøvekjørt: G500 er offroader helt utenom det vanlige.

En av verdens eldste nybiler kom i andre generasjon i fjor. Da hadde første Geländwagen vært på markedet helt siden 1979. Bilen hadde riktignok fått mange endringer underveis, men var fortsatt tro mot grunnprinsippene.

Geländewagen var allerede fra starten en ganske primitiv bil. Forsvaret var en viktig kunde (jeg er en av mange tusen som har kjørt den under førstegangstjenesten), men bilen ble også fort svært populær blant privatkunder.

Her i Norge hadde den sin virkelige storhetstid på 80-tallet, da den fikk tilnavnet Børstraktoren. Da var bilen det naturlige valget for de som hadde tjent raske penger og gjerne ville vise frem til flest mulig at de hadde gjort det.

I tiden etter har Geländewagen vært en typisk nisjebil, gjerne kjøpt av entusiaster eller folk som vil ha en stor million-SUV uten at omgivelsene trenger å skjønne at bilen faktisk har kostet så mye.

På 39 år har det skjedd så mye – og så lite

Hva er nytt?

To utgaver er så langt lansert av nye G-klasse, og her kan vi trygt si at Mercedes starter på toppen. De to er nemlig AMG G63 ( som du kan lese testen av her) og denne testbilen som heter G500.

Forskjeller? Joda, du sparer for eksempel 600.000 kroner på å velge G500, fremfor AMG-utgaven. Til gjengjeld må du "nøye" deg med 422 hestekrefter og et dreiemoment på voldsomme 610 Nm. AMG-utgaven byr på 585 hestekrefter og 850 (!) Nm. Motoren er i utgangspunktet den samme: En 4-liters V8. Bensin, naturligvis!

Hvis du ikke har fått med deg ennå, kan vi jo opplyse at G-klasse virkelig er helt ny bil, selv om det kanskje ikke ser slik ut utenpå. Inni er det helt ny verden. Den forrige var solid frakjørt i flere tiår. Derfor er det ikke vanskelig å skjønne at Mercedes skrotet alt det gamle og tenkte nytt her.

Campingversjon? Jo, den finnes!

Særlig bakfra er det lett å ta feil av denne og første generasjon G-klasse.
Særlig bakfra er det lett å ta feil av denne og første generasjon G-klasse.

Hva er styrker og svakheter her?

For menigheten er designet akkurat som det skal være, firkantet og tro mot tradisjonene. Mens andre nok kan tenke at dette ligner veldig mye på en gammel bil...

Uansett: G-klasse er et ikon, og det vil ikke Mercedes rote med. Bak rattet er du ikke i tvil om hvilken bil du sitter i. Du ser panseret og blinklysene som stikker opp foran deg. I bakspeilet troner reservehjulet på bakluken. Det er særpreget og unikt – og befriende annerledes enn alt annet du kan kjøpe i 2019.

En annen særegenhet: Dørhåndtakene med knappen som må trykkes knallhardt inn. Lyden når du lukker dørene er også helt unik. Og sentrallåsen: Det høres nesten ut som et børseskudd når du låser dørene. Her har noen fått lov til å leke seg litt!

Men der forgjengeren var og forble primitiv, er dette en gjennomført premiumbil. Mercedes har virkelig fått dreis på interiørene sine de siste årene. Det gjenspeiler seg også i G-klassen. Her lever den opp til prislappen.

Tre forskjellige sperrer er med på å bidra til unikt gode offroadegenskaper.
Tre forskjellige sperrer er med på å bidra til unikt gode offroadegenskaper.

Da vi testet nye G-klasse for første gang, stilte vi spørsmål ved om det egentlig er noen som trenger de ekstra kreftene i AMG-utgaven. I så fall skal du være seriøst bortskjemt.

MERCEDES G500

Motor: 4-liter V8 bensin. Effekt: 422 hk / 610 Nm. Toppfart: 210 km/t. 0-100 km/t: 5,9 sek. Snittforbruk: 1,21 l/mil. Lengde/bredde/høyde: 481, 193, 196 cm. Bagasjerom: 454 liter Vekt: 2354 kg. Bakkeklaring: 24,1 cm. Pris fra: 1.953.900 kroner.

Det er nemlig et voldsomt kraftoverskudd også i G500. Motoren reagerer med et BRØL når du gir full gass. Responsen er herlig over hele registeret og det er nesten noe naturstridig over at en så stor og firkantet bil kan klare 0-100 km/t på bare 5,9 sekunder.

Offroad-egenskapene er legendariske. G-klasse har også siste skrik av elektroniske hjelpemidler. Setter du deg fast med denne, er det 99 prosent sikkert din skyld, ikke bilens.

En liten bakside av medaljen? Offisielt snittforbruk er oppgitt til 1.12-1,21 liter/mil. Leker du deg litt med alle kreftene som bor i denne motoren, blir det fort mye mer. Den svært oppreiste frontruten gir litt vindsus i høye hastigheter. Og husk spylervæske: ALT av insekter setter seg fast her!

Dette er verdens raskeste kontor

Et legendarisk design, som Mercedes nå har tatt videre.
Et legendarisk design, som Mercedes nå har tatt videre.

Hva koster den?

G500 har startpris på 1.953.900 kroner. Men det stopper såvisst ikke der. Den topputrustede testbilen ender på 2.351.900 kroner. Da er vi prismessig helt i øverste klasse. Verdt pengene? Hvis du lurer på det, har du neppe råd til den.

G-klassen er noe helt for seg selv. Derfor er det neppe mange som står og vurderer om de skal gå for denne, eller for eksempel en Mercedes GLE, en Land Rover Discovery eller en Porsche Cayenne. Men velger du en av dem, sparer du fort veldig mye penger.

Høy kvalitetsfølelse i interiøret, her kjenner vi også igjen svært mye fra øvrige Mercedes-modeller.

Hvem er konkurrentene?

Denne bilen er egentlig i en klasse for seg, særlig etter at Land Rover Defender forsvant ut. Digre GLS fra Mercedes er kanskje en bil noen av kjøperne vurderer, det samme er Range Rover og Land Rover Discovery. Toyota Landcruiser koster mye mindre, men gjør samtidig mye av det samme. En outsider? Da skal du kanskje se nærmere på kommende BMW X7.

Vil naboen bli imponert?

Det er nok veldig enten, eller. Har du en bilinteressert nabo med litt peiling på Mercedes, vet han eller hun med en gang hva dette er.

Andre vil se på den og tenke at dette ”bare” er enda en Geländewagen. Og den kategorien mennesker vil nok aldri i verden gjette hva du har betalt for bilen.

AMG: Disse bokstavene står for mye moro

Bakluken er sidehengslet som før. Tungvint og tungbetjent, men slik skal det bare være. Legg merke til det innvendige trekket, her skal du ikke akkurat lempe inn Leca-blokker.
Bakluken er sidehengslet som før. Tungvint og tungbetjent, men slik skal det bare være. Legg merke til det innvendige trekket, her skal du ikke akkurat lempe inn Leca-blokker.

Broom mener:

Det er noe veldig befriende med G-klassen. Fordi Mercedes her leverer en bil som ikke bryr seg om å ligne på noen andre. Den er seg selv, ferdig med det.

I dagens norske bilvirkelighet der veldig mye handler om elbiler, er dette den totale motvekten. En diger, tung og firkantet bil – med 4-liters V8-motor under panseret. CO2-utslippet er deretter: 264 gram/km. Det begynner å bli noen år siden vi så slike tall på mange personbiler.

Rasjonelt sett er det ikke mange grunner til å bruke over 2 millioner kroner på en slik bil. Men bilvalg er nå heldigvis ikke bare rasjonelt. Og de som går hen og kjøper G-klassen, får en bil som på sjarmfaktor scorer høyere enn det aller, aller meste som ruller på fire hjul.

Norges råeste taxi: Sjekk hva Tomm kjører

Hva mener eierne?

Vi har én vurdering av G-klasse inne i Brooms bilguide, der eierne forteller om sine erfaringer. Her kan du lese hva den eieren mener.

Visste du at:

– At første G-klasse også fantes som Peugeot. Da het den P4.

– Bare tre deler er med over fra forrige generasjon; dørhåndtakene, spylerdysene til lyktene og dekslet til reservehjulet.

– Ryktene sier at G-klassen vil komme som hybrid også – om det stemmer gjenstår å se.

LES MER: 8 rare ting du ikke visste om SUV-legenden

Det er neppe veldig mange (om noen?) som trenger en ny G-klasse. Men de som velger den, får virkelig en unik bil.
Det er neppe veldig mange (om noen?) som trenger en ny G-klasse. Men de som velger den, får virkelig en unik bil.

Artikkelen er først publisert hos Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Siste nytt
23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Populært