Meny

Stort lenger fra politisk korrekt elbil kommer du ikke

Prøvekjørt: G500 er offroader helt utenom det vanlige.

En av verdens eldste nybiler kom i andre generasjon i fjor. Da hadde første Geländwagen vært på markedet helt siden 1979. Bilen hadde riktignok fått mange endringer underveis, men var fortsatt tro mot grunnprinsippene.

Geländewagen var allerede fra starten en ganske primitiv bil. Forsvaret var en viktig kunde (jeg er en av mange tusen som har kjørt den under førstegangstjenesten), men bilen ble også fort svært populær blant privatkunder.

Her i Norge hadde den sin virkelige storhetstid på 80-tallet, da den fikk tilnavnet Børstraktoren. Da var bilen det naturlige valget for de som hadde tjent raske penger og gjerne ville vise frem til flest mulig at de hadde gjort det.

I tiden etter har Geländewagen vært en typisk nisjebil, gjerne kjøpt av entusiaster eller folk som vil ha en stor million-SUV uten at omgivelsene trenger å skjønne at bilen faktisk har kostet så mye.

På 39 år har det skjedd så mye – og så lite

Hva er nytt?

To utgaver er så langt lansert av nye G-klasse, og her kan vi trygt si at Mercedes starter på toppen. De to er nemlig AMG G63 ( som du kan lese testen av her) og denne testbilen som heter G500.

Forskjeller? Joda, du sparer for eksempel 600.000 kroner på å velge G500, fremfor AMG-utgaven. Til gjengjeld må du "nøye" deg med 422 hestekrefter og et dreiemoment på voldsomme 610 Nm. AMG-utgaven byr på 585 hestekrefter og 850 (!) Nm. Motoren er i utgangspunktet den samme: En 4-liters V8. Bensin, naturligvis!

Hvis du ikke har fått med deg ennå, kan vi jo opplyse at G-klasse virkelig er helt ny bil, selv om det kanskje ikke ser slik ut utenpå. Inni er det helt ny verden. Den forrige var solid frakjørt i flere tiår. Derfor er det ikke vanskelig å skjønne at Mercedes skrotet alt det gamle og tenkte nytt her.

Campingversjon? Jo, den finnes!

Særlig bakfra er det lett å ta feil av denne og første
generasjon G-klasse.
Særlig bakfra er det lett å ta feil av denne og første generasjon G-klasse.

Hva er styrker og svakheter her?

For menigheten er designet akkurat som det skal være, firkantet og tro mot tradisjonene. Mens andre nok kan tenke at dette ligner veldig mye på en gammel bil...

Uansett: G-klasse er et ikon, og det vil ikke Mercedes rote med. Bak rattet er du ikke i tvil om hvilken bil du sitter i. Du ser panseret og blinklysene som stikker opp foran deg. I bakspeilet troner reservehjulet på bakluken. Det er særpreget og unikt – og befriende annerledes enn alt annet du kan kjøpe i 2019.

En annen særegenhet: Dørhåndtakene med knappen som må trykkes knallhardt inn. Lyden når du lukker dørene er også helt unik. Og sentrallåsen: Det høres nesten ut som et børseskudd når du låser dørene. Her har noen fått lov til å leke seg litt!

Men der forgjengeren var og forble primitiv, er dette en gjennomført premiumbil. Mercedes har virkelig fått dreis på interiørene sine de siste årene. Det gjenspeiler seg også i G-klassen. Her lever den opp til prislappen.

Tre forskjellige sperrer er med på å bidra til unikt gode
offroadegenskaper.
Tre forskjellige sperrer er med på å bidra til unikt gode offroadegenskaper.

Da vi testet nye G-klasse for første gang, stilte vi spørsmål ved om det egentlig er noen som trenger de ekstra kreftene i AMG-utgaven. I så fall skal du være seriøst bortskjemt.

MERCEDES G500

Motor: 4-liter V8 bensin. Effekt: 422 hk / 610 Nm. Toppfart: 210 km/t. 0-100 km/t: 5,9 sek. Snittforbruk: 1,21 l/mil. Lengde/bredde/høyde: 481, 193, 196 cm. Bagasjerom: 454 liter Vekt: 2354 kg. Bakkeklaring: 24,1 cm. Pris fra: 1.953.900 kroner.

Det er nemlig et voldsomt kraftoverskudd også i G500. Motoren reagerer med et BRØL når du gir full gass. Responsen er herlig over hele registeret og det er nesten noe naturstridig over at en så stor og firkantet bil kan klare 0-100 km/t på bare 5,9 sekunder.

Offroad-egenskapene er legendariske. G-klasse har også siste skrik av elektroniske hjelpemidler. Setter du deg fast med denne, er det 99 prosent sikkert din skyld, ikke bilens.

En liten bakside av medaljen? Offisielt snittforbruk er oppgitt til 1.12-1,21 liter/mil. Leker du deg litt med alle kreftene som bor i denne motoren, blir det fort mye mer. Den svært oppreiste frontruten gir litt vindsus i høye hastigheter. Og husk spylervæske: ALT av insekter setter seg fast her!

Dette er verdens raskeste kontor

Et legendarisk design, som Mercedes nå har tatt videre.
Et legendarisk design, som Mercedes nå har tatt videre.

Hva koster den?

G500 har startpris på 1.953.900 kroner. Men det stopper såvisst ikke der. Den topputrustede testbilen ender på 2.351.900 kroner. Da er vi prismessig helt i øverste klasse. Verdt pengene? Hvis du lurer på det, har du neppe råd til den.

G-klassen er noe helt for seg selv. Derfor er det neppe mange som står og vurderer om de skal gå for denne, eller for eksempel en Mercedes GLE, en Land Rover Discovery eller en Porsche Cayenne. Men velger du en av dem, sparer du fort veldig mye penger.

Høy kvalitetsfølelse i interiøret, her kjenner vi også igjen svært mye fra øvrige Mercedes-modeller.

Hvem er konkurrentene?

Denne bilen er egentlig i en klasse for seg, særlig etter at Land Rover Defender forsvant ut. Digre GLS fra Mercedes er kanskje en bil noen av kjøperne vurderer, det samme er Range Rover og Land Rover Discovery. Toyota Landcruiser koster mye mindre, men gjør samtidig mye av det samme. En outsider? Da skal du kanskje se nærmere på kommende BMW X7.

Vil naboen bli imponert?

Det er nok veldig enten, eller. Har du en bilinteressert nabo med litt peiling på Mercedes, vet han eller hun med en gang hva dette er.

Andre vil se på den og tenke at dette ”bare” er enda en Geländewagen. Og den kategorien mennesker vil nok aldri i verden gjette hva du har betalt for bilen.

AMG: Disse bokstavene står for mye moro

Bakluken er sidehengslet som før. Tungvint og tungbetjent, men
slik skal det bare være. Legg merke til det innvendige trekket, her
skal du ikke akkurat lempe inn Leca-blokker.
Bakluken er sidehengslet som før. Tungvint og tungbetjent, men slik skal det bare være. Legg merke til det innvendige trekket, her skal du ikke akkurat lempe inn Leca-blokker.

Broom mener:

Det er noe veldig befriende med G-klassen. Fordi Mercedes her leverer en bil som ikke bryr seg om å ligne på noen andre. Den er seg selv, ferdig med det.

I dagens norske bilvirkelighet der veldig mye handler om elbiler, er dette den totale motvekten. En diger, tung og firkantet bil – med 4-liters V8-motor under panseret. CO2-utslippet er deretter: 264 gram/km. Det begynner å bli noen år siden vi så slike tall på mange personbiler.

Rasjonelt sett er det ikke mange grunner til å bruke over 2 millioner kroner på en slik bil. Men bilvalg er nå heldigvis ikke bare rasjonelt. Og de som går hen og kjøper G-klassen, får en bil som på sjarmfaktor scorer høyere enn det aller, aller meste som ruller på fire hjul.

Norges råeste taxi: Sjekk hva Tomm kjører

Hva mener eierne?

Vi har én vurdering av G-klasse inne i Brooms bilguide, der eierne forteller om sine erfaringer. Her kan du lese hva den eieren mener.

Visste du at:

– At første G-klasse også fantes som Peugeot. Da het den P4.

– Bare tre deler er med over fra forrige generasjon; dørhåndtakene, spylerdysene til lyktene og dekslet til reservehjulet.

– Ryktene sier at G-klassen vil komme som hybrid også – om det stemmer gjenstår å se.

LES MER: 8 rare ting du ikke visste om SUV-legenden

Det er neppe veldig mange (om noen?) som trenger en ny G-klasse.
Men de som velger den, får virkelig en unik bil.
Det er neppe veldig mange (om noen?) som trenger en ny G-klasse. Men de som velger den, får virkelig en unik bil.

Artikkelen er først publisert hos Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:28 Skudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo
Siste nytt
05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30VerdenFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:28NorgeSkudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo
Populært