Meny

Dette er historien om det gule lynet

Volvo 343 har med årene blitt ganske sjelden. Man akkurat denne gule bilen fikk et veldig godt liv. Alle foto: Haakon Nordvik.

Den har fått litt av en pensjonisttilværelse.

La oss reise 42 år tilbake i tid. Til 1976. Til det året programmet "Norge rundt" vises på TV for første gang og Odvar Nordli blir statsminister i Norge, mens Jimmy Carter blir valgt til president i USA. Det er også det året bandet Wings topper hitlistene med låten "Silly lovesongs" og Ivar Formo vinner OL-gull på 5-mila i Innsbruck.

I sannhet et begivenhetsrikt år. Men det er ikke bare de store begivenhetene som teller. En mørk ettermiddag den 17. desember samme år danser snøfnuggene lett i lyskjeglen fra bussen, samtidig som 44 år gamle Solveig Aarstad fra Egersund går ombord og betaler.

Pengene har hun klare i kåpelommen. Håndveskens glidelås er forsvarlig lukket, den har hun sjekket mange ganger, og hun holder ekstra godt rundt den når hun går bakover i bussen og setter seg.

Skal hente ny bil

Solveig er en voksen dame, men kjenner at det kiler litt ekstra i magen denne desemberettermiddagen. I vesken har hun en brun, tykk konvolutt med penger. Mange penger. Penger hun møysommelig og over lang tid har spart opp i deltidsjobben som «butikkdame» på kolonialbutikken hjemme i Egersund.

Som damer flest leser ikke Solveig bilblader, men nå hadde hun tittet litt i Nå-Bilextra som sto i bladhylla i butikken. Så hun visste om både Ford Fiesta og Renault 14 som også var nye av året. Men de rokket ikke ved hennes valg.

Solveig sitter på bussen for å hente sin splitter nye bil. Hennes første helt egne bil. En knallgul Volvo 343 DL med brunt interiør – og hun gleder seg!

Om det var akkurat slik det gikk for seg vet vi ikke, men det kan det godt ha vært.

Den skulle egentlig bli
Daf 77, men endte opp som Volvo 343.
Den skulle egentlig bli Daf 77, men endte opp som Volvo 343.

Var DAF 77 – ble Volvo 343

Volvo 343 er en helt ny modell som Volvo akkurat har sluppet som et supplement til den større og dyrere Volvo 240 som kom året før. Som du sikkert allerede har forstått – det er den bilen som er avbildet her.

Det Solveig kanskje ikke vet, er at bilen hun kjøper er utviklet av nederlandske DAF. De er særlig kjent for sine små biler med en uvanlig og trinnløs reimdrift, framfor tradisjonell girkasse. De trengte en større bil. Prosjektet P900 ble startet opp og man endte etter en lang og kronglete utviklingsperiode opp med DAF 77. Faktisk så kronglete at de lærde den dag i dag strides om hvem som egentlig designet bilen. Var det John de Vires eller Giovanni Michelotti?

I mellomtiden hadde Volvo kjøpt seg opp i det nederlandske selskapet. Volvo trengte, etter bensinkrisen tidlig på 70-tallet, en mindre og mer drivstoffgjerrig bil i sitt sortiment. Volvo var viden kjent for solide, trygge og driftsikre biler, men de var alt annet enn bensingjerrige. Det gjorde at DAF 77 passet perfekt – så den ble til Volvo 343.

Sjelden Volvo-klassiker solgt på rekordtid

Ikke bare fryd og glede ...

Bilen ble vist for publikum på bilutstillingen i Genève i mars 1976, og kom i salg på høsten samme år.

Når så du sist en slik
bil i trafikken?
Når så du sist en slik bil i trafikken?

Solveig var derfor tidlig ute og fikk en av de tidligst produserte bilene. Noe som ikke nødvendigvis var ensbetydende med lykke. De første bilene hadde, om vi skal si det litt diplomatisk, varierende kvalitet…

Varmeapparatet var dårlig, bilen støyet mye på grunn av den omtalte reimdriften, den gjorde også bilen alt annet enn rask. Reimdriften ga også bilene den pussige egenskapen at de kunne kjøres like fort, både forover og bakover.

Mange av kundene opplevde kaldstartproblemer og om det ikke var kaldt, så lakk det vann inn i bilen når det regnet. Motoren på 1,4 liter, som opprinnelig kom fra Renault og bød på 70 hestekrefter, opplevdes også som litt snau. Særlig i kombinasjon med den nevnte reimdriften.

Baksetet fikk også kritikk , det var for høyt og vondt å sitte i, men fordi reimdriften til bakakselen tok mye plass, så måtte det bli slik.

Mange var skuffet og mente bilen ikke var i nærheten av å holde tradisjonsrik Volvo-kvalitet.

På denne Volvoen er alt er nytt – bare ikke navnet

Slik ser en Volvo 343 ut
innvendig.
Slik ser en Volvo 343 ut innvendig.

Det gule lynet

Så starten kunne definitivt vært bedre. Volvo fikk imidlertid raskt orden på nederlenderen rent kvalitetsmessig. Volvo 343 ble videreutviklet og forbedret for hvert år. Fra 1979 kunne man få den med vanlig girkasse. Fra 1980 kunne du få den med 5 dører, da het den 345. Både i 1982 og 1986 fikk bilen store og viktige endringer, i tillegg den kontinuerlige oppgraderingen. Bilen fikk også andre motorer fra det øvrige Volvo-sortimentet og den noe mer eksklusive Volvo 360 gjorde etter hvert en vellykket entre. Skepsisen og det litt frynsete ryktet fra starten forsvant fort.

Dette gjorde at Volvo holdt liv i modellen helt fram til 1991. Det er hele 15 år, lenge for en bilmodell .

Bilen til Solveig som fikk det bare delvis passende navnet "Det gule lynet" oppførte seg imidlertid pent og hun hadde svært få, om noen, problemer med sin 343. Den tjente henne trofast i alle år og hun ble glad i "Det gule lynet". Hun kjørte med den inntil demens satte en stopper for det hele. Når du plutselig ikke husker hvor du er på vei og i tillegg ikke er helt sikker på veien hjem, så bør du ikke kjøre. Det forsto Solveig og lot barnebarnet Natalie få overta bilen. Men etter et par år, krevde tidens tann sitt i form av påkost og bilen ble satt til side, mett av dage.

Hadde det "Det gule lynet" delt skjebne med mange av sine artsfrender, så hadde historien fort endt her, og bilen som spiker i en kjellervegg. Men skjebnen ville det annerledes for den gule og litt unnselige bilen fra 1976.

Volvo 343 har med årene
blitt ganske sjelden. Man akkurat denne gule bilen fikk et veldig
godt liv. Alle foto: Haakon Nordvik.
Volvo 343 har med årene blitt ganske sjelden. Man akkurat denne gule bilen fikk et veldig godt liv. Alle foto: Haakon Nordvik.

Får et nytt liv

For omtrent samtidig satt Haakon, som er eier og daglig leder for Volvoforhandleren Laastad & Co i Haugesund, og klødde seg i nakken en høstkveld i 2016. Han samler på gamle Volvoer, det han tenkte på nå var at det skulle vært litt artig å ha 343. Gjerne av første årsmodell og gjerne en gul en. For å gjøre en lang historie kort – nå har Haakon og Laastad en gul Volvo 343 av første årsmodell og "Det gule lynet" er siktet en eksklusiv pensjonisttilværelse som er få andre biler forunt.

Selv om bilen var i relativt god stand med bare drøyt 60.000 nennsomt kjørte kilometer på telleverket, har den fått en full strekk. Det som var av rust har blitt tatt – og som vanlig var det mer enn man trodde. Småbulker og andre skavanker har blitt fikset opp i, den har fått full teknisk gjennomgang og ikke minst har den fått ny gul, blank og fin lakk. Slik et gult lyn må ha.

Solveig er ikke lenger her. Men før hun forlot oss, fikk hun se bilder av den gamle bilen sin, restaurert tilbake til perfekt stand. En blek og krokete pekefinger stryker forsiktig over bildet av bilen, samtidig som to tårer renner sakte nedover et rynkete kinn.

Selv om mann, barn og barnebarn var viktigst i Solveigs liv, så er det ingen tvil og at den gule, litt rare Volvoen fra 1976 også hadde en stor plass i hjertet hennes.

Nå får du denne Volvoen fra 30.000 kroner

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 EY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan20:38 Erdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37 Fjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37 Savnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27 Stabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17 Ny hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02 Syklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02 Årets første tap for Aalesund19:59 Boli ble helten for Stabæk19:56 Hjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54 Bodø/Glimt seiret i målfest19:54 Wangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53 Wangberg ble helten for Tromsø19:53 Haugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52 KFUM med hjemmeseier over HamKam19:52 Uavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52 Haugen scoret hattrick for Sogndal19:51 Kachi scoret to for Sandnes Ulf19:51 Fandi senket Aalesund19:50 Nordkvelle scoret to for Odd19:38 Akasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36 Politiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28 Frykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56 Ny seier for Fredrikstad18:50 Ny gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45 Vatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45 Erdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33 Eriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17 Iran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10 SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04 Johnsons ledelse krymper etter husbråk18:01 Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36 Flere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35 Solskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23 Deila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20 Sudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18 Grøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02 Shroot-dobbel for Hødd17:02 Såret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01 Hamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59 KNM Helge Ingstad blir ikke reparert
Siste nytt
11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00NorgeEY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan20:38VerdenErdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37SportFjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37NorgeSavnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27SportStabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17SportNy hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02NorgeSyklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02SportÅrets første tap for Aalesund19:59SportBoli ble helten for Stabæk19:56SportHjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54SportBodø/Glimt seiret i målfest19:54SportWangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53SportWangberg ble helten for Tromsø19:53SportHaugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52SportKFUM med hjemmeseier over HamKam19:52SportUavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52SportHaugen scoret hattrick for Sogndal19:51SportKachi scoret to for Sandnes Ulf19:51SportFandi senket Aalesund19:50SportNordkvelle scoret to for Odd19:38NorgeAkasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36NorgePolitiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28Helse og livsstilFrykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56SportNy seier for Fredrikstad18:50VerdenNy gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45SportVatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45VerdenErdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33NorgeEriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17VerdenIran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10NorgeSV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04VerdenJohnsons ledelse krymper etter husbråk18:01NorgeSykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36NorgeFlere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35SportSolskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23SportDeila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20VerdenSudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18SportGrøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02SportShroot-dobbel for Hødd17:02VerdenSåret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01SportHamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59NorgeKNM Helge Ingstad blir ikke reparert
Populært