Meny

Ny og elektrisk SUV fra Mercedes: Så bra er den

VIDEO: Mercedes lanserer sin elektriske EQC i Norge, den kan fort komme til å selge godt her hjemme

Den nye elektriske Mercedes EQC nærmer seg. De første kundene får bilen sin før nyttår.

Firehjulsdrift, tilhengervekt på 1.800 kilo og mulighet for lastestativ og skiboks. Rekkevidde på over 400 kilometer, batteri på 80 kilowattimer og plass til hele familien.

Dette antar vi lyder som musikk i ørene på norske bilkjøpere. I alle fall dem som liker elbiler – og dem er det ganske mange av etterhvert ...

Bilen er den nye Mercedes EQC som de siste par ukene har hatt verdenslansering i Oslo.

Vi var blant de aller første som tester nykommeren, som er priset fra 616.000 kroner.

Hva er dette?

EQ er navnet på den nye elbil-serien til Mercedes. Førstemann ut er EQC – hvor C-en indikerer at vi er i C-Klasse og GLC-land rent størrelsesmessig. Altså en typisk familie-SUV.

EQC bygger da også i bunn og grunn på samme plattform som bensin / dieselbilen GLC og er med det ikke konstruert som elbil fra bunnen av. Selv om 80 prosent av delene i plattformen er nye.

De neste par årene vil det komme en rekke nye EQ-modeller i ulike segmenter fra Mercedes. EQC er altså førstemann ut.

Les mer om lanseringen som på går akkurat nå

(Saken fortsetter under)

Likheten, særlig bakfra, med den fossile Mercedes GLC er påtagelig. Ikke helt uten grunn.
Likheten, særlig bakfra, med den fossile Mercedes GLC er påtagelig. Ikke helt uten grunn.

Hvordan er den å kjøre?

Det første som slår oss når vi skal kjøre avgårde er at girvelgeren på rattet er kliss lik til den i Tesla. Ikke så rart, Mercedes leverte jo en del av delene til Tesla i starten.

EQC triller lydløst avgårde når den settes i Drive og bilen gir et eksklusivt preg, som seg hør og bør i en Mercedes. Styringen er lett og presis, fjæringen myk og komfortabel, uten at den nesten 2,5 tonn tunge bilen krenger særlig mye.

Som i elbiler flest er det lite å si på effekt og bunndrag. Den er rask, komfortabel, og stille. Raust med sikkerhets- og assistentsystemer gjør ferden sikker og bilen moderne.

Vi får også anledning til å være med på test på førerassistentsystemene og kan ikke annet enn å la oss imponere av hva denne bilen klarer å fikse på egenhånd om føreren svikter eller ikke strekker til i en kritisk situasjon. Enten det er snakk om unnamanøver, automatisk nødbrems, fotgjengere eller syklister som uventet dukker opp.

Det er heller ikke til å komme fra at gode seter, mye utstyr, bra materialkvalitet og lekkert design øker velværet ombord i EQC.

Les også: Norge først i verden med å åpne for bestilling av Mercedes EQC

(Saken fortsetter under)

De store digitale skjermene har de siste årene blitt et kjennemerke for Mercedes.
De store digitale skjermene har de siste årene blitt et kjennemerke for Mercedes.

Hvordan er plassen?

Bilen er 4,7 meter lang og er dermed ikke liten, eller veldig kompakt. Men noen hadde nok forventet at den skulle være enda et hakk større. Det var i alle fall det vi oppfattet fra de som så bilen.

Men plassen ombord er helt grei, den. Førerplassen og forsetene er som vi allerede har vært inne på, et svært godt sted å være. Baksetet rommer også voksne og relativt store sideruter gir både lys og utsyn, samtidig som hode og knær har den plassen som behøves, selv for oss med over 190 centimeters høyde. Helt klart godkjent det også.

Men vi stusser litt over kardangtunnelen i gulvet bak, som dermed ikke er flatt. Bilen har nemlig ingen kardang. Det er nok rett og slett etterlatenskaper fra fossilbilen GLC. Det gjør midtplassen i baksetet noe mindre komfortabel enn hva den kunne ha vært.

Frunk, er et relativt nytt ord i norsk vokabular. En avart av "Trunk" som er amerikansk for bagasjerom. Frunk er front-trunken – altså et bagasjerom foran. Både Tesla, Jaguar i-Pace og Audi e-tron har det. Men ikke EQC. Der brukes den plassen til ulike elektriske komponenter.

Bagasjerommet bak har relativt høyt gulv og en gulvlem som kan løftes opp. Mercedes selv sier at bagasjeplassen er på rundt 500 liter.

I tillegg kan EQC altså både trekke tilhenger på 1800 kilo og ha lastestativ / takboks. Det gjør denne til en fullverdig familiebil, om du ikke har et enormt plassbehov.

EQC er noe mindre enn for eksempel Audi e-tron, mye mindre enn Tesla Model X, men ganske lik Jaguar i-Pace i størrelse.

Les også: Her var vi på avdukingen av EQC – i Stockholm

(Saken fortsetter under)

EQC er en elektrisk familie-SUV som bør ha potensiale her hjemme.
EQC er en elektrisk familie-SUV som bør ha potensiale her hjemme.

Går den bra?

Mercedes EQC har to motorer – én på hver aksel. Det gjør at bilen har firehjulsdrift og dermed bør takle rufsete norsk føre og vinterveier bra.

Effekten er på 408 hestekrefter, eller 300 kW, om du foretrekker det. Dreiemomentet er på hele 760 Nm. Det er nok til å sende den 2,5 tonn tunge bilen fra 0-100 km/t. på bare 5,1 sekunder. Så den oppleves som mer enn sprek nok.

Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 km/t. Mercedes EQC har et 80 kWh batteri og oppgitt strømforbruk på mellom 2,3 – 2,5 kWt/mil.

Vår testtur på en heller grå, kjølig og regnfull maidag viser forbruk på over 2,7 kWt/mil. Selv med mye og pen landeveiskjøring. Det er relativt høyt, til en helt ny elbil å være.

Mercedes oppgir en rekkevidde på 374 – 417 km, under gode forhold. Vår fulladede EQC viser en estimert rekkevidde på 320 kilometer når vi drar avgårde på testtur denne vårdagen. Greit, men ikke i nærheten av imponerende. Vi tror også at man skal være forberedt på kortere rekkvidde på en kald vinterdag, med snøføre.

Da snakker vi fort rundt 250 kilometer, eller under... Hvor langt er det til hytta, sa du?

Les også: Slik blir VWs nye elbil

(Saken fortsetter under)

Mercedes EQC byr på god innvendig plass og, i kjent stil, interiør av høy kvalitet.
Mercedes EQC byr på god innvendig plass og, i kjent stil, interiør av høy kvalitet.

Finest utenpå eller inni?

EQC har en typisk SUV-fasong. Vi kjenner igjen mye fra GLC, men denne er litt mer avrundet i alle bauger og kanter. Selvfølgelig i aerodynamikkens navn for å spare energi og å hente ytterligere kilometre til rekkevidden.

Om du liker de litt kantete SUV-ene så kan nok denne bli litt "såpestykke". Særlig fronten med grill og lykter som går veldig i ett, kan være litt uvant. Bakfra er den litt mer tradisjonell og – igjen, veldig lik GLC, med de smale baklyktene. Men bilen ser både pen og moderne ut.

Vi liker designet – selv om det er helt uten wow-faktor. Vi synes også at den er litt farge-avhengig. Det samme gjelder forresten felgene. Som alltid er hjulene viktige for utseende på en bil, så det er smart å titte på alternativene som finnes til denne, før man bestemmer seg.

Innvendig er den typisk Mercedes. Vi kjenner igjen betjeningen av klimaanlegg og varmeapparat fra C-Klasse. Den lange kombinerte digitale skjermen for infotainment og instrumenter har vi også sett før. Den gir et moderne uttrykk, samtidig som det er både pent og lettbetjent. Rattet er lite tykt og deilig å holde i.

Hele interiøret holder høy klasse og er pyntet opp med blå LED-striper og noen litt merkelige kobber-dekor-greier på luftdysene. Sistnevnte er kanskje mer spesielt, enn pent?

Alt i alt er nye EQC en bil som er lett å like også når det gjelder utseendet. Vi synes den er enda finere innvendig enn utenpå.

Les også: Rykter om ny mega-SUV fra Volvo

(Saken fortsetter under)

Alt i alt er Mercedes en både fin, sikker og en god bil, men den byr ikke på de helt store nyhetene.
Alt i alt er Mercedes en både fin, sikker og en god bil, men den byr ikke på de helt store nyhetene.

...og konklusjonen er:

Mercedes EQC er definitivt en fin-fin bil – akkurat slik du forventer av en Mercedes. Velutstyrt, påkostet, pen og fornuftig. Dette er helt klart en bil som vil få mange fornøyde kunder.

Mercedes EQC

 • Motor: Elektrisk
 • Batteri: 80 kWt
 • Effekt: 408 hk / 760 Nm
 • 0-100 km/t: 5,1 sek
 • Toppfart: 180 km/t
 • Forbruk: 2,23- 2,5 kWt/mil
 • Rekkevidde: 374 - 417 km
 • L - B - H: 476 – 188 – 163 cm
 • Bagasjerom: Ca. 500 liter
 • Pris fra: 609.000 Kr
 • Pris testbil: Ca. 700.000 Kr

Men vi føler likevel at Mercedes ikke har tatt den helt ut her. Snarere tvert i mot. De har tatt noen snarveier. Det at den mangler bagasjerom foran, det faktum at den har en kardangtunell som ikke gir flatt gulv i baksetet og et i overkant høyt strømforbruk og dermed ikke veldig lang rekkevidde, skuffer litt.

Utseendet er også noe anonymt. Men mange og gode sikkerhets- og assistentsystemer trekker opp.

EQC byr rett og slett ikke på det siste lille ekstra og innovative som vi ofte forventer derfra. Uten at det er noe feil med bilen av den grunn.

Mercedes starter med det trygge når de ruller ut en ny serie av elbiler. Så får vi se om de satser litt dristigere etter hvert.

Les også: Topp 5: Dette bør du vite om den nye elbilen fra Mercedes

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo
Siste nytt
17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo
Populært