Ny og elektrisk SUV fra Mercedes: Så bra er den

VIDEO: Mercedes lanserer sin elektriske EQC i Norge, den kan fort komme til å selge godt her hjemme

Den nye elektriske Mercedes EQC nærmer seg. De første kundene får bilen sin før nyttår.

Firehjulsdrift, tilhengervekt på 1.800 kilo og mulighet for lastestativ og skiboks. Rekkevidde på over 400 kilometer, batteri på 80 kilowattimer og plass til hele familien.

Dette antar vi lyder som musikk i ørene på norske bilkjøpere. I alle fall dem som liker elbiler – og dem er det ganske mange av etterhvert ...

Bilen er den nye Mercedes EQC som de siste par ukene har hatt verdenslansering i Oslo.

Vi var blant de aller første som tester nykommeren, som er priset fra 616.000 kroner.

Hva er dette?

EQ er navnet på den nye elbil-serien til Mercedes. Førstemann ut er EQC – hvor C-en indikerer at vi er i C-Klasse og GLC-land rent størrelsesmessig. Altså en typisk familie-SUV.

EQC bygger da også i bunn og grunn på samme plattform som bensin / dieselbilen GLC og er med det ikke konstruert som elbil fra bunnen av. Selv om 80 prosent av delene i plattformen er nye.

De neste par årene vil det komme en rekke nye EQ-modeller i ulike segmenter fra Mercedes. EQC er altså førstemann ut.

Les mer om lanseringen som på går akkurat nå

(Saken fortsetter under)

Likheten, særlig bakfra, med den fossile Mercedes GLC er påtagelig. Ikke helt uten grunn.
Likheten, særlig bakfra, med den fossile Mercedes GLC er påtagelig. Ikke helt uten grunn.

Hvordan er den å kjøre?

Det første som slår oss når vi skal kjøre avgårde er at girvelgeren på rattet er kliss lik til den i Tesla. Ikke så rart, Mercedes leverte jo en del av delene til Tesla i starten.

EQC triller lydløst avgårde når den settes i Drive og bilen gir et eksklusivt preg, som seg hør og bør i en Mercedes. Styringen er lett og presis, fjæringen myk og komfortabel, uten at den nesten 2,5 tonn tunge bilen krenger særlig mye.

Som i elbiler flest er det lite å si på effekt og bunndrag. Den er rask, komfortabel, og stille. Raust med sikkerhets- og assistentsystemer gjør ferden sikker og bilen moderne.

Vi får også anledning til å være med på test på førerassistentsystemene og kan ikke annet enn å la oss imponere av hva denne bilen klarer å fikse på egenhånd om føreren svikter eller ikke strekker til i en kritisk situasjon. Enten det er snakk om unnamanøver, automatisk nødbrems, fotgjengere eller syklister som uventet dukker opp.

Det er heller ikke til å komme fra at gode seter, mye utstyr, bra materialkvalitet og lekkert design øker velværet ombord i EQC.

Les også: Norge først i verden med å åpne for bestilling av Mercedes EQC

(Saken fortsetter under)

De store digitale skjermene har de siste årene blitt et kjennemerke for Mercedes.
De store digitale skjermene har de siste årene blitt et kjennemerke for Mercedes.

Hvordan er plassen?

Bilen er 4,7 meter lang og er dermed ikke liten, eller veldig kompakt. Men noen hadde nok forventet at den skulle være enda et hakk større. Det var i alle fall det vi oppfattet fra de som så bilen.

Men plassen ombord er helt grei, den. Førerplassen og forsetene er som vi allerede har vært inne på, et svært godt sted å være. Baksetet rommer også voksne og relativt store sideruter gir både lys og utsyn, samtidig som hode og knær har den plassen som behøves, selv for oss med over 190 centimeters høyde. Helt klart godkjent det også.

Men vi stusser litt over kardangtunnelen i gulvet bak, som dermed ikke er flatt. Bilen har nemlig ingen kardang. Det er nok rett og slett etterlatenskaper fra fossilbilen GLC. Det gjør midtplassen i baksetet noe mindre komfortabel enn hva den kunne ha vært.

Frunk, er et relativt nytt ord i norsk vokabular. En avart av "Trunk" som er amerikansk for bagasjerom. Frunk er front-trunken – altså et bagasjerom foran. Både Tesla, Jaguar i-Pace og Audi e-tron har det. Men ikke EQC. Der brukes den plassen til ulike elektriske komponenter.

Bagasjerommet bak har relativt høyt gulv og en gulvlem som kan løftes opp. Mercedes selv sier at bagasjeplassen er på rundt 500 liter.

I tillegg kan EQC altså både trekke tilhenger på 1800 kilo og ha lastestativ / takboks. Det gjør denne til en fullverdig familiebil, om du ikke har et enormt plassbehov.

EQC er noe mindre enn for eksempel Audi e-tron, mye mindre enn Tesla Model X, men ganske lik Jaguar i-Pace i størrelse.

Les også: Her var vi på avdukingen av EQC – i Stockholm

(Saken fortsetter under)

EQC er en elektrisk familie-SUV som bør ha potensiale her hjemme.
EQC er en elektrisk familie-SUV som bør ha potensiale her hjemme.

Går den bra?

Mercedes EQC har to motorer – én på hver aksel. Det gjør at bilen har firehjulsdrift og dermed bør takle rufsete norsk føre og vinterveier bra.

Effekten er på 408 hestekrefter, eller 300 kW, om du foretrekker det. Dreiemomentet er på hele 760 Nm. Det er nok til å sende den 2,5 tonn tunge bilen fra 0-100 km/t. på bare 5,1 sekunder. Så den oppleves som mer enn sprek nok.

Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 km/t. Mercedes EQC har et 80 kWh batteri og oppgitt strømforbruk på mellom 2,3 – 2,5 kWt/mil.

Vår testtur på en heller grå, kjølig og regnfull maidag viser forbruk på over 2,7 kWt/mil. Selv med mye og pen landeveiskjøring. Det er relativt høyt, til en helt ny elbil å være.

Mercedes oppgir en rekkevidde på 374 – 417 km, under gode forhold. Vår fulladede EQC viser en estimert rekkevidde på 320 kilometer når vi drar avgårde på testtur denne vårdagen. Greit, men ikke i nærheten av imponerende. Vi tror også at man skal være forberedt på kortere rekkvidde på en kald vinterdag, med snøføre.

Da snakker vi fort rundt 250 kilometer, eller under... Hvor langt er det til hytta, sa du?

Les også: Slik blir VWs nye elbil

(Saken fortsetter under)

Mercedes EQC byr på god innvendig plass og, i kjent stil, interiør av høy kvalitet.
Mercedes EQC byr på god innvendig plass og, i kjent stil, interiør av høy kvalitet.

Finest utenpå eller inni?

EQC har en typisk SUV-fasong. Vi kjenner igjen mye fra GLC, men denne er litt mer avrundet i alle bauger og kanter. Selvfølgelig i aerodynamikkens navn for å spare energi og å hente ytterligere kilometre til rekkevidden.

Om du liker de litt kantete SUV-ene så kan nok denne bli litt "såpestykke". Særlig fronten med grill og lykter som går veldig i ett, kan være litt uvant. Bakfra er den litt mer tradisjonell og – igjen, veldig lik GLC, med de smale baklyktene. Men bilen ser både pen og moderne ut.

Vi liker designet – selv om det er helt uten wow-faktor. Vi synes også at den er litt farge-avhengig. Det samme gjelder forresten felgene. Som alltid er hjulene viktige for utseende på en bil, så det er smart å titte på alternativene som finnes til denne, før man bestemmer seg.

Innvendig er den typisk Mercedes. Vi kjenner igjen betjeningen av klimaanlegg og varmeapparat fra C-Klasse. Den lange kombinerte digitale skjermen for infotainment og instrumenter har vi også sett før. Den gir et moderne uttrykk, samtidig som det er både pent og lettbetjent. Rattet er lite tykt og deilig å holde i.

Hele interiøret holder høy klasse og er pyntet opp med blå LED-striper og noen litt merkelige kobber-dekor-greier på luftdysene. Sistnevnte er kanskje mer spesielt, enn pent?

Alt i alt er nye EQC en bil som er lett å like også når det gjelder utseendet. Vi synes den er enda finere innvendig enn utenpå.

Les også: Rykter om ny mega-SUV fra Volvo

(Saken fortsetter under)

Alt i alt er Mercedes en både fin, sikker og en god bil, men den byr ikke på de helt store nyhetene.
Alt i alt er Mercedes en både fin, sikker og en god bil, men den byr ikke på de helt store nyhetene.

...og konklusjonen er:

Mercedes EQC er definitivt en fin-fin bil – akkurat slik du forventer av en Mercedes. Velutstyrt, påkostet, pen og fornuftig. Dette er helt klart en bil som vil få mange fornøyde kunder.

Mercedes EQC

 • Motor: Elektrisk
 • Batteri: 80 kWt
 • Effekt: 408 hk / 760 Nm
 • 0-100 km/t: 5,1 sek
 • Toppfart: 180 km/t
 • Forbruk: 2,23- 2,5 kWt/mil
 • Rekkevidde: 374 - 417 km
 • L - B - H: 476 – 188 – 163 cm
 • Bagasjerom: Ca. 500 liter
 • Pris fra: 609.000 Kr
 • Pris testbil: Ca. 700.000 Kr

Men vi føler likevel at Mercedes ikke har tatt den helt ut her. Snarere tvert i mot. De har tatt noen snarveier. Det at den mangler bagasjerom foran, det faktum at den har en kardangtunell som ikke gir flatt gulv i baksetet og et i overkant høyt strømforbruk og dermed ikke veldig lang rekkevidde, skuffer litt.

Utseendet er også noe anonymt. Men mange og gode sikkerhets- og assistentsystemer trekker opp.

EQC byr rett og slett ikke på det siste lille ekstra og innovative som vi ofte forventer derfra. Uten at det er noe feil med bilen av den grunn.

Mercedes starter med det trygge når de ruller ut en ny serie av elbiler. Så får vi se om de satser litt dristigere etter hvert.

Les også: Topp 5: Dette bør du vite om den nye elbilen fra Mercedes

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Mange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus
Siste nytt
10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenMange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus
Populært