Ny og elektrisk SUV fra Mercedes: Så bra er den

VIDEO: Mercedes lanserer sin elektriske EQC i Norge, den kan fort komme til å selge godt her hjemme

Den nye elektriske Mercedes EQC nærmer seg. De første kundene får bilen sin før nyttår.

Firehjulsdrift, tilhengervekt på 1.800 kilo og mulighet for lastestativ og skiboks. Rekkevidde på over 400 kilometer, batteri på 80 kilowattimer og plass til hele familien.

Dette antar vi lyder som musikk i ørene på norske bilkjøpere. I alle fall dem som liker elbiler – og dem er det ganske mange av etterhvert ...

Bilen er den nye Mercedes EQC som de siste par ukene har hatt verdenslansering i Oslo.

Vi var blant de aller første som tester nykommeren, som er priset fra 616.000 kroner.

Hva er dette?

EQ er navnet på den nye elbil-serien til Mercedes. Førstemann ut er EQC – hvor C-en indikerer at vi er i C-Klasse og GLC-land rent størrelsesmessig. Altså en typisk familie-SUV.

EQC bygger da også i bunn og grunn på samme plattform som bensin / dieselbilen GLC og er med det ikke konstruert som elbil fra bunnen av. Selv om 80 prosent av delene i plattformen er nye.

De neste par årene vil det komme en rekke nye EQ-modeller i ulike segmenter fra Mercedes. EQC er altså førstemann ut.

Les mer om lanseringen som på går akkurat nå

(Saken fortsetter under)

Likheten, særlig bakfra, med den fossile Mercedes GLC er påtagelig. Ikke helt uten grunn.
Likheten, særlig bakfra, med den fossile Mercedes GLC er påtagelig. Ikke helt uten grunn.

Hvordan er den å kjøre?

Det første som slår oss når vi skal kjøre avgårde er at girvelgeren på rattet er kliss lik til den i Tesla. Ikke så rart, Mercedes leverte jo en del av delene til Tesla i starten.

EQC triller lydløst avgårde når den settes i Drive og bilen gir et eksklusivt preg, som seg hør og bør i en Mercedes. Styringen er lett og presis, fjæringen myk og komfortabel, uten at den nesten 2,5 tonn tunge bilen krenger særlig mye.

Som i elbiler flest er det lite å si på effekt og bunndrag. Den er rask, komfortabel, og stille. Raust med sikkerhets- og assistentsystemer gjør ferden sikker og bilen moderne.

Vi får også anledning til å være med på test på førerassistentsystemene og kan ikke annet enn å la oss imponere av hva denne bilen klarer å fikse på egenhånd om føreren svikter eller ikke strekker til i en kritisk situasjon. Enten det er snakk om unnamanøver, automatisk nødbrems, fotgjengere eller syklister som uventet dukker opp.

Det er heller ikke til å komme fra at gode seter, mye utstyr, bra materialkvalitet og lekkert design øker velværet ombord i EQC.

Les også: Norge først i verden med å åpne for bestilling av Mercedes EQC

(Saken fortsetter under)

De store digitale skjermene har de siste årene blitt et kjennemerke for Mercedes.
De store digitale skjermene har de siste årene blitt et kjennemerke for Mercedes.

Hvordan er plassen?

Bilen er 4,7 meter lang og er dermed ikke liten, eller veldig kompakt. Men noen hadde nok forventet at den skulle være enda et hakk større. Det var i alle fall det vi oppfattet fra de som så bilen.

Men plassen ombord er helt grei, den. Førerplassen og forsetene er som vi allerede har vært inne på, et svært godt sted å være. Baksetet rommer også voksne og relativt store sideruter gir både lys og utsyn, samtidig som hode og knær har den plassen som behøves, selv for oss med over 190 centimeters høyde. Helt klart godkjent det også.

Men vi stusser litt over kardangtunnelen i gulvet bak, som dermed ikke er flatt. Bilen har nemlig ingen kardang. Det er nok rett og slett etterlatenskaper fra fossilbilen GLC. Det gjør midtplassen i baksetet noe mindre komfortabel enn hva den kunne ha vært.

Frunk, er et relativt nytt ord i norsk vokabular. En avart av "Trunk" som er amerikansk for bagasjerom. Frunk er front-trunken – altså et bagasjerom foran. Både Tesla, Jaguar i-Pace og Audi e-tron har det. Men ikke EQC. Der brukes den plassen til ulike elektriske komponenter.

Bagasjerommet bak har relativt høyt gulv og en gulvlem som kan løftes opp. Mercedes selv sier at bagasjeplassen er på rundt 500 liter.

I tillegg kan EQC altså både trekke tilhenger på 1800 kilo og ha lastestativ / takboks. Det gjør denne til en fullverdig familiebil, om du ikke har et enormt plassbehov.

EQC er noe mindre enn for eksempel Audi e-tron, mye mindre enn Tesla Model X, men ganske lik Jaguar i-Pace i størrelse.

Les også: Her var vi på avdukingen av EQC – i Stockholm

(Saken fortsetter under)

EQC er en elektrisk familie-SUV som bør ha potensiale her hjemme.
EQC er en elektrisk familie-SUV som bør ha potensiale her hjemme.

Går den bra?

Mercedes EQC har to motorer – én på hver aksel. Det gjør at bilen har firehjulsdrift og dermed bør takle rufsete norsk føre og vinterveier bra.

Effekten er på 408 hestekrefter, eller 300 kW, om du foretrekker det. Dreiemomentet er på hele 760 Nm. Det er nok til å sende den 2,5 tonn tunge bilen fra 0-100 km/t. på bare 5,1 sekunder. Så den oppleves som mer enn sprek nok.

Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 km/t. Mercedes EQC har et 80 kWh batteri og oppgitt strømforbruk på mellom 2,3 – 2,5 kWt/mil.

Vår testtur på en heller grå, kjølig og regnfull maidag viser forbruk på over 2,7 kWt/mil. Selv med mye og pen landeveiskjøring. Det er relativt høyt, til en helt ny elbil å være.

Mercedes oppgir en rekkevidde på 374 – 417 km, under gode forhold. Vår fulladede EQC viser en estimert rekkevidde på 320 kilometer når vi drar avgårde på testtur denne vårdagen. Greit, men ikke i nærheten av imponerende. Vi tror også at man skal være forberedt på kortere rekkvidde på en kald vinterdag, med snøføre.

Da snakker vi fort rundt 250 kilometer, eller under... Hvor langt er det til hytta, sa du?

Les også: Slik blir VWs nye elbil

(Saken fortsetter under)

Mercedes EQC byr på god innvendig plass og, i kjent stil, interiør av høy kvalitet.
Mercedes EQC byr på god innvendig plass og, i kjent stil, interiør av høy kvalitet.

Finest utenpå eller inni?

EQC har en typisk SUV-fasong. Vi kjenner igjen mye fra GLC, men denne er litt mer avrundet i alle bauger og kanter. Selvfølgelig i aerodynamikkens navn for å spare energi og å hente ytterligere kilometre til rekkevidden.

Om du liker de litt kantete SUV-ene så kan nok denne bli litt "såpestykke". Særlig fronten med grill og lykter som går veldig i ett, kan være litt uvant. Bakfra er den litt mer tradisjonell og – igjen, veldig lik GLC, med de smale baklyktene. Men bilen ser både pen og moderne ut.

Vi liker designet – selv om det er helt uten wow-faktor. Vi synes også at den er litt farge-avhengig. Det samme gjelder forresten felgene. Som alltid er hjulene viktige for utseende på en bil, så det er smart å titte på alternativene som finnes til denne, før man bestemmer seg.

Innvendig er den typisk Mercedes. Vi kjenner igjen betjeningen av klimaanlegg og varmeapparat fra C-Klasse. Den lange kombinerte digitale skjermen for infotainment og instrumenter har vi også sett før. Den gir et moderne uttrykk, samtidig som det er både pent og lettbetjent. Rattet er lite tykt og deilig å holde i.

Hele interiøret holder høy klasse og er pyntet opp med blå LED-striper og noen litt merkelige kobber-dekor-greier på luftdysene. Sistnevnte er kanskje mer spesielt, enn pent?

Alt i alt er nye EQC en bil som er lett å like også når det gjelder utseendet. Vi synes den er enda finere innvendig enn utenpå.

Les også: Rykter om ny mega-SUV fra Volvo

(Saken fortsetter under)

Alt i alt er Mercedes en både fin, sikker og en god bil, men den byr ikke på de helt store nyhetene.
Alt i alt er Mercedes en både fin, sikker og en god bil, men den byr ikke på de helt store nyhetene.

...og konklusjonen er:

Mercedes EQC er definitivt en fin-fin bil – akkurat slik du forventer av en Mercedes. Velutstyrt, påkostet, pen og fornuftig. Dette er helt klart en bil som vil få mange fornøyde kunder.

Mercedes EQC

 • Motor: Elektrisk
 • Batteri: 80 kWt
 • Effekt: 408 hk / 760 Nm
 • 0-100 km/t: 5,1 sek
 • Toppfart: 180 km/t
 • Forbruk: 2,23- 2,5 kWt/mil
 • Rekkevidde: 374 - 417 km
 • L - B - H: 476 – 188 – 163 cm
 • Bagasjerom: Ca. 500 liter
 • Pris fra: 609.000 Kr
 • Pris testbil: Ca. 700.000 Kr

Men vi føler likevel at Mercedes ikke har tatt den helt ut her. Snarere tvert i mot. De har tatt noen snarveier. Det at den mangler bagasjerom foran, det faktum at den har en kardangtunell som ikke gir flatt gulv i baksetet og et i overkant høyt strømforbruk og dermed ikke veldig lang rekkevidde, skuffer litt.

Utseendet er også noe anonymt. Men mange og gode sikkerhets- og assistentsystemer trekker opp.

EQC byr rett og slett ikke på det siste lille ekstra og innovative som vi ofte forventer derfra. Uten at det er noe feil med bilen av den grunn.

Mercedes starter med det trygge når de ruller ut en ny serie av elbiler. Så får vi se om de satser litt dristigere etter hvert.

Les også: Topp 5: Dette bør du vite om den nye elbilen fra Mercedes

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog
Siste nytt
23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog
Populært