Flere elbiler ga ytterligere milliardtap for staten

De gunstige skatte- og avgiftsordningene for elbiler fører til at staten mister flere milliarder kroner ekstra i inntekter i år. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix
De gunstige skatte- og avgiftsordningene for elbiler fører til at staten mister flere milliarder kroner ekstra i inntekter i år. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten tapte 3 milliarder kroner i skatte- og avgiftsinntekter som følge av at vi kjøpte flere elbiler enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliardtapet som følge av de fordelaktige avgiftsordningene knyttet til elbil er deler av grunnen til at finansminister Siv Jensen (Frp) måtte åpne oljefondet under budsjettrevisjonen og finne flere oljekroner. Så å si hele inntektstapet på 3,3 milliarder kroner på skatte- og avgiftsfeltet skyldes økt andel elbiler i nybilsalget. Elbiler er pålagt betydelig lavere avgifter enn biler som går på bensin og diesel.

– Dette viser at politikken virker. Det har vært et ønske fra denne regjeringen om å skifte ut bilparken, slik at vi kan redusere utslippene. Men det fører også til en reduksjon i skatte- og avgiftsinntektene, forklarte Jensen da hun holdt pressekonferanse tirsdag formiddag om revidert nasjonalbudsjett.

Elbiltapet utgjør rundt halvparten av det samlede inntektsbortfallet i år. Jensen poengterer at hensikten med kraftige økonomiske insentiver til å kjøpe elbil er å nå målet om et alle nye biler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har forpliktet seg til å stå fast ved elbilfordelene, men det står også i regjeringsplattformen fra Granavolden at regjeringen skal legge fram et forslag til et framtidig avgiftssystem som er mer bærekraftig på sikt. Da må vi se på alle elementene i dette, men det skal skje først når vi har nådd målene om nullutslippskjøretøy, sa Jensen.

2018 var et rekordår for salg av elbil i Norge - se video: