Skiltskanner gjør jobben lettere for kontrollørene

124 kjøretøy ble tatt inn til nærmere sjekk. Det ga resultater i storkontrollen.
124 kjøretøy ble tatt inn til nærmere sjekk. Det ga resultater i storkontrollen. Foto: Statens vegvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny storkontroll med skiltskanner ga resultater. Ti fikk kjøreforbud – åtte måtte sette igjen bilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det er storkontroll ute i trafikken, er skiltskanneren et svært viktig hjelpemiddel. Der kontrollørene tidligere måtte vinke inn biler helt tilfeldig (eller bruke magefølelsen), får de nå stor hjelp av moderne teknologi.

Skiltskanneren registrerer skiltet på alle biler som nærmer seg kontrollen og sjekker umiddelbart av mot aktuelle registre. Hvis noe ikke er i orden der, er det bare å vinke inn bilen.

Fredag forrige uke hadde Statens vegvesen storkontroll på E6 Kolomoen og fylkesvei 231 ved Tangen, i Hedmark. Til sammen 2254 kjøretøy ble kontrollert av skiltskanneren. Av disse ble 124 tatt inn til nærmere sjekk.

Åtte biler sto igjen

Det ga resultater. Da kontrollen var avsluttet hadde ti sjåfører fått kjøreforbud. Det ble utstedt 38 mangellapper og to sjåfører ble anmeldt for manglende transportløyve og kluss med fartsskriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kontrollørene pakket sammen og tok helg, sto det også åtte biler igjen, uten skilt.

Den mest vanlige årsaken til at det skjer, er at man ikke har fått bilen godkjent på periodisk kjøretøykontroll (bedre kjent som EU-kontroll), innen fristen.

Les også: Over halvparten av bilene «stryker» på første kontroll

Får «dagbøter»

Bilbytte kan være en utfordring for mange. Det viser seg dessverre at det er mye slurv og forglemmelser rundt omregistrering av biler. Derfor blir mange kjøretøy begjært avskiltet, fordi de ikke er omregistrert på ny eier.

Dessverre mangler også mange biler forsikring. I fjor ble det innført ordning der man får dagsgebyr for hver dag bilen ikke har forsikring. Det har redusert antallet biler uten forsikring kraftig, men fortsatt er det mange tusen som tar sjansen eller gir blaffen, og kjører uten forsikring. Blir man da stoppet i kontroll, betyr det at skiltene klippes.

Les også: Hvis dette brevet kommer, har du dårlig tid