Meny

Skulle bli redningen deres – det gikk dårlig!

Det var store forventninger til Austin Allegro. De klarte den på ingen måte å innfri.

Mange av de som bygget den drakk øl på jobben.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om Austin Allegro – som heller ikke ble redningen for en dødssyk britisk bilindustri...

Da jeg prøvekjørte Austin Allegro høsten 1974, var det ikke helt uten forventninger. Bilen så annerledes og spennende ut, den kom i et «riktig» markedssegment, og den var langt mer moderne enn «søsteren» Morris Marina.

«Kvikk liten tass»

Allegro fulgte Mini-prinsippet, med tverrstilt motor foran og forhjulsdrift, noe som blant annet ga fordeler for innvendig plass. Bilen vartet dessuten opp med uavhengige oppheng på alle fire hjul og hydrolastic fjæringssystem.

Med 58 hk under panseret, ble den også ansett som kjapp og hendig i trafikken, eller «en kvikk liten tass,» slik jeg beskrev det i Alle Menns Blad nr. 51 i 1974. Nærmest julelektyre ble denne testen altså, og i det store og hele kom bilen bra fra min prøvekjøring.

Den gangen dashbord var enkle saker...

Gjennomført møkkabil

Svakheten med å teste biler som er nye og optimalt preparert, er at man jo overhodet ikke får noe inntrykk av hvordan bil og teknikk står seg over tid. Det er, dessverre, langt fra alltid at et godt førsteinntrykk tåler lang tids daglig bruk og slitasje.

I Austin Allegros tilfelle skulle det vise seg at her var det mye som slett ikke glimret med lang holdbarhet! I senere år fikk bilen den tvilsomme ære å havne på pallplass blant det som ble omtalt som verdens dårligste biler –karakterisert som «en gjennomført møkkabil fra 1973», blant annet!

Austin Healy 100-6: Klassisk sportsbil funnet nedstøvet i garasje

Bedre enn Morris Marina

Kommentarer fra eiere som hadde hatt bilen en tid fortalte blant annet om et bagasjerom vannet rett og slett fosset inn i når himmelens sluser åpnet seg, og en finish så slapp at man nesten kunne stikke en hånd inn gjennom panelgap i interiøret. Særlig fornøyd var heller ikke han som meldte at vinduer kunne sprette ut om du jekket opp bilen!

Det var ikke mye ros til motorer, drivverk eller oppheng heller: «Noe av det dårligste som er konstruert til et kjøretøy på fire hjul,» fastslo en misfornøyd eier.

Dessverre kom ingen ting av dette særlig merkbart til syne i den Austin Allegro 1300 jeg prøvekjørte, og som jeg allerede i innledningen kunne melde «gikk langt utenpå Leylands andre mellomklassemodell, Morris Marina…»

Tverrstilt motor foran og forhjulsdrift var med på å sikre god innvendig plass.

Leyland fikk ta støyten

På denne tiden lå britisk bilindustri så utvilsomt på sotteseng. Og pasientens tilstand var ikke god. Streikene avløste hverandre, iscenesatt av fagforeninger som kompromissløst brukte rå makt for å tvinge selv de mest urealistiske krav igjennom.

Resultatet ble at kvaliteten på produktene sank som et blylodd. En uunngåelig følge av dette, var at tilliten sank i samme tempo, og med den sank også salgstallene. Snakk om ond sirkel! Rart å tenke på at engelske/britiske biler i lang tid var klart størst på det norske markedet.

British Leyland, som ble etablert i 1968, hadde merker som Austin, Morris, Land Rover, Jaguar, Rover, Triumph og MG. Store som de var, fikk de også ta mye av støyten av de kontinuerlige problemene som red industrien som en mare.

Dette mente de om fremtidens bil - i 1974

Stemplet for hverandre

Jeg var i England ved flere anledninger i denne perioden, og møtte både industriledere, fagforeningspamper og vanlige ansatte som daglig kjente på frykten for å miste jobben. Og miste jobben gjorde arbeidere i bilindustrien i hopetall.

Et par år etter Allegro-testen – sommeren 1976, mener jeg det var – hadde jeg klart å få kontakt med et sivilt fagforeningsmedlem som jobbet på samlebåndet i en av British Leylands største – og mest streikeplagede – fabrikker. Han var desperat over den utviklingen han så ramme arbeidsplassen sin, og stilte villig opp til intervju med fullt navn og bilde.

Ivor, som han het, fortalte historier om en ukultur som var helt hinsides. Det var innredet små «huler» under samlebåndet, der gutta spilte kort og gjerne tok en øl eller tre – og det var gjengs praksis å stemple for hverandre, slik at man kunne gjøre helt andre ting enn å produsere biler med kvalitet nok til å overleve på markedet. Det var for eksempel mye illegitimt strandliv.

Kanskje ikke den tøffeste fronten, i sin tid heller.

Så kom Austin Allegro

Det tok vel cirka fire timer fra Alle Menn var i salg og til invitasjonen kom fra toppledelsen i Leyland House til «et møte om saken». Jeg tror faktisk PR-sjefen og jeg fløy over bare to dager senere.

Det var bortkastet tid – Ivor ble tidlig i vårt møte stemplet som en blanding av kverulant og løgner, som bare ville selskapet vondt. Og med skylapper av denne dimensjonen akselererte bare den vonde utviklingen videre.

I denne situasjonen var gode råd dyre, og for Leyland handlet det fremfor alt om å ta frem nye modeller som kunne treffe markedet skikkelig og dermed redde en skrantende økonomi.

Austin Allegro var altså en av disse modellene – men noen redningsplanke for konsernet ble den så visst ikke.

Mye bøy og tøy

Likevel fortonte Allegro seg ved første møte som en moderne og trendriktig bil for sin tid. Den hadde et design som «stemte» med synet på fremtidsrettet bildesign på den tiden. Det betydde en utpreget «fastback» hekk, god sporvidde og hjul plassert godt ut mot bilens hjørner.

Det så rett og slett ikke så verst ut. Med fire dører slapp man også adkomstproblemer til baksetet, der plassforholdene var overraskende bra, selv om tre i bredden krevde slanke passasjerer med gjensidig gode relasjoner.

Den spesielle hekken ga mulighet for et relativt rommelig bagasjerom – det var bare det at man måtte bøye seg godt ned for å legge inn eller ta ut ting. Lokket var smalt, åpningen relativt lavt på hekken, og selve rommet var ganske dypt. Summen var svært ryggbelastende lasting og lossing: «Man må både bøye og tøye når dette rommet skal lastes hensiktsmessig på grunn av den nesten vertikale åpningen.»

Det var den gangen vi hadde skikkelige reservehjul. Men det spiste av bagasjeplassen!

Manuell choke

1,3 liters rekkefirer med 58 hk var nok til å gi 860 kilo bil ytelser som på sin tid ble vurdert som «bra». Det betydde for eksempel at Allegro 1300 gjorde unna 0-80 km/t på ca. 12 sekunder, nøyaktig det samme som for eksempel Datsun 120Y.

Toppfarten oppga fabrikken til ca. 140 km/t, og bilen hadde kjøreegenskaper nok til både dette og mer til – på veien var nemlig Austin Allegro en trivelig opplevelse, i alle fall så lenge alt fungerte som det skulle.

Fullt så positivt var det ikke at motoren var kresen på bensinen, 97 oktan var minimum av hva den ville ha.

Bilen hadde naturligvis manuell choke, noe som den gang var helt nødvendig utstyr for å få startet kald motor – og mer nødvendig jo kaldere det var.

Notto (20) slet med å finne deler til bilen sin - så fikk han en idé

Girkasse-sang

Choken var vanligvis en knapp til å trekke ut fra dashbordet. Den regulerte blandingsforholdet mellom bensin og luft – jo lengre man trakk den ut, jo fetere (mer bensin) ble blandingen. Etter start kunne man så gradvis dytte choke-knappen inn igjen etter hvert som motoren oppnådde arbeidstemperatur.

Girkassen var, som normalt den gang, 4-trinns fullsynkronisert. Funksjonen med den lange girspaken var bra nok, men verre var det at girkassen «sang» mer og mindre hele tiden, og mest i lavere turtallsområder.

Falt fra hverandre

Neste minus i min bok var bl.a. kunststofftrekket på setene: «Dette er og blir et minus, uansett hvor meget man spesialbehandler dette materialet for å få det til «å puste». Puster gjør det stadig ikke, og så sitter man der da: Svetter i strie strømmer om sommeren, fryser om vinteren».

Men alt i alt konkluderte jeg med at dette var en modell som burde kunne gi engelske biler en god dytt i riktig retning. Det skulle ikke gå mange årene før den konklusjonen ble gjort til skamme av relativt nye biler som mer og mindre falt fra hverandre!

Åpent panser var ikke noe veldig sjeldent syn på denne bilen.

Ingen livreddende medisin

Noen nøkkeltall om Austin Allegro 1300 Super de Luxe:

Motor: 4-sylindret rekkemotor på 1,3 liter med 58 hk. Maks. dreiemoment ca. 90 Nm ved 2.700 omdreininger

Drivverk: Forhjulsdrift, 4-trinns fullsynkronisert manuell girkasse

Choke: Manuell

Dekkdimensjon: Radial 165 SR 13

Lengde x bredde x høyde: 3,85 x 1,61 x 1,40 m

Egenvekt: 860 kg

Tillatt totalvekt: 1.275 kg

Bagasjerom: 425 l

Bensinforbruk, landeveiskjøring: 0,66 l/mil

Pris, lev. Oslo: Kr. 31.450,-

Og for British Leylands kritiske sykdom ble altså heller ikke Austin Allegro den livreddende medisinen som kunne få bukt med problemene…Tvert imot: Dette ble enda et skritt nærmere stupet.

Bilen som var en ren oppvisning i udugelighet

Les også:
Dette er veteranbil for fremtiden
Det var tre i Norge – nå er det bare én igjen

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:29 Vannet stengt av i Sarpsborg etter hull på hovedvannledning02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen02:07 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41 Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11 Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38 Tysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen
Siste nytt
02:46VerdenMassiv seier for Farages brexitparti02:29NorgeVannet stengt av i Sarpsborg etter hull på hovedvannledning02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen02:07VerdenEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41NorgeFrp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50NorgeStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12VerdenStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11VerdenLe Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38VerdenTysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen
Populært