Skulle bli redningen deres – det gikk dårlig!

Det var store forventninger til Austin Allegro. De klarte den på ingen måte å innfri.
Det var store forventninger til Austin Allegro. De klarte den på ingen måte å innfri.

Mange av de som bygget den drakk øl på jobben.

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 50 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gangen handler det om Austin Allegro – som heller ikke ble redningen for en dødssyk britisk bilindustri...

Da jeg prøvekjørte Austin Allegro høsten 1974, var det ikke helt uten forventninger. Bilen så annerledes og spennende ut, den kom i et «riktig» markedssegment, og den var langt mer moderne enn «søsteren» Morris Marina.

«Kvikk liten tass»

Allegro fulgte Mini-prinsippet, med tverrstilt motor foran og forhjulsdrift, noe som blant annet ga fordeler for innvendig plass. Bilen vartet dessuten opp med uavhengige oppheng på alle fire hjul og hydrolastic fjæringssystem.

Med 58 hk under panseret, ble den også ansett som kjapp og hendig i trafikken, eller «en kvikk liten tass,» slik jeg beskrev det i Alle Menns Blad nr. 51 i 1974. Nærmest julelektyre ble denne testen altså, og i det store og hele kom bilen bra fra min prøvekjøring.

Den gangen dashbord var enkle saker...
Den gangen dashbord var enkle saker...

Gjennomført møkkabil

Svakheten med å teste biler som er nye og optimalt preparert, er at man jo overhodet ikke får noe inntrykk av hvordan bil og teknikk står seg over tid. Det er, dessverre, langt fra alltid at et godt førsteinntrykk tåler lang tids daglig bruk og slitasje.

I Austin Allegros tilfelle skulle det vise seg at her var det mye som slett ikke glimret med lang holdbarhet! I senere år fikk bilen den tvilsomme ære å havne på pallplass blant det som ble omtalt som verdens dårligste biler –karakterisert som «en gjennomført møkkabil fra 1973», blant annet!

Austin Healy 100-6: Klassisk sportsbil funnet nedstøvet i garasje

Bedre enn Morris Marina

Kommentarer fra eiere som hadde hatt bilen en tid fortalte blant annet om et bagasjerom vannet rett og slett fosset inn i når himmelens sluser åpnet seg, og en finish så slapp at man nesten kunne stikke en hånd inn gjennom panelgap i interiøret. Særlig fornøyd var heller ikke han som meldte at vinduer kunne sprette ut om du jekket opp bilen!

Det var ikke mye ros til motorer, drivverk eller oppheng heller: «Noe av det dårligste som er konstruert til et kjøretøy på fire hjul,» fastslo en misfornøyd eier.

Dessverre kom ingen ting av dette særlig merkbart til syne i den Austin Allegro 1300 jeg prøvekjørte, og som jeg allerede i innledningen kunne melde «gikk langt utenpå Leylands andre mellomklassemodell, Morris Marina…»

Tverrstilt motor foran og forhjulsdrift var med på å sikre god innvendig plass.
Tverrstilt motor foran og forhjulsdrift var med på å sikre god innvendig plass.

Leyland fikk ta støyten

På denne tiden lå britisk bilindustri så utvilsomt på sotteseng. Og pasientens tilstand var ikke god. Streikene avløste hverandre, iscenesatt av fagforeninger som kompromissløst brukte rå makt for å tvinge selv de mest urealistiske krav igjennom.

Resultatet ble at kvaliteten på produktene sank som et blylodd. En uunngåelig følge av dette, var at tilliten sank i samme tempo, og med den sank også salgstallene. Snakk om ond sirkel! Rart å tenke på at engelske/britiske biler i lang tid var klart størst på det norske markedet.

British Leyland, som ble etablert i 1968, hadde merker som Austin, Morris, Land Rover, Jaguar, Rover, Triumph og MG. Store som de var, fikk de også ta mye av støyten av de kontinuerlige problemene som red industrien som en mare.

Dette mente de om fremtidens bil - i 1974

Stemplet for hverandre

Jeg var i England ved flere anledninger i denne perioden, og møtte både industriledere, fagforeningspamper og vanlige ansatte som daglig kjente på frykten for å miste jobben. Og miste jobben gjorde arbeidere i bilindustrien i hopetall.

Et par år etter Allegro-testen – sommeren 1976, mener jeg det var – hadde jeg klart å få kontakt med et sivilt fagforeningsmedlem som jobbet på samlebåndet i en av British Leylands største – og mest streikeplagede – fabrikker. Han var desperat over den utviklingen han så ramme arbeidsplassen sin, og stilte villig opp til intervju med fullt navn og bilde.

Ivor, som han het, fortalte historier om en ukultur som var helt hinsides. Det var innredet små «huler» under samlebåndet, der gutta spilte kort og gjerne tok en øl eller tre – og det var gjengs praksis å stemple for hverandre, slik at man kunne gjøre helt andre ting enn å produsere biler med kvalitet nok til å overleve på markedet. Det var for eksempel mye illegitimt strandliv.

Kanskje ikke den tøffeste fronten, i sin tid heller.
Kanskje ikke den tøffeste fronten, i sin tid heller.

Så kom Austin Allegro

Det tok vel cirka fire timer fra Alle Menn var i salg og til invitasjonen kom fra toppledelsen i Leyland House til «et møte om saken». Jeg tror faktisk PR-sjefen og jeg fløy over bare to dager senere.

Det var bortkastet tid – Ivor ble tidlig i vårt møte stemplet som en blanding av kverulant og løgner, som bare ville selskapet vondt. Og med skylapper av denne dimensjonen akselererte bare den vonde utviklingen videre.

I denne situasjonen var gode råd dyre, og for Leyland handlet det fremfor alt om å ta frem nye modeller som kunne treffe markedet skikkelig og dermed redde en skrantende økonomi.

Austin Allegro var altså en av disse modellene – men noen redningsplanke for konsernet ble den så visst ikke.

Mye bøy og tøy

Likevel fortonte Allegro seg ved første møte som en moderne og trendriktig bil for sin tid. Den hadde et design som «stemte» med synet på fremtidsrettet bildesign på den tiden. Det betydde en utpreget «fastback» hekk, god sporvidde og hjul plassert godt ut mot bilens hjørner.

Det så rett og slett ikke så verst ut. Med fire dører slapp man også adkomstproblemer til baksetet, der plassforholdene var overraskende bra, selv om tre i bredden krevde slanke passasjerer med gjensidig gode relasjoner.

Den spesielle hekken ga mulighet for et relativt rommelig bagasjerom – det var bare det at man måtte bøye seg godt ned for å legge inn eller ta ut ting. Lokket var smalt, åpningen relativt lavt på hekken, og selve rommet var ganske dypt. Summen var svært ryggbelastende lasting og lossing: «Man må både bøye og tøye når dette rommet skal lastes hensiktsmessig på grunn av den nesten vertikale åpningen.»

Det var den gangen vi hadde skikkelige reservehjul. Men det spiste av bagasjeplassen!
Det var den gangen vi hadde skikkelige reservehjul. Men det spiste av bagasjeplassen!

Manuell choke

1,3 liters rekkefirer med 58 hk var nok til å gi 860 kilo bil ytelser som på sin tid ble vurdert som «bra». Det betydde for eksempel at Allegro 1300 gjorde unna 0-80 km/t på ca. 12 sekunder, nøyaktig det samme som for eksempel Datsun 120Y.

Toppfarten oppga fabrikken til ca. 140 km/t, og bilen hadde kjøreegenskaper nok til både dette og mer til – på veien var nemlig Austin Allegro en trivelig opplevelse, i alle fall så lenge alt fungerte som det skulle.

Fullt så positivt var det ikke at motoren var kresen på bensinen, 97 oktan var minimum av hva den ville ha.

Bilen hadde naturligvis manuell choke, noe som den gang var helt nødvendig utstyr for å få startet kald motor – og mer nødvendig jo kaldere det var.

Notto (20) slet med å finne deler til bilen sin - så fikk han en idé

Girkasse-sang

Choken var vanligvis en knapp til å trekke ut fra dashbordet. Den regulerte blandingsforholdet mellom bensin og luft – jo lengre man trakk den ut, jo fetere (mer bensin) ble blandingen. Etter start kunne man så gradvis dytte choke-knappen inn igjen etter hvert som motoren oppnådde arbeidstemperatur.

Girkassen var, som normalt den gang, 4-trinns fullsynkronisert. Funksjonen med den lange girspaken var bra nok, men verre var det at girkassen «sang» mer og mindre hele tiden, og mest i lavere turtallsområder.

Falt fra hverandre

Neste minus i min bok var bl.a. kunststofftrekket på setene: «Dette er og blir et minus, uansett hvor meget man spesialbehandler dette materialet for å få det til «å puste». Puster gjør det stadig ikke, og så sitter man der da: Svetter i strie strømmer om sommeren, fryser om vinteren».

Men alt i alt konkluderte jeg med at dette var en modell som burde kunne gi engelske biler en god dytt i riktig retning. Det skulle ikke gå mange årene før den konklusjonen ble gjort til skamme av relativt nye biler som mer og mindre falt fra hverandre!

Åpent panser var ikke noe veldig sjeldent syn på denne bilen.
Åpent panser var ikke noe veldig sjeldent syn på denne bilen.

Ingen livreddende medisin

Noen nøkkeltall om Austin Allegro 1300 Super de Luxe:

Motor: 4-sylindret rekkemotor på 1,3 liter med 58 hk. Maks. dreiemoment ca. 90 Nm ved 2.700 omdreininger

Drivverk: Forhjulsdrift, 4-trinns fullsynkronisert manuell girkasse

Choke: Manuell

Dekkdimensjon: Radial 165 SR 13

Lengde x bredde x høyde: 3,85 x 1,61 x 1,40 m

Egenvekt: 860 kg

Tillatt totalvekt: 1.275 kg

Bagasjerom: 425 l

Bensinforbruk, landeveiskjøring: 0,66 l/mil

Pris, lev. Oslo: Kr. 31.450,-

Og for British Leylands kritiske sykdom ble altså heller ikke Austin Allegro den livreddende medisinen som kunne få bukt med problemene…Tvert imot: Dette ble enda et skritt nærmere stupet.

Bilen som var en ren oppvisning i udugelighet

Les også:
Dette er veteranbil for fremtiden
Det var tre i Norge – nå er det bare én igjen

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:42 74 omkom i tyfonen i Japan03:28 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna
Siste nytt
03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan03:28VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna
Populært