Resultatnedgang for japanske bilkjemper

Nye Toyota-er på havna i Drammen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nye Toyota-er på havna i Drammen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Til tross for godt salg, gikk tolvmånedersresultatet for Toyota ned 24,5 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de tolv månedene fram til 31. mars, tjente den japanske bilkjempen 1.880 milliarder yen, en sum som tilsvarer 149 milliarder kroner. Det er en nedgang på nesten en firedel fra de tolv foregående månedene.

Masayoshi Shirayanagi i Toyota-ledelsen sier årsaken er tap på investeringer, og føyer til at en effekt av skattefordeler i USA nå er borte.

Produsenten av biler som Prius, Avensis og luksusmerket Lexus regner med et årsresultat for de kommende tolv månedene på rundt 2.550 milliarder yen, tilsvarende omkring 202 milliarder kroner.

Resultatet i første kvartal falt 4 prosent ned sammenlignet med fjoråret. Resultatet endte på 459,5 milliarder yen, tilsvarende 36,5 milliarder kroner.

En av Toyotas japanske konkurrenter, Honda, la også fram resultater onsdag. Også dette resultatet er preget av bortfallet av amerikanske skattefordeler og andre forhold, som ugunstige valutakurser. Selskapet melder om godt salg.

Hondas resultat falt 42 prosent til 610 milliarder yen, tilsvarende 48,5 milliarder norske kroner, i de tolv månedene fram til og med mars.

Personvernpolicy