Snøkaos i Hedmark og Oppland – store trafikale problemer

Lagt om til sommerdekk? Da er oppfordringen til vegvesenet klar. Se video.

Mengder av snø på en rekke veier på Østlandet skaper store trafikale problemer. Flere vogntog med sommerdekk har blitt stående og biler har kjørt i grøfta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har hatt store utfordringer på riksvei 4 over Lygna i Oppland. Der er det bratt opp på begge sider, og det har vært svært redusert fremkommelighet. Til og med brøytebiler har slitt med å komme fram, sier pressevakt Øystein Skotte i Statens vegvesen region øst til NTB.

De første meldingene om snøkaos i området kom klokka 7.30 mandag morgen. Flere vogntog kjører med sommerdekk uten kjetting, og mange har fått problemer i bakken og blitt stående, ifølge Vegtrafikksentralen.

– Dette har skapt en del kø og problemer for de mindre kjøretøyene. Det er også en del personbiler som har kjørt i grøfta. Det er nok mange som har lagt om til sommerdekk, men som likevel satser på at det går bra, sier trafikkoperatør Tone Sorken i Vegtrafikksentralen øst til NTB.

Meteorologene: Nå kommer snøen på Østlandet

Redusert fremkommelighet

Like før klokken 14 åpnet riksvei 4 over Lygna i begge retninger.

Statens vegvesen advarer mot å kjøre med sommerdekk. Det er varslet opptil 25 centimeter med snø enkelte steder. Her fra Tangen i Stange kommune. Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix
Statens vegvesen advarer mot å kjøre med sommerdekk. Det er varslet opptil 25 centimeter med snø enkelte steder. Her fra Tangen i Stange kommune. Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix

– Det har vært redusert fremkommelighet i hele dag, og veien var stengt på et tidspunkt på grunn av redningsarbeid. Nå legges det på godt med salt, så da begynner nok bilene å rulle igjen, sier Sorken.

I tillegg har det også vært trafikale utfordringer på riksvei 25 i Trysil, som var stengt i mange timer mandag formiddag. Ifølge trafikkoperatør Sorken har trafikken ellers på Østlandet foregått uten like store problemer.

Både i Oslo, Akershus, Oppland, Buskerud, Hedmark og Vestfold sendte meteorologene i forkant ut gult farevarsel, men flere steder har ikke snøværet blitt i nærheten av så kraftig som prognosene tilsa søndag, skriver NRK.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Vinterføre

Mandag morgen ble det brått vinterføre på veier både i Østerdalen, Rendalen, Trysil, Engerdalen, Glåmdalen og Finnskogen.

nøværet som er kommet inn over Agder lager trafikale problemer langs E39. Her fra Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
nøværet som er kommet inn over Agder lager trafikale problemer langs E39. Her fra Søgne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Det veksler mellom bart, bart i spor, løs snø og snøslaps. Vi fraråder å kjøre med sommerdekk i disse områdene. Entreprenørene er ute og brøyter og salter. Kjør forsiktig! oppfordrer Vegtrafikksentralen øst på Twitter.

Ifølge Meteorologisk institutt er det hovedsakelig Hedmark og Oppland som kommer til å få mest nedbør utover dagen.

– Det vil komme opp til 6 centimeter med snø enkelte steder i Hedmark. I Oslo-området kommer det til å bli sludd i lufta, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød hos Meteorologisk institutt til NTB.

I hovedstaden var det mandag ettermiddag helt bart og oppholdsvær.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden