Europeisk samarbeid om utvikling av bedre elbil-batterier

Europeiske land og bedrifter inngår samarbeid for å utvikle nye og bedre batterier til elbiler. Jaguars I-Pace-modell produseres i Østerrike, men batteriene kommer fra Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix
Europeiske land og bedrifter inngår samarbeid for å utvikle nye og bedre batterier til elbiler. Jaguars I-Pace-modell produseres i Østerrike, men batteriene kommer fra Sør-Korea. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere europeiske land og bedrifter innleder et samarbeid for å utvikle neste generasjon batterier til elbiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye prosjektet, som det skal investeres mellom 50 og 60 milliarder kroner i, ble kunngjort av Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og Tysklands finansminister Peter Altmaier under en felles pressekonferanse torsdag.

– Andre medlemsland har alt vist interesse for å bli med på dette prosjektet, sa Le Maire, som trakk fram Italia, Belgia, Polen, Østerrike og Finland.

Rundt 40 milliarder kroner vil ifølge Le Maire komme fra private selskap, blant dem den franske bilprodusenten PSA og batteriprodusenten Saft, som er en del av den franske oljegiganten Total.

– Interessen i prosjektet er større enn noensinne, sa Altmaier, som opplyste at 35 bedrifter så langt har ytret ønske om å delta, blant dem Europas største bilprodusenter.

Aktuelt: Raja mener nordmenn blir lurt av elbil-tallene

Om få måneder åpner en testfabrikk med rundt 200 ansatte i Frankrike, mens målet er å etablere to produksjonsanlegg med til sammen 1.500 ansatte i Frankrike og Tyskland.

Europeiske ledere har lenge etterlyst et samarbeid for å utvikle neste generasjon batterier til elbiler, med henvisning til at bilprodusentene i dag i stor grad er prisgitt batterier produsert i Kina og andre asiatiske land.

Aktuelt: Ford satser 100 milliarder på elbil