VW Amarok Aventura er faktisk en millionbil

VW Amarok er en ganske vanlig pickup på norske veier, men ikke i denne utgaven.
VW Amarok er en ganske vanlig pickup på norske veier, men ikke i denne utgaven.

PRØVEKJØRT: Dette er virkelig to biler i én.

Vi skal ikke så veldig mange år tilbake i tid før pickuper nesten uten unntak var enkle og primitive arbeidsbiler. Med kjøreegenskaper og komfort som lå langt bak personbilene. Men så begynte det å skje ting også i denne bilklassen.

De siste årene har det kommer flere pickuper med gode allround-egenskaper. De takler både landevei, motorvei og bykjøring langt bedre enn tidligere.

Volkswagens Amarok er en av dem som har markert seg her. Da Volkswagen etter mange års pause bestemte seg for å lage pickup igjen, gikk de for en oppskrift som har vært en stor suksess. Akkurat som konsernets varebiler, har Amarok lagt seg relativt tett opp mot personbilene på mange områder.

Hva er nytt?

Denne Amaroken har et godt synlig V6-merke og ikke minst: Den har hvite skilter. Det første betyr at vi finner en 3-liters dieselmotor på seks sylindre og hele 258 hestekrefter under panseret. Hvite skilter betyr at den er registrert som personbil og har fem seter.

Det er uvanlig i det norske markedet, rett og slett fordi vi da snakker personbilavgifter som er langt høyere enn avgiftene for varebil. Men bilen blir naturligvis langt mer anvendelig. Nå kan du bruke Amarok som familiebil, eller du kan bruke baksetet som ekstra, «innendørs» bagasjerom. I tillegg har du lasteplanet som kan innredes og utnyttes på flere måter.

Les også: Nå er det nesten ingen igjen av denne i Norge

(Saken fortsetter under)

Det blir ikke kjempestort plan igjen når bilen er dobbelkabiner, men du kan få med mye her!
Det blir ikke kjempestort plan igjen når bilen er dobbelkabiner, men du kan få med mye her!

Hva er styrker og svakheter her?

Det er ikke tilfeldig at pickup er superpopulært i enkelte markeder, blant dem er USA i særklasse. For dette er usedvanlig anvendelige biler. Her kan du stikke innom nærmeste byggvarehus og lesse på Leca-blokker eller materialer. Du kan kjøre hageavfallet på dynga, eller du kan hente møbler på IKEA. Det er bare å laste på.

VOLKSWAGEN AMAROK

Modell: Aventura V6 TDI 4MOTION

Motor: 3-liter diesel

Effekt: 258 hk/550 Nm

0-100 km/t: 9 sekunder

Toppfart: 191 km/t

Forbruk: 0,83 liter/mil

Lengde/bredde/høyde: 5,19 - 1,95 - 1,87 meter

Vekt: 2.035 kilo

Totalvekt: 2.920

Tilhengervekt: 3.500 kilo

Pris testbil: 1.078.720 kroner

Testbilens baksete gjør også at du kan ha med fire passasjerer. Bredden i baksetet er svært god, men beinplassen er litt begrenset.

Sittestillingen er høy og du føler deg som litt konge på veien. Det underbygges av den sterke dieselmotoren som gir veldig bra overskudd. Til å være pickup er den også kjapp, 9 sekunder blank på 0-100 km/t. Vi lar oss også også imponere av støydempingen. Den er svært god, særlig mot de digre hjulene. Her har VW tatt jobben på alvor.

Kjøremessig er det mest den lange fjæringsveien som avslører at dette ikke er en stor SUV. Noen kompromisser må det nødvendigvis bil, når bilen også skal kunne takle tunge lass på lasteplanet. Lengde på hele 5,19 meter merkes i bygater og i parkeringshus. Der er den ikke heeelt på hjemmebane.

Førermiljøet er godt. Materialkvaliteten er ikke helt på personbil-nivå, men her er det også et viktig poeng at bilen skal være robust og tåle tøff bruk. Her er det vernesko som gjelder, ikke lakksko.

Les også: Dette er pickup for seriøse cowboys

(Saken fortsetter under)

VW Amarok er en ganske vanlig pickup på norske veier, men ikke i denne utgaven.
VW Amarok er en ganske vanlig pickup på norske veier, men ikke i denne utgaven.

Hva koster den?

Denne bilen viser på en veldig god måte hvor absurd det norske avgiftssystemet kan være. Kjøper du testbilen som toseters varebil, må du ut med 676.120 kroner. Som personbil på hvite skilter: 1.078.720 kroner, takk! Du betaler altså 402.600 kroner for gleden av å ha et baksete.

«Rimeligste» Amarok personbil starter for øvrig på 873.900 kroner. De som kan kjøpe varebilutgaven uten moms, kommer unna med 421.720 kroner.

(Saken fortsetter under)

Bakseter blir ikke mye dyrere enn dette... 402.600 kroner i avgift til staten, takk!
Bakseter blir ikke mye dyrere enn dette... 402.600 kroner i avgift til staten, takk!

Hvem er konkurrentene?

Ford Ranger og Mercedes X-klasse er kanskje de som ligner mest på Amarok, i forhold til kjøreegenskaper og komfort. Toyota Hilux er selve legenden i denne klassen, den er også en av verdens mest slitesterke biler.

Isuzu har hatt stor sukess med sin D-Max på det norske markedet i mange år. Den utmerker seg blant annet med å gi mye bil for pengene. Nissan Navara er også en bil som har vært med i mange år. Den danner forresten også utgangspunkt for Mercedes X-klasse.

Les også: Ingvar bruker Amaroken sin som «hotellrom»

Vil naboen bli imponert?

Denne Amarok-utgaven er veldig høyt på lista over biler ingen vil klare å gjette prisen på. For at du har betalt nesten 1,1 millioner kroner for Amaroken er nok noe mange vil mistenke er en aprilspøk.

Du kan få flere store og luksuriøse SUV-er for de samme pengene. Da mister du lasteplan og de mange bruksområdene det gir, til gjengjeld får du mye mer luksus, komfort og kjøreegenskaper for pengene dine.

Les mer: Slik utnyttet vi avgifts-smutthullene

(Saken fortsetter under)

Interiøret er ikke akkurat i millionbil-klassen. Det er ganske mye svart hardplast her, men samtidig er det moderne og funksjonelt.
Interiøret er ikke akkurat i millionbil-klassen. Det er ganske mye svart hardplast her, men samtidig er det moderne og funksjonelt.

Broom mener:

Pickup er kult og denne pickupen har veldig mye som trekker opp: Skikkelig kraftoverskudd, imponerende gode kjøreegenskaper (til denne biltypen å være) og svært mange bruksområder. I tillegg er den en habil offroader. Baksetet er gull verdt de gangene du trenger å ha med mer enn én passasjer.

Det som setter en effektiv stopper for salget, er naturligvis prisen. De som med denne kunne klart seg med én bil, velger nok heller en varebil-Amarok og en personbil i tillegg – og kan fortsatt ha penger igjen. Så kan man jo diskutere hvor smart og miljøvennlig det er.

Uansett hvilken utgave du velger, er Amarok en av de mest personbilpregede pickupene. En arbeidsbil som du også fint kan legge ut på ferietur med, uten å tenke at du heller gjerne skulle kjørt noe annet.

SUV-dilemma: Den ene er mye skumlere enn den andre

Med sterk V6-motor og 4x4 er dette en bil du kan dra på eventyr med.
Med sterk V6-motor og 4x4 er dette en bil du kan dra på eventyr med.

Visste du at:

– Amarok har blitt produsert siden 2010.

– De første bilene ble bygget i Argentina. Etter to år startet VW også produksjon i Tyskland.

– De musikkinteresserte vil kanskje huske navnet Amarok, fra en god stund før bilen kom på markedet. Amarok er nemlig også havnet på et album fra Mike Oldfield, utgitt i 1990.

Det selges bare noen få Amarok på hvite skilter hvert år i Norge. Og det er jo egentlig ikke så rart.
Det selges bare noen få Amarok på hvite skilter hvert år i Norge. Og det er jo egentlig ikke så rart.

Les også: Pickuper holder seg svært godt i pris

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Siste nytt
16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Populært