Nå må vinterdekkene av

hjulskift, sommerdekk, vinterdekk, dekkskift
hjulskift, sommerdekk, vinterdekk, dekkskift Foto: scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tryg Forsikring advarer mot overdreven bruk av helårsdekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange har trolig gjort det allerede, men mandag er fristen til å få av piggdekkene i sør.

Helst bør man skifte til sommerdekk. Undersøkelser viser likevel at en av fem vil kjøre gjennom sommeren på piggfrie vinterdekk, noe som kan få store konsekvenser, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Piggfrie vinterdekk har langt dårligere veigrep enn sommerdekk, ikke minst på våt veibane. Selv på tørr veibane vil bremselengden være betraktelig lenger med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk, noe som kan bli fatalt hvis du må bråbremse eller reagere hurtig. Derfor anbefaler vi alle å få av vinterdekkene, sier Jeanett Tennefoss, bilskadedirektør i Tryg Forsikring.

Piggfrie vinterdekk har en mykere type gummi enn sommerdekk. Resultatet er at bilføreren risikerer ustabilitet, lengre bremsestrekning og langt dårligere drenering av regnvann, advarer selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sperrer alle sine biler på 180 km/t

Nå får du ny Tesla til under 400.000

– Mange tror de sparer penger

På våt veibane risikerer du å få vannplaning ved lavere hastighet enn med sommerdekk.

– Mange tror de sparer penger ved å kjøre med piggfrie vinterdekk som om de var helårsdekk. Men da overser man farene med piggfrie vinterdekk på sommerføre. Den ekstra bremselengden kan bli utslagsgivende og forårsake sammenstøt, skade og død ved en kritisk oppbremsing, sier hun.

Ifølge regelverket skal piggdekk av i Sør-Norge første mandag etter påske, mens de i Nord-Norge kan vente helt til torsdag 1. mai med å skifte dekk.

– Der det fremdeles kan være fare for kuldegrader og frost om natta må man sko seg etter forholdene, det er bilførerens ansvar. Så vet vi jo at man kan oppleve vinterlige forhold selv i mai måned i noen områder av landet, ikke minst i nord sier Tennefoss.

Les også: Opel Apmpera-e blir 40.000 kroner billigere

(Artikkelen er først publisert av hegnar.no)