Her er det mulig å spare mange tusenlapper

Takbokser kommer i utrolig mange varianter – og prisspennet er stort. Kjøper du brukt, kan du spare mye penger kontra helt ny boks.
Takbokser kommer i utrolig mange varianter – og prisspennet er stort. Kjøper du brukt, kan du spare mye penger kontra helt ny boks. Foto: broom.no

Veldig mye å velge mellom i bruktmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Spørsmålet mitt handler om skiboks. Vi har lyst til å kjøpe det til bilen før påsketuren i år og har sett på ulike modeller. En kollega tipset meg om å se på Finn og der har jeg funnet veldig mange som er til salgs.

Jeg har da to spørsmål: Er det noe i veien for å kjøpe en skiboks brukt og er det noe spesielt jeg må undersøke før kjøpet? Jeg ser at det er veldig store prisforskjeller her i dette markedet, uten at det er så lett å bli klok på hvorfor prisene varierer så mye.

Mvh Per Eivind.

Benny svarer:

Hei Per Eivind!

Skiboks kan være kjempesmart å ha på påsketuren. Skiene transporteres trygt og tørt, samtidig som det også bør være plass til en god del mer bagasje i boksen.

Her er det ganske riktig et stort bruktmarkedet. Det er heller ikke rart. Vi nordmenn er verdensmestre i takboks. Det finnes utrolig mange av dem på norske biltak og i garasjer rundt omkring. Noen selger sikkert fordi de ikke trenger takboksen lenger, noen har fått endret behov – og andre igjen har byttet bil. Ofte snakker vi halv pris i forhold til å kjøpe ny, i mange tilfeller også enda billigere.

Prisene varierer også svært mye for nye takbokser. I hovedsak har vi to kategorier her og det handler om materialet de er laget i: Plast eller glassfiber. De første er lettere og som regel rimeligere. Mens glassfiberboksene er tyngre, mer solide, men også dyrere.

Skummelt å kjøpe brukt? På generell basis vil jeg si nei til det. Men som alt annet som er brukt: Du må sjekke hva det er du kjøper. Det som er aller viktigst her er at alt av fester og låser er i orden.

Denne ble kåret til Norges styggeste skiboks

Lavtliggende takboks i glassfiber og i samme farge som bilen er noe mange ønsker seg. Men det er også gjerne de dyreste boksene du kan kjøpe. Foto: broom.no
Lavtliggende takboks i glassfiber og i samme farge som bilen er noe mange ønsker seg. Men det er også gjerne de dyreste boksene du kan kjøpe. Foto: broom.no

Hvor mye penger vil du bruke?

Takboksen festes til stativ på biltaket. Her finnes det flere løsninger. Det er avgjørende at du får med alt som hører til her, og at ikke noe er ødelagt/skadet. Det er uhyre viktig at boksen blir forsvarlig festet til taket, hvis ikke kan det gå riktig galt.

Sjekk også at selve låsen på takboksen fungerer som den skal og at nøklene følger med. Det er en stor fordel å kunne låse boksen, hvis du for eksempel må gå fra bil og full takboks.

Ta gjerne også en titt på om festestropper og lignende inne i selve boksen er intakt. Det er alltid bra å kunne sikre lasten der ekstra.

Så hører det også med å ta en sjekk av boksen utvendig. Er den skadet på noe vis? Hvor viktig det er om den ser fin ut eller ikke, er naturligvis en smakssak. Men er den ripete og stygg, skal det også gjenspeiles i prisen.

Hva du bør velge, tenker jeg er veldig opp til hvor mye penger du vil bruke, hva du skal bruke boksen til – og hvor ofte.

Hvis det visuelle ikke er viktig for deg og du synes det er greit å ha en boks i plastmateriale blir det mye billigere enn å velge en fancy glassfiberboks.

Alder har naturligvis også mye å si her.

Lykke til med valget og påsketur!

Kjøpeguide: Slik finner du riktig takboks

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Broom-Benny: – Nesten fysisk vondt å lese om dette bilkjøpet

(Artikkelen er først publisert av broom.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden