Meny

Topp 5: Biler som bør stå opp fra de døde

Se noen av de ikoniske reklamene fra da disse bilene var nye i videoen over.

Får vi noen gang se disse igjen?

Påsken er en tid for både stillhet og fest. Stillhet på grunn av døden og fest på grunn av oppstandelsen.

Med det som utgangspunkt – og helt uten sammenligning for øvrig – ble dette et tema rundt lunsjbordet i Broom-redaksjonen forleden. Kanskje ikke-helt overraskende med gamle, «avdøde» biler som aldri gjenoppsto. Eller sagt på en annen måte: Populære biler som vi mener aldri fikk noen verdig arvtaker.

Forslagene ble etter hvert mange og temperaturen relativt høy på hvilke som burde gjenoppstå og hvilke som det er helt greit er sendt til den evige hvile.

Resultatet av lunsjen ble denne topp 5-listen over biler vi i Broom gjerne skulle sett igjen.

1. Chevrolet Caprice

På slutten av 70-tallet var Chevrolet Caprice noe av det grommeste som fantes.

I disse elbil-tider er den mildt sagt politisk ukorrekt. Den er jo svær som et hangarskip, komfortabel som en hotellseng, med V8-motor foran og drivhjulene bak. Nesten like amerikansk som Coca-Cola og hamburger til sammen!

Vi snakker Chevrolet Caprice. USAs svar på Volvo 240. Traust og solid – og helt uten sammenligning for øvrig. Med utstyr vi på andre siden av Atlanteren bare kunne drømme om: Automatgir, aircondition, elektriske vinduer, tilt- og teleskopratt, elektriske seter, original stereo og cruise control – bare for å nevne noe.

Bilene fantes både som sedan, coupe og stasjonsvogn, og ble sett på som steindyre luksusbiler her hjemme, men var alminnelige hverdagsbiler i hjemlandet, som selvfølgelig er USA.

Det hele begynte i 1965, da Caprice startet som en luksusversjon av Impala. I 1966 sto modellen på egne bein – av alle ting med en stasjonsvogn i woodie-utgave. Fire generasjoner og 30 år senere – i 1996, og nærmere bestemt 13 desember – var Caprice-eventyret over.

Selv om navnet nå er tilbake på en spesialbygget politibil i USA, basert på gammel-Capricens australske etterkommer Holden Caprice, savner vi den ur-amerikanske folke-Capricen. Vil den noen sinne komme? Vi tviler på det. Kanskje er det Tesla Model S som på sett og vis er den moderne etterkommeren til Caprice?

Les også: Se hva de som eier Chevrolet Caprice mener om bilene sine her

2. Subaru pickup

Subarus lille pickup var veldig populær på 80-tallet.

Subaru har alltid laget litt annerledes og noen ganger rare biler. Subaru pickup er ikke noe unntak i så måte. Den minner faktisk litt om et slags japansk svar på Chevrolet El Camino med sitt personbil-utseende, plan og ofte også T-tak i glass.

Subaru Brat – (en forkortelse for BI-drive Recreational All-terrain Transporter) –som det offisielt korrekte navnet er – bygger i utgangspunktet på Subaru Leone.

Bilen ble produsert mellom 1978 og 1993. Sin storhetstid hadde den i Norge tidlig på 80-tallet. Registrert som varebil kostet de ikke mange kronene, de hadde med sin firehjulstrekk suveren framkommelighet og enda bedre driftssikkerhet.

Motoren var (fra 1981) en 1,8-liter på 94 ganske tørste hestekrefter, men du kunne også i kjent Subaru-stil få den med turbo. Mange av bilene i Norge fikk også på montert en glassfibertopp – og vips så hadde man en liten toseters stasjonsvogn.

Mange av Brooms lesere har sikkert fått med seg at bilen ute i den store verden fikk en etterfølger, nemlig Subaru Baja, men her i Norge selges ikke den – og vi savner den lille morsomme og nyttige pickupen fra Subaru i trafikkbildet.

Les også: Nå er det nesten ingen Subaru pickup igjen i Norge

3. Ford Capri

Ford Capri forsvant stille og rolig. Nå, i 2019, fyller modellen 50 år.

På 60- og 70-tallet fulgte erkefiendene Ford og Opel hverandre tett. Tenk bare på biler som Ford Escort/Opel Kadett, Opel Rekord/Ford Granada og ikke minst Opel Manta/Ford Capri. Veldig mye samme greia – til samme potensielle kjøpere, men fra to forskjellige fabrikanter. Hva du valgte ble en ren smakssak.

Men der Opel fortsatte med Calibra som en arvtaker for Manta, stoppet Ford med Capri som aldri fikk noen reell erstatter. Selv om de gjorde et halvhjertet forsøk med lille Ford Puma – en bil som floppet.

Trøsten få være at vi i alle fall fikk nyte den lille lekre Ford-coupeen gjennom tre generasjoner.

Ford Capri ble lansert på bilsalongen i Brussel i 1969, og ble en suksess. Planen var at den Cortina-baserte coupen skulle være Europas svar på USA-suksessen Ford Mustang. Mustang er rett og slett bilhistoriens største suksess – så det gikk jo ikke, men Capri ble en populær bil allikevel.

I Europa her Ford hatt noen tunge år. Der i gården er det i stor grad nyttekjøretøyene som drar lasset nå. Men også Ford har stor planer om elektrifisering av bilparken sin. Kan Capri gjenoppstå som elbil, mon tro?

Les også: Nå fyller Ford Capri 50 år

4. Citroën 2CV

Liten, enkel – og for noen genial. Citroën 2CV er definitivt en klassiker.

En ting er helt sikkert: Lille, enkle Citroën 2CV er en bil som gjør noe med deg, enten du er interessert i biler eller ei. Den har blitt et kultsymbol og et ikon. Ikke bare for de med runde briller og lilla kordfløyelsbukser. Dette har vært en entusiastbil lenge. Faktisk er den unnselige bilen med fasong omtrent som et apefjes, den bilen som har hatt størst prosentvis verdiøkning på de internasjonale markedet de siste årene.

Men dette til tross, noen arvtaker har vi ikke sett ennå. Litt rart med tanke på at andre kultbiler for lengst har kommet i ny utgave. Både Mini, Beetle, Mustang og Fiat 500.

Et av grunnprinsippene under utviklingen av 2CV var at fire voksne menn – med hatt – skulle kunne kjøre den over et jorde med en kurv full av egg – uten at eggene ble knust.

Mulig at dette ikke er noen aktuell problemstilling lengre – i og med at arvtakeren lar vente på seg? Menn bruker jo ikke hatt i våre dager...

Uansett: Bilen ble produsert fra 1948 og helt fram til 1990, da utslippskravene ble for tøffe. Har du lyst på en så kan du sjekke ut vår kjøpeguide for 2CV her:

Bilene hadde sin enkelthet til tross også en del innovative løsninger slik som uavhengig fjæring på alle hjul, tannstangstyring og bremser plassert helt inne ved differensialen for lavest mulig uavfjæret vekt.

Les også: Denne Citroën 2CV-en har noe ingen andre biler har

5. Volvo Duett

Verdens beste bil, mener noen av entusiastene om Volvo Duett.

Du får to biler i en, sa reklamen. En trofast sliter av en arbeidsbil i hverdagene og en trygg, solid og fornuftig familiebil til helgeutfluktene. Derav navnet Duett. Den korrekte betegnelsen er dog Volvo 445 og Volvo 210

Del

Noen mener dette er verdens første skikkelig flerbruksbil og endog forgjengeren til bilene vi i dag kaller for SUV. Jeg har hørt Toyota Landcruiser nevnt i samme slengen. Mulig at det er en likhet – tross enorme forskjeller...

Volvo Duett er verdens beste bil, mener entusiastene. Like ukomplisert som en kleshenger og så solid og driftssikker at det nesten grenser til det kjedsommelige.

Det er lett å tro at dette er stasjonsvogn-utgaven av Volvo PV – hvilket er både rett og feil. Duetten har i motsetning til PV separat ramme – og er derfor enda mer solid. Den overlevde også personbilvarianten og ble solgt helt fram til 1970, og dermed parallelt med både Amazon Herregårdsvogn og nykommeren Volvo 145. Det sier ikke så rent lite...

Kundene etterspurte plassen i Duett på nykommeren, og Volvo lanserte 145 Ekspress med ekstra høyt tak som en slags kompensasjon. Men den ble aldri like populær som Duetten og forsvant allerede i 1973.

Les også: Dette er Volvoen som nekter å dø

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina
Siste nytt
22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina
Populært