Én av verdens beste biler – og du kan få den billig

RX-modellen fra Lexus fyller 20 år nå – og det gjør så klart noe med prisene også.
RX-modellen fra Lexus fyller 20 år nå – og det gjør så klart noe med prisene også.

Lexus RX i fire generasjoner.

SUV-er var tradisjonelt enkle, men robuste og tøffe biler. Litt slik som nyttekjøretøy. Man har det man trenger, og ikke noe særlig mer.

De siste årene har dette dreid ganske markant. Flere og flere SUV-er snobber oppover og mange av oss kjøper disse høyreiste bilene med firehjulsdrift, mye utstyr og med romslig plass.

Biltypen har langt på vei tatt over etter den tradisjonelle stasjonsvogna. Dette med god framkommelighet, mye utstyr, og høy komfort og ofte en kraftig motor henger trolig sammen med den økte interessen.

Ett av bilmerkene som var veldig tidlig ute med en litt sossete SUV var Lexus. Allerede for 20 år siden lanserte de første generasjon av sin nå smått legendariske RX.

Lexus er jo ellers kjent for å lage biler med en helt unik driftssikkerhet. De er også merket som år etter år topper kundetilfredshet-undersøkelser.

Nå skal vi ta en liten titt på alle generasjonene til nå. Her kan du få biler i svært mange prisklasser:

Den første RX-serien kom aldri til Norge på regulær import.
Den første RX-serien kom aldri til Norge på regulær import.

Første generasjon. 1998 - 2003:

Akkurat første generasjon av RX er en ganske sjelden fugl i Norge. Den ble aldri tatt inn på regulær import, men noen har da kommet til lands både som flyttegods og bruktimport, så biler finnes, men ikke akkurat i hopetall.

Designeren Makoto Oshima slo vel ikke akkurat på stortromma. Det er på mange måter det som er under skallet som gir denne bilen kvaliteter. Det skal også sies i Oshimas forsvar at bilen langt på vet er en kopi og i stor grad bygger på Toyota Harrier, en modell som aldri kom til Norge eller Europa.

Med firehjulsdrift var framkommeligheten god.
Med firehjulsdrift var framkommeligheten god.

RX-en var også først og fremst beregnet på det store og svært viktige amerikanske markedet.

Selv om bilen skuffet litt på det utvendige, var godbitene mange under det anonyme ytre. Mykt skinn, flotte materialer, god finish og skyhøy byggekvalitet preger interiøret, sammen med et raust utstyrsnivå.

Motoren var en 3-liter V6 bensin på 201 hestekrefter, 4-trinns automatgirkasse var standard og firehjulsdrift var å finne på de fleste bilene, men den kunne også leveres med forhjulsdrift.

Som nevnt finnes det kun et fåtall biler i Norge. Prisene starter ofte på rundt 50.000 kroner og første generasjon Lexus RX gir med det en billig inngangsbillett til snobbe-SUV-segmentet, samtidig som man får en uvanlig bil.

Lexus til topps i stor kundeundersøkelse

Slik ser andre generasjon RX ut, den kom også til Norge i 2003 og siden har den vært her.
Slik ser andre generasjon RX ut, den kom også til Norge i 2003 og siden har den vært her.

Andre generasjon. 2003 - 2007:

Først da andre generasjon av RX ble lansert i 2003, kom Lexus-SUV-en til Norge. Ikke uten en viss suksess. Timingen var god og andre Luksus-SUVer hadde begynt å gjøre seg gjeldende, slik som både BMW X5 og X3, Volvo XC90 var en stor suksess, Mercedes ML var her og Porsche Cayenne kom omtrent på denne tiden. Trenden var klar. Snobbete SUVer var definitivt på vei opp og fram.

Lexus RX var fortsatt en anonym bil, men betydelig friskere i designet enn forgjengeren. Det skulle ikke så mye til. Fortsatt kanskje mer særpreget, enn direkte vakker. Den var tro mot det opprinnelige konseptet. Skyhøy kvalitet overalt, unik driftssikkerhet. Mye utstyr som standard, ting mange av konkurrentene tok seg grovt betalt for.

Interiøret var særpreget men holdt høy klasse.
Interiøret var særpreget men holdt høy klasse.

Under panseret var det fortsatt V6 og bensin som gjaldt. enten i form av en 3-liter på 204 hestkrefter for RX300, eller en RX350 på 3,5-liter og 276 hestekrefter. Noe som neppe var gunstig for det norske salget. Dette var på den tiden da dieselmaskin var det eneste saliggjørende.

Men en del norske kunder falt allikevel for fristelsen og kjøpte seg en RX.

Dette var også modellen som introduserte det vi nordmenn veldig ofte forbinder med Lexus – nemlig en hybrid drivlinje. Dette ble først lansert i USA i 2005 og i Europa i 2006. RX400h heter bilen da. Også denne har en V6-motor. Denne gang på 3,3-liter som sammen med batteripakke og elmotor byr på 211 hestekrefter.

Utvalget på bruktmarkedet er, naturlig nok, betydelig bedre på denne generasjonen enn på den forrige. Prisene her starter på under 100.000 kroner for de eldste årsmodellene, som da ofte har passet 200.000 kilometer på telleverket.

Det er såpass mye at da bør selv en Lexus sjekkes litt nøye før kjøp.

Brukt SUV? Dette er et av de beste kjøpene

På tredje generasjon RX hadde interiøret også blitt helt nytt.
På tredje generasjon RX hadde interiøret også blitt helt nytt.

Tredje generasjon. 2008 - 2015:

Dette er det Lexus RX-salget i Norge far år til år. Kilde: OFV.
Dette er det Lexus RX-salget i Norge far år til år. Kilde: OFV.

I april 2009 var det klart for tredje generasjon av Lexus RX som nå for alvor hadde begynt å få fotfeste og den anerkjennelsen den fortjente blant de andre etablerte og litt snobbete merkene. Det gjelder forresten ikke bare RX-en, men også de andre modellene fra den japanske produsenten.

Gjentatte topp-plasseringer i ulike kvalitets- og kundetilfredshet-undersøkelser går ikke upåaktet hen.

Den tredje RX-en har også fått et utseende som er lettere å like, eller er det bare vi som begynner å venne oss til den? Den har uansett vokst seg både lengre og bredere, men også lavere og 100 kilo tyngre.

En nyhet er at RX nå også kan leveres i en F-Sport utgave. Drivlinjen er den samme som i de øvrige, men utstyrsnivået er mer sporty.

Fortsatt er utstyrsnivået raust og materialkvalitet og finish helt i toppklasse. Nå har også den hybride drivlinjen blitt forandret og bensinforbruket, som tidligere var i overkant høyt, blitt redusert betraktelig, samtidig som det er lite å si på ytelsene. 0-100 km/t går unna på bare 7,8 sekunder.

Den samlede effekten på RX 450h er på 299 hestekrefter og drivlinjen består av en 3,5-liter V6 bensinmotor og to elmotorer. Forbruket er oppgitt til 0,63 liter per mil.

I 2012 får bilene en mindre faclift.

Prisene på tredje generasjon starter på rundt 250.000 kroner og oppover.

Topp 5: SUV-ene med de mest fornøyde eierne

Dette er den nyeste Lexus RX som har en startpris på drøye 700.000 kroner.
Dette er den nyeste Lexus RX som har en startpris på drøye 700.000 kroner.

Fjerde generasjon. 2016 -

Fjerde generasjon av Lexus-SUVen får et mye mer utagerende utseende enn de foregående generasjonene og er mer lik de øvrige modellene i designspråket. Vi kjenner igjen de smale frontlyktene og den digre grillen, samtidig som den også får det "flytende" taket som de siste par årene har seilet opp som et kult (og omdiskutert), designelement hos mange produsenter.

Her hjemme er det fortsatt hybrid som gjelder på de aller, aller fleste Lexus-modellene selv om ett hederlig unntak finnes i Lexus RC. Men i det store utlandet kan man få den med 2-liters bensinturbo, og V6 uten hybrid.

Dette er en F-Sport. Linjeføringen er ganske brutal.
Dette er en F-Sport. Linjeføringen er ganske brutal.

Her hjemme er det altså 450h som gjelder. Det er fortsatt en 3,5 liters V6-er.

Fra 2018 kan RX også leveres med syv sitteplasser i en lang utgave som er strukket 11 centimeter.

Prisene her er fortsatt relativt høye. Som ny koster den fra drøyt 700.000 kroner for aller billigste utgave, som vi nordmenn sjelden kjøper. Det gjør også at du fort må ut med 650.000 kroner for en bil som er et par år gammel og som har gått rundt 40.000 kilometer.

RX-modellen som nå altså runder 20 år har vært en stor suksess for Lexus. Over 2,5 millioner biler har vært solgt siden modellen ble lansert og USA har vært modellens viktigste marked. RX-modellen er også Lexus aller mest solgte modell med hybrid drivlinje.

Les vår test av bilen her:

Slik ser en ny RX ut innvendig. Som alltid med fin finish og gode materialer.
Slik ser en ny RX ut innvendig. Som alltid med fin finish og gode materialer.

Det skal dermed bli spennende å følge med denne modellen videre. Vi tipper at den vi være med oss i mange år ennå, da SUV-er selges som aldri før.

Lexus og Toyota her garantert planer for en så viktig bil som har solgt så godt på de store markedene. Vil den komme som ladbar hybrid, i hydrogenutrave – eller som elbil?

Hvilke planer som finnes vet vi ikke. Her holdes kortene tett til brystet. Men vi gleder oss uansett til fortsettelsen og ønsker lykke til med de 20 neste årene!

Klikk her for brukt Lexus på Broommarked

Klikk her for brukt Lexus på Finn

Vi gjør oppmerksom på at Broommarked og Broom har samme eier.

Les også: Arne fra Molde eier biler for 400 millioner

Lexus UX skal starte priskrig i Norge – Flere må få Lexus på handlelisten Lexus LX: Dette er kanskje ikke helt hva du tror...

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon
Siste nytt
13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon
Populært