Meny

Én av verdens beste biler – og du kan få den billig

RX-modellen fra Lexus fyller 20 år nå – og det gjør så klart noe med prisene også.

Lexus RX i fire generasjoner.

SUV-er var tradisjonelt enkle, men robuste og tøffe biler. Litt slik som nyttekjøretøy. Man har det man trenger, og ikke noe særlig mer.

De siste årene har dette dreid ganske markant. Flere og flere SUV-er snobber oppover og mange av oss kjøper disse høyreiste bilene med firehjulsdrift, mye utstyr og med romslig plass.

Biltypen har langt på vei tatt over etter den tradisjonelle stasjonsvogna. Dette med god framkommelighet, mye utstyr, og høy komfort og ofte en kraftig motor henger trolig sammen med den økte interessen.

Ett av bilmerkene som var veldig tidlig ute med en litt sossete SUV var Lexus. Allerede for 20 år siden lanserte de første generasjon av sin nå smått legendariske RX.

Lexus er jo ellers kjent for å lage biler med en helt unik driftssikkerhet. De er også merket som år etter år topper kundetilfredshet-undersøkelser.

Nå skal vi ta en liten titt på alle generasjonene til nå. Her kan du få biler i svært mange prisklasser:

Den første RX-serien kom aldri til Norge på regulær import.

Første generasjon. 1998 - 2003:

Akkurat første generasjon av RX er en ganske sjelden fugl i Norge. Den ble aldri tatt inn på regulær import, men noen har da kommet til lands både som flyttegods og bruktimport, så biler finnes, men ikke akkurat i hopetall.

Designeren Makoto Oshima slo vel ikke akkurat på stortromma. Det er på mange måter det som er under skallet som gir denne bilen kvaliteter. Det skal også sies i Oshimas forsvar at bilen langt på vet er en kopi og i stor grad bygger på Toyota Harrier, en modell som aldri kom til Norge eller Europa.

Med firehjulsdrift var framkommeligheten god.

RX-en var også først og fremst beregnet på det store og svært viktige amerikanske markedet.

Selv om bilen skuffet litt på det utvendige, var godbitene mange under det anonyme ytre. Mykt skinn, flotte materialer, god finish og skyhøy byggekvalitet preger interiøret, sammen med et raust utstyrsnivå.

Motoren var en 3-liter V6 bensin på 201 hestekrefter, 4-trinns automatgirkasse var standard og firehjulsdrift var å finne på de fleste bilene, men den kunne også leveres med forhjulsdrift.

Som nevnt finnes det kun et fåtall biler i Norge. Prisene starter ofte på rundt 50.000 kroner og første generasjon Lexus RX gir med det en billig inngangsbillett til snobbe-SUV-segmentet, samtidig som man får en uvanlig bil.

Lexus til topps i stor kundeundersøkelse

Slik ser andre generasjon RX ut, den kom også til Norge i 2003 og siden har den vært her.

Andre generasjon. 2003 - 2007:

Først da andre generasjon av RX ble lansert i 2003, kom Lexus-SUV-en til Norge. Ikke uten en viss suksess. Timingen var god og andre Luksus-SUVer hadde begynt å gjøre seg gjeldende, slik som både BMW X5 og X3, Volvo XC90 var en stor suksess, Mercedes ML var her og Porsche Cayenne kom omtrent på denne tiden. Trenden var klar. Snobbete SUVer var definitivt på vei opp og fram.

Lexus RX var fortsatt en anonym bil, men betydelig friskere i designet enn forgjengeren. Det skulle ikke så mye til. Fortsatt kanskje mer særpreget, enn direkte vakker. Den var tro mot det opprinnelige konseptet. Skyhøy kvalitet overalt, unik driftssikkerhet. Mye utstyr som standard, ting mange av konkurrentene tok seg grovt betalt for.

Interiøret var særpreget men holdt høy klasse.

Under panseret var det fortsatt V6 og bensin som gjaldt. enten i form av en 3-liter på 204 hestkrefter for RX300, eller en RX350 på 3,5-liter og 276 hestekrefter. Noe som neppe var gunstig for det norske salget. Dette var på den tiden da dieselmaskin var det eneste saliggjørende.

Men en del norske kunder falt allikevel for fristelsen og kjøpte seg en RX.

Dette var også modellen som introduserte det vi nordmenn veldig ofte forbinder med Lexus – nemlig en hybrid drivlinje. Dette ble først lansert i USA i 2005 og i Europa i 2006. RX400h heter bilen da. Også denne har en V6-motor. Denne gang på 3,3-liter som sammen med batteripakke og elmotor byr på 211 hestekrefter.

Utvalget på bruktmarkedet er, naturlig nok, betydelig bedre på denne generasjonen enn på den forrige. Prisene her starter på under 100.000 kroner for de eldste årsmodellene, som da ofte har passet 200.000 kilometer på telleverket.

Det er såpass mye at da bør selv en Lexus sjekkes litt nøye før kjøp.

Brukt SUV? Dette er et av de beste kjøpene

På tredje generasjon RX hadde interiøret også blitt helt nytt.

Tredje generasjon. 2008 - 2015:

Dette er det Lexus RX-salget i Norge far år til år. Kilde: OFV.

I april 2009 var det klart for tredje generasjon av Lexus RX som nå for alvor hadde begynt å få fotfeste og den anerkjennelsen den fortjente blant de andre etablerte og litt snobbete merkene. Det gjelder forresten ikke bare RX-en, men også de andre modellene fra den japanske produsenten.

Gjentatte topp-plasseringer i ulike kvalitets- og kundetilfredshet-undersøkelser går ikke upåaktet hen.

Den tredje RX-en har også fått et utseende som er lettere å like, eller er det bare vi som begynner å venne oss til den? Den har uansett vokst seg både lengre og bredere, men også lavere og 100 kilo tyngre.

En nyhet er at RX nå også kan leveres i en F-Sport utgave. Drivlinjen er den samme som i de øvrige, men utstyrsnivået er mer sporty.

Fortsatt er utstyrsnivået raust og materialkvalitet og finish helt i toppklasse. Nå har også den hybride drivlinjen blitt forandret og bensinforbruket, som tidligere var i overkant høyt, blitt redusert betraktelig, samtidig som det er lite å si på ytelsene. 0-100 km/t går unna på bare 7,8 sekunder.

Den samlede effekten på RX 450h er på 299 hestekrefter og drivlinjen består av en 3,5-liter V6 bensinmotor og to elmotorer. Forbruket er oppgitt til 0,63 liter per mil.

I 2012 får bilene en mindre faclift.

Prisene på tredje generasjon starter på rundt 250.000 kroner og oppover.

Topp 5: SUV-ene med de mest fornøyde eierne

Dette er den nyeste Lexus RX som har en startpris på drøye 700.000 kroner.

Fjerde generasjon. 2016 -

Fjerde generasjon av Lexus-SUVen får et mye mer utagerende utseende enn de foregående generasjonene og er mer lik de øvrige modellene i designspråket. Vi kjenner igjen de smale frontlyktene og den digre grillen, samtidig som den også får det "flytende" taket som de siste par årene har seilet opp som et kult (og omdiskutert), designelement hos mange produsenter.

Her hjemme er det fortsatt hybrid som gjelder på de aller, aller fleste Lexus-modellene selv om ett hederlig unntak finnes i Lexus RC. Men i det store utlandet kan man få den med 2-liters bensinturbo, og V6 uten hybrid.

Dette er en F-Sport. Linjeføringen er ganske brutal.

Her hjemme er det altså 450h som gjelder. Det er fortsatt en 3,5 liters V6-er.

Fra 2018 kan RX også leveres med syv sitteplasser i en lang utgave som er strukket 11 centimeter.

Prisene her er fortsatt relativt høye. Som ny koster den fra drøyt 700.000 kroner for aller billigste utgave, som vi nordmenn sjelden kjøper. Det gjør også at du fort må ut med 650.000 kroner for en bil som er et par år gammel og som har gått rundt 40.000 kilometer.

RX-modellen som nå altså runder 20 år har vært en stor suksess for Lexus. Over 2,5 millioner biler har vært solgt siden modellen ble lansert og USA har vært modellens viktigste marked. RX-modellen er også Lexus aller mest solgte modell med hybrid drivlinje.

Les vår test av bilen her:

Slik ser en ny RX ut innvendig. Som alltid med fin finish og gode materialer.

Det skal dermed bli spennende å følge med denne modellen videre. Vi tipper at den vi være med oss i mange år ennå, da SUV-er selges som aldri før.

Lexus og Toyota her garantert planer for en så viktig bil som har solgt så godt på de store markedene. Vil den komme som ladbar hybrid, i hydrogenutrave – eller som elbil?

Hvilke planer som finnes vet vi ikke. Her holdes kortene tett til brystet. Men vi gleder oss uansett til fortsettelsen og ønsker lykke til med de 20 neste årene!

Klikk her for brukt Lexus på Broommarked

Klikk her for brukt Lexus på Finn

Vi gjør oppmerksom på at Broommarked og Broom har samme eier.

Les også: Arne fra Molde eier biler for 400 millioner

Lexus UX skal starte priskrig i Norge – Flere må få Lexus på handlelisten Lexus LX: Dette er kanskje ikke helt hva du tror...

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:46 Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett sparket i gang sjaman-turné20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen
Siste nytt
20:46NorgePrinsesse Märtha Louise og Durek Verrett sparket i gang sjaman-turné20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen
Populært