Meny

Denne knappen blir viktigere fremover

Mikrofonknappen kan brukes til å aktivere stemmestyring i biler - men fremover skal en stemmekommando være nok. Foto: Foto: Odd Erik Skavold Lystad / broom.no

Stemmestyringen kommer til å gjennomgå en revolusjon.

Se for deg et bilinteriør helt fritt for fysiske knapper og brytere. For få år siden var det helt utenkelig, men det var før blant andre Tesla kom og snudde opp-ned på den tankegangen.

Jo færre knapper, jo bedre for Tesla.

Trenden – egentlig uavhengig av Tesla, for så vidt – har vært klar lenge: Knapper i interiøret skal erstattes med berøringsskjermer. Hvorfor det?

Jo, knapper er dyre. Det vil si: Selve knappene er ikke dyre. Noen gram med plastikk koster ikke mer enn desimalene til et øre. Men å tilpasse alle knappene til alle de forskjellige funksjons-konfigurasjonene en bil kan ha, krever mye.

Å lage en dedikert knapp til hver funksjon i bilen krever for det første mange knapper, men det fører også til at mange biler har «blanke» knapper dersom de ikke er utstyrt med enkelte funksjoner. Det krever mye plass i dashbordet skal det holdes oversiktlig.

Men kanskje det viktigste: Fysiske knapper kan ikke endres dersom nye funksjoner legges til eller fjernes fra bilen.

Touch er ikke perfekt

Porsche har tradisjonelt vært glad i knapper, men du ser veldig tydelig at bilen mangler noe utstyr med de blanke knappene. Foto: broom.no

Her kommer berøringsskjermene inn i bildet. Med enkle programvareoppdateringer kan skjermene endre funksjon fra en dag til den neste – uten at bilen er fysisk endret i det hele tatt. Tesla-eiere kjenner seg igjen i dette. Det er naturligvis på godt og vondt (ingen ønsker vel å miste funksjoner de tidligere har hatt).

Så berøringsskjermer er heller ikke perfekt. De krever mer oppmerksomhet fra føreren for å betjenes – oppmerksomhet som skal rettes mot veien og omgivelsene.

Kanskje trengs det mange flere trykk for å komme til funksjonen man ønsker, fordi det er så mange parameter som kan styres at alt ligger i en tilnærmet endeløs rekke menyer og undermenyer.

Hva gjør vi da? Vi snakker til bilen i stedet. Stemmestyringen har eksistert lenge, men revolusjonen kommer nå.

Dette er hvorfor taxi-kjørte biler kan være et bruktbilkupp.

Stemme-historien

La oss først dykke litt i historien til stemmestyring. Vi skrur tiden tilbake til 1952. Forskere ved Bell Laboratories klarte å snekre sammen maskinen «Audrey», som var i stand til å gjenkjenne ensifrede tall. Ideen var å gjøre det enklere for sekretærer å diktere tall, men Audrey hjalp strengt tatt ikke mye. Spesielt ikke siden den slet med å forstå forskjellige stemmer

Derfra gikk utviklingen sakte helt til den neste milepælen kom med IBMs Shoebox-maskin, som ti år senere klarte å gjenkjenne 16 forskjellige ord i tillegg til tall. Med Shoebox gikk man fra å ha maskiner som hadde innlærte hele ord til de som satt sammen frittstående lyder til å «gjette» seg frem til hvilke ord som ble sagt.

Fra ni til 16 ord tok det ti år, og i løpet av de ti neste skulle dette øke voldsomt. Harpy-prosjektet kunne i 1971 gjenkjenne over 1.000 ord og i 1986 kunne IBMs Tangora-system gjenkjenne over 20.000 ord.

Nå var stemmegjenkjenning plutselig kommet på et nivå hvor det kan brukes til langt mer avanserte ting enn å lese inn tall fra et diktat.

BMW lanserer en kraftplugg av en SUV med 510 hestekrefter.

(Nesten) ingen knapper - stor skjerm. Her satte Tesla standarden med Model S. Foto: broom.no

Fra Audrey til Siri

Utviklingen herfra skjer eksponentielt. Diverse programvarer til PC og Mac lanseres gjennom 90-tallet, som alle lover å kunne la brukerne lese inn både ord og setninger. Systemer som dette gjorde det blant annet mulig å lage automatiske sentralbord som lot deg videresende oppringingen til enkeltpersoner. Systemer for å la deg kjøpe eksempelvis kinobilletter ved hjelp av stemmestyring over telefon dukket også opp.

I 2007 lanserer Apple sin første iPhone, og Google var raskt på banen med sin stemmeaktiverte søkefunksjon i 2008. Det Google gjorde da var å bruke alle de innleste kommandoene og deretter de eventuelle rettingene brukeren gjorde for å lære.

Dette var tre år før Apples egen Siri-funksjon ble lansert, som kanskje for alvor gjorde stemmestyring allment akseptert. I dag er det mange slike tjenester. Google har sin Assistant, Microsoft har Cortana og Amazon har Alexa.

Sjekk hvilken elbil som gjør comeback i Norge - denne har mange ventet på.

Funksjoner som Apple CarPlay og Android Auto har bragt Siri og Assistant inn i bilen, men mange bilprodusenter utvikler også egne system. Foto: Jae C. Hong

Men hva med bilen?

Stemmestyring i biler har også eksistert i mange år, men all den tid en bil har hatt begrensede funksjoner, har også stemmestyringen vært relativt begrenset. I beste fall har den kunnet skru på lydanlegget eller gjøre en telefonoppringing.

Slik er det ikke lenger. Nå er bilene proppfulle av teknologi, de snakker med omverdenen konstant gjennom mobilnettet og – som vi allerede vet – har så mange varierte funksjoner at stemmestyring omtrent er den eneste måten å finne alt på uten å måte lete noe sted.

For der det en gang var slik at man måtte gi eksakte kommandoer – «Skru på radioen» fungerte, mens «sett på musikk» fungerte kanskje ikke, for å ta et eksempel – er vi nå på et stadie hvor også bilen forstår det vi kaller «naturlig prat».

Mercedes har for eksempel i sine nyeste biler som A-klasse et helt nytt MBUX-multimediessystem, som inkluderer en stemmestyringsfunksjon for det aller meste. «Jeg fryser» gjør at den skrur opp varmen litt. «Spill Red Hot Chili Peppers» gjør nettopp det. Og siden bilen er online kan du spørre hvordan været er dit du skal.

FrP vil fjerne omstridt fartsgrense - sjekk hvilken her.

Den kommende elbilen til Mercedes, EQC, vil naturligvis få det nye MBUX-systemet hvor stemmestyring står sentralt.

Startkommando

En av IBMs ingeniører, E. A. Quade, tester Shoebox - en tidlig maskin for stemmestyring. Den kunne gjenkjenne 16 ord og tallene fra 0 til 10. Foto: broom.no

Felles for de begge er at de kan aktiveres med en startkommando. «Hey, Mercedes», eksempelvis. At dette fungerer på samme måte som Siri er ikke overraskende – det er det samme programvareselskapet som står bak både Siri og MBUX’ stemmegjenkjenning.

BMW har med sitt iDrive 7.0 som rulles ut i disse dager tilsvarende funksjoner, og dette er bare begynnelsen.

Volvo har på sin side inngått et tett samarbeid med Google, så her kan vi forvente Assistant-funksjoner i nær fremtid, mens andre bilmerker som for eksempel Ford integrerer Amazon Alexa i sine systemer.

Med færre knapper, flere funksjoner og ikke minst flere variasjoner fra bil til bil blir stemmestyring langt viktigere enn vi kunne trodd for få år siden.

Berøringsskjermer er den store «snakkisen» når det gjelder bilinteriør om dagen – men ironisk nok er det kanskje nettopp snakking som blir den store revolusjonen fremover.

Les også: Porsche har vært i Norge for å teste ny elbil.

(Artikkelen er først publisert på broom.no)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells
Siste nytt
15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells
Populært