Snakker om dårlig timing for å havne under dyna

Mercedes-AMG E53 4Matic er det fulle navnet, her snakker vi spenstig stasjonsvogn fra Mercedes.
Mercedes-AMG E53 4Matic er det fulle navnet, her snakker vi spenstig stasjonsvogn fra Mercedes.

Prøvekjørt: E53 AMG er ny og heftig stasjonsvogn fra Mercedes.

Du har helt sikkert opplevd det du også: Å våkne på morgenen, etter en natt der du vekselvis har vært iskald og glovarm. Halsen er i ferd med å tette seg helt igjen og du kjenner at det eneste du har lyst til å gjøre nå er å dra dyna godt over hodet – og forsøke å sove dette av deg.

Akkurat slik startet denne mandagen for min del. Jeg tenkte at nå var det bare å sende en SMS til de andre i Broom og si at de ikke måtte regne med meg i dag. Og så kom jeg på det:

– Det er jo i dag jeg skal hente en heftig Mercedes! Nærmere bestemt Mercedes-AMG E 53. Et råskinn av en stasjonsvogn, med 435 hestekrefter!

Så da sendte jeg melding til de andre gutta, stilte alarmen på telefonen til kl 12 – og sovnet igjen.

Klokka 12 er jeg oppe. Glovarm dusj, kaffekopp og en tykk genser, så er jeg klar for å hente bil. Fram-og tilbake til importøren går forsåvidt ganske greit, så er det rett i seng igjen. Ikke den beste starten på en biltest, det må innrømmes.

Ikke en helt vanlig Mercedes-stasjonsvogn... Dette er AMG 53-utgaven av E-klasse.
Ikke en helt vanlig Mercedes-stasjonsvogn... Dette er AMG 53-utgaven av E-klasse.

Hva er nytt?

Mercedes har gått lettere amok med antall AMG-utgaver av bilene sine de siste årene. E53 AMG erstatter E43 AMG i modellprogrammet. Der sistnevnte hadde V6-motor på 401 hestekrefter, er det ny rekkesekser på 3 liter som gjelder i E53.

Med mildhybrid-løsning (48-volts batteri) banker den nye motoriseringen ut 435 hestekrefter. Dette og et dreiemoment på 520 Nm bør gi et solid kraftoverskudd, uansett hva du har tenkt å utsette bilen for. 4Matic firehjulstrekk sørger for å plante kreftene til bakken.

Utgangspunktet for det hele er altså Mercedes E-klasse stasjonsvogn. En av Brooms favoritter i denne klassen. Nye E-klasse er en veldig god kombinasjon av komfort, kjøreegenskaper og luksusfølelse. Og den er STOR. Nærmere bestemt 4,99 meter lang og med et bagasjerom på 640 liter. Det smaker halvt sportsbil og halvt stasjonsvogn, dette!

Her er den – verdens raskeste Mercedes!

Ingen dårlig utsikt fra soveromsvinduet: Men jeg skulle mye heller vært ute i bilen, enn her inne.
Ingen dårlig utsikt fra soveromsvinduet: Men jeg skulle mye heller vært ute i bilen, enn her inne.

Hva er styrker og svakheter her?

De tre første dagene må jeg stort sett nøye meg med å beundre Mercedesen fra soveromsvinduet. Jeg ligger utslått med feber og har ikke så mye ute eller bak rattet i en bil å gjøre (noe kona også er flink til å minne meg på...). Men så begynner det heldigvis å gå litt bedre.

Jeg får tatt den første turen på noen morsomme og svingete småveier, der det ikke er noe særlig av hverken folk eller andre biler. Og Mercedesen leverer! Her er det stappet inn store mengder kjøreglede. Jeg er ikke i nærheten av å pushe noen grenser, men kjenner likevel på hvor velbalansert og sylskarp denne bilen er.

Motoren er én ting. Det mest imponerende er hvordan resten av bilen er bygget rundt den. Styringen, understellet, alle de små detaljene som i sum gjør den til en ekte kjøremaskin. I AMG jobber det veldig mange kjempeflinke folk. Når sjefen kommer og ber om noe nytt, er det neppe særlig smart å svare noe sånt som at "Nei, beklager – det blir vanskelig".

Her handler det om å hele tiden strekke strikken for hva som er mulig og gjennomførbart. Gjør de ikke det, blir AMG fort forbikjørt. Og det kan de naturligvis ikke ha noe av.

Nesten like imponerende er det forresten hvor pent denne bilen oppfører seg når du ønsker det. Da er den akkurat så komfortabel og sivilisert som du venter deg av en E-klasse stasjonsvogn. Det er egentlig bare litt ekstra motorlyd som avslører den. Den blir forresten ganske så voldsom når du setter bilen i Sport +.

Vi skal ikke så veldig mange år tilbake i tid før en slik kombinasjon var umulig. Da var det enten sportslighet – eller komfort. Men her har doktor-ingeniørene klart å knekke mange koder. Klisjeen "to biler i ett" gjelder så absolutt for E53.

Dette skjer når den selvkjørende bilen tror du har sovnet

Markant grill og store luftinntak, likevel er også fronten ganske diskret.
Markant grill og store luftinntak, likevel er også fronten ganske diskret.

Hva koster den?

Apropos to biler i ett: Da er det jo egentlig ingen ting å si på en prislapp som starter på 1.157.000 kroner? Du får jo ikke mange sportsbiler for 578.500 kroner, heller ingen digre og velutstyrte stasjonsvogner for samme pris.

Etter en lang og god rekke med ekstrautstyr, klokker vi her inn til en bilpris på 1.471.100 kroner. Joda, snaue 1,5 millioner kroner for en E-klasse stasjonsvogn er mye penger, men så er da heller ikke dette noen vanlig E-klasse stasjonsvogn!

Topp 5: Norges billigste med 4x4

Hvem er konkurrentene?

Den mest naturlige bilen å sammenligne med fra BMW er M550i xDrive med 462 hk. Men den er ikke tilgjengelig som stasjonsvogn – og BMWs motstykke blir dermed 540i XDrive Touring med "bare" 340 hk. Den er til gjengjeld en god del billigere enn Mercedesen, startpris her er på 868.600 kroner.

Hva har så Audi å tilby? Akkurat nå faktisk fint lite. De heftige utgavene av nye A6 er ennå ikke lansert. Da er det nok bedre å se på Porsche Panamera GTS Sport Turismo. Da snakker vi 4-liters bensinmotor på 460 hestekrefter. Den gjør 0-100 km/t på 4,1 sekunder, og kan i tillegg by på et bagasjerom på 520 liter.

AMG-ingeniørene har på mange måter pakket to biler inn i denne. Og det har de gjort på en veldig bra måte!
AMG-ingeniørene har på mange måter pakket to biler inn i denne. Og det har de gjort på en veldig bra måte!

Vil naboen bli imponert?

Naboer med litt peiling vil legge merke til stylingen, eksospottene og E53-merket. Men for de fleste andre er dette "bare" en E-klasse stasjonsvogn. Fargen på testbilen er med på å underbygge det. Her snakker vi råskinn i diskret innpakning.

Naboen vil neppe tro hva du har betalt for denne

Broom mener:

En bil som dette fortjener en langtur på Autobahn. Eller i det minste å bli banekjørt her hjemme. Som du skjønner: Jeg har ikke gjort noen av delene. Det føles faktisk litt dårlig gjort mot de som har utviklet E53.

For bare ved å risse litt i overflaten, blir det veldig fort tydelig at dette er en bil som er laget for å bli presset hardt. Som elsker svinger, som tar alt du utfordrer den til på strak arm. Samtidig som den er en perfekt milsluker når du skal på tur med familien og full oppakning. Det er bare å lesse inn, du får ikke mange stasjonsvogner som er mer praktisk enn denne.

4Matic er også perfekt på vinteren. Og så har vi ikke en gang nevnt interiøret. Som vanlig i en E-klasse er det lekkert og funksjonelt, med et av de beste infotainmensystemene på markedet i dag. Sportssetene er også fantastiske gode, med kontant støtte alle veier, uten at det blir for hardt. Skulle vi ønske noe, var det kanskje litt mer råskap og AMG-faktor også innvendig.

Norges råeste taxi: Sjekk hva Tomm kjører

Hva mener eierne?

Tre eiere har lagt inn sin vurdering av E-klasse AMG i Brooms bilguide. Her kan du se mer om hva de mener:

Visste du at:

MERCEDES-AMG E53 4MATIC

Motor: 3-liter bensin + mildhybridløsning Effekt: 435 hk/520 Nm 0-100 km/t: 4,5 sekunder Toppfart: 250 km/t Forbruk: 0,87 liter/mil Lengde/bredde/høyde: 4,99 - 1,85 - 1,47 meter Vekt: 1.940 kilo Bagasjerom: 640 liter Pris testbil: 1.471.100 kroner

– Den norske Mercedes-importøren nå tilbyr til sammen 58 (!) AMG-utgaver. Prismessig er spennet stort, fra drøyt 600.000 til over 3 millioner kroner.

– Dagens E-klasse er den femte i rekken. Da den kom, var dette teknologisk sett den mest avanserte bilen Mercedes noen gang hadde lansert.

– Mercedes er langt fremme på selvkjørende teknologi. Mye av det debuterte på denne bilen. Underveis har de finpusset ganske mye på systemet, som oppleves som langt bedre nå enn i starten.

Dette var noe av det flotteste du kunne bli kjørt i

Les også:
Snart kommer elbil-bølgen fra Mercedes
Dette er Mercedes – akkurat slik det skal være
Mercedes EQV: Dette har ingen gjort tidligere

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo
Siste nytt
19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo
Populært