Snakker om dårlig timing for å havne under dyna

Mercedes-AMG E53 4Matic er det fulle navnet, her snakker vi spenstig stasjonsvogn fra Mercedes.
Mercedes-AMG E53 4Matic er det fulle navnet, her snakker vi spenstig stasjonsvogn fra Mercedes.

Prøvekjørt: E53 AMG er ny og heftig stasjonsvogn fra Mercedes.

Du har helt sikkert opplevd det du også: Å våkne på morgenen, etter en natt der du vekselvis har vært iskald og glovarm. Halsen er i ferd med å tette seg helt igjen og du kjenner at det eneste du har lyst til å gjøre nå er å dra dyna godt over hodet – og forsøke å sove dette av deg.

Akkurat slik startet denne mandagen for min del. Jeg tenkte at nå var det bare å sende en SMS til de andre i Broom og si at de ikke måtte regne med meg i dag. Og så kom jeg på det:

– Det er jo i dag jeg skal hente en heftig Mercedes! Nærmere bestemt Mercedes-AMG E 53. Et råskinn av en stasjonsvogn, med 435 hestekrefter!

Så da sendte jeg melding til de andre gutta, stilte alarmen på telefonen til kl 12 – og sovnet igjen.

Klokka 12 er jeg oppe. Glovarm dusj, kaffekopp og en tykk genser, så er jeg klar for å hente bil. Fram-og tilbake til importøren går forsåvidt ganske greit, så er det rett i seng igjen. Ikke den beste starten på en biltest, det må innrømmes.

Ikke en helt vanlig Mercedes-stasjonsvogn... Dette er AMG 53-utgaven av E-klasse.
Ikke en helt vanlig Mercedes-stasjonsvogn... Dette er AMG 53-utgaven av E-klasse.

Hva er nytt?

Mercedes har gått lettere amok med antall AMG-utgaver av bilene sine de siste årene. E53 AMG erstatter E43 AMG i modellprogrammet. Der sistnevnte hadde V6-motor på 401 hestekrefter, er det ny rekkesekser på 3 liter som gjelder i E53.

Med mildhybrid-løsning (48-volts batteri) banker den nye motoriseringen ut 435 hestekrefter. Dette og et dreiemoment på 520 Nm bør gi et solid kraftoverskudd, uansett hva du har tenkt å utsette bilen for. 4Matic firehjulstrekk sørger for å plante kreftene til bakken.

Utgangspunktet for det hele er altså Mercedes E-klasse stasjonsvogn. En av Brooms favoritter i denne klassen. Nye E-klasse er en veldig god kombinasjon av komfort, kjøreegenskaper og luksusfølelse. Og den er STOR. Nærmere bestemt 4,99 meter lang og med et bagasjerom på 640 liter. Det smaker halvt sportsbil og halvt stasjonsvogn, dette!

Her er den – verdens raskeste Mercedes!

Ingen dårlig utsikt fra soveromsvinduet: Men jeg skulle mye heller vært ute i bilen, enn her inne.
Ingen dårlig utsikt fra soveromsvinduet: Men jeg skulle mye heller vært ute i bilen, enn her inne.

Hva er styrker og svakheter her?

De tre første dagene må jeg stort sett nøye meg med å beundre Mercedesen fra soveromsvinduet. Jeg ligger utslått med feber og har ikke så mye ute eller bak rattet i en bil å gjøre (noe kona også er flink til å minne meg på...). Men så begynner det heldigvis å gå litt bedre.

Jeg får tatt den første turen på noen morsomme og svingete småveier, der det ikke er noe særlig av hverken folk eller andre biler. Og Mercedesen leverer! Her er det stappet inn store mengder kjøreglede. Jeg er ikke i nærheten av å pushe noen grenser, men kjenner likevel på hvor velbalansert og sylskarp denne bilen er.

Motoren er én ting. Det mest imponerende er hvordan resten av bilen er bygget rundt den. Styringen, understellet, alle de små detaljene som i sum gjør den til en ekte kjøremaskin. I AMG jobber det veldig mange kjempeflinke folk. Når sjefen kommer og ber om noe nytt, er det neppe særlig smart å svare noe sånt som at "Nei, beklager – det blir vanskelig".

Her handler det om å hele tiden strekke strikken for hva som er mulig og gjennomførbart. Gjør de ikke det, blir AMG fort forbikjørt. Og det kan de naturligvis ikke ha noe av.

Nesten like imponerende er det forresten hvor pent denne bilen oppfører seg når du ønsker det. Da er den akkurat så komfortabel og sivilisert som du venter deg av en E-klasse stasjonsvogn. Det er egentlig bare litt ekstra motorlyd som avslører den. Den blir forresten ganske så voldsom når du setter bilen i Sport +.

Vi skal ikke så veldig mange år tilbake i tid før en slik kombinasjon var umulig. Da var det enten sportslighet – eller komfort. Men her har doktor-ingeniørene klart å knekke mange koder. Klisjeen "to biler i ett" gjelder så absolutt for E53.

Dette skjer når den selvkjørende bilen tror du har sovnet

Markant grill og store luftinntak, likevel er også fronten ganske diskret.
Markant grill og store luftinntak, likevel er også fronten ganske diskret.

Hva koster den?

Apropos to biler i ett: Da er det jo egentlig ingen ting å si på en prislapp som starter på 1.157.000 kroner? Du får jo ikke mange sportsbiler for 578.500 kroner, heller ingen digre og velutstyrte stasjonsvogner for samme pris.

Etter en lang og god rekke med ekstrautstyr, klokker vi her inn til en bilpris på 1.471.100 kroner. Joda, snaue 1,5 millioner kroner for en E-klasse stasjonsvogn er mye penger, men så er da heller ikke dette noen vanlig E-klasse stasjonsvogn!

Topp 5: Norges billigste med 4x4

Hvem er konkurrentene?

Den mest naturlige bilen å sammenligne med fra BMW er M550i xDrive med 462 hk. Men den er ikke tilgjengelig som stasjonsvogn – og BMWs motstykke blir dermed 540i XDrive Touring med "bare" 340 hk. Den er til gjengjeld en god del billigere enn Mercedesen, startpris her er på 868.600 kroner.

Hva har så Audi å tilby? Akkurat nå faktisk fint lite. De heftige utgavene av nye A6 er ennå ikke lansert. Da er det nok bedre å se på Porsche Panamera GTS Sport Turismo. Da snakker vi 4-liters bensinmotor på 460 hestekrefter. Den gjør 0-100 km/t på 4,1 sekunder, og kan i tillegg by på et bagasjerom på 520 liter.

AMG-ingeniørene har på mange måter pakket to biler inn i denne. Og det har de gjort på en veldig bra måte!
AMG-ingeniørene har på mange måter pakket to biler inn i denne. Og det har de gjort på en veldig bra måte!

Vil naboen bli imponert?

Naboer med litt peiling vil legge merke til stylingen, eksospottene og E53-merket. Men for de fleste andre er dette "bare" en E-klasse stasjonsvogn. Fargen på testbilen er med på å underbygge det. Her snakker vi råskinn i diskret innpakning.

Naboen vil neppe tro hva du har betalt for denne

Broom mener:

En bil som dette fortjener en langtur på Autobahn. Eller i det minste å bli banekjørt her hjemme. Som du skjønner: Jeg har ikke gjort noen av delene. Det føles faktisk litt dårlig gjort mot de som har utviklet E53.

For bare ved å risse litt i overflaten, blir det veldig fort tydelig at dette er en bil som er laget for å bli presset hardt. Som elsker svinger, som tar alt du utfordrer den til på strak arm. Samtidig som den er en perfekt milsluker når du skal på tur med familien og full oppakning. Det er bare å lesse inn, du får ikke mange stasjonsvogner som er mer praktisk enn denne.

4Matic er også perfekt på vinteren. Og så har vi ikke en gang nevnt interiøret. Som vanlig i en E-klasse er det lekkert og funksjonelt, med et av de beste infotainmensystemene på markedet i dag. Sportssetene er også fantastiske gode, med kontant støtte alle veier, uten at det blir for hardt. Skulle vi ønske noe, var det kanskje litt mer råskap og AMG-faktor også innvendig.

Norges råeste taxi: Sjekk hva Tomm kjører

Hva mener eierne?

Tre eiere har lagt inn sin vurdering av E-klasse AMG i Brooms bilguide. Her kan du se mer om hva de mener:

Visste du at:

MERCEDES-AMG E53 4MATIC

Motor: 3-liter bensin + mildhybridløsning Effekt: 435 hk/520 Nm 0-100 km/t: 4,5 sekunder Toppfart: 250 km/t Forbruk: 0,87 liter/mil Lengde/bredde/høyde: 4,99 - 1,85 - 1,47 meter Vekt: 1.940 kilo Bagasjerom: 640 liter Pris testbil: 1.471.100 kroner

– Den norske Mercedes-importøren nå tilbyr til sammen 58 (!) AMG-utgaver. Prismessig er spennet stort, fra drøyt 600.000 til over 3 millioner kroner.

– Dagens E-klasse er den femte i rekken. Da den kom, var dette teknologisk sett den mest avanserte bilen Mercedes noen gang hadde lansert.

– Mercedes er langt fremme på selvkjørende teknologi. Mye av det debuterte på denne bilen. Underveis har de finpusset ganske mye på systemet, som oppleves som langt bedre nå enn i starten.

Dette var noe av det flotteste du kunne bli kjørt i

Les også:
Snart kommer elbil-bølgen fra Mercedes
Dette er Mercedes – akkurat slik det skal være
Mercedes EQV: Dette har ingen gjort tidligere

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:27 Ronaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina
Siste nytt
21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:27SportRonaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina
Populært