Meny

Vi ble med på vintertest av Porsche Taycan

Video: Porsche har testet nye Taycan i 30 ulike land, blant annet i Sverige hvor Elbil24 fikk være med på test.

Elbil24 ble med Porsche på vintertest av årets mest spennende elbil.

(Elbil24): På bilutstillingen i Frankfurt i 2015 viste Porsche frem den fullelektriske konseptbilen Mission E. Det er en kjent sak at dette var starten på bilen som senere i år triller ut på veiene under navnet Porsche Taycan.

Elbil24 var nylig med på vintertesting av bilen som 2.800 nordmenn - foreløpig - står på reservasjonsliste for å få fatt i.

Vi er blant en håndfull få fra resten av kloden, og jo da, riktig nok er det prototypen vi her har med å gjøre, men på et så sent tidspunkt i utviklingen bor det veldig mye ferdig bil i den, og Porsche ville vise oss hva de har fått til så langt.Det er forøvrig ikke første gang vi stifter bekjentskap med en fullelektrisk Porsche.

Allerede i 2011 fikk vi noen runder med en elektrifisert utgave av Porsche Boxster. Jeg tviler likevel på at Porsches lærdom fra den gang har særlig relevans i dag. Med Taycan er situasjonen en helt annen.

Les også : Jakten på den beste elbilen for en tøff, norsk vinter

På hemmelig sted

Vi ankommer det som på Porsche-språket kalles Skur 50, forbløffende lik en nybygd låve. Lokasjonen får vi ikke snakke om, men kan røpe at vi er i Lappland, med skikkelig godt nordisk vinterklima. Det er jo tross alt vintertesting.

Det som skiller denne låven fra de øvrige er raden med hurtigladere på utsiden, for ikke å snakke om de tre bilene som står til lading.

På innsiden blir det enda bedre. Her finner jeg ytterligere to Taycan, begge høyt hevet på løftebukk, og det er bare å la inntrykkene synke inn. Mesteparten av undervogna er dekket til med plater og deksler. Alt for å gjøre aerodynamikken så optimal som mulig.

ENERGI-BOOST: Porsche har satt opp egne hurtigladere på testområdet. Foto: Ulf Thomas

Ypperlig størrelse

Det første som slår meg er formfaktoren, som jeg best kan definere som en 911-pluss, nesten som en strukket 911 med fire dører. Alle dørene er forøvrig hengslet normalt, så ikke forvent noe i nærheten av det som ble vist på Mission E. Heldigvis!

Taycan bør heller ikke sammenlignes med en Panamera, som er langt større.

Inntrykket av å være kompakt blir forsterket så snart vi kommer på innsiden. Bilen er kompakt på en god måte, og selv før vi begynner å kjøre får man følelsen av at den er veldig håndterbar.

– Målet har vært å ta med sitteposisjonen fra 911, forteller Benjamin Gehring. Han er ansvarlig for utvikling av dekk til bilen, og få har rattet Taycan flere mil enn han.

Vi setter av sted, med nesa pekende mot en av områdets digre isbaner, der leken virkelig starter. Områdene er enorme, og man kan nærmest legge på så mye hastighet man ønsker. Men vi er mer interessert i hvor håndterbar bilen er, fremfor toppfart.

Les også : Kommer snart: Porsche bekrefter ny elbil

LEKENT: Taycan er velbalansert, sterk, og veldig leken. Foto: Ulf Thomas

Ekte Porsche-effekter

Det første som slår meg er at bilen er nødt til å ha PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control) , for det finnes ikke tegn til noe krengning. Greit, kort fjæringsvei kan demme opp for noe, men da går det som regel ut over komforten.

Her er det komfort, selv om det ikke er nevneverdig krengning, for PDCC-systemet jobber med hvert hjul individuelt.

Den positive bieffekten av dette er at hjulgeometrien opprettholdes, og man får som regel enda mer presis og direkte styring. Dette har vi gode erfaringer med fra andre Porsche med PDCC, men vi skal likevel vente med å skryte for mye til vi har prøvd bilen selv. Det tyder likevel godt. Bilene blir også å få med med PASM (Porsche Active Suspension Management), noe vi ikke fikk kjenne så godt på under disse kjøreforholdene. Sportsprogram er også tilgjengelig.

I flere timer holder vi på ute på isen, og det er liten tvil om at det er en kjøremaskin vi har med å gjøre.

STABILT: Med firehjulsstyring blir bilen svært stabil, også i høye hastigheter. Foto: Ulf Thomas

Heftig respons

Selv om det sitter en annen bak rattet får man en viss indikasjon på hvor lekende lett bilen er å ha med å gjøre. Det er også tydelig at Benjamin trives med den umiddelbare responsen bilen gir når han bruker høyrefoten. Det er en av elbilens herlige goder, spesielt når man snakker om en bil med flere hundre hestekrefter, som her. Kreftene leveres her fra to elmotorer – en på hver aksel som tilsammen gir firehjulsdrift.

Porsche har ikke tallfestet effekten eksakt, for det kommer flere modeller med forskjellige ytelser. Vi får likevel bekreftet at versjonene vi her er ute med er de kraftigste utgavene.

Det betyr 0-100 km/t betydelig raskere enn 3,5 sekunder - hver gang. Det skal også gå radig nok til å gjøre Nordsløyfa unna på under 8 minutter.

Til sammenligning var tiden for 991 7 minutter og 40 sekunder da den kom. Vi blir ikke overrasket om Taycan matcher dette, men det er ren gjetting fra vår side.

Man trenger heller ikke være noen Einstein for å forstå at bilen har en tilnærmet optimal vektfordeling. Det er nær selskrevent i en elbil som dette, og langt enklere å oppnå i Taycan enn eksempelvis i en hekkmotorisert 911.

Med et batteri som veier i underkant av 700 kg, er Taycan noe tyngre enn 911. Dette veies tildels opp ved at tyngdepunktet i Taycan er en god del lavere, selv om bilen i seg selv ikke er nevneverdig lavere enn eksempelvis en 911.

Les også : Bekreftet: Porsche Macan blir elbil

POSTKORT: Når været viser seg fra denne siden er det vanskelig å slutte når dagen er omme. Foto: Ulf Thomas

Jakter stabilitet

– Etter hvert som testingen pågår har jeg blitt veldig fornøyd med stabiliteten, forteller Benjamin.

Firehjulsstyringen er med på å stabilisere ved høye hastigheter, når bakhjulene styrer med. Samtidig er hensikten å gjøre bilen mer svingvillig i de lavere hastighetene. Dette er som på alle andre biler, men at Porsche implementerer teknologien i Taycan er utelukkende positivt, ettersom den relativt moderate akselavstanden ikke sørger for stabilitet alene.

Benjamin kan heller ikke få presisert hvor viktig dekktype for bilen er, ikke bare for grepet sin del, men også med tanke på den samme stabiliteten. Han vet at kunder i de nordiske markedene ofte ser til dekktester for å velge vinterdekk, men håper samtidig at Porsche-kunden velger et dekk som er anbefalt av Porsche.

– Feil dekk kan ødelegge en bil, påpeker han.

For oss kunder kan det være greit å huske at det foreløpig lønner seg å handle to hjulsett samtidig som man kjøper bilen. Enn så lenge har elbiler momsfritak. Det samme gjelder hjulsett nummer to, så lenge de havner på samme faktura som bilen.

KOMPAKT: Taycan er en 911+ i størrelse, ikke en Panamera -. Foto: Ulf Thomas

Viktigere enn vekt

Det er også lagt stor jobb ned i å få redusert luftmotstanden, noe som er ekstra viktig for en elbil – mye viktigere enn vekt. Mellom de to forskjermene har Porsche fått til et lavt panser, noe som også bidrar til den lave luftmotstanden.

Porsche har foreløpig ikke kommunisert offisielt hvilke verdier de har oppnådd, men lover at de blir overraskende lave.

Videre bakover har bilen en naturlig kupé-form, og med tanke på luftmotstanden er det viktig at den ikke avsluttes for tidlig, eller for sent.

Som fun-fact, helt bakerst finner vi også utløp for eksosanleggene. Vel, de er naturligvis falske, i likhet med all øvrig kamuflasje på bilen. Innvendig er bilen tildekket med matter, mest for at ikke offentligheten skal se en bil som fortsatt er under utvikling.

Les også : Hils på Audis frekkeste elbil

Ytelse versus rekkevidde

Taycan bygges på samme plattform som den kommende Cross Turismo også skal bygges på. Batteriet er som vanlig plassert lavt i bunnen mellom fremre og bakre hjulpar. For Porsche har det vært viktig å få et så lavt tyngdepunkt som mulig, samtidig som bilen skal fungere på en god måte i bruk.

De har derfor valgt å ikke legge batterimoduler under fotbrønnen til baksetepassasjerene, slik at også de i baksetet kan få en god sittestilling.

For Porsche er det ikke nevneverdig utfordrende å lage en sportsbil. Få om noen er bedre enn dem på det. Å lage en elbil er heller ikke nevneverdig komplisert. Men å lage en fullelektrisk utgave av verdens beste sportsbiler må ha bydd på noen utfordringer.

SINT: Akselerasjonen går unna på godt under 3,5 sekunder, får vi vite. Foto: Ulf Thomas

Tautrekking

Bernd Propfe er ansvarlig for plattformen for Taycan, og han må tenke seg om før han svarer.

Den største utfordringen har nok vært å yte på både sportslige områder, og på rekkevidde, forteller han.

Vi forstår godt hva han mener, for det blir som å trekke i hver sin ende av tauet. Han blir ivrig når vi snakker om temaet, for Porsche har vært veldig opptatt av at ytelsene skal være de samme til enhver tid, uavhengig om du repeterer en akselerasjon flere ganger, eller om du kjører flere runder på bane. Det skal ikke være slik at du bare har én mulighet for god rundetid, og det er den første runden.

– En Taycan skal også levere under repeterende øvelser.

HURTIG: Taycan kan ta imot nok energi til 10 mils kjøring på bare fire minutter. Foto: Ulf Thomas

Kontroll på temperaturen

Dette er dessverre en utfordring for elbiler, ettersom batteriet utvikler varme under belastning. Denne varmen må både kontrolleres og håndteres for at batteriet ikke skal ta skade av det. De fleste elbiler på markedet yter derfor dårligere og dårligere dersom man gjentar høyt kraftuttak, eksempelvis repeterende akselerasjoner. Som produsent av sportsbiler er ikke dette et alternativ for Porsche. De mener selv at de må bli best på å håndtere denne utfordringen for å bli best på elektriske sportsbiler, noe vi ser en viss logikk i.

– TMS’et er i så måte vårt viktigste verktøy, fortsetter Propfe, og legger samtidig til at han mener dette er et av Porsches viktigste fortrinn.

Med TMS sikter han til styringssystemet for batteritemperatur (Termal Management System). Selv om Porsche ikke er alene om å teste bilene i både varme og kalde klima, er han sikker på at de har kommet langt nok til at bilene vil yte som lovet.

– Hvordan vi har fått det til gleder vi oss til å fortelle deg litt senere, svarer Berndt Propfe med et smil om munnen.

Er du blant dem som har reservert en Tacan, så kan du være blant de heldige som får bil i løpet av året. Noe nærmere tidspunkt er foreløpig ikke klart, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

For vår del kan vi fastslå at Porsche Taycan blir den første ekte full-elektriske sportsbilen på markedet noensinne. Det i seg selv er verdt ventetiden.

Denne saken ble først publisert på elbil24.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Meklingen i statsoppgjøret fortsetter på morgenkvisten05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Anti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer
Siste nytt
06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00VerdenDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMeklingen i statsoppgjøret fortsetter på morgenkvisten05:15NorgeStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42NorgeLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13VerdenEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39NorgeAnti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15VerdenUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05VerdenTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål ved Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer
Populært