Prøvekjørt:

Nå begynner Audi e-tron å komme ut på veiene

Forhåndsinteressen for Audi e-tron har vært enorm. Utleveringen til kundene er nå i gang på det som er første bil ut i en stor satsning.
Forhåndsinteressen for Audi e-tron har vært enorm. Utleveringen til kundene er nå i gang på det som er første bil ut i en stor satsning.

Nei – flere tusen nordmenn har ikke gjort noe dumt.

Tesla var lenge alene om å tilby stor elbil med lang rekkevidde. Men i fjor høst rullet første konkurrent inn. Overraskende nok var det lille Jaguar som først ga Tesla konkurranse. I år har Audi så kommet etter med sin e-tron.

Her var forhåndsinteressen enorm. Over 7.000 norske kunder hadde betalt depositum før bilen i det hele tatt var i landet.

Nå har de første bilene begynt å komme ut på veiene. I mars vil e-tron gjøre seg bemerket på registreringsstatistikkene. Og veldig mange potensielle kunder tar nå turen til en forhandler for å se nærmere på – og prøve – e-tron.

Hva er nytt?

Audi e-tron er første bil ut i en gigantisk elektrisk satsing fra Volkswagen-konsernet. Slik sett er den interessant både i seg selv – og som en forsmak på hva vi har i vente her.

VW har utviklet en helt ny, elektrisk plattform som skal danne utgangspunkt for flere titalls nye modeller de kommende årene. Vi snakker en skikkelig offensiv, som vil gi de de elbil-interesserte MYE mer å velge mellom enn i dag.

e-tron er en SUV i familiebilklassen. Designmessig følger Audi opp en mangeårig tradisjon. De gjør ingen store sprell, heller ikke når de kommer med elbil. "Nye Audi e-tron" står det på siden av testbilen. Vi kan skjønne at importøren føler litt behov for å understreke det. For uten dette, tror vi ikke veldig mange ville lagt merke til den ute i trafikken, selv om bilen er helt ny.

Vi kjørte e-tron første gang – i Colorado!

e-tron er Audis første elbil og samtidig den første bilen ut fra Volkswagen-konsernets nye og store elektriske satsning.
e-tron er Audis første elbil og samtidig den første bilen ut fra Volkswagen-konsernets nye og store elektriske satsning.

Hva er styrker og svakheter her?

Som vi har vært inne på i tidligere tester av e-tron: Dette er først og fremst en Audi med elektrisk drivlinje. Man har tydeligvis ikke følt behov for å slå på noen stortrommer for å markere at de har laget elbil. Slik sett skiller den seg klart fra de to konkurrentene den har i starten, Tesla Model X og Jaguar I-Pace.

De to er på mange måter ytterpunkter. e-tron legger seg trygt og stødig midt mellom. Mye mer konservativ og tradisjonell enn Teslaen. Større, men ikke like morsom å kjøre som Jaguaren.

Når det har blitt slik, er det naturligvis resultatet av tusenvis av timer med diskusjoner, forskning og utvikling. Slike prosesser har en tendens til å munne ut med ganske trygge valg. Det har også skjedd her.

Selve bilen? Jo, den er svært velkjørende og komfortabel. Vindsus fra den påmonterte skiboksen er omtrent alt som høres ut på veien, her har Audi gjort en veldig god jobb med støydempingen. e-tron sluker motorvei-mil, samtidig som den er med på aktiv kjøring på svingete småveier. Den er også kjapp, uten å være helt på nivå med Tesla og Jaguar. Likevel: 5,7 sekunder på 0-100 km/t er fort og det føles også slik når skyvet er der umiddelbart.

Den innvendig plassen er svært god. 660 liters bagasjerom høres imponerende ut, men da mistenker vi at ekstra rom under gulvet og det lille bagasjerommet foran også er tatt med. For selve bagasjerommet er ikke riktig så dypt eller stort som ventet.

Interiøret holder svært høy standard. Materialkvalitet og finish overgår Tesla med god margin. Mens Jaguaren oppleves som litt mer leken og særpreget, også innvendig.

Svakheter? 417 kilometer rekkevidde etter den nye og strengere WLTP-målemetoden er mindre enn mange hadde håpet på. På vinteren klarer du heller ikke det tallet. Våre erfaringer tyder på et sted mellom 300 og 350 kilometer, med mindre du driver ekstrem sparekjøring. Testbilen har også store hjul og skiboks påmontert. Særlig på motorveikjøring betyr det ekstra forbruk.

LES MER: Med takboks bruker elbilen mye mer strøm

Fronten er den delen av designet som står mest ut, med en diiiger "grill".
Fronten er den delen av designet som står mest ut, med en diiiger "grill".

Hva koster den?

Audi starter med tre utgaver: e-tron 55 til 641.580 kroner. Edition One starter på 866.830,- mens Limited-utgaven har startpris på 889.580 kroner. Alle har samme drivlinje og batteripakke.

Starter du med rimeligste utgave, vil du fort oppdage at det kreves en god del ekstrautstyr før du er i mål. Noe særlig under 800.000 kroner kommer du neppe. Sett opp mot rekkevidden, kan nok det oppfattes som ganske dyrt.

Lekkert interiør med høy materialkvalitet. Her har Audi gode tradisjoner.
Lekkert interiør med høy materialkvalitet. Her har Audi gode tradisjoner.

Hvem er konkurrentene?

På noen nye biler er det vanskelig å velge konkurrenter, fordi det er så mange. Slik er det ikke her. Jaguar I-Pace og Tesla Model X er som nevnt de to opplagte.

Model S hører også med i vurderingen hos mange. Kanskje også Model 3, selv om det er en både enklere, billigere og mindre praktisk bil.

Snart kommer det også en direkte konkurrent fra erkerival Mercedes. Deres EQC er ikke langt unna nå.

Vil naboen bli imponert?

Naboer uten særlig peiling (eller blikk for EV-skilter) vil nok tenke at dette "bare" er en ny Audi-SUV. For all del: Designet er pent og harmonisk, men dette er ikke bilen som vekker stor oppsikt. Igjen et område der e-tron skiller seg fra både Model X og I-Pace.

For ti år siden var dette en ekte drømmebil for familien

e-tron på skissestadiet. Det har skjedd litt herfra til produksjonsklar bil ...
e-tron på skissestadiet. Det har skjedd litt herfra til produksjonsklar bil ...

Broom mener:

De som har ventet (og ventet) på e-tron har gode dager for tiden. Og de som har sittet på gjerdet og vil prøve før de signerer kontrakt, får her mange gode argumenter for å gjøre nettopp det. e-tron er som ventet en veldig god og gjennomført bil.

Audi har laget en eksklusiv og påkostet familie-SUV, som går på strøm i stedet for bensin eller diesel. Vi synes imidlertid det er litt synd at den ikke går lengre. Særlig endel kjøpere med hytte på fjellet kan nok komme til å telle litt på knappene på grunn av rekkevidden. Men tar man høyde for en ladestopp, er det i alle fall svært positivt at e-tron kan lade med effekt helt opptil 150 kW.

Om noen få år har Audi e-tron en rekke konkurrenter å bryne seg på. Men akkurat nå har den altså bare to som er direkte der. Da er det grei sak å fastslå at mange tusen nordmenn ikke har gjort noe dumt ved å velge denne.

Audi har mer e-tron på gang – her kan du lese om det:

Solen skinner og e-tron står til lading. Denne bilen får vi se mange av på påskefjellet i år.
Solen skinner og e-tron står til lading. Denne bilen får vi se mange av på påskefjellet i år.

Hva mener eierne?

Audi e-tron

Motor: Elektrisk Batteripakke: 95 kWh ​ Effekt: 408 hk / 664 Nm. Rekkevidde: 417 kilometer (WLTP) 0-100 km/t: 5,7 sekunder Toppfart: 200 km/t Lengde/bredde/høyde: 490/194/162 cm. Bagasjerom: 660/1.725 liter Vekt: 2.400 kilo. Pris fra: 641.580 kroner

Audi-eierne er generelt godt fornøyd med bilene sine. Klikk her for å lese mer i Brooms bilguide.

Visste du at:

– e-tron er ventet å bli den nye bestselgeren til Audi i Norge. Etter et par år med fallende salg, ligger det nå an til en skikkelig opptur.

– Det har vært snakk om det lenge, men Audi er den første, tradisjonelle bilprodusenten som lanserer videokamera framfor tradisjonelle sidespeil, på nye e-tron quattro. Dette gir mindre luftmotstand enn de tradisjonelle speilene og i kampen om rekkevidde noen ekstra kilometer.

– e-tron har et helt nytt elektrohydraulisk bremsesystem. Det går i korthet ut på at man ikke bremser bare med de tradisjonelle bremsene, men med elmotorene. Eller en kombinasjon av de to.

LES MER: e-tron, I-Pace og Model X møtes til duell

Les også:
Audi følger opp elbilsuksessen med Q4 e-tron
Audi SQ7: Denne finnes det bare én av i Norge
Audi e-tron er høstens store bilnyhet

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina03:03 Toyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33 Etterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43 Viken kan ryke med Frp i opposisjon01:41 Flere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53 Ansatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35 36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21 Mexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17 Flere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet
Siste nytt
23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina03:03MotorToyota og Honda tilbakekaller seks millioner biler med airbagfeil02:42VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste02:33NorgeEtterforskning av drapsforsøk i gjengmiljø i Oslo lå på is i fem år01:43PolitikkViken kan ryke med Frp i opposisjon01:41VerdenFlere amerikanske soldater behandles etter Iran-angrepet i Irak00:53VerdenAnsatte med ekstreme holdninger fjernet fra fransk e-tjeneste00:35Verden36 sivile drept i landsbyer i Burkina Faso00:21VerdenMexico opplevde hele 35.588 drap i 2019, flere enn på over 20 år00:17NorgeFlere trusler mot skoler og bedrifter i hele landet
Populært