Prøvekjørt:

Nå begynner Audi e-tron å komme ut på veiene

Forhåndsinteressen for Audi e-tron har vært enorm. Utleveringen til kundene er nå i gang på det som er første bil ut i en stor satsning.
Forhåndsinteressen for Audi e-tron har vært enorm. Utleveringen til kundene er nå i gang på det som er første bil ut i en stor satsning.

Nei – flere tusen nordmenn har ikke gjort noe dumt.

Tesla var lenge alene om å tilby stor elbil med lang rekkevidde. Men i fjor høst rullet første konkurrent inn. Overraskende nok var det lille Jaguar som først ga Tesla konkurranse. I år har Audi så kommet etter med sin e-tron.

Her var forhåndsinteressen enorm. Over 7.000 norske kunder hadde betalt depositum før bilen i det hele tatt var i landet.

Nå har de første bilene begynt å komme ut på veiene. I mars vil e-tron gjøre seg bemerket på registreringsstatistikkene. Og veldig mange potensielle kunder tar nå turen til en forhandler for å se nærmere på – og prøve – e-tron.

Hva er nytt?

Audi e-tron er første bil ut i en gigantisk elektrisk satsing fra Volkswagen-konsernet. Slik sett er den interessant både i seg selv – og som en forsmak på hva vi har i vente her.

VW har utviklet en helt ny, elektrisk plattform som skal danne utgangspunkt for flere titalls nye modeller de kommende årene. Vi snakker en skikkelig offensiv, som vil gi de de elbil-interesserte MYE mer å velge mellom enn i dag.

e-tron er en SUV i familiebilklassen. Designmessig følger Audi opp en mangeårig tradisjon. De gjør ingen store sprell, heller ikke når de kommer med elbil. "Nye Audi e-tron" står det på siden av testbilen. Vi kan skjønne at importøren føler litt behov for å understreke det. For uten dette, tror vi ikke veldig mange ville lagt merke til den ute i trafikken, selv om bilen er helt ny.

Vi kjørte e-tron første gang – i Colorado!

e-tron er Audis første elbil og samtidig den første bilen ut fra Volkswagen-konsernets nye og store elektriske satsning.
e-tron er Audis første elbil og samtidig den første bilen ut fra Volkswagen-konsernets nye og store elektriske satsning.

Hva er styrker og svakheter her?

Som vi har vært inne på i tidligere tester av e-tron: Dette er først og fremst en Audi med elektrisk drivlinje. Man har tydeligvis ikke følt behov for å slå på noen stortrommer for å markere at de har laget elbil. Slik sett skiller den seg klart fra de to konkurrentene den har i starten, Tesla Model X og Jaguar I-Pace.

De to er på mange måter ytterpunkter. e-tron legger seg trygt og stødig midt mellom. Mye mer konservativ og tradisjonell enn Teslaen. Større, men ikke like morsom å kjøre som Jaguaren.

Når det har blitt slik, er det naturligvis resultatet av tusenvis av timer med diskusjoner, forskning og utvikling. Slike prosesser har en tendens til å munne ut med ganske trygge valg. Det har også skjedd her.

Selve bilen? Jo, den er svært velkjørende og komfortabel. Vindsus fra den påmonterte skiboksen er omtrent alt som høres ut på veien, her har Audi gjort en veldig god jobb med støydempingen. e-tron sluker motorvei-mil, samtidig som den er med på aktiv kjøring på svingete småveier. Den er også kjapp, uten å være helt på nivå med Tesla og Jaguar. Likevel: 5,7 sekunder på 0-100 km/t er fort og det føles også slik når skyvet er der umiddelbart.

Den innvendig plassen er svært god. 660 liters bagasjerom høres imponerende ut, men da mistenker vi at ekstra rom under gulvet og det lille bagasjerommet foran også er tatt med. For selve bagasjerommet er ikke riktig så dypt eller stort som ventet.

Interiøret holder svært høy standard. Materialkvalitet og finish overgår Tesla med god margin. Mens Jaguaren oppleves som litt mer leken og særpreget, også innvendig.

Svakheter? 417 kilometer rekkevidde etter den nye og strengere WLTP-målemetoden er mindre enn mange hadde håpet på. På vinteren klarer du heller ikke det tallet. Våre erfaringer tyder på et sted mellom 300 og 350 kilometer, med mindre du driver ekstrem sparekjøring. Testbilen har også store hjul og skiboks påmontert. Særlig på motorveikjøring betyr det ekstra forbruk.

LES MER: Med takboks bruker elbilen mye mer strøm

Fronten er den delen av designet som står mest ut, med en diiiger "grill".
Fronten er den delen av designet som står mest ut, med en diiiger "grill".

Hva koster den?

Audi starter med tre utgaver: e-tron 55 til 641.580 kroner. Edition One starter på 866.830,- mens Limited-utgaven har startpris på 889.580 kroner. Alle har samme drivlinje og batteripakke.

Starter du med rimeligste utgave, vil du fort oppdage at det kreves en god del ekstrautstyr før du er i mål. Noe særlig under 800.000 kroner kommer du neppe. Sett opp mot rekkevidden, kan nok det oppfattes som ganske dyrt.

Lekkert interiør med høy materialkvalitet. Her har Audi gode tradisjoner.
Lekkert interiør med høy materialkvalitet. Her har Audi gode tradisjoner.

Hvem er konkurrentene?

På noen nye biler er det vanskelig å velge konkurrenter, fordi det er så mange. Slik er det ikke her. Jaguar I-Pace og Tesla Model X er som nevnt de to opplagte.

Model S hører også med i vurderingen hos mange. Kanskje også Model 3, selv om det er en både enklere, billigere og mindre praktisk bil.

Snart kommer det også en direkte konkurrent fra erkerival Mercedes. Deres EQC er ikke langt unna nå.

Vil naboen bli imponert?

Naboer uten særlig peiling (eller blikk for EV-skilter) vil nok tenke at dette "bare" er en ny Audi-SUV. For all del: Designet er pent og harmonisk, men dette er ikke bilen som vekker stor oppsikt. Igjen et område der e-tron skiller seg fra både Model X og I-Pace.

For ti år siden var dette en ekte drømmebil for familien

e-tron på skissestadiet. Det har skjedd litt herfra til produksjonsklar bil ...
e-tron på skissestadiet. Det har skjedd litt herfra til produksjonsklar bil ...

Broom mener:

De som har ventet (og ventet) på e-tron har gode dager for tiden. Og de som har sittet på gjerdet og vil prøve før de signerer kontrakt, får her mange gode argumenter for å gjøre nettopp det. e-tron er som ventet en veldig god og gjennomført bil.

Audi har laget en eksklusiv og påkostet familie-SUV, som går på strøm i stedet for bensin eller diesel. Vi synes imidlertid det er litt synd at den ikke går lengre. Særlig endel kjøpere med hytte på fjellet kan nok komme til å telle litt på knappene på grunn av rekkevidden. Men tar man høyde for en ladestopp, er det i alle fall svært positivt at e-tron kan lade med effekt helt opptil 150 kW.

Om noen få år har Audi e-tron en rekke konkurrenter å bryne seg på. Men akkurat nå har den altså bare to som er direkte der. Da er det grei sak å fastslå at mange tusen nordmenn ikke har gjort noe dumt ved å velge denne.

Audi har mer e-tron på gang – her kan du lese om det:

Solen skinner og e-tron står til lading. Denne bilen får vi se mange av på påskefjellet i år.
Solen skinner og e-tron står til lading. Denne bilen får vi se mange av på påskefjellet i år.

Hva mener eierne?

Audi e-tron

Motor: Elektrisk Batteripakke: 95 kWh ​ Effekt: 408 hk / 664 Nm. Rekkevidde: 417 kilometer (WLTP) 0-100 km/t: 5,7 sekunder Toppfart: 200 km/t Lengde/bredde/høyde: 490/194/162 cm. Bagasjerom: 660/1.725 liter Vekt: 2.400 kilo. Pris fra: 641.580 kroner

Audi-eierne er generelt godt fornøyd med bilene sine. Klikk her for å lese mer i Brooms bilguide.

Visste du at:

– e-tron er ventet å bli den nye bestselgeren til Audi i Norge. Etter et par år med fallende salg, ligger det nå an til en skikkelig opptur.

– Det har vært snakk om det lenge, men Audi er den første, tradisjonelle bilprodusenten som lanserer videokamera framfor tradisjonelle sidespeil, på nye e-tron quattro. Dette gir mindre luftmotstand enn de tradisjonelle speilene og i kampen om rekkevidde noen ekstra kilometer.

– e-tron har et helt nytt elektrohydraulisk bremsesystem. Det går i korthet ut på at man ikke bremser bare med de tradisjonelle bremsene, men med elmotorene. Eller en kombinasjon av de to.

LES MER: e-tron, I-Pace og Model X møtes til duell

Les også:
Audi følger opp elbilsuksessen med Q4 e-tron
Audi SQ7: Denne finnes det bare én av i Norge
Audi e-tron er høstens store bilnyhet

Denne saken ble først publisert i Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia
Siste nytt
09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia
Populært