Ett av fire tunge kjøretøy fikk bruksforbud etter kontroll på Vestlandet i fjor

Statens vegvesen kontrollerte over 20.000 tunge kjøretøy langs veiene på Vestlandet i fjor. 5.000 fikk bruksforbud etter kontroll. I tillegg er det gjennomført mange kontroller av transport med farlig gods, i tillegg til kontroller av verksteder.
Statens vegvesen kontrollerte over 20.000 tunge kjøretøy langs veiene på Vestlandet i fjor. 5.000 fikk bruksforbud etter kontroll. I tillegg er det gjennomført mange kontroller av transport med farlig gods, i tillegg til kontroller av verksteder. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Totalt ble 20.629 tunge kjøretøy kontrollert langs veiene på Vestlandet i 2018, hvor om lag 5.000 fikk bruksforbud etter kontroll, ifølge Statens vegvesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens vegvesen kontrollerte samtidig 9.931 lette kjøretøy, i tillegg til at 198.974 sjåfører ble kontrollert for bruk av bilbelte.

Hvert fjerde tunge kjøretøy fikk bruksforbud etter kontroll.

– Dette er konkrete avvik eller mangler som påvirker trafikksikkerheten, og sjåføren må ordne opp i dette før videre kjøring. De mest vanlige bruksforbudene er overlast, usikret last, feil med bremser eller dårlige dekk, sier direktør for Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen Arve Tjønn Rinde.

Aktuelt: Charlie (22) døde etter krasj med vogntog

Det ble også gjennomført kontroller av 423 kjøretøy for farlig gods, der 199 av dem fikk skriftlige mangler og 46 ble anmeldt for brudd på reglene. Ifølge Rinde innebærer farlig gods transport av eksplosiver, gass, brennbar væske, radioaktive, etsende, infeksjonsfremmende og giftige stoffer.

– En ulykke med farlig gods kan ha dramatiske og miljømessige konsekvenser, og kontrollene gjøres for å minske risikoen med slik transport, ifølge Rinde.

Aktuelt: Nye regler for vogntog trolig klare til neste sesong

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden