Meny

Morsom bil – men to ting lager problemer for den

Skoda Kodiaq RS: Sjekk kjøreturen fra Rovaniemi til Nordkapp

Prøvekjørt: Skoda har laget versting-utgave av Kodiaq.

Kodiaq var den første SUV-en fra Skoda og er en viktig bil for merket her hjemme.

Den har hentet mange nye kunder og samtidig banet vei for to andre SUV-er/crossovere fra Skoda: Nemlig Karoq og Kamiq.

De siste årene har Skoda fått lov til å slippe seg mye mer løs enn tidligere. Det merkes i et kraftig utvidet modellutvalg, men også på design, motorer og utstyrsnivå.

Hovedfokuset er fortsatt på å lage fornuftige biler til gunstig pris. Men i tillegg har det begynt å komme modeller til de som ønsker seg mer enn bare det.

Tidligere har vi blant annet testet Kodiaq med 2-liters bensinmotor på 180 hestekrefter. Nå har vi prøvekjørt en modell med adskillig mer power under panseret.

Hva er nytt?

Skoda har nemlig kommet med sportslig RS-utgave av Kodiaq. Her finner vi den kraftigste dieselmotoren i Skodas historie. Den yter 240 hestekrefter og har solide 500 Nm i moment.

SKODA KODIAQ

Modell: RS 240 hk 4X4 DSG

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 240 hk / 500 Nm

0-100 km/t: 6,9 sek

Toppfart: 220 km/t

Forbruk: 0,64 liter/mil

Lenge/bredde/høyde: 4,69 - 1,88 - 1,67 meter

Vekt: 1805 kg

Bagasjerom: 270/715/2.005 liter

Pris: 718.000 kroner

Pris testbil: 794.200 kroner

Dette er bilen som har satt banerekord på legendariske Nürburgring i Tyskland. Der er den målt til tidenes raskeste sjuseters SUV rundt Nordsløyfa. Akkurat den kategorien er nok mest for de aller mest spesielt interesserte, men banerekord er banerekord!

Kreftene sendes ut via en 7-trinns dobbeltkløtsj-girkasse og bilen har naturligvis 4x4. Skoda tilbyr flere kjøreprogrammer. Høydepunktet er Sport. Da strammer bilen seg opp og elektronikken skal bidra til maks kjøreglede. Det handler blant annet om høyere turtall, raskere girskift og en antiskrens-system som innbyr til litt mer leking.

Og på toppen av alt: Motorlyd gjennom bilens høyttalere. Kult, eller bare tull? Vel, jeg er tilbøyelig til å synes det siste. Det blir litt påklistret, rett og slett.

Testbilen er for øvrig femseters-utgave, med digert bagasjerom på 715 liter. Velger du den i stedet som sjuseter, minsker dette til 510. Det skyldes at de to bakerste setene som felles ned i gulvet nødvendigvis krever litt plass.

Verdensrekorden: Her kan du se video av den

(Saken fortsetter under)

Fargen og stylingdetaljer avslører at dette ikke er en helt vanlig Skoda Kodiaq.

Hva er styrker og svakheter her?

Den største styrken er at dette er en stor familie-SUV med skikkelig kraftoverskudd. Kodiaq RS er morsom å kjøre, selv om vi strengt tatt hadde forventet oss enda litt mer involverende kjøreegenskaper. Det gjelder særlig styringen som kunne være mer presis og ikke minst: Litt tyngre.

6,9 sekunder på 0-100 km/t hadde vært oppsiktsvekkende bra på en SUV i denne klassen for noen år tilbake. Slik er det ikke lenger. Men motoren er råsterk og leverer krefter gjennom hele registeret.

Plass og komfort er også bra. Det merkes både på interiør og understell at dette ikke er noen premium-bil. Men Skoda har lykkes med å gi den særpreg, blant annet gjennom sportssetene og litt ekstra dekor her og der.

Bagasjerommet er gigantisk, men vi hadde nok heller valgt den som sjuseter, for å få den ekstra fleksibiliteten det gir. Skoda er som vanlig flinke på smarte løsninger rundt om i bilen. Det setter du pris på i hverdagen.

Les også: Her kan du lese mer om Skodas smarte løsninger

(Saken fortsetter under)

240 hestekrefter gjør noe med en bil som dette!

Hva koster den?

718.000 kroner for en Skoda – det vil nok mange i utgangspunktet se på som dyrt. Men for disse pengene får du altså en velvoksen SUV med mye krefter, firehjulstrekk og veldig bra med utstyr.

Testbilen har i tillegg endel ekstrautstyr, blant annet panorama-soltak, elektriske seter med minne, ryggekamera, transportpakke og vinterpakke. Dermed ender vi på 794.200 kroner.

Du kan glemme å få samme pakke fra ett av premiummerkene, men så det er nok ikke veldig mange som står og vurderer om de skal kjøpe Skoda eller Mercedes. Eller?

Les også: Dette er en ulv i Skoda-klær

(Saken fortsetter under)

RS har nå også kommer til den største Skoda-SUVen – Kodiaq.

Hvem er konkurrentene?

Det er ikke så ofte vi sliter med å finne direkte konkurrenter til en bil, men det gjør vi egentlig her. De aller fleste større SUV-er med så mye krefter koster betydelig mer.

Men ett unntak finnes: Nemlig konsernbror VW Tiguan. Den får du i sjuseters Allspace-utgave med enten 220 bensinhester eller 240 hk diesel. Sistnevnte er samme motor som i Kodiaq RS. Prisene er ganske like: Fra 672.000 kroner med bensinmotor, 676.500 med diesel. Men her må du nok også ta høyde for en god del ekstrautstyr på toppen.

Blant de øvrige konkurrentene må du enten nøye deg med mindre motor og kjøpe en av premium-konkurrentene – eller du kan spare endel penger på å kjøpe en mer folkelig konkurrent, også med mindre motor.

Vil naboen bli imponert?

Kodiaq er en diskret bil. Selv om denne har endel stylingdetaljer og en farge som skiller seg ut, blir det likevel ikke noen utagerende bil.

Som Skodaer flest handler ikke dette om noen form for snobbefaktor. Vi snakker vanlig fjellhytte, ikke noe chalet på Hafjell.

I motsatt ende: Denne vil virkelig skille seg ut!

(Saken fortsetter under)

Slik ser det ut under panseret, dieselmotoren banker ut 240 hestekrefter.

Broom mener:

Vi liker konseptet: Familie-SUV med mye krefter, uten at det trenger å koste en million eller mer.

På det utgangspunktet leverer Kodiaq RS varene. Du oppfyller alle ønsker om plass og praktiske egenskaper, samtidig som du får en bil som innbyr til morsomme kjøreturer.

Når vi likevel ikke går helt av skaftet av entusiasme, er det fordi vi føler Skoda kunne og burde dratt til enda litt mer her. Bilen hadde fortjent enda litt skarpere kjøreegenskaper, ikke minst gjelder det styringen. Understellet røper også at vi ikke snakker den aller mest påkostede konstruksjonen, men igjen: Det gjenspeiler seg også i prislappen. RS-logo betyr også at det ikke hadde gjort noe om den hadde vært enda litt raskere.

Her hjemme gjør dieselmotoren at mange kommer til å være skeptisk. Dermed er det ikke grunn til å vente veldig mye salg av denne utgaven. Men som bruktbil om tre-fire år: Da kan dette virkelig være en av de litt glemte godbitene i markedet!

Kodiaq RS blir neppe noen storselger, det sørger både pris og dieselmotor for.

Visste du at:

– Kodiaq har 270 liter bagasjerom med alle setene i bruk. Kjøper du den som femseter, er bagasjerommet på solide 715 liter. Baksetene kan forresten skyves inntil 18 centimeter.

Del

– Kodiaq er bygget på VW-konsernet MQB-plattform, det gjør at den deler mye teknikk med biler som VW Passat og Tiguan, for å nevne noen.

– Kodiaq-navnet refererer til Kodiak-bjørnen som lever på øya med samme navn ved Alaskas sørlige kyst. Stavemåten er hentet fra urbefolkningens språk – alutiiq. Så da vet du det!

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris
Siste nytt
08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris
Populært