Morsom bil – men to ting lager problemer for den

Skoda Kodiaq RS: Sjekk kjøreturen fra Rovaniemi til Nordkapp

Prøvekjørt: Skoda har laget versting-utgave av Kodiaq.

Kodiaq var den første SUV-en fra Skoda og er en viktig bil for merket her hjemme.

Den har hentet mange nye kunder og samtidig banet vei for to andre SUV-er/crossovere fra Skoda: Nemlig Karoq og Kamiq.

De siste årene har Skoda fått lov til å slippe seg mye mer løs enn tidligere. Det merkes i et kraftig utvidet modellutvalg, men også på design, motorer og utstyrsnivå.

Hovedfokuset er fortsatt på å lage fornuftige biler til gunstig pris. Men i tillegg har det begynt å komme modeller til de som ønsker seg mer enn bare det.

Tidligere har vi blant annet testet Kodiaq med 2-liters bensinmotor på 180 hestekrefter. Nå har vi prøvekjørt en modell med adskillig mer power under panseret.

Hva er nytt?

Skoda har nemlig kommet med sportslig RS-utgave av Kodiaq. Her finner vi den kraftigste dieselmotoren i Skodas historie. Den yter 240 hestekrefter og har solide 500 Nm i moment.

SKODA KODIAQ

Modell: RS 240 hk 4X4 DSG

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 240 hk / 500 Nm

0-100 km/t: 6,9 sek

Toppfart: 220 km/t

Forbruk: 0,64 liter/mil

Lenge/bredde/høyde: 4,69 - 1,88 - 1,67 meter

Vekt: 1805 kg

Bagasjerom: 270/715/2.005 liter

Pris: 718.000 kroner

Pris testbil: 794.200 kroner

Dette er bilen som har satt banerekord på legendariske Nürburgring i Tyskland. Der er den målt til tidenes raskeste sjuseters SUV rundt Nordsløyfa. Akkurat den kategorien er nok mest for de aller mest spesielt interesserte, men banerekord er banerekord!

Kreftene sendes ut via en 7-trinns dobbeltkløtsj-girkasse og bilen har naturligvis 4x4. Skoda tilbyr flere kjøreprogrammer. Høydepunktet er Sport. Da strammer bilen seg opp og elektronikken skal bidra til maks kjøreglede. Det handler blant annet om høyere turtall, raskere girskift og en antiskrens-system som innbyr til litt mer leking.

Og på toppen av alt: Motorlyd gjennom bilens høyttalere. Kult, eller bare tull? Vel, jeg er tilbøyelig til å synes det siste. Det blir litt påklistret, rett og slett.

Testbilen er for øvrig femseters-utgave, med digert bagasjerom på 715 liter. Velger du den i stedet som sjuseter, minsker dette til 510. Det skyldes at de to bakerste setene som felles ned i gulvet nødvendigvis krever litt plass.

Verdensrekorden: Her kan du se video av den

(Saken fortsetter under)

Fargen og stylingdetaljer avslører at dette ikke er en helt vanlig Skoda Kodiaq.
Fargen og stylingdetaljer avslører at dette ikke er en helt vanlig Skoda Kodiaq.

Hva er styrker og svakheter her?

Den største styrken er at dette er en stor familie-SUV med skikkelig kraftoverskudd. Kodiaq RS er morsom å kjøre, selv om vi strengt tatt hadde forventet oss enda litt mer involverende kjøreegenskaper. Det gjelder særlig styringen som kunne være mer presis og ikke minst: Litt tyngre.

6,9 sekunder på 0-100 km/t hadde vært oppsiktsvekkende bra på en SUV i denne klassen for noen år tilbake. Slik er det ikke lenger. Men motoren er råsterk og leverer krefter gjennom hele registeret.

Plass og komfort er også bra. Det merkes både på interiør og understell at dette ikke er noen premium-bil. Men Skoda har lykkes med å gi den særpreg, blant annet gjennom sportssetene og litt ekstra dekor her og der.

Bagasjerommet er gigantisk, men vi hadde nok heller valgt den som sjuseter, for å få den ekstra fleksibiliteten det gir. Skoda er som vanlig flinke på smarte løsninger rundt om i bilen. Det setter du pris på i hverdagen.

Les også: Her kan du lese mer om Skodas smarte løsninger

(Saken fortsetter under)

240 hestekrefter gjør noe med en bil som dette!
240 hestekrefter gjør noe med en bil som dette!

Hva koster den?

718.000 kroner for en Skoda – det vil nok mange i utgangspunktet se på som dyrt. Men for disse pengene får du altså en velvoksen SUV med mye krefter, firehjulstrekk og veldig bra med utstyr.

Testbilen har i tillegg endel ekstrautstyr, blant annet panorama-soltak, elektriske seter med minne, ryggekamera, transportpakke og vinterpakke. Dermed ender vi på 794.200 kroner.

Du kan glemme å få samme pakke fra ett av premiummerkene, men så det er nok ikke veldig mange som står og vurderer om de skal kjøpe Skoda eller Mercedes. Eller?

Les også: Dette er en ulv i Skoda-klær

(Saken fortsetter under)

RS har nå også kommer til den største Skoda-SUVen – Kodiaq.
RS har nå også kommer til den største Skoda-SUVen – Kodiaq.

Hvem er konkurrentene?

Det er ikke så ofte vi sliter med å finne direkte konkurrenter til en bil, men det gjør vi egentlig her. De aller fleste større SUV-er med så mye krefter koster betydelig mer.

Men ett unntak finnes: Nemlig konsernbror VW Tiguan. Den får du i sjuseters Allspace-utgave med enten 220 bensinhester eller 240 hk diesel. Sistnevnte er samme motor som i Kodiaq RS. Prisene er ganske like: Fra 672.000 kroner med bensinmotor, 676.500 med diesel. Men her må du nok også ta høyde for en god del ekstrautstyr på toppen.

Blant de øvrige konkurrentene må du enten nøye deg med mindre motor og kjøpe en av premium-konkurrentene – eller du kan spare endel penger på å kjøpe en mer folkelig konkurrent, også med mindre motor.

Vil naboen bli imponert?

Kodiaq er en diskret bil. Selv om denne har endel stylingdetaljer og en farge som skiller seg ut, blir det likevel ikke noen utagerende bil.

Som Skodaer flest handler ikke dette om noen form for snobbefaktor. Vi snakker vanlig fjellhytte, ikke noe chalet på Hafjell.

I motsatt ende: Denne vil virkelig skille seg ut!

(Saken fortsetter under)

Slik ser det ut under panseret, dieselmotoren banker ut 240 hestekrefter.
Slik ser det ut under panseret, dieselmotoren banker ut 240 hestekrefter.

Broom mener:

Vi liker konseptet: Familie-SUV med mye krefter, uten at det trenger å koste en million eller mer.

På det utgangspunktet leverer Kodiaq RS varene. Du oppfyller alle ønsker om plass og praktiske egenskaper, samtidig som du får en bil som innbyr til morsomme kjøreturer.

Når vi likevel ikke går helt av skaftet av entusiasme, er det fordi vi føler Skoda kunne og burde dratt til enda litt mer her. Bilen hadde fortjent enda litt skarpere kjøreegenskaper, ikke minst gjelder det styringen. Understellet røper også at vi ikke snakker den aller mest påkostede konstruksjonen, men igjen: Det gjenspeiler seg også i prislappen. RS-logo betyr også at det ikke hadde gjort noe om den hadde vært enda litt raskere.

Her hjemme gjør dieselmotoren at mange kommer til å være skeptisk. Dermed er det ikke grunn til å vente veldig mye salg av denne utgaven. Men som bruktbil om tre-fire år: Da kan dette virkelig være en av de litt glemte godbitene i markedet!

Kodiaq RS blir neppe noen storselger, det sørger både pris og dieselmotor for.

Visste du at:

– Kodiaq har 270 liter bagasjerom med alle setene i bruk. Kjøper du den som femseter, er bagasjerommet på solide 715 liter. Baksetene kan forresten skyves inntil 18 centimeter.

Del

– Kodiaq er bygget på VW-konsernet MQB-plattform, det gjør at den deler mye teknikk med biler som VW Passat og Tiguan, for å nevne noen.

– Kodiaq-navnet refererer til Kodiak-bjørnen som lever på øya med samme navn ved Alaskas sørlige kyst. Stavemåten er hentet fra urbefolkningens språk – alutiiq. Så da vet du det!

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia
Siste nytt
09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia
Populært