Pass opp for steinsprut

Video: Slik unngår du å bli offer for den verste skadeperioden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med snøsmeltingen øker faren for steinsprut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren er den tiden av året da det oppstår flest steinsprutskader på frontruter. Myk gummi på vinterdekkene fanger med seg grusen som ligger i veibanen når snøen er smeltet bort. Steinene som ligger i dekkene skytes ut igjen når farten øker, og fyker bakover og treffer ofte bilene bak.

Les også : Miljøfartsgrensen i Oslo avvikles midlertidig

Ifølge en pressemelding fra NAF har antall glasskader som er rapportert inn til forsikringsselskapene økt med over 100.000 på de ti årene fra 2007 til 2017. Tall fra Finans Norge viser at mens det i 2007 var 154.104 glasskader, var det hele 256.974 i 2017.

Fikse med en gang

– Kjører man på motorvei eller landevei, er det lurt å følge med der det er påkjøringsfiler. Når det kommer biler innpå fra sideveiene som så øker farten raskt, er det ekstra stor fare for steinsprut, sier NAF-rådgiveren Nils Sødal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle uhellet skje, er det smart å fikse skaden så kjapt som mulig.

- En liten steinsprut kan spre seg om du ikke reparerer den raskt. Da må man skifte frontruta. Det er en sur egenandel å betale når man kunne sluppet, mener Sødal.

Les også: De farligste møteulykkene halvert siden 1999

NAF oppfordrer myndighetene som har ansvaret for å holde veiene i orden om å få ut feiebilen så tidlig som mulig.

– Det er fint med rene gater til 17. mai, men for å forebygge skader på biler er det litt sent. Det er når snøen smelter det er viktig å få gjort ren gatene, for å unngå unødvendige steinsprutskader, sier Nils Sødal.

Ikke alt kjent: Store mørketall om promillekjøring