Meny

Norsk elbilforening kritisk til forsikringsselskapenes skadestatistikk

Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening blir skeptisk når forsikringsbransjen hevder at elbiler krasjer oftere enn andre biler. Foto: Norsk elbilforening

Norsk elbilforening mener forsikringsselskapene prøver å skape en aksept for å øke forsikringspremien til elbiler når de hevder at denne biltypen krasjer oftere enn andre.

I går skrev Pengenytt at elbiler krasjer langt oftere enn andre biler.

For ifølge skadestatistikk fra forsikringsselskapet Fremtind, som eies av Sparebank 1 og DNB, meldte 34 prosent av elbileierne inn skade på bilen sin i 2018.

Kun 24 prosent av eierne av fossildrevne biler gjorde det samme.

En analyse fra Gjensidige i 2018 viser dessuten at elbiler var involvert i 20 prosent flere ulykker med personskader enn nye dieselbiler.

I tillegg var de materielle skadene 50 prosent høyere med elbiler, viser analysen.

Les også: Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

– Ønsker å skape en aksept for å pumpe opp premiene til enkeltgrupper

Dette får Norsk elbilforening til å stille spørsmål om agendaen til forsikringsbransjen.

– Vi registrerer at forsikringsselskapene fra tid til annen går ut med utspill av samme type som Fremtinds, skriver seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening i en epost til Pengenytt.

Han skriver videre at de typisk mangler vesentlige detaljer, som for eksempel skyldspørsmål.

– Har man tatt høyde for hvilken av partene som forårsaket uhellet eller ulykken som inngår i statistikken, spør han, før han selv svarer på spørsmålet:

– I utgangspunktet virker tendensen i slike saker å være at forsikringsselskapene ønsker å skape en aksept for å pumpe opp premiene til enkeltgrupper.

– Det virker både enkelt og tidsriktig å hevde at elbilene står for 1/3 av skadene, og at Tesla er bilmerket med høyest skadefrekvens, men vi vil henstille både våre medlemmer og øvrige elbilister om å følge nøye med på forsikringspremien – og bytte selskap dersom økninger oppleves urimelige.

Les også: Dette er «bensinkortene» som gir deg størst rabatt

Fremtind: – Kun objektive fakta

Kommunikasjonssjef i Fremtind, Simen B. Rudi. Foto: Fremtind

– Skadetallene vi har brukt i denne saken gjelder alle type bilskader, mer presist skadefrekvensen, på bensinbil, dieselbil, hybrid og elbil. Vi har ikke tatt høyde for skyld eller den foranliggende skadeårsaken, og det blir således likt for de med fossile biler. Trenden er gjennomgående og tallene er ganske tydelige. Gjensidige bekrefter også dette forholdet, svarer Simen B. Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind, på kritikken.

– Spørsmålet Norsk elbilforening stiller om skyld er interessant, men selv om vi ikke har fakta på dette så er det ingenting som tyder på de med fossile biler, eller de med elbiler for den saks skyld, har mer eller mindre skyld i ulykker enn motparten, sier han videre, og legger til:

– Vi synes tallene for elbiler er så interessante at vi ønsker å forstå mer av dynamikken knyttet til disse bilene. Når vi nå utvikler neste versjon av smart bilforsikring prioriterer vi elbiler, som en naturlig tilnærming til utviklingen i mobilitetsmarkedet, og for å få bedre innsikt i bruksmønster og kjøreatferd.

Når det gjelder påstanden at forsikringsselskapene ønsker å skape aksept for å pumpe opp premiene til enkeltgrupper, svarer Rudi følgende:

– Vi har, som forsikringsselskap, alltid vært interessert i skadestatistikk. Når vi presenterer våre tall, er det ganske enkelt objektive fakta som presenteres. Fremtind er opptatt av trafikksikkerhet, og et mål med slike presseoppslag er gjøre folk oppmerksom på hva som skaper risiko i trafikken, som kan bidra til å få ulykkestallene ned. Det er bra for alle parter, også samfunnet.

Les også: Skattekalender for 2019: Her er alle de viktigste datoene

Mange faktorer som avgjør forsikringspremien

Rudi opplyser at Fremtind er opptatt av å motivere bilistene til trygg kjøring med flyt, og at selskapet prøver å gjøre det med smart bilforsikring.

Han hevder at denne forsikringen belønner de som kjører pent og får høy kjørescore, men ikke straffer de som får lav kjørescore.

– Det er mange faktorer som spiller inn på pris på bilforsikring. Generelt er det slik at flere skader fører til høyere forsikringspris, da forsikring er et spleiselag. I tillegg gjør stadig mer avansert teknologi i bilene selv de minste og tilsynelatende enkle bildelene dyrere å reparere eller erstatte, enn det vi erfarte for bare noen få år siden, forteller han.

– Samtidig vil innsikt og atferdsdata om hvordan en kjører gjøre det mulig til å sette mer presis risiko, eller plassere bilistene i mer rett risikogruppe om du vil – noe vi prøver å gjøre med smart bilforsikring, sier Rudi videre, før han avslutter:

– Vi synes for øvrig at det er bra hvis kundene våre følger med på prisen på forsikringene, og ikke minst også hva forsikringene dekker.

Les også: Fra i år gjelder nye regler for EU-kontroll

Norsk elbilforening med to oppfordringer

Ifølge Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening skal Fremtind ha kreditt for å være mer presise enn enkelte andre selskaper som har ytret seg tilsvarende i senere tid.

Det etterlatte inntrykket hans er likevel at selskapene ønsker å snakke opp premiene.

Frydenlund har derfor to oppfordringer å komme med, og det er at bilister må være våkne i trafikken og å følge med på forsikringsselskapenes prissetting – og bytte selskap ved urimelige utslag.

– Vi vil råde bilister flest til å være oppmerksomme i trafikken, og særlig i tiden etter de har byttet til elektrisk bil, enten det er en ren elbil eller en ladbar hybrid. Det faktum at de har elmotor gjør at bilene jevnt over akselererer raskt, særlig fra 0-50 km/t, og da er det lurt å porsjonere ut kreftene. På vinterføre er det ekstra grunn til å følge med, til tross for at bilene jevnt over har gode elektroniske stabiliseringssystemer, skriver han i eposten.

– Selv om moderne hel- eller helelektriske biler er sikre, og inneholder mye aktivt og passivt sikkerhetsutstyr, må det ikke få gi falsk trygghet som gjør at man tillater seg å bli lat og uoppmerksom bak rattet, fortsetter Frydenlund.

– Ikke minst er det viktig ikke å la seg friste til å knotte på bilenes berøringsskjermer eller håndholdte enheter. Sistnevnte er som kjent forbudt, og vi vet at distraherte sjåfører fort kan havne i både uhell og ulykker. Det er mager trøst at man postet et praktfullt bilde på Instagram når uhellet eller ulykken er et faktum, avslutter seniorrådgiveren.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå blir førerkortet digitalt

34.000 kjøretøy mangler lovpålagt forsikring

Forbrukertilsynet: Leasingselskaper bryter loven

Dette er de vanligste årsakene til at kjøretøy ikke går gjennom EU-kontrollen

Vegdirektoratet forventer en økning i bompengeinntektene på 25 prosent fra 2017 til 2019

Så mye feil viser speedometeret på nye biler

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:24 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01 Eksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Assange-bilde hengt opp i Bergen10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Siste nytt
12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:24SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01VerdenEksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeAssange-bilde hengt opp i Bergen10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Populært