Norsk elbilforening kritisk til forsikringsselskapenes skadestatistikk

Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening blir skeptisk når forsikringsbransjen hevder at elbiler krasjer oftere enn andre biler. Foto: Norsk elbilforening
Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening blir skeptisk når forsikringsbransjen hevder at elbiler krasjer oftere enn andre biler. Foto: Norsk elbilforening

Norsk elbilforening mener forsikringsselskapene prøver å skape en aksept for å øke forsikringspremien til elbiler når de hevder at denne biltypen krasjer oftere enn andre.

I går skrev Pengenytt at elbiler krasjer langt oftere enn andre biler.

For ifølge skadestatistikk fra forsikringsselskapet Fremtind, som eies av Sparebank 1 og DNB, meldte 34 prosent av elbileierne inn skade på bilen sin i 2018.

Kun 24 prosent av eierne av fossildrevne biler gjorde det samme.

En analyse fra Gjensidige i 2018 viser dessuten at elbiler var involvert i 20 prosent flere ulykker med personskader enn nye dieselbiler.

I tillegg var de materielle skadene 50 prosent høyere med elbiler, viser analysen.

Les også: Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

– Ønsker å skape en aksept for å pumpe opp premiene til enkeltgrupper

Dette får Norsk elbilforening til å stille spørsmål om agendaen til forsikringsbransjen.

– Vi registrerer at forsikringsselskapene fra tid til annen går ut med utspill av samme type som Fremtinds, skriver seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening i en epost til Pengenytt.

Han skriver videre at de typisk mangler vesentlige detaljer, som for eksempel skyldspørsmål.

– Har man tatt høyde for hvilken av partene som forårsaket uhellet eller ulykken som inngår i statistikken, spør han, før han selv svarer på spørsmålet:

– I utgangspunktet virker tendensen i slike saker å være at forsikringsselskapene ønsker å skape en aksept for å pumpe opp premiene til enkeltgrupper.

– Det virker både enkelt og tidsriktig å hevde at elbilene står for 1/3 av skadene, og at Tesla er bilmerket med høyest skadefrekvens, men vi vil henstille både våre medlemmer og øvrige elbilister om å følge nøye med på forsikringspremien – og bytte selskap dersom økninger oppleves urimelige.

Les også: Dette er «bensinkortene» som gir deg størst rabatt

Fremtind: – Kun objektive fakta

Kommunikasjonssjef i Fremtind, Simen B. Rudi. Foto: Fremtind
Kommunikasjonssjef i Fremtind, Simen B. Rudi. Foto: Fremtind

– Skadetallene vi har brukt i denne saken gjelder alle type bilskader, mer presist skadefrekvensen, på bensinbil, dieselbil, hybrid og elbil. Vi har ikke tatt høyde for skyld eller den foranliggende skadeårsaken, og det blir således likt for de med fossile biler. Trenden er gjennomgående og tallene er ganske tydelige. Gjensidige bekrefter også dette forholdet, svarer Simen B. Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind, på kritikken.

– Spørsmålet Norsk elbilforening stiller om skyld er interessant, men selv om vi ikke har fakta på dette så er det ingenting som tyder på de med fossile biler, eller de med elbiler for den saks skyld, har mer eller mindre skyld i ulykker enn motparten, sier han videre, og legger til:

– Vi synes tallene for elbiler er så interessante at vi ønsker å forstå mer av dynamikken knyttet til disse bilene. Når vi nå utvikler neste versjon av smart bilforsikring prioriterer vi elbiler, som en naturlig tilnærming til utviklingen i mobilitetsmarkedet, og for å få bedre innsikt i bruksmønster og kjøreatferd.

Når det gjelder påstanden at forsikringsselskapene ønsker å skape aksept for å pumpe opp premiene til enkeltgrupper, svarer Rudi følgende:

– Vi har, som forsikringsselskap, alltid vært interessert i skadestatistikk. Når vi presenterer våre tall, er det ganske enkelt objektive fakta som presenteres. Fremtind er opptatt av trafikksikkerhet, og et mål med slike presseoppslag er gjøre folk oppmerksom på hva som skaper risiko i trafikken, som kan bidra til å få ulykkestallene ned. Det er bra for alle parter, også samfunnet.

Les også: Skattekalender for 2019: Her er alle de viktigste datoene

Mange faktorer som avgjør forsikringspremien

Rudi opplyser at Fremtind er opptatt av å motivere bilistene til trygg kjøring med flyt, og at selskapet prøver å gjøre det med smart bilforsikring.

Han hevder at denne forsikringen belønner de som kjører pent og får høy kjørescore, men ikke straffer de som får lav kjørescore.

– Det er mange faktorer som spiller inn på pris på bilforsikring. Generelt er det slik at flere skader fører til høyere forsikringspris, da forsikring er et spleiselag. I tillegg gjør stadig mer avansert teknologi i bilene selv de minste og tilsynelatende enkle bildelene dyrere å reparere eller erstatte, enn det vi erfarte for bare noen få år siden, forteller han.

– Samtidig vil innsikt og atferdsdata om hvordan en kjører gjøre det mulig til å sette mer presis risiko, eller plassere bilistene i mer rett risikogruppe om du vil – noe vi prøver å gjøre med smart bilforsikring, sier Rudi videre, før han avslutter:

– Vi synes for øvrig at det er bra hvis kundene våre følger med på prisen på forsikringene, og ikke minst også hva forsikringene dekker.

Les også: Fra i år gjelder nye regler for EU-kontroll

Norsk elbilforening med to oppfordringer

Ifølge Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening skal Fremtind ha kreditt for å være mer presise enn enkelte andre selskaper som har ytret seg tilsvarende i senere tid.

Det etterlatte inntrykket hans er likevel at selskapene ønsker å snakke opp premiene.

Frydenlund har derfor to oppfordringer å komme med, og det er at bilister må være våkne i trafikken og å følge med på forsikringsselskapenes prissetting – og bytte selskap ved urimelige utslag.

– Vi vil råde bilister flest til å være oppmerksomme i trafikken, og særlig i tiden etter de har byttet til elektrisk bil, enten det er en ren elbil eller en ladbar hybrid. Det faktum at de har elmotor gjør at bilene jevnt over akselererer raskt, særlig fra 0-50 km/t, og da er det lurt å porsjonere ut kreftene. På vinterføre er det ekstra grunn til å følge med, til tross for at bilene jevnt over har gode elektroniske stabiliseringssystemer, skriver han i eposten.

– Selv om moderne hel- eller helelektriske biler er sikre, og inneholder mye aktivt og passivt sikkerhetsutstyr, må det ikke få gi falsk trygghet som gjør at man tillater seg å bli lat og uoppmerksom bak rattet, fortsetter Frydenlund.

– Ikke minst er det viktig ikke å la seg friste til å knotte på bilenes berøringsskjermer eller håndholdte enheter. Sistnevnte er som kjent forbudt, og vi vet at distraherte sjåfører fort kan havne i både uhell og ulykker. Det er mager trøst at man postet et praktfullt bilde på Instagram når uhellet eller ulykken er et faktum, avslutter seniorrådgiveren.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå blir førerkortet digitalt

34.000 kjøretøy mangler lovpålagt forsikring

Forbrukertilsynet: Leasingselskaper bryter loven

Dette er de vanligste årsakene til at kjøretøy ikke går gjennom EU-kontrollen

Vegdirektoratet forventer en økning i bompengeinntektene på 25 prosent fra 2017 til 2019

Så mye feil viser speedometeret på nye biler

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Siste nytt
08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Populært