Regningen Nord-Korea aldri har betalt Sverige

<p>På 1974 kjøpte Nord-Korea 1000 Volvoer for flere hundre millioner kroner, men regningen er de ikke interessert i å betale.</p>
På 1974 kjøpte Nord-Korea 1000 Volvoer for flere hundre millioner kroner, men regningen er de ikke interessert i å betale. Foto: Den svenske ambassaden i Nord Korea

For over 40 år siden bestilte Nord-Korea tusen Volvo 144 fra Sverige. Men regningen har de fortsatt ikke betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1974 kjøpte Nord-Korea tusen Volvoer og flere andre produkter for 600 millioner svenske kroner fra Sverige.

Det skjedde i en periode hvor Sverige, som det første vesteuropeiske landet, etablerte diplomatiske forbindelser med det nordkoreanske regimet.

Men regningen for bilene har Nord-Korea aldri betalt. I dag er gjelden økt til 2,7 milliarder svenske kroner, rundt 2,7 milliarder norske kroner - som følge av renter.

– Beklageligvis har vi ikke sett noe til avbetalinger siden slutten av 1980-tallet, sier Stefan Karlsson, sjefsanalytiker hos eksportkredittutvalget EKN, til Sveriges Radio.

Les også: Tidligere Volvo–sjef forlater Europa

Purrer to ganger i året

Flere av Volvoene, som er mørkegrønne og utstyrt med skinnseter, ruller fortsatt rundt i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang.

– Tatt i betraktning Nord-Koreas økonomiske situasjon er sannsynligheten ganske lav (for at de betaler, jour. anm). Men den svenske stat og eksportkredittutvalget ser langsiktig og vi håper de vil betale det de skylder, sier Karlsson.

Grunnen til at det er den svenske staten som står for inndrivningen av gjelden, er at Volvo var forsikret gjennom eksportkredittutvalget.

Les også: Volvo dropper viktig «Norges-modell»

– Jeg kjenner til gjelden

Han har tidligere forklart at svenske myndigheter to ganger i året purrer på den ubetalte milliard-regningen.

– Ja, jeg kjenner til gjelden, sa Pa Yun Sik, seksjonssjef i det nordkoreanske utenriksdepartementet, i en uttalelse til SVT i 2017.

Noe klart svar på om Sverige i fremtiden kommer til å få betalt for bilene, ville han imidlertid ikke gi.

– Jag tror at om vi får et tettere samarbeid innen økonomi og kultur, så kan problemene sikkert la seg løse i framtiden, sa Yun Sik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden