Elbilsalget er doblet – på bare ett år

<p>Det ble registrert mer enn dobbelt så mange elbiler i Norge i februar, sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er nye Tesla Model 3 som nå begynner å gjøre seg gjeldende på statistikkene.</p><p></p>
Det ble registrert mer enn dobbelt så mange elbiler i Norge i februar, sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er nye Tesla Model 3 som nå begynner å gjøre seg gjeldende på statistikkene.

I februar kom bilen mange har ventet på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen kjøper flere elektriske biler i forhold til folketallet, enn oss nordmenn.

Ved årsskiftet rundet vi 200.000 elbiler her til lands. Det skjer etter salget har økt kraftig de siste årene.

Akkurat hvor fort dette går, er de rykende ferske registreringstallene for februar en god indikator på. I februar ble det nemlig registrert 4.516 nye elbiler her til lands. Det gir en markedsandel på 40,7 prosent.

Det er 2.316 biler mer enn samme måned i 2018. Vi snakker altså om en økning på formidable 105,3 prosent!

I tillegg til dette ble det også bruktimportert 575 personbiler med nullutslipp i februar. Mange av disse er i praksis nybiler.

Nest mest solgt

En viktig årsak til denne økningen er at det har kommet flere nye elbiler ut på markedet, som markerer seg sterkt på statistikkene.

Tesla Model 3, Hyundai Kona og Jaguar I-Pace er alle inne blant de ti mest solgte bilene – i tillegg til "elbil-veteraner" som VW e-Golf, Nissan Leaf og BMW i3.

I februar ble det levert ut hele 791 eksemplarer av Tesla Model 3. Det gjør Teslaen til Norges nest mest solgte bilmodell denne måneden, bare slått av VW Golf.

Jens kjøpte Norges første Nissan Leaf

Tesla Model 3 har fått en pangstart i Norge, nest mest solgte bilmodell i februar!
Tesla Model 3 har fått en pangstart i Norge, nest mest solgte bilmodell i februar!

Billig-Teslaen kommer

Tesla går aldri ut tall på antall bestilte biler, men det er grunn til å tro at dette bare er begynnelsen. Flere tusen nordmenn venter på en Model 3. Og hvis Tesla klarer å holde leveringstakten oppe, blir dette helt klart en av Norges mest solgte biler når 2019 skal oppsummeres.

Så langt er det bare de dyreste utgavene av Model 3 som er tilgjengelige. Men Tesla har akkurat gått ut med nyheten om at de nå også skal starte produksjonen av innstegsmodellen. Da snakker vi bil til rundt 320.000 kroner. Det betyr at Model 3 henvender seg til langt bredere kundegrupper enn Model S og Model X så langt har gjort.

Her ruller Hyundai Kona av båten og inn i Norge. På denne modellen er det lange ventelister.
Her ruller Hyundai Kona av båten og inn i Norge. På denne modellen er det lange ventelister.

Tallene lyver

Da blir den også en reell konkurrent til Nissan Leaf, som i fjor ble Norges mest solgte bilmodell. Så langt i år har det gått litt tråere. Leaf er vippet ned fra tronen av VW Golf, her er det elektriske e-Golf som står for en stor del av salget.

BMW i3 har ikke lenger nyhetens interesse og må også se seg slått på rekkevidde av mange nye konkurrenter. Likevel er den Norges tredje mest solgte bil så langt i år. Det er en imponerende prestasjon og sier mye om hvor godt i3 har truffet markedet.

Hyundai leverte ut 417 eksemplarer av sin kompakte og elektriske crossover Kona i februar. Men her lyver tallene litt. Interessen for denne bilen har vært enorm, Hyundais store utfordring er at de får altfor få biler til å dekke etterspørselen, her er det nemlig lange ventelister.

BMW-en økte rekkevidden med 50 prosent

Jaguar har en av Norges mest solgte biler med sin I-Pace. Noe sånt har de aldri vært i nærheten av tidligere.
Jaguar har en av Norges mest solgte biler med sin I-Pace. Noe sånt har de aldri vært i nærheten av tidligere.

Tesla i rykk og napp

Zoe har gitt Renault en etterlengtet opptur i Norge. 208 nye Zoe trillet ut på norske veier i februar, med det er den Norges 15. mest solgte bilmodell.

Tilbake til Tesla: Her har det alltid vært slik at leveringene har kommet litt i rykk og napp. Så langt i år har Model S og Model X virkelig havnet i skyggen av Model 3.

Model S er ikke en gang inne blant de 20 mest solgte bilene så langt i år. Model X er på 18. plass. Her kom det 141 nye eksemplarer i februar.

Har du elbil? Da vil vi gjerne vite hva du mener om den, klikk her for mer info:

LES MER: Tredoblet salget i Norge i 2018 – i år blir det mange flere

Artikkelen er først publisert hos Broom.no

Personvernpolicy